SEO Bu Kadar Önemli mi?

SEO Bu Kadar Önemli mi sorusunu eğer bir blog yazarıysanız ya da dijital pazarlama uzmanı olarak çalışıyorsanız eminim en az 1 defa kendinize sormuşsunuzdur.

İnternette biraz araştırma yaptığınızda ister blog yazarı olun ister dijital pazarlama uzmanı mutlaka SEO ile ilgili tavsiyelere fazlasıyla denk geleceksiniz. Herkes madde madde aynı şeyleri anlatacak ve siz uygulamak için didineceksiniz.

Dijital pazarlama uzmanı olarak çalışıyor ve markanızın SEO çalışmalarından sorumluysanız bu içerikler mutlaka önemli. Hatta benim de yazdığım bazı yazılar var bu konularda.

Ancak bir blog yazarıysanız SEO bu kadar önemli mi sorusunu kendinize defalarca sorun isterim. Ben açıkçası bu kadar önemli olduğunu düşünmüyorum. Aslına bakarsanız blog yazarlarının yapması gereken birkaç önemli madde var. Bunun fazlası zaman içerisinde atılacak adımlar olarak görülebilir. Örneğin onca yazı arasından benim en çok taktir ettiğim yazı bu oldu.

SEO Bu Kadar Önemli mi Düşünmeden Başlanan Yazarlık Süreci

Blog yazarlığına ilk başladığımız günleri düşünelim. Önümüzde birkaç tane önemli soru var. Öncelikle “Bir blog sayfası nasıl kurulur?” sorusuna yanıt bulmamız gerekli. Bu yanıtı bulamadan blog yazarı olmamız imkansız. WordPress, Blogspot, Joomla vb. hazır sistemlerden bir tanesini seçeceğiz. Böylelikle blog yazarlığı süreci başlayacak.

İkinci aşamada SEO konusuna odaklanırız. SEO önemli olduğu için bir takım temel gerekliliklere odaklanırız. Eklentileri öğreniriz. SEO’nun olmazsa olmazlarını araştırır ve üzerine kafa yorarız. SEO üzerine kafa yorarken devreye bir de site hızı konusu girer. Birçok açıdan çok önemlidir site hızı konusu.

SEO ve site hızı konusunda olumlu sonuçlar alamadıysak tema değişikliği, eklenti değişiklikleri beraberinde gelir.

İçerik Nerede?

Biz bütün bunlarla uğraşırken içerik geliştireceğimiz zamanları boşa harcamış oluruz. Ortada bir blog sayfası vardır. SEO üzerine çok kafa yorulmuştur. Ama içerik yeterli olmadığı için SEO çalışmaları etkisini hiçbir şekilde göstermez.

Aslında çok hızlı bir biçimde içerik geliştirmek ve mümkün olduğu kadar indeks almak önemlidir. İndeks alacağız ki organik trafiği sayfamıza çekebilelim. İçerik kraldır!

SEO Kuralları Bize Görünmez Bir Kelepçe Vuruyor

SEO kurallarının en önemlilerinin başında 600 kelimeden uzun içerikler üretmek geliyor. Hatta Yoast SEO kullanıyorsanız 600 kelimeyi geçmediğinizde sizi uyaracaktır. 600 kelime her ne kadar sınır kabul edilse de makaleniz ne kadar uzun olursa o kadar makbuldür.

İşte ilk kelepçe burada dolanır kollarımıza. Bu kadar uzun yazamayacaksak hiç yazmayalım o zaman deriz. Belki de çok büyük etkiler oluşturacak bir içerikten herkesi mahrum bırakırız.

Severek takip ettiğim Mustafa Gerdan’ın şuradaki yazısını okumanızı öneririm. Tam olarak değindiğim bu konuya değinmiş. Tabi ki çok kısa bir biçimde.

Bazen Bir Tek Cümle Size Beklemediğiniz Trafiği Getirir

Bundan önce farklı bir adres altında blog yazıyordum. SEO konusuna tabi ki önem veriyordum ama olmazsa olmaz değildi benim için. Yazdığım yazılardan bir tanesinin konusu liderlik üzerineydi. Yazının genelinde anlatmak istediğim şey; bir ülkede insanlar nasıl yaşıyorlarsa o ülkenin yöneticilerinin de aynı şekilde olacağıydı. Bunu anlatmak için Hz. Muhammet’in bir hadisini kullandım.

“Nasıl Yaşarsanız Öyle Yönetilirsiniz.”

Hz. Muhammet

Yazdığım yazı SEO kurallarının çok altında bir kısalıktaydı. Çünkü konuyu yukarıda paylaştığım hadis bile kendi başına anlatıyordu.

Birkaç gün sonra Google Analytics verilerine baktığım zaman hayretler içerisinde kaldım. Arama kelimeleri arasında zirvede “Nasıl Yaşarsanız Öyle Yönetilirsiniz” vardı. Kontrol ettiğim zaman bu aramada ilk sırada olduğumu gördüm. Yazıyı tekrar kontrol ettiğimde SEO kurallarının hiçbirine uymadığını fark ettim.

Sonuç olarak;

En önemli şey ne tasarımınız ne de SEO çalışmalarınız. Önemli olan sadece içerik üretmeniz. Diğer tüm unsurlar yardımcı unsur. Bolca içeriğe ulaştıktan sonra belki de sıkıntısını yaşayacağınız konular olacaktır. Siz siz olun uzun ya da kısa demeden ürettiğiniz tüm içerikleri paylaşın. Bu yazılardan diğer yazılarınıza atıflarda bulunun.

Eğer aklınıza bir yazı fikri geldiyse onu hiçbir kural dinlemeden öncelikle yazın. Dilediğiniz kadar, yeterli olduğunu düşündüğünüz kadar yazın. Konu hakkında başlık düşünürken; “Siz olsanız bu konuyu nasıl arardınız?” sorusunun yanıtını arayın.

O yanıtı bulamıyorsanız birtakım araçlardan faydalanarak iyi bir başlık çıkartın. Hedef kelimeniz başlığınızda yer alacaktır zaten. Aynı kelimeyi yazı içerisinde birkaç yere ekleyin. İç ve dış linkleme yapmayı unutmayın. Gerisi zaten gelecektir.

Sadece ve sadece durmaksızın üretin, üretken olun!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“SEO Bu Kadar Önemli mi?” üzerine bir yorum

  1. Çok güzel bir ifadeye rastladım seo kuralları görünmez bir kelepçe vuruyor bu blog yazmaya başlayanlar için çok önemli bir ifade, canla başla çırpınırsın ama hiç bir faydası olmaz nedenini bilmezsin işte nedeni tam olarak bu. anahtar kelime büyük etkiler

    Yanıtla
    • Blog yazmaya başladığımız ilk aşamadaki en büyük problemlerden bir tanesi bu. Ancak ne yazık ki SEO odaklı düşünmekten kendimizi alamıyoruz. Umarım Yeni Blog Yazmaya Başlayacak arkadaşlara katkı sağlar bu yazı.

      Yanıtla
    • Yazıma gösterdiğiniz ilgi ve yorumunuz için çok teşekkür ederim. “SEO Bu Kadar Önemli mi?” sorusunu sorarken aslında SEO konusunu tamamen kapsam dışında bırakmıyorum. SEO elbette önemli. Ancak dikkat edilmesi gereken asıl meseleye odaklanarak bir konuyu dile getirmeye çalışıyorum. Bu yazıya ek olarak Blog Yazılarınız Nasıl SEO Dostu Olur başlıklı yazımı da okumanızı öneririm.

      Yanıtla
  2. hocam bu seodan çok çekiyoruz ya uzman değilim sonuçta ama sizin gibi kıymetli arkdaşlar bize katkı sağlıyorlar zamanla bizzde deaha iyi olacağız inşallah her konuda saygılar.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin