Empati kelimesi zihninizde nasıl bir anlam oluşturuyor? İçerik pazarlaması ile empati kelimesinin bir bağlantısı olabilir mi? Empatik içerik pazarlaması yapılabilir mi? Zor zamanlar geçiren aile bireyleriniz, iş arkadaşınız ya da sosyal çevrenizdeki insanları anlyıro ve onların yanında oluyor musunuz?
Eminim bir çok insan empati kelimesi ile pazarlama kelimelerini ilişkilendiremeyecektir. Ne yazık ki birçok marka da böyle bakıyor.
Ancak özellikle COVID-19 sırasında empati temelli pazarlama bir zorunluluk haline geldi. Çünkü tüketiciler biz istesek de istemesek de bunu bekliyorlar.
Pandemi sırasında yapılan birçok çalışma, insanların markaların daha empatik olmasını ve yaşamları üzerindeki uzun vadeli etkisinin farkında olmasını istediğini gösteriyor.
Eğer bu süreçte müşterileri ile empati kuran ve buna göre iletişim kurgulayan bir markaysanız bu güzel bir haber. Çünkü bundan sonra empati kurarak pazarlama yapma çabalarına devam edeceğiz.
Artık empatik olmanın önemini kavradığımız göre bunu tam olarak nasıl yapacağız onu anlamaya çalışalım.
Empati Nedir?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre empati, duygudaşlık anlamına geliyor. Temel olarak kendinizi başkasının yerine koymak ve başkasının hissettiklerini hissetmeye çalışmaktır. Kolay bir iş değildir. Çünkü her bir yaşam birbirinden farklı bilgiler, tecrübeler ve kültürler barındırır. Bu sebeple empati yapabilmek önemli bir yetenek halini almaktadır.
Marka Empatisine Örnekler
Gerçek dünyadaki bir örneğe bakalım: IKEA kısa süre önce çalışanların çektiği görüntüleri kullanarak evde anları yakalayan bir video oluşturdu. Şirket, müşterileri gibi düşünerek, COVID-19 krizi sırasında dayanışma ve bağlantı gösterdi – ve insanlara belki de alanlarını süslemeleri gerektiğini hatırlattı!
Küçük bir işletme sahibinin empatik içerik pazarlamasını kullanabilmesinin birkaç yolu:
İnsanlara ürününüzü kullanarak nasıl bir şeyler oluşturacaklarını göstermek için bir blog yazısı veya video oluşturun. İster bitki yetiştiriyor, gardırobunu birkaç anahtar parça ile güncelliyor, el sanatları yapıyor ya da finansmanlarını izliyor olun; bu evde daha fazla zaman harcayan müşteriler veya sosyal medya takipçileri için yararlı bir şey sağlamak açısından iyi bir yol olabilir.
İnsanlara Pandemi sürecinde katkı sağlayacak ürünler üretebilir ya da maddi bağışlarda bulunabilirsiniz.
Empati temelli pazarlamaya nasıl bakarsanız bakın, kitlenize değerli bir şey sunduğunuzdan emin olun!
Empatik İçerik Pazarlamasını Kullanmanın 3 Yolu
Duygusal Tetikleyicilere Dokunun
Evet, ürününüz veya hizmetiniz alıcılara bir çözüm sunuyor. Ancak denklemin rasyonel tarafı bu. Hangi duygular müşterilerinizin davranışlarını yönlendirir?
Örneğin müşterilerinize finansal danışmanlık hizmeti sunduğunuzu düşünelim. Yalnızda rakamlara odaklanmak yerine finansal kararlar alma nedenlerinin derinliklerine inebilirsiniz. Daha önce yaptığı yatırımlar ile hatalar yapmış müşterilerinizin korku ve çekingenliklerini hissedebilir ve bunlar üzerine konuşarak yatırım kararlarına yön verebilirsiniz.
Müşterilerinizi Dinleyin
Saatchi reklam ajansının araştırma grubu tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre tüketicilerin %18’i son 12 ay içerisinde markaların kullandıkları hatalı bir dil nedeniyle söz konusu markayı kullanmayı, ürünlerini satın almayı bırakmış.
Bu o kadar önemli bir kayıp ki! Müşterilerinize sürekli olarak iletişim içerisinde olmanız, sorularını sabırla yanıtlamanız ve problemleri varsa çözüme kavuşturmanız büyük önem arz ediyor.
Ayrıca sizi takip eden tüketicilerin hassa olabileceği; din, dil ve ırk gibi konularda kullandığınız dile dikkat etmeli, eğer mecbur kalmadıysanız bu tip konulara girmemeniz gerekir.
Farklılıkları Hatırlayın Ve Saygı Gösterin
Hiçbir tüketici birbirine benzemez. Farklı coğrafi bölgelerden, ırklardan ve cinsiyetlerden insanlar sizin ürün ya da hizmetlerinize ilgi gösteriyor olabilir.
Empatik içerik pazarlaması stratejinizi oluştururken derinlemesine hedef kitle analizi yapmalısınız. Müşteri tiplerinizi mutlaka tanımlayınız. Bu çalışma size hedef kitlenizi daha iyi tanıma, hassasiyetlerini analiz etme ve kriz durumlarında empatik yaklaşabilme olanağı sunacaktır. Özellikle içerisinde bulunduğumuz Pandemi sürecinde yukarıda anlattığım maddeler önem kazandı. Müşterilerinizi iyi tanımalı, hassasiyetlerini iyi bilmeli ve buna göre aksiyonlar almalısınız. Müşterileriniz bir marka olarak sizden ne bekliyor? Bu sorunun cevabını bilmeden sakın adım atmayın! İster ürün üretmek, ister sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmek olsun. Eğer müşteri beklentisini bilmiyorsanız, onların düşünce dünyalarında yolculuk yapamıyorsanız yanlış yaparsınız.
Empati Nedir? Wikipedia İçeriği
Empati veya eşduyum, bir başkasının duygularını, içinde bulunduğu durum ya da davranışlarındaki motivasyonu anlamak ve içselleştirmek demektir. Kendi duygularını başka nesnelere yansıtmak anlamında da kullanılır.
Bebekler üzerinde yapılan incelemelere göre, doğuştan empati yeteneğimiz yüksek olmakla birlikte, uygun şartlarda hızla kaybedilebilen bir yetenektir. Empati yeteneğini sonradan kazanabilmenin yolu: açık uçlu sorular sormak, yavaş hareket etmek ve yorumda bulunmak, hızlı yargılara varmaktan kaçınmak, kendi davranış ve düşüncelerimizi anlamaya çalışmak, geçmişten ders almak, olayları akışına bırakmak ve kendimiz ve karşımızdakilerin davranışları için belli sınırlar oluşturmaktır.
Olumlu amaçlar için kullanıldığında iş birliği, üretkenlik, refah ve mutluluğu arttıran bu yetenek, kötü amaçlar için kullanıldığında manipülasyonculuk şeklini alır.
Empati, bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır. Empati sayesinde insan ilişkileri gelişir. İnsanlar arasındaki kavgalar azalır ve zamanla yok olur. Aile içi empati ise aile bireylerinin karşısındaki insanı kendi yerine koymasıdır. Bu sayede bireyler karşındakinin ne tepki vereceğini bilir ve ona göre davranır.
Empatinin tam olarak gerçekleşmesinin üç kuralı vardır;
- Bir insanın kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak, olaylara onun bakış açısıyla bakmak,
- Karşıdakinin duygu ve düşüncelerini doğru olarak anlamak ve hissetmek,
- O kişiyi anladığını ona ifade etmek.
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!
Çok başarılı bir yazı olmuş hocam elinize sağlık