Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nasıl Yapılır?

Bu yazımda arama motoru optimizasyonu ve bu dönemde neden bu kadar önem kazandığını değerlendirdikten sonra arama motoru optimizasyonu (seo) için yapılması gereken önemli maddeleri paylaşıyorum

Ekonomik Kriz İle Birlikte Değerlenen Arama Motoru Optimizasyonu

Ekonomik krizin canımızı iyice sıkmaya başladı bugünlerde dijital pazarlama uzmanı olarak çalışanlar ve genel olarak dijital pazarlama üzerine çalışan ajanslar için sıkıntılı dönemler yaşanıyor.

Bu dönemde reklam bütçelerinin düşmesi, performans beklentilerinin artması nedeniyle öne çıkan alanların başında arama motoru optimizasyonu (SEO) geliyor.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmalarının görece daha uygun bütçelerle yapılması ve bu çalışmalarda başarı sağlanması durumunda elde edilecek organik trafik marka yöneticilerinin iştahını kabartıyor. İşte bu durumda biz dijital pazarlama uzmanı olanlara büyük işler düşüyor. Peki arama motoru optimizasyonu (seo) nasıl yapılır?

En Önemli Konumuz Sitemizin Hızı

Çok basit düşünün; bir web sitesini ziyaret etmek istediğinde sayfa geç yükleniyorsa ne yaparsınız? Eğer içerisindeki bilgi altın değerinde değilse kapatır ve başka bir web sitesinde benzer bilgileri ararsınız. İşte Google botları da böyle düşünür. Eğer bir web sitesi geç açılıyorsa botlar o siteyi tarayamaz. Bu da size indeks kaybı olarak geri döner. Arama motoru optimizasyonu (SEO) adımlarına geçerken öncelikle sitemizin hızını tespit etmekle başlamalıyız.

Site Hızı Ölçümü İçin Kaynaklar

Site hızı ölçümü için Google bize bir kaynak sunuyor;

https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr

Bunun haricinde birçok kaynakta aynı anda tarama yapan başka bir aracı kullanabilirsiniz;

https://gtmetrix.com/

Ben ağırlıklı olarak Gmetrix kullanmayı tercih ediyorum. Hem kişisel sayfamı hem de dijital pazarlama uzmanı olarak yönettiğim markanın sayfalarını sık sık bu araç ile kontrol ediyorum.

Süre ve Oranlar Ne Olmalı?

Hem desktop hem mobil açılış hızı 5 saniyenin altında olması önemli. Ayrıca sonuçlarda her iki platform için %80 ve üzeri bir sonuç almalısınız. Peki bu kadar sağlıklı bir sonuç alamazsak ne yapacağız?

Sitenizin hızını arttırmak için temel olarak yapmanız gereken işlemler;

  • Kullanılmayan css ve javascript dosyalarını kaldırmak.
  • Ağır olan css ve js dosyalarını sıkıştırmak.
  • Lazyload kullanarak görselleri ertelemek
  • Önbellekleme sistemi kullanmak.
  • İyi bir sunucudan hizmet almak.
  • Görsel boyutlarını düşürmek.
  • Sitenizde gereksiz alanlar kullanmamak.
  • HTML dosyalarınızı olabildiğince sıkıştırmak.

Bu maddelerde yer alan düzenlemeleri doğru bir biçimde yaptığınız zaman site hızınızın artmaması gibi bir durum söz konusu olmaz. Yeter ki adım adım maddeleri doğru düzenleyin. Ayrıca hız testi yaptığınız araçlar size yapılması gerekenleri zaten adım adım sıralayacaktır.

arama motoru optimizasyonu (seo)
Arama Motoru Optimizasyonu – Site Hızı

Uzun Yıllardır Yükselen Değer: Video İçerikler

Bileceğiniz üzere Youtube Google firmasının bir mecrası. Haliyle Google bu mecranın büyümesine önem veriyor. İnternet üzerinde okumayı değil, izlemeyi seven insan sayısı neredeyse dünya nüfunun 4’te 3’üyken zaten video içeriklerin önemi daha da gün yüzüne çıkıyor. Arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından da video içerikler hayati bir öneme sahip.

Blog Yazmak

Bu yazıyı hali hazırda bir blog sayfasında okuyorsunuz. Biz blog yazarları bu konunun önemine çok hakimiz. Ancak bu maddedeki önerim markalara yönelik. Sektörünüzde otorite olduğunuzu kanıtlayacak, bol bilgi paylaştığınız, sektörünüz ve markanız için önemli olan anahtar kelimelere odaklanmış yazılar yazın. Bu yazılar bol başlıklı, uzun ve özgün içeriklerden oluşsun. Arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışmaları açısından en kritik maddelerden bir tanesidir blog yazmak.

Kullanıcı Deneyimi (UX) Önemini Kaybetmeyecek

Kullanıcı deneyimi; bir ziyaretçinin web sitenizde geçirdiği süreçte yaşadığı deneyimdir. Bunu ölçebilmek için Yandex Metrika ve Hotjar gibi araçlar kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey ziyaretçilerinizin web sitelerinizdeki hareketlerini inceleyerek ulaşmalarını istediğiniz noktaya ne kadar adımda gittiğini, kolay bulup bulmadığını tespit etmek.

Bu sonuçlardan hareketle web sitenizde iyileştirmeler yapın. Unutmayın; Google her zaman kullanıcıların deneyimlerini göz önüne alarak web sitelerinizi değerlendirir. Eğer arama motoru optimizasyonu (SEO) konusunda aşama kaydetmek istiyorsanız bu adımı hiç ihmal etmeyin.

arama motoru optimizasyonu (seo)
Arama Motoru Pazarlaması – Kullanıcı Deneyimi

Rich Snippet İhmal Edilmemeli

Nedir bu rich snippet; Google arama sonuçlarında kullanıcının daha çok ilgisini çekmek için yapılandırılmış veriler olarak tanımlanabilir. Site operatörünün yaptığı HTML işaretlemeri ile çeşitli konulardaki veriler arama sonuçlarında daha dikkat çekici hale getirilebilir.

Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan Rich Snippets özelikleri bir adım önde olmak isteyen bir çok site sahibinin özellikle dikkat ettiği hususlardan birisi haline gelmiştir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) sürecinde mutlaka önemsenmesi gereken bir unsurdur.

https://www.seohocasi.com/seo-ve-rich-snippets/

Sesli Aramaları İhmal Etmeyin

Siri ve Google Asistan gibi mobil asistan özelliklerinin gelişmesi ile birlikte sesli aramalar gündemimize oturdu. Kullanıcıların önemli bir bölümü artık sesli arama yaparak asistanların önlerine getirdikleri arama sonuçlarına tıklıyorlar. Arama motoru optimizasyonu (SEO) sürecinde bir üst seviyeye çıkmak gibi bir gayretiniz varsa eğer bu konuya da odaklanmalısınız. Ancak burada önemli anahtar kelimelerden ziyade kullanıcıların ne şekilde aramalar yaptığı daha büyük önem kazanıyor. Sesli arama özelliklerini kullanan kullanıcıları gözlemleyin. Ayrıca sektörünüz ve markanız ile ilgili sorulabilecek soruları düşünerek buna yönelik çalışmalar geliştirin.

Sosyal Medya Paylaşımları

Ürettiğiniz içeriği sosyal medyaya uyumlu ve sosyal medyada paylaşılabilir hale getirin. En önemli backlink kaynağı sosyal medya mecraları. İçeriklerinizi buralarda paylaşın. Daha da önemlisi insanların paylaşmalarını sağlayın. arama motoru optimizasyonu (SEO) sürecinin bir bölümü backlink alma bölümüdür. Sosyal medya paylaşımları bu önemli bölümü oldukça besleyecektir.

Paylaşılabilir ve Değerli İçerik Üretin

Ürettiğiniz içeriklerde özgün olun demiştim. Ancak özgünlüğün yanısıra insanların paylaşabileceği içerikler üretmemiz gerekli. Paylaşılabilir içerikler ürettiğiniz zaman insanlar bu içerikleri yayacaklardır. Böylelikle ekstra bir çaba sarfetmenize gerek kalmadan Google botlarının dikkatini çekeceksiniz.

AMP ve PWA

AMP Nedir?

Google artık mobil responsive tasarımları dikkate almamaya başlıyor. Bunun yerine kendi geliştirdiği hızlandırılmış mobil sayfalar (AMP) daha çok ön plana çıkıyor. AMP sayfalara indeksleme konusunda öncelik tanıyor. Siz siz olun en kısa sürede AMP nedir ve SEO için neden önemlidir konusunda derinlemesine bir araştırma içerisine girin. Detaylı bilgiyi buradan edinebilirsiniz;

https://www.stradiji.com/amp-nedir/

PWA Nedir?

Diğer önemli konu ise PWA. Progressive Web Apps (PWA), özel bir kodlama tekniğiyle yazılmış Web sitelerinin bir mobil uygulama gibi kullanılabilmesini ve çevrim dışıyken dahi erişimi mümkün kılan yeni bir teknolojidir. Bu konuda da ayrıntılı bilgiyi bu sayfadan edinebilirsiniz;

https://www.stradiji.com/progressive-web-apps-pwa-nedir/

SEO Analiz Araçları

Mutlaka SEO analiz araçlarını kullanın. Ben Semrush’ı tercih edenlerdenim. Hem kişisel hem de profesyonel işlerim için Semrush kullanıyorum. Mümkünse sürekli önünüzde açık olsun. Sürekli gerekli kontrolleri sağlayın. Çıkan sonuçlara göre iyileştirmelere gidin. Unutmayın; arama motoru optimizasyonu (SEO) süreci asla biten bir süreç değildir. Siz nasıl geliştirmeler yapıyorsanız rakipleriniz de aynı şekilde çalışıyorlar. Bu rekabet hiçbir zaman bitmeyecek. O yüzden sürekli olarak uyanık davranmak, fırsatları önceden sezebilmek ve buna göre pozisyon almak gerekir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) Nasıl Yapılır?” üzerine 2 yorum

  1. I really appreciate the depth and clarity of this blog post on search engine optimization. It offers practical advice and insights that are invaluable for digital marketing professionals navigating the complexities of SEO in an economically challenging environment. The emphasis on site speed, user experience, and the strategic use of video content, among other aspects, highlights the multifaceted approach required for successful SEO today.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et