Dijital Pazarlamada Bilinmesi Gereken 6 Metrik yazımda bir dijital pazarlama uzmanının ve dijital ile bağlantılı iş yapanların bilmesi gereken 6 önemli metrikten bahsediyorum.
Pazarlamanın en önemli unsurlarından bir tanesi ölçümleme. Eğer ölçümleyebiliyorsanız geliştirebilirsiniz. Ölçümleyemiyorsanız kör kuyuya atılmış taşlardan ibaret bir pazarlama yönetiminiz olacaktır.
Ölçümlemenin en yoğun olduğu pazarlama kolu ise dijital pazarlamadır. Her dijital pazarlama uzmanı az sonra sayacağımız 6 önemli metriği adı kadar iyi bilmeli, bu metriklerin ölçümü ve optimizasyonu konusunda son derece hassas olmalıdır.
Dijital Pazarlamada Bilinmesi Gereken 6 Metrik
Aksiyon Başı Maliyet – CPA (Cost Per Action)
Bütçe planlama konusunda en risksiz pazarlama metriği aksiyon başı maliyettir. Burada aksiyon kelimesi müşterinin bizim hedeflerimiz doğrultusunda yapmış olduğu hareketi tanımlamaktadır. Örneğin bir e ticaret sitemiz varsa aksiyon tamamen alışveriş anlamına gelir. Ya da gayrimenkul sektöründe pazarlama yapıyorsak form doldurma bir aksiyon anlamına gelmektedir.
Öncelikle sektörünüze ve marka hedeflerinize özgü aksiyon tanımlamasını iyi yapmanız gerekir. Daha sonra bu aksiyona yönelik yayın fırsatlarını inceleyebilirsiniz. Eğer etkili olacak mecralar bulabilirseniz çok fazla bütçe harcamadan CPA hedeflemesi ile dijital pazarlama gerçekleştirirsiniz.
Tıklama Başı Maliyet – CPC (Cost Per Click)
Bu metrik bana her zaman için eski adıyla Google Adwords, yeni adıyla Google Ads ‘i hatırlatıyor. Genellikle Google’ın reklam stratejisi olduğu için olsa gerek.
Tıklama başı maliyet aslında adından da anlaşılacağı üzere reklamlarınıza tıklayan müşteri başına ödeme yaptığınız reklam türü metriğidir. Reklamlarınızı gören, ancak hiçbir şekilde tıklamayan tüketiciler için mecraya ödeme yapmazsınız. Özellikle Google Adwords reklamlarını ve son yıllarda gelişen programatik reklamcılığı da işin içerisine kattığımız zaman en çok kullanılan reklam türü olduğunu söyleyebiliriz.
Yatırım Getirisi – ROI (Return on Investment)
Bu metrik genellikle biraz sonra bahsedeceğimiz reklam harcamasının geri dönüşümü ile karıştırılmaktadır. İkisinin arasındaki fark ise birinde kazancın oranlanması, diğerinde ise tıklama ya da form doldurma gibi aksiyonların oranlanmasıdır.
Yatırım getirisi tıklama ya da form doldurma gibi aksiyonların ortalamasıdır. Reklam yayınına harcadığınız bütçe ve buradan aldığınız dönüşümü oranladığınız zaman yatırım getirisi oranına ulaşırsınız.
Bu metriğin en önemli tarafı yapmış olduğunuz reklam yatırımının etkisini ölçebilmenizdir. Böylelikle reklam yatırımlarını dilediğiniz gibi optimize edebilirsiniz. Yatırım getirisini artırabilmek için hamleler gerçekleştirebilirsiniz.
Reklam Harcamasının Geri Dönüşümü – ROAS (Return on Advertising Spend)
Az önce de ifade ettiğim gibi reklam harcamasının geri dönüşümü doğrudan kazanç ile harcamanın oranlanması ile bulunur. Bu metriğin sonucu aslında ne kadar yatırım karşılığında ne kadar kazandığınız bilgisine ulaşmanızdır. Özellikle yönetim kademelerinde en önemli metriklerin başında gelmektedir.
Müşteri Yaşam Süresi Değeri – CLV (Customer Lifetime Value)
Müşteri yaşam süresi değeri; bir markanın ömür boyu müşteri için değeri anlamına gelmektedir. Herhangi bir markanın tüketici ile olan ilişkisine yönelik gelecek zamanda ortaya çıkacak değerin, bugünkü zamanda maddi karşılığı anlamına gelmektedir.
Örneğin erkeklere yönelik ürünler satan bir e ticaret siteniz olduğunu düşünelim. Her bir erkek müşterinin sitenize üye olmasının karşılığı aylık olarak 20 TL olsun. Her bir müşterinin yıllık değeri 240 TL’dir. 10 yıllık değeri ise 2.400 TL olacaktır. CLV hesabı için formül şu şekildedir;
“Ortalama sipariş tutarı x tekrar satışların zamanı x işlem görme süresi”
Müşteri Tutma Oranı – CRR (Customer Retention Rate)
Yeni kazanılacak müşteriye göre daha önce en az 1 defa kazanılmış müşteri her zaman daha önemlidir. Çünkü bir kere ürününüzü almaya ikna ettiyseniz bunu tekrarlama ihtimalleri çok yüksektir. O halde yeni müşteri kazanmaya harcadığımız emek kadar (ve belki de daha fazlasını) mevcut müşterilerimize harcamalıyız.
Mevcut müşterilerimizin yeniden ürün satın almasının metriğine müşteri tutma oranı denilmektedir.
Dijital Pazarlamada Bilinmesi Gereken 6 Önemli Metrik başta da belirttiğim gibi dijital pazarlamacılar için çok büyük önem arz eder. Bu metrikleri doğru takip eden, pazarlama strateji ve kampanyalarını bu metriklere göre yönlendiren markalar ve o markaları yöneten pazarlamacılar başarılı sayılırlar. Hayatta her şey matematiktir. Matematiği doğru kurgularsanız bütün süreçler kolay bir biçimde sonuca gidecektir. Matematik ve metrikler ile aranızı iyi tutun. Onlardan kaçmayın.