Gayrimenkul Sektöründe Pazarlama

İnşaat (Gayrimenkul) Sektöründe Pazarlama – 6

İnşaat (Gayrimenkul) Sektöründe Pazarlama – 6

Kısa bir süre önce başladığım “İnşaat (Gayrimenkul) Sektöründe Pazarlama” yazı dizisine bu yazı ile son veriyoruz.

E-Bayilik Sistemi

Teknolojinin gelişimiyle birlikte bilgi teknolojileri de hızlı bir gelişim gösterdi. İnternetin hayatımıza girmesinden sonra başlı başına bir sektör halini alan E-ticarette bu gelişimden payını aldı ve hızlı bir şekilde büyüdü. Öyle ki bazı ülkelerde ana sektörlerden biri haline geldi. Dünya’da ki durgun ekonomik göstergelere rağmen e-ticaret sektörü yüksek bir ivme ile gelişimine devam ediyor.

E-Ticaret’in gelişimine ve büyümesine etki eden birçok etmen bulunuyor. Bunların en başında nüfus büyüklüğü gelirken, internet kullanımı, ödeme sistemleri, lojistik gelişmişlik bu konuda öne çıkan noktalar olarak göze çarpıyor.

Ülkemizin bu konuda çok avantajlı bir konumda olduğu söylersek yalan söylememiş oluruz. İnternet abonesi sayısının 19 milyon olduğu ülkemizde internet kullanıcı sayısı 50 milyona ulaşmış bulunuyor.

2011 Yılında 36 milyon internet kullanıcısına sahip Türkiye şu anki durumuyla Avrupa’nın 6.büyük internet nüfusuna sahip durumda. Bununla birlikte büyük ve genç bir nüfusa sahip olmamız yeniliklere ve yeni teknolojilere çok daha çabuk adapte olmamıza olanak tanıyor ve bu da E-Ticaret ve diğer bilgi teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesine ön ayak oluyor.

Ayrıca E-Ticaret’in gelişimi için elzem öneme sahip olan lojistik ve bankacılık sektörlerinin birçok ülkeye göre ülkemizde daha gelişmiş olması bizi bir adım öne çıkartıyor. Bugün birçok kargo firması 48 saat içerisinde kargoları bize teslim eder konuma gelmiş durumda.

Ayrıca gelişmiş bir bankacılık sistemimiz var ve toplum olarak kredi kartını çok seviyoruz. Bankalar arası Kart Merkezi’nin (BKM) son paylaştığı rakamlarda bunu doğrular nitelikte. Kredi kartı sayımız 53 milyon, banka kartı sayımız ise 80 milyona ulaşmış durumda. Neredeyse kişi başına 2 kart düşüyor.

Ülkemiz de online alış verişlerde en sık kullanılan yöntem kredi kartı olsa da bir çok ülke de farklı ödeme sistemlerinin öne çıktığını görmekteyiz. Örneğin Romanya’da kredi kartı güvenilir bulunmadığından ötürü yapılan online alış verişler genellikle kapıda ödeme sistemiyle gerçekleştiriliyor.

Polonya’da ise kredi kartı kullanımı pek yaygın olmadığı için EFT / Havale daha sık kullanılan ödeme sistemi olarak karışımıza çıkıyor. Güney Afrika da ise gelişmiş bir bankacılık sisteminin olmaması Mobil Ödeme Sistemlerinin daha fazla gelişmesine neden olmuş ve online alış verişlerde en sık kullanılan ödeme sistemi olmasını sağlamış.

2011 yılı itibariyle Türkiye e-ticaret pazarında 22 milyar TL hacim sağladı. Söz konusu dönemde gerçekleştirilen işlem sayısı ise yaklaşık 134 milyon iken Türk insanı kişi başı ortalama 164 TL değerinde online alış veriş gerçekleştirdi.

2007 Yılında 5 Milyar TL olan internet işlem hacmimiz, 2008 yılında 9 milyar liraya, 2009 yılında 10 milyar liraya, 2010 yılında 20 milyar liraya ve 2011 yılında 22 milyar liraya ulaştı. Bankalar arası Kart Merkezi’nin (BKM) son paylaştığı rakamlarda ise 2012 yılının ilk 8 ayında gerçekleşen işlem hacmi 20 milyar lirayı bulmuş durumda.

Bu durum alış veriş ile birlikte birçok sektöre de etki etmekte. 2011 yılında ülkemizde 360 milyon Euro değerinde online reklam harcaması yapılırken, 2012 yılının ilk 6 ayında yapılan online reklam harcaması 200 milyon Euro’yu buldu.

Dünyada ise büyüme hacmi ülkemizden farklı değil. Fransa, İtalya, İspanya, Rusya, Polonya, Brezilya ve Meksika gelişen pazarlar olarak göze çarpmakta. Global anlamda E-Ticaret hacmi 2011 yılında 900 milyar dolar iken, 2012 yılında bu rakamın 1 trilyon doları, 2013 yılında ise 1,6 trilyon doları aşması bekleniyor.

Amerika, 2010 yılında 167 milyar dolarlık E-Ticaret işlemi gerçekleştirdi. 2011 yılında bu rakam 194 milyar dolara çıkarken, 2012 yılında 224 milyar dolar değerinde işlem gerçekleştirmesi bekleniyor. Aynı şekilde bu büyüme oranıyla Amerika’nın 2016 yılında 362 milyar dolar E-Ticaret hacmine sahip olacağı düşünülüyor.

Bu alanda en çarpıcı büyümeyi ise Çin gerçekleştirirken, 2016 yılında 3 trilyon dolar pazar hacmine ulaşması bekleniyor. Avrupa’nın ise 2016 yılında 230 milyar dolar işlem hacmine ulaşacağı varsayılıyor. (Güney, 2012)

E-Ticaret pazarının bu derece geliştiği günümüzde gayrimenkul sektörü bu pastadan pay alamıyor. İnternet üzerinden ev ya da ofis satışı olmaz gibi yerleşik bir kanı olsa da bu kanının aslında bugüne kadar internet üzerinden ev satışının denenmemiş olmasından kaynaklandığı düşünülebilir.

Gayrimenkul sektöründe bir e-bayilik sistemi kurulduğu zaman sonuçlar beklenenden çok daha farklı olabilir. Ya da e-bayi ile fiziksel satış ofislerinin birbirine farklı yöntemler ile bağlanması yeni bir satış kanalı oluşturulması aşamasında faydalı olabilir. E bayilik sisteminin oluşturulmasında başlıca amaçlarımızı şu şekilde sayabiliriz; gayrimenkul sektöründe bir ilk olacak yeni dağıtım kanalı oluşturmak, her geçen gün gelişen e-ticaret pastasından pay almak, internetten satış yaparak pazarlama maliyetlerinden tasarruf etmek ve müşteri verisi sayısını artırarak gelecek dönem pazarlama faaliyetlerine veri sağlamak.

E-bayilik sistemine ilk adımı Türkiye’nin en sevilen e-ticaret siteleri ile birlikte atmak fayda sağlayacaktır. Bu sitelerin hali hazırda güçlü bir trafiği mevcuttur.

E-bayilik sisteminin ilk adımlarında trafik oluşturma çabalarına gerek kalmadan bu e-ticaret siteleri ile birlikte hareket etmek doğrudan satışa odaklanmayı mümkün kılacaktır. Türkiye’nin en sevilen e-ticaret sitelerini 28 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen araştırma ışığında inceleyelim;

Mastercard desteği ile Turkishtime Ekonomi Dergisi ve Trendbase tarafından ikincisi gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Çok Beğenilen Online Alışveriş Siteleri” araştırmasında 15 farklı e-ticaret kategorisinde en beğenilen alışveriş sitelerini açıklandı.

Araştırma, e-ticaret alanında Türkiye’nin dinamiklerini ve en beğenilen şirketleri ortaya koyduğu gibi, bu platformlardan alışveriş yapan tüketicilerin alışkanlıklarını da gözler önüne seriyor.

Türkiye’de tüketicilerin online alışveriş yapma sıklığı giderek artarken, bu mecradaki alışverişlerde bilinçli tüketim eğiliminin güçlendiği, bununla birlikte mobil ödeme alt yapısının verdiği imkanlarla mobil alışverişin yaygınlaştığı da görülüyor.

Geçen yıl ilki gerçekleştirilen araştırma bu sene sektörün ve sektör oyuncularının tüketici algısındaki durumu ortaya koyuyor. Türkiye’de e-ticaretin hacmi büyürken geçen yıla göre sektörün finansman olanaklarının da geliştiği belirtiliyor.

Türkiye’nin En Beğenilen Online Alışveriş Siteleri araştırmasında birçok dikkat çekici tüketici eğilimi var. Ancak tüketiciler ile markaların ilişkisine yönelik açıklayıcı olan verilerden birisi de “Alışveriş yapılmasa da sıkça takip edilen siteler”i gösteren veriler.

Bu veri tüketicilerin bakışında alışkanlık yapan kimi markaların ortaya çıktığına da işaret ediyor.

İşte Türkiye’nin en beğenilen online alışveriş siteleri…

Hepsiburada.com dünyada çok az başarılı örneği olan; sürekliliğe, her geçen gün artan ürün alternatifi ile ürün çeşitliliğine ve hayati kolaylaştırmaya dayanan bir is modeline sahip. Bu iş modelini sağlıklı ve sürdürülebilir.

Tek çeşit ürün veya hizmet sunmak ya da sınırlı zamanda belli sayıda ürünü tüketicinin beğenisine sunmak yerine sürdürülebilir, full fiyatlı ve müşteri memnuniyetine yönelik olarak her gün geliştirdikleri bu iş modelini başarılı olarak devam ettirmeye çalışıyorlar.

Bu kadar büyük bir operasyonu yürütmek deneyim ve sistem bütünlüğü gerektiriyor. Türkiye’nin lider e-ticaret platformu olmanın avantajını kullanıyorlar. İsin sırrı alınan siparişin yüzde 65’i aynı gün depodan çıkıyor olmasından geçiyor.

Türkiye’nin en çok tercih edilen, en büyük ilan ve alışveriş platformlarından biri olansahibinden.com müşteri ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmet sunma başarısına sahip bir marka.

Kullanıcılar bir gün alıcıyken, bir diğer gün ellerindeki ürünleri satarak değerlendirmek isteyen satıcılar olabiliyor. İş modeli gücüne ilave olarak, kullanıcılar sahibinden.com’u yıllardır tartışmasız tercih etmelerinin farklı nedenleri de bulunuyor.

sahibinden.com, tüm e-ticaret işletmelerinin yasal uygulamalar dışında kendi güvenlik politikalarını da oluşturmaları gerektiğini düşünülüyor.

GittiGidiyor’un bugün 10 milyonun üzerinde üyesi bulunuyor. Üye sayısı 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 23 artırırken, yeni üye sayısında yüzde 63’lük bir artış sağladı. 2014 Ocak-Şubat ortalamalarına bakıldığında aylık ziyaret sayısı 27,5 milyon, ortalama tekil ziyaretçi sayısı ise 13,3 milyon civarında olduğunu görülüyor.

Güven, başarıda önemli faktör. GittiGidiyor’un 2001 yılında keşfedip geliştirdiği Sıfır Risk Sistemi, internetten alışverişi daha keyifli ve güvenli kılan bir ödeme-onay sistemi sunuyor. Sıfır Risk Sistemi sayesinde internetten dokunarak alışveriş yapabiliyor. Gerek yeni, gerekse ikinci el ürünlerde, önce ürünü teslim alıp görüyorsunuz.

Sizin onayınızdan sonra ise paranız aktarılıyor. GittiGidiyor’un bir de müşteri hizmetleri modeli var. Tüm mobil platformlarda alışveriş imkanı sunuyor olmaları da kullanıcıların onlara ulaşmasını kolaylaştırıyor. iPhone ve Android telefon uygulamaları, Android tablet ve iPad uygulaması ve mobil site ile GittiGidiyor’a her an her yerden ulaşmak mümkün oluyor.

Türkiye’nin ilk ve lider özel alışveriş kulübü Markafoni, kurulduğu 2008 yılından beri sunduğu özel alışveriş deneyimiyle moda severler için her alışverişi bir aşka dönüştürüyor. Seçkin markaların giyim, aksesuar, kozmetik, dekorasyon ve lifestyle kategorilerindeki ürünlerini yüzde 90’a varan indirimlerle sunan Markafoni, kolay, keyifli ve güvenli alışveriş arayan moda severlerin ilk tercihi konumunda.

Bu konuma gelmesinde, Markafoni’nin ürün çeşitliliğinin, özel avantajlarının, renkli kampanyalarının, güvenilirliğinin, iade süreçlerinin kolaylığının, hizmet kalitesinin, sponsorluklarının ve marka değerinin büyük etkisi var.

Her alışveriş bir aşk sloganıyla faaliyet gösteren Markafoni müşteri memnuniyeti en önem verdiğimiz konuların arasında yer alıyor. Telefon ve internetten müşteri hizmetleri uygulamalarını barındıran VIP servis hizmetine online canlı chat uygulamasını da ekledi.

Bunun yanı sıra, farklı kampanyalardan almak istedikleri ürünleri tek bir sepette birleştirme imkanı sağlayan “Markafoni Tek Sepet” uygulamasını hayata geçiren ilk özel alışveriş kulübü oldu.

Türkiye’nin ev ürünleri satışı yapan en büyük e-ticaret sitesi. Ev konusuna odaklandığı için o alanı sahiplendi. Sektörde lider bir konumdalar. Sundukları ürünlerin çeşitliliği, avantajlı fiyatlar ve ücretsiz kargo seçenekleri ile fark yaratıyor, müşterilerimizin dikkatini çekiyorlar.

Kullanıcı odaklı, müşteri memnuniyetine büyük önem veren bir yapıları var. Müşteriler fikirleri ve beğenileri onlar için çok büyük önem taşıyor. Üyelerimizin memnuniyeti ve sevdikleri özellikler, ürünler doğrultusunda sürekli geliştiğini söylenebilir.

Yaptıkları bazı geliştirmeler ile Evim.net’i farklı kılmaya çalışıyorlar. Bu çalışmalarımızla başarıyı yakaladıkları söylenebilir.

E-bebek’in felsefesi, bebekolojidir. Yaptıkları işi en iyi tanımlayan sözcük bu. Söz konusu bebek olunca, tüm deneyim ve uzmanlığı paylaşıyorlar. Daha doğum öncesinden başlayan bu süreçte; sadece ürünleri değil, bilgi birikimi ve tecrübeyi de sunuyorlar.

Bu açıdan sürekli olarak müşterilerin hayatlarına dokunduklarını düşünüyorlar. ebebek’in başarısını etkileyen bazı kriterler var. Birincisi güven. Öncelikle ebebek için güven duygusu da çok önemli.

Bebek.com ile çıktıkları bu yolda ailelere ihtiyaçları olan bilgileri düzenli verdi ve bir güven duygusu oluşturdu. Oluşturmaya da devam ediyor. Kaliteli ürünler ve hesaplı fiyatlar da ikinci kriteri… ebebek olarak kendi çocuklarına almayacakları hiçbir ürünü satmıyorlar. Üçüncü kriter olarak hızlı servisi…

2001 senesinden beri kargoları en hızlı şekilde teslim etmeye özen gösteriyorlar. Satış sonrası hizmet de dördüncü kriter… Satış sonrasında da satılan ürünlerin arkasında duruyorlar.

Yemeksepeti.com’un başarısında en büyük rol içinde bulunduğu pazarı ve kullanıcıyı çok iyi anlamış oluşu. İçinde bulunduğu ekosistemi doğru kurguladı ve hem kullanıcılarla, hem de iş ortağı restoranlarla artı değer sağlamayı başardı.

Pazara erken girmiş olmalaı da verdiği avantajla gelişme alanları ve fırsatları erken gördü. Yemeksepeti işini tutkuyla sahiplendi ve her zaman fark yaratacak adımlarla yoluna devam etti. Bu hem kullanıcılar tarafından bir lovemark haline gelmesini hem de iş ortağı restoranlar tarafında vazgeçilmez bir iş ortağı olmasını sağladı.

Türkiye’ye yakın coğrafyalarda bir numaralı online yemek siparişi oyuncusu olmayı hedefliyor. Uluslararası marka Foodonclick.com ile Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Suudi Arabistan ve Lübnan’da 1.000’den fazla restoranla hizmet veriyor.

Aynı zamanda 2013 yılında Yunanistan’da yaptığımız ilk yatırımla Avrupa’da satın alma yapan ilk Türk internet şirketi konumuna ulaştı. Önümüzdeki dönemde satın alma yoluyla farklı coğrafyalara açılmaya devam edecek. Ayrıca 2013 yılı içinde “yemek” çatısı altındaki ürün gamımızı genişleterek, Yemeksepeti bünyesine dikey projelere Lokum.com ve Papyon.com’u ekledi.

Grupanya 2010 yılının Mayıs ayından beri müşterilerine en iyi kampanyaları sunabilmek için canla başla çalışıyor. Tüketiciler tarafında süreç temelde iki adımla ilerliyor. İlk adım, sunduğu kampanyanın ne kadar ilgi çekici olduğu ile ilgili.

İşin ikinci adımı ise tüketicinin satın aldığı hizmetten faydalanması. İşin püf noktası aslında bu an. Aracı oldukları için hizmetin sağlanması aşamasında olay yerinde değil, bu nedenle müşteri memnuniyetine ancak gecikmeli olarak müdahale edebiliyor. Yerinde tüketilen hizmetler sağlayan küçük ve orta boyutlu işletmelerin internete açılan kapı. 2014 senesinde mobil mecradaki varlığımızı yeniden tasarlayarak, tüketicilerin değişen alışkanlık ve ihtiyaçlarına uygun hale getirmek için çalışıyor olacak. (Eticaretmag, 2014)

E-bayilik sistemi kapsamında öncelikle yukarıda adı geçen e-ticaret siteleri ile görüşmeler gerçekleştirilebilir. Bu sitelerin alışveriş kategorileri arasında “Gayrimenkul” kategorisinin oluşturulması sağlanabilir. Bu kategoriler içerisinde firmanın projelerinin satışa açık envanterleri listelenecek.

Daire özellikleri ve kat planları paylaşılacak. Böylelikle tüketiciler satış ofisine gelmeden internet üzerinden proje hakkında bilgi sahibi olabilecekler. E-ticaret sitesi içerisinden satın alım yapan tüketicilerin bilgileri anında bir web form aracılığıyla ilgili satış ofisine düşer.

Satış ofisi ilgili kişi ile iletişime geçip sözleşme aşamasına geçer. E-ticaret sitesi her satıştan %3 komisyon alır.

Bu model sayesinde konut ve ofis satışlarından komisyon elde edecek e-ticaret sitesi bu satışları hazırlayacakları online medya planlaması ile destekler. Böylelikle firmanın projeleri ile ilgili pazarlama yoğunlaşırken bu çalışmaların firma tarafındaki maliyetleri düşer.

E-ticaret sitesinin vermiş olduğu konut ilanları doğrudan e-ticaret sitesine yönlendirilerek satış süreci hızlandırılır. E-bayilik çalışmasına katılan e-ticaret siteleri kendi ana sayfalarında firmanın projelerini ön plana çıkartarak yeni açılan bu kategori ile ilgili ziyaretçilerini bilgilendirir.

Ayrıca firma kurumsal sitesi ve proje sitelerinde “Online Alışveriş” butonu eklenir. Bu buton aracılığıyla online alım yapmak isteyen tüketiciler e-bayi siteye yönlendirilir.

E-bayilik çalışmasına katılan e-ticaret siteleri kendi müşteri listelerine aylık olarak mailing gönderimleri gerçekleştirir. Bu gönderimlerde firmanın projelerini duyurur ve satışa dönmesi için doğrudan tüketicileri tetikler. Ayrıca e-ticaret sitelerinin “çerez” teknolojisini kullanarak daha önce kendi sayfalarından firmanın projelerini incelemiş tüketicileri hedefleme imkanları söz konusu.

Bu imkânlar kullanılarak daha önce proje incelemesi yapan tüketicilere inceledikleri daire tiplerine göre düzenli mailing gönderimleri gerçekleştirilir. Yine mailing gönderiminde olduğu gibi e-bayilik anlaşması gerçekleştirilen e-ticaret sitelerinin müşterilerine sms gönderimi yapma fırsatına da erişmiş olunur.

Böylelikle e-ticaret sitelerinin milyonları bulan müşteri verilerine gönderilen sms’ler ile projeler hakkında tüketiciler bilgilendirilmiş olur. SMS maliyeti firmaya yansımadan daha geniş bir tüketici kitlesine ulaşım imkânı sağlanır.

Bu gönderimler belirli aralıklarla gerçekleştirilerek ilgili kategoriler canlı tutulur.

E-ticaret siteleri kendilerine müşteri trafiği oluşturmak amacıyla sosyal medyada çok aktif iletişim gerçekleştiriyorlar. Bu mecralarda e-ticaret sitesinin satışı yapılan ürünleri ile ilgili günlük post paylaşımları yapılıyor.

Bu paylaşımların sonuna eklenen linkler ile tüketiciler e-ticaret sitesine yönlendiriliyor. Firmanın projeleri ile ilgili atılacak Facebook postları ve Tweetler aracılığıyla proje tanıtımları sosyal medyada da gerçekleştirilir.

Gayrimenkul firması tarafından “Gayrimenkul Market” isimli bir internet sitesi hazırlanır. Bu siteye gelen tüketiciler kendi ilgilendikleri bölge ve bütçe aralığına göre arama yaparlar. Bu arama sonucunda tüketiciye uygun projeler listelenir.

Bu projelerin altında satın alım yapmak için 2 seçenek sunulur. (Online Satış, Offline Satış) Online satışı seçen tüketicilere e-bayi alternatifleri gösterilir. Offline satışı seçen tüketicilerin karşısına bir web form çıkar ve satış ofislerine yönlendirilirler. Böylelikle yeni bir trafik kanalı oluşturulmuş olur.

E-ticaret sitelerinin sayfa trafiklerini analiz edebilir olması hangi ürünün ne kadar incelendiği, ne kadar süre incelendiği gibi verileri alabilmemize olanak sağlar. Böylelikle tüketicilerin hangi projeler ve hangi daire tipleri ile daha fazla ilgilendiğini analiz edebiliriz.

Bu sayede e-bayi üzerinde ön plana çıkartılacak daireler belirlenir ve düzenli olarak değiştirilebilir.

E-bayilik modeli ile birlikte yepyeni kampanya fırsatları da sağlanabilir; e-bayi üzerinden konut ya da ofis alımı yapan müşterilere ilgili e-ticaret sitesinin sattığı ürünlerden hediye edilebilir.

Örneğin; ev ürünleri kategorisi bulunan bir e-ticaret sitesinden konut satın alan müşterilere yeni evlerinde kullanacakları bir ürünü firma hediye edebilir. Böylelikle gerçekleştirilen kampanya ile firmanın e-bayideki ürünlerine dikkat çekilirken diğer taraftan e-bayinin satışlarına da katkı sağlanır.

E-ticaret siteleri üzerinden alışveriş yapan tüketicilerin en çok rahatsız oldukları konu kargo ücretleridir. Bu nedenle e-ticaret siteleri “Kargo Bedava” başlıklı kampanya kurguları hazırlarlar. Gayrimenkul firmasının projelerinden ilgili e-bayi üzerinden satın alım yapan müşterilere sözleşme sonrasındaki 1 yıl süresince e-ticaret sitesinden yapacakları satın alımlar için kargo ücreti alınmaz.

Bu ücret firma tarafından tüketicilere hediye edilir. Yine aynı şekilde gerçekleştirilen kampanya ile firmanın e-bayideki ürünlerine dikkat çekilirken diğer taraftan e-bayinin satışlarına da katkı sağlanır.

E-ticaret sitesi üyeleri konut ya da ofis alımı yapacak dostlarını ilgili site üzerinden firmanın projelerine yönlendirir ve satın alım gerçekleşirse referans olan kişiye e-ticaret sitesinde kullanılmak üzere 250 TL hediye çeki firma tarafından hediye edilir.

Diğer kampanya kurgularında olduğu gibi yine gerçekleştirilen kampanya ile firmanın e-bayideki ürünlerine dikkat çekilirken diğer taraftan e-bayinin satışlarına da katkı sağlanır.

Anneler Günü, Babalar Günü vb. özel günlerde e-ticaret sitesi kullanıcılarına çok özel indirim kurguları hazırlanır. Böylelikle özel günlere yönelik kampanyalarda e-ticaret sitelerinin müşterileri kullanışmış olur.

Aynı kampanya duyuruları firmanın müşterileri ile paylaşılır ve e-bayinin sitesine trafik yönlendirilmiş olur.

E-bayilik modeli hali hazırda güçlü bir trafiği bulunan Türkiye’nin en iyi ilk 5 e-ticaret sitesi ile başlar. E-bayilik alan e-ticaret siteleri gelecek 2 yıl boyunca başka bir gayrimenkul firmasına bu imkânı sunamaz. Karşılıklı kazan – kazan ilişkisi içerisinde tüm işleyiş sözleşmeye işlenir ve taraflar bu işleyişe uyum sağlar.

2 yıllık dönemin bitiminde firma ve e-ticaret siteleri rakipler ile çalışmaya başlayabilir. Firma 2 yıllık süreç sonucunda edindiği tecrübeler ile birlikte e-bayilik şartnamesi hazırlar. E-ticaret konusunda çalışmalar yapmak isteyen girişimcilere firmanın e-bayiliği sağlanır. E-bayi olmak isteyen girişimcilere web tasarımı, kodlaması ve ürün yerleşimi konusunda danışmanlık verilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

blank

administrator
Head of Marketing Procurement | İletişimci | Pazarlamacı | Sosyolog | İşletmeci | MBA Yüksek Lisanslı | İzmirli | Göztepeli ✒⚔🌿

Bunları da beğenebilirsiniz

0 Yorum

  • blank

    çok açıklayıcı ve faydalı sonuna kadar bilgilendirici… gerçekten tebrik ederim.

    • blank
      Mehmet Ortaç , Mart 2, 2019

      Çok teşekkürler. Yüksek lisans tezimi bölüm bölüm paylaşmıştım. Umarım faydalı olmuştur.

  • blank
    IŞIK KAROT İnşa , Nisan 24, 2019

    çok açıklayıcı ve faydalı sonuna kadar bilgilendirici… gerçekten tebrik ederim.

    • blank
      mehmetortac , Nisan 24, 2019

      Çok teşekkürler. Yüksek lisans tezimi bölüm bölüm paylaşmıştım. Umarım faydalı olmuştur.

  • blank
    IŞIK KAROT İnşa , Haziran 12, 2019

    &#231ok a&#231&#305klay&#305c&#305 ve faydal&#305 sonuna kadar bilgilendirici… ger&#231ekten tebrik ederim.

  • blank
    IŞIK KAROT İnşa , Haziran 12, 2019

    çok açıklayıcı ve faydalı sonuna kadar bilgilendirici… gerçekten tebrik ederim.

  • blank
    Jale Karabalık , Haziran 10, 2023

    Hocam bloğunuzu çok beğeniyorum ve ilgiyle takip ediyorum selamlar..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin