Olmazsa Olmaz Macbook Uygulamalarım Neler? yazımda sizlere Macbook’ta kullandığım ve vazgeçemediğim olmazsa olmaz Macbook uygulamalarımdan bahsedeceğim.
Ancak lütfen bu yazıyı sadece Macbook uygulamaları yazısı olarak okumayın. Ben yaklaşık 16 senedir Macbook kullanıyorum. İş yerinde Windows işletim sistemli bilgisayarlar da kullandığım oluyor. Macbook uygulamalarının tam karşılığı ya da muadilini Windows işletim sisteminde bulduğum zamanlar oldu. Aynı şekilde tam tersi de çok zaman oldu. O sebeple önerilerim arasında hoşunuza gidecek bir uygulama olursa Windows işletim sisteminde de bulabileceğinize emin olabilirsiniz.
Olmazsa olmaz Macbook uygulamalarım konusuna giriş yapmadan önce hem yukarıda bahsettiğim benzerini bulma konusu, hem de aşağıda önereceğim bazı ücretli uygulamaların ücretsiz muadillerini bulma hakkında bir önerim olacak. Belki daha önce duymuşsunuzdur. Hatta daha iyi bir mecra varsa ve yorum bölümünden iletebilirseniz çok mutlu olurum.
Her Şeyin Bir Alternatifi Var!
Size önereceğim web sitesi https://alternativeto.net/ Son zamanlarda benim elim ayağım oldu desem abartmış sayılmam. Bazı uygulamalara ihtiyaç duymama rağmen ücretli versiyonlarını alacak kadar da önemli bulmuyorum. Macbook’ta ise hiçbir şekilde nulled program kullanmayı sevmem. O sebeple genellikle bu tip uygulamaların ücretsiz muadillerine bakarım. Alternativeto bu yüzden benim için çok önemli bir mecra.
Siz de aşağıda önereceğim uygulamaların ücretsiz ya da Windows muadillerini aramak isterseniz bu mecrayı kullanabilirsiniz. Bana dua edeceğinize eminim.
Olmazsa Olmaz Macbook Uygulamalarım Neler?
Ben pazarlama alanında dijital pazarlama uzmanı olarak çalışıyorum. Haliyle bilgisayarımda birçok uygulamayı bir arada kullanmam gerekiyor. Fakat bilgisayarında ve telefonumda çok fazla uygulama barındırmamayı tercih ederim. O sebeple gayet seçici olduğumu söyleyebilirim. Peki ben neler kullanıyorum?
Apple Mail
Mail takibi konusu benim için çok önemli. Hem profesyonel işlerim hem de özel işlerim nedeniyle oldukça yoğun bir mail trafiğim var. Bu trafiğin farklı farklı uygulamalardan ya da tarayıcı üzerinden takip etmem mümkün değil. Hepsinin bir arada olması önemli. O yüzden tek bir mail uygulaması üzerinden tüm işlerimi takip ediyorum.
Aktif olarak kullandığım mail uygulaması ise Apple’ın yerleşik Mail uygulaması. Kabul ediyorum, Mail uygulamasının birçok eksiği var. Ayrıca alternatif çok daha iyi uygulamaların olduğunu defalarca duydum ve okudum. Hatta bir bölümünü de denedim. Ancak Apple Mail’den vazgeçemedim. Şimdilik bu haliyle idare ediyorum. Umarım ilerleyen dönemlerde Apple bu işe el atar ve geliştirir.
https://support.apple.com/tr-tr/mail
All In One Messenger
Kabul etmek gerekir ki mail ile yazışma alışkanlığı yavaş yavaş ölüyor. Dijital dünya çok hızlı gelişiyor. Bu değişim sırasında alışkanlıklarımız da hızlı bir biçimde şekil değiştiriyor. Artık mail gönderip yanıt beklemek yerine WhatsApp’tan yazarak iş istemek daha popüler hale geldi.
Bu durumda benim için de böyle. Gün içerisinde birçok konuda mail ile yazışmak yerine WhatsApp kullanmayı tercih ediyorum. Yine hem profesyonel işlerimde hem de özel işlerimde durum aynı. Özellikle WhatsApp grupları birçok konuda güncel kalabilmek ve iş yapabilmek için birebir. Hal böyle olunca bütün gün elimde telefon ile yapışık yaşamak istemiyorum.
Bu durum için en güzel çözüm WhatsApp Web. WhatsApp Web hem tarayıcıdan erişilebiliyor hem de uygulaması ile yazışmalar yürütülebiliyor. Ancak benim gibi 2 farklı (özel ve iş) hat kullananlar için durum biraz zor. Eğer uygulama kullanmak isterseniz WhatsApp’ın resmi uygulaması aynı anda iki hesap açmaya izin vermiyor.
Bu konuda All In One Messenger imdadıma yetişti. Aynı anda 2 farklı WhatsApp hesabımı açabiliyorum. Haliyle tüm gün 2 hattımın WhatsApp’ında da aktif kalabiliyorum. Ayrıca All In One Messenger sadece WhatsApp desteği vermiyor. Birçok uygulamayı içerisinde kullanma şansı var. İncelemenizi öneririm.
TweetDeck
Yazının geneline baktığınız zaman tarayıcı düşmanı olduğumu düşünebilirsiniz. Fakat ben her şeyi uygulamalar ile yapmayı çok seviyorum. Sosyal medya yönetimi de benim için öyle. Eğer en iyi mac uygulamaları listesi yapılacak olsaydı benim için TweetDeck en güçlü adaylardan bir tanesiydi.
Twitter takibi ve paylaşım yönetimi için TweetDeck vazgeçilmezim. En çok kullandığım özelliği ise postları programlayabilmem. Aklıma bir anda 7-8 farkı Tweet gelebiliyor. Özellikle bir konu üzerine düşünürken çok fazla fikir ürettiğim oluyor. Bunların hepsini bir anda yazıp paylaşmak hiç profesyonel bir sosyal medya yönetimi değil. Haliyle bu paylaşımları programlıyorum. Bazen ben uyurken bile tweet gönderildiği olabiliyor.
https://tweetdeck.twitter.com/
Evernote
Evernote olmasa ne yapardım bilmiyorum. Daha önce bir yazımda bu konudan bahsetmiştim. Not tutma konusuna tutku derecesinde bağlıyım. Hemen hemen her şeyi yazılı hale getirmeyi severim. Diğer konularda olduğu gibi not tutma konusunda da bir yeri kullanmak tercihimdir. Çok fazla konu başlığı altında binlerce notum var. Ne bulduysam atmışım diyebilirim.
Ancak Evernote’un etiketleme özelliği sayesinde aradığım notlara çok kolay ulaşabiliyorum. Böylelikle bilgiyi daha organize hale getiriyorum. İşimle ilgili bir şeyler ispatlamam, iddia etmem ya da geriye dönük bilgi edinmem gerekiyorsa Evernote imdadıma yetişiyor.
Evernote konusu bence bambaşka bir yazı konusu bile yapılabilir. Yakın bir zamanda bu konuda da yazmayı deneyeceğim. Ancak size şimdilik not tutma alışkanlığınız yoksa kazanmanızı ve Evernote’u denemediyseniz denemenizi öneririm.
Spotify
Müzik konusuna da tutku ile bağlıyım. Çoğu zaman çalışırken müzik dinlemeyi tercih ederim. Ancak hiçbir şey yapmadan oturup müzik dinlediğim de olur. Özellikle dışarıda bir yürüyüş yapacaksam müzik olmadan asla yürümem. 5 dakikalık mesafeye bile en azından 1 şarkı dinleyerek giderim.
Bu konuda da dünyanın 1 numarası Spotify. Premium paketini kullanıyorum. Reklam dinlemeden temiz bir müzik evrenine sahibim diyebilirim.
Feedly
Hem işim için hem de blog yazarlığı için birçok kaynağı takip ediyorum. Dijital pazarlama alanında çalışan herkesin güncel olması zorunluluğu tartışılmaz. Ayrıca blog yazabilmek için de okumak gerekli.
Diğer blog yazarlarını takip etmek, onlarla etkileşim içerisinde olmak, yazılarından ilham alarak yazı yazmak (kopyalamak demiyorum!), hatta bu yazılarda karşılıklı link alışverişinde bulunmak önemli.
İşte tüm bu nedenlerden dolayı RSS takibi ile hayatımı kolaylaştırıyorum. RSS takibi konusunda da şu anda dünyada bir numara kesinlikle Feedly! Daha önce Google Reader kullanıyordum. Ne yazık ki Google Reader kapandı. İlk bocalama sürecinde çoğumuzun hayatına Feedly girdi. Öyle de devam ediyor.
Bu arada beni de RSS ile takip etmek isterseniz bu linke tıklayabilirsiniz.
Scrivener
Ben çok fazla yazı yazan bir insanım. Hem profesyonel anlamda işimle ilgili yazdığım metinler, hem kendi kişisel blog sayfamda yazdığım yazılar, hem de misafir yazarak olarak yazılarımı paylaştığım sayfalar olmak üzere birçok metin üretiyorum.
Yazı yazmaktan en keyif aldığım uygulama ise Scrivener. Şu anda bu yazıyı da yine Scrivener ile yazıyorum. Scrivener aslında profesyonel bir yazar uygulaması. Yani bu uygulama ile birlikte gayet keyifli bir biçimde roman yazabilirsiniz. Ya da büyük bir akademik kitaba imza atabilirsiniz.
https://www.literatureandlatte.com/scrivener/overview
Photoshop & Illustrator
Pazarlama alanından çalışıyorsanız, bir de blog yazıyorsanız grafik tasarım programları eliniz ayağınız olacaktır. Şahsen tasarım işini çok iyi biliyorum diyemem. Ancak ufak tefek çabalar ile kendimce iyi işler çıkartabiliyorum. Örneğin blog sayfamdaki logomu kendim tasarladım. Bazı görsellerde müdahalelerim var. Yani kısacası derdimiz anlatacak kadar Photoshop ve Illustrator biliyorum.
https://www.adobe.com
Office
Tabi ki olmazsa olmaz. LibreOffice gibi açık kaynak kodlu alternatifleri ve Apple’ın kendi uygulamalarını da kullandım. Ne yazık ki bu işin öncüsü olan Microsoft Office programlarını henüz yakalayamadılar. Birçok açıdan Microsoft Office önde.
TextWrangler
Çok fazla kod bilgim de yok. Ancak blog yazarlığı yapıyorsanız ufak tefek düzenlemeler için birtakım kaynakların da yardımı ile kodların içerisine giriyorsunuz. Ben bu süreç için TextWrangler tercih ediyorum. Ajansta çalıştığım dönemlerde bir arkadaşım önermişti. O günden bu yana vazgeçemedim.
Belki yazılımcılar yerleşik uygulamalardan farkını çok daha iyi hissediyorlardır. Benim için en önemli tarafı bir sayfa içerisinde sekmeler ile çalışabilme özelliği ve ara yüzü. Dediğim gibi, bir yazılımcının tavsiyesi ile kurdum ve o günden bu yana vazgeçmedim. Daha iyisi olduğunu düşündüğünüz uygulama varsa eğer lütfen yorum alanından benimle paylaşın.
https://www.barebones.com/products/textwrangler/
CopyClip
Bir uygulama ancak bu kadar yararlı olabilir. Gün içerisinde o kadar fazla kopyala/yapıştır işlemim oluyor ki… Artık bu işlemleri takip etmekten sıkılmıştım. CopyClip sayesinde kopyaladıklarım panoda hazır bekliyor. Geriye dönüp yeniden kopyalama ve yapıştırma şansım oluyor. Birçok işimi böylelikle hızlı bitirebiliyorum.
https://fiplab.com/apps/copyclip-for-mac
Cryptomator
Macbook bana ait. Benden başka hiç kimse kullanmıyor. Ancak olur da (Allah korusun) bir çalınma durumu yaşanırsa şahsi birtakım dosyaların hırsızların eline geçmesini istemem. Zaten hırsızlıktan bir kere başım yanmışsa ikinci yangını da evraklardan yaşamamalıyım.
Cryptomator bir şifreleme uygulaması. Kendinize ait bir bölüm oluşturuyorsunuz. Oraya yerleştirdiğiniz dosyalara ulaşılamaması için bir şifre belirliyorsunuz. Böylelikle o klasöre sizden başka hiç kimse giriş yapamıyor.
Uygulamanın birçok eksiği olduğu aşikâr. Ancak günden güne kendisini geliştiriyor. Çok fazla güncelleme alıyor. Her güncellemede daha önceden dikkatimi çeken birtakım hatalar giderilmiş oluyor.
Fantastical 2
Eskiden Macbook yerleşik takvim uygulamasını kullanırdım. Ancak iş için farklı 2 bilgisayar kullanmam, bunun yanına 2 tane de cep telefonu dahil etmem sonrasında takvim yönetimi zorlaşır oldu. İstediğim anda, istediğim herhangi bir cihazdan takvimimi görebilmeliydim. Bunun için de Fantastical uygulaması çok faydalı oldu.
Fantastical sayesinde tüm takvimlerimi bir arada takip edebiliyorum. Hatalı randevu verme, çakışan toplantılar v.b sorunlar ortadan kalktı. Gayet rahat ettim diyebilirim. Ara yüz olarak yerleşik takvim uygulamasından pek bir farkı yok. Daha güzel desem yeri var.
https://flexibits.com/fantastical
1Password 7
İşte kısa bir süre önce tanıştığım ve vazgeçilmezlerim listesinde ilk 3’e giren uygulama. Herkes beni çok iyi anlayacaktır. Parola ve bilgi yönetimi artık imkânsız hale gelmeye başladı. Hayatımızda çok fazla hesap, çok fazla parola, çok fazla kart ve bilgi var. Bunları bir arada bulundurmanın bin türlü yönetimi var elbet. Ancak hiçbiri bu kadar güvenli değil.
1Password ile tek bir parola belirliyorsunuz. Daha sonra uygulama içerisine bütün şifrelerinizi kaydediyorsunuz. Bunu tek tek yapmanıza gerek yok. Siz hesaplarınıza giriş ve çıkış yaptıkça 1Password size kaydedip kaydetmeyeceğini soracak. Sadece “Tamam” tuşuna basarak kayıt altına alabilirsiniz. Daha sonra bu hesaplara tekrar girmek istediğinizde sizin daha önceden belirlediğini o tek parolayı soracak, siz onu girdikten sonra diğer tüm bilgileri otomatik dolduracaktır.
Ayrıca parola önerme, kredi kartı/banka bilgileri saklama ve otomatik form doldurma özellikleri de ekstrası.
iTranslate
Yabancı dili ne kadar iyi bilirseniz bilin o dildeki tüm kelimelere hâkim olamazsınız. Türkçe bilgimiz bile tüm kelimeleri eksiksiz bilecek kadar değil. Bu sebeple çoğu zaman bir sözlüğe ya da çeviri aracına ihtiyaç duyabilirsiniz. Ben bu anlar için iTranslate kullanıyorum. Araç çubuğuna yerleşerek oradan kolay ulaşım sağlıyor. Böylelikle başka bir iş ile meşgulken hızlı bir biçimde kelimelerin anlamlarına bakabiliyorum.
Bartender 3
Mutlaka yüklenmesi gereken Mac uygulamaları listesinde önemli bir yer tutar Bartender. Zaten birçok mecra tarafından en iyi mac uygulamaları arasında gösteriliyor.
Bartender 3 uygulaması Mac’inizin araç çubuğu üzerinde sürükle bırak yaparak ya da klavye kısa yollarıyla ikonların yerlerini değiştirebileceğiniz, kısa yol tuşlarıyla bardaki simgeleri görünür ya da gizli yapmanızı sağlayan işlevsel bir uygulama.
Filezilla
Sunucu yönetimi için bir dünya markası. Blog sayfam için kullandığım sunucu alanını ve Wordpress dosyalarını Filezilla sayesinde yönetebiliyorum.
Aslında çok detaylı anlatmaya gerek yok. FTP konusunda bilgi sahibiyseniz Filezilla’yı bilmeme ihtimaliniz yok. FTP hakkında bilgi sahibi değilseniz zaten hiçbir zaman Filezilla işinize yaramayacak.
Calibre
Siz de e-kitap okumayı seviyor musunuz? Ben hem Macbook’ta, hem cep telefonumda hem de e-kitap okuyucumda okuyorum. İşte tüm bu cihazlar arasındaki kitap senkronizasyonunu sağladığım, farklı formatlardaki kitapları dönüştürdüğüm uygulamanın adı Calibre.
Steam
Eh tabi sürekli iş olmaz. Biraz da eğlence lazım. Ben ilk kez Steam ile Football Manager oyunu sayesinde tanıştım. Daha sonra birkaç oyun daha indirerek uygulamanın derinliklerini çözmeye başladım.
Aslında özetle oyun arayabildiğiniz, satın alabildiğiniz, indirebildiğiniz ve oyundaki kazanımlarınızın kaybolmaması için hafıza niteliğinde kullanabildiğiniz bir uygulama. Bilgisayar değiştirseniz, oyunun üzerinden yıllar da geçse Steam ile kullanıcı girişi yaparsanız tüm bu saydıklarım aynı şekilde karşınıza gelecektir.
https://store.steampowered.com
Alfred 3
Yine çok önemli ve olmazsa olmaz Macbook uygulamarımdan bir tanesi. Macbook’taki en büyük kolaylıklardan bir tanesi aradığınız uygulama ya da dosyanın ilk birkaç harfini yazdıktan sonra bu uygulama ya da dosyayı karşınıza çıkartması ve sadece enter tuşuna basarak açabilmeniz.
İşte Alfred 3 bunu birkaç adım öteye taşıyor. Daha kolaylaştırıyor. hızlı tuşlar, anahtar kelimeler, metin genişletme ve daha fazlası ile verimliliğini artıran uygulamalardan bir tanesi.
Olmazsa Olmaz Macbook Uygulamalarım Neler? Özetle…
Herkes kendi iş alanına ve özel zevklerine göre çeşitli uygulamalar kullanabilir. Benim kendi Macbook cihazımda kullandığım uygulamalar bunlar. Ben yeni uygulamaları deneme, öğrenme ve verimli bulursam kullanmaya meraklı bir insanım. Bazen hiç bilmediğim uygulamalar ile karşılaştığım olabiliyor. O sebeple bana uygulama önerisinde bulunabilirseniz çok sevinirim. Denedikten sonra buradan tecrübelerimi paylaşırım.
ios kullanmak bir ayrıcaklık,
fazlasıyla windows kullanıcısı var ama ben ios kullanmayı tercih ediyorum.
Kesinlikle öyle. Son yıllarda zaten iki işletim sistemi arasında uyumluluk konusunda hiçbir problem kalmadı. Artık her yazılım ya da uygulamanın mutlaka versiyonu mevcut.
Nice article you have made. I really appreciate your efforts and points you have covered in this post simply superb. I follow(read) blogs for increasing my knowledge and skills. I really liked it very much. Keep sharing like this in coming future.