Günümüzde arama motorlarının geliştirdiği algoritmalardan dolayı, birçok geleneksel SEO teknikleri miladını doldurmaya başladı. Web site sahiplerinin ortak bilgileri, artık geçersiz olmaya başladı. Uzun sürelerdir yapılan aynı tarz işlemler, algoritmalar tarafından kabul görmüyor. Öncelikle miladını doldurmuş bu yöntemlerin, hangi yöntemler olduğunu inceleyelim.
Etkisi Geçmiş SEO Teknikleri
Kötü Kullanıcı Deneyimi
Günümüz web sitelerinde geçerli bir kuraldır. Öncelik maalesef, arama motorlarına verilmiştir. Kullanıcının işlevsel davranışları ön planda olması gerekirken, arka plana atılmıştır. Sade, işlevsel ve aradığını gerek içerik gerek site içerisinde kolay bulan kullanıcı, geri dönüşlerini olumlu yapar.
Arama motorlarında hızlı index alınması için, kullanıcıyı önemsenmeyen birçok farklı teknik mevcuttur. SEO için yapılan bu işlemlerde, önceliğinizin artık kullanıcı olması gerekmektedir. Daha az reklam, daha az karmaşa ve aranılan içeriğe kesin ve doğru sonuç veren basamaklara sahip olmalısınız.
Aynı süreç içerisinde web sitenizde bireylerin daha rahat gezinebilmesi için, site içi arama bölümü de yer almalıdır. Bu durum hem site içi link inşanıza hem de, sitenizde olan bireyleri etkiler.
Fazla Anahtar Kelime Kullanımı
Web siteleri daha yeni rağbet görmeye başladığında, yeni geliştirilen algoritmalar sayesinde anahtar kelime önemli konumdaydı. Anahtar kelimeyi çok fazla kullanmak, arama motorları tarafından sitenizin kolay rağbet görmesine olanak sağlıyordu. Sadece içerikte kullanılan değil, web sitenin herhangi bölümünde kullanılan etiket bulutları da işe yarıyordu.
Günümüzde ise bu kuram, geçerliliğini yitirmiştir. Özellikle etiket bulutu denilen kavram, tarihin tozlu raflarına kaldırılmıştır. Ayrıca metin içeriklerinde kullanılan etiketlerde, belli bir sınırda olmalıdır. Kelime sayısı başına, sınır etiket sayısı belirlenmelidir. Bu konuyu örnekle besleyecek olursak; 500 kelimeye sahip metin için, görsel etiketlendirme (1adet) ve anahtar kelime etiketlendirme (3 adet) olmalıdır.
Alt ve üst sınırları, site sahipleri kendileri belirleyebilir. Alt ve üst sınırlar, her siteye özgündür. Çünkü web sitede yer alan diğer yazılarda sınır belirlemekte aktif rol oynamaktadır.
İstenmeyen (Spam) Yorumlar
Bir zamanlar sosyal medya ağları üzerinden, webmaster yorumlaşma grupları ve sayfaları vardı. Bireyler kendi içlerinde, web sitelerine karşılıklı veya karşılıksız yorumlar yapardı. Yorumlar genellikle içerikle uygun, belli bir kelime sayısına bağlı yapılırdı. Bu işleyiş özellikle “Blog” siteleri olan bireyler için, uygulanırdı.
SEO teknikleri için, gayet etkili bir yöntemdi. Yorumlaşmanın ve yorumların bu denli önemini gören uzmanlar, belli programlar kullanarak bu işleyişi kendi web sitelerinde de devam ettirmek istediler. Belli başlı programlar kullanarak, yapay zekâyı kandırmayı hedeflediler. Program üzerine web site bilgilerini girip, istedikleri içeriklere istenilen sayıda yorumları attırabiliyorlardı.
backKullanımı öyle bir hal aldı ki, başka web sitelere kendi sitelerin reklamını atan programlar dahi üretildi. Bireyler kendi sitelerinin adreslerini yorumlarına ekleyerek, birçok web siteye yorum olarak atıyorlardı. Özellikle güncel olmayan ve yorumlara açık olan içerikleri tespit edip, ücretsiz backlink kazanmaya çalışıyorlardı. Bu durumu başka yolla kullananlarda mevcuttu. Bunlar ise; Web sitelerinin adreslerini yoruma ekleyerek güncel ve aktif blogların yazılarında paylaşarak, kullanıcı çekmeyi hedefleyen kısımdı.
Bu durum sektörde, istenmeyen (spam) yorumları getirdi. Bu terim birçok web site sahibinin, karşılaştığı ve uzun bir sürede karşılaşacağı terimdir. Burada yapılmak istenilen içeriğin altında birçok fikir beyan edilerek, içeriğin arama motorları sıralamasında üst sıralarda olması veya sabit bir sırada kalmasıydı. Çünkü içeriğe yapılan fikir beyanları, içeriğin hala güncel kalmasına ve arama motorları botları tarafından ziyaret edilmesine yol açıyordu.
İstatistikî düşünüldüğünde, gayet işlevsel bir metot olarak aklınıza gelebilir. Fakat yanıldıkları birçok nokta vardı. Günümüzde arama motoru optimizasyonu için, güncellik ve gerçekçilik önemlidir. İçeriğe yapılan fikir beyanları, farklı ip adresi üzerinden olmalı ve tekrar kelimeler içermemelidir. Hatta ip adresiniz, arama motorlarında yasaklı olmamalı. Spam yorumlardan dolayı yasaklanan birçok ip adresi mevcut.(Programlarda kullanılan, ip adresleri.)
Ayrıca yorumları kopyala – yapıştır yöntemiyle farklı web sitelerde paylaşmak, belli bir işlemlerden sonra sık sık yapıldığı takdirde; Spam yorum kategorisine girmektedir. Bundan dolayı, kişiye ve içeriğe öz yazılar olmalıdır.
Ayrıca web sitenizin direk URL adresini değil de, kelime üzerine bağlantı şeklinde verilen adresler daha geçerlidir. Fakat web site sahibinin onayı, bu konuda olmaması olağandır. Çünkü bahsi geçen siteden ücretsiz backlink kazanmış olabiliyorsunuz.
Doğal Olmayan Yapay Bağlantılar
Web sitenizde yer alan iç ve dış tüm bağlantılar, sizin sorumluluğunuzdadır. Web sitedeki dış bağlantılar, bu kategoride oldukça önemli yere sahiptir. Birçok farklı yönlendirme çeşidiyle domainin yönlendirmesi yapmak, arama motorları tarafından tercih edilmiyor.
Ayrıca illegal web sitelere bağlantı vermek, kabul gören işlemler değildir. Bu ve bunun gibi yapay bağlantılar ile web sitenizde, anahtar kelime SEO çalışması yapmaktan kaçınmalısınız. Günümüzde, güncel bir teknik değildir.
Gerçek Olmayan Kullanıcı Ziyaretleri (Tekil Hit-Çoğul Hit)
Daha önceki süreçlerde web sitenin sık ziyaret edilmesi (İp adresi, fark etmeksizin.), arama motorları tarafından dikkate alınan bir kriterdi. Sitenin ana sayfasından ziyade, içeriklerin ziyaret edilmesini amaçlarlardı. Bunun için birçok yapay zekâya sahip program üretildi ve maalesef günümüzde hala da aktif olarak kullanılmaktadır.
Yapay zekâ programlarının amacı, belirtilen sayfaya farklı ip adresleri üzerinden direkt ziyaretçi göndermektir. Bu sayede sayfada tekil ve çoğul hit artışı olur ve eski bir SEO teknikleri olarak ortay çıkmaktaydı.
Bu durumu önlemek için arama motorları, farklı bir algoritma geliştirmeyi uygun gördü. Artık günümüzde kullanıcıların gerçek veya sahte mi oldukları anlaşılmaktadır. Bunun için Mouse hareketlerine dahi, bakılmaktadır. İp adresi de başka kriterleridir.
Özellikle dikkate çarpan konu, direkt bağlantı üzerinden tıklanan kullanıcılardı. Programların işleyiş prosedürü, verilen bağlantıya ziyaretçi göndermektir. Bu yüzden web sitenize sadece bir bağlantı üzerinden gönderilen ziyaretçiler, sahte olabilir. Bu durum sizi ve web sitenizi, zor duruma sokabilir. Bunu engellemek için “Google Search Console” gibi arama motorların site optimizasyon bölümlerine girerek, o bağlantıyı ve bağlantıdan gelen ziyaretçileri engelleyebilirsiniz.
Yukarıda 5 farklı madde de, geleneksel teknikler anlatılmıştır. Maddelerin okunduğunda görüldüğü gibi, algoritmalar gerçek ziyaretçi ve ziyaretçi odaklı web siteleri baz alıyor.
Arama motorlarının tüm amaçları, aranılan bilgiye kısa sürede kullanıcıyı ulaştırmaktır. Bu yüzden web sitenizde, daha sade ve daha basit link inşası yapmayı hedefleyin. Gerek site içi, gerekse de site dışı link inşası daha çok önem arz etmiştir. Eğer web sitenin yaşı fazla ise ve eski çok fazla içerik mevcut ise; Kötü veya spam olma olasılığına sahip içerikleri temizlemelisiniz.
Aynı süreç içerisinde, yapay botlar tarafından yazılan spam yorumları da temizlemelisiniz. Güncellik sadece içeriği değiştirmekle değil, gerektiğinde eski içeriklerinizi silmekle de olur.
Gelenesel SEO tekniklerini bir kenara bırakarak, modern çağa ayak uydurmaya çalışın. Web sitenizde yapılan yorumları inceleyin. Ziyaretçi ve kullanıcılarınızı inceleyerek, hangi kaynaklar üzerinden geldiklerine bakın. Herhangi bir saldırı durumunda, yapılması gereken “Acil Plan Rehberi” olmalı. Bahsi geçen kriterlere uyulduğunda, daha gerçek ziyaretçiler ve gerçek sıralamalarda kendinizi bulabilirsiniz.
Seo çalışmalarına pagerank yükseltme mücadeleleri ile başlamıştık, pr gitti ve seo teknikleri de geliştirme göstermeye devam ediyor. Aslına bakarsak kaliteli ve popüler işler iş görüyor, bunları iyileştirme noktasında seonun bize fısıldadıklarına kulak vermeliyiz. Teşekkürler