En İyi 10 CRM Aracı yazımda hem bireysel hem de kurumsal anlamda fayda sağlayabileceğiniz en iyi 10 CRM aracı tanıtacağım. Öncelikle CRM nedir? Kullanım alanları nelerdir? gibi soruların yanıtlarıyla başlayalım;
CRM Nedir?
Pazarlama süreci ürünün üretiminden başlayıp, fiyat politikasının belirlenmesi ile devam eden ve en sonunda satış elde etmek için gerçekleştirilen bir dizi faaliyet ile devam eder. Bu klasik pazarlama anlayışında sürekli olarak yeni müşteri elde etmek ön plandadır.
Ancak pazarlamanın görevi hiçbir zaman bu noktada son bulmaz. Yani sürekli olarak satış hedeflerini tutturmanız sizi başarılı bir şirket haline getirmez!
Müşteri memnuniyeti dediğimiz kavram yeni müşteri bulmak kadar, hatta daha da önemli bir kavramdır. Tahmin edersiniz ki sizi bir defa tercih etmiş bir tüketici tekrar tercih etmeye en yakın müşteridir. Ayrıca kullandığı ürününüzü çevresine tavsiye ederek sizin için elçi haline gelebilir.
Tabi bunun tam tersini de düşünmek gerekir. Ürününüzden ya da müşteri ilişkilerinizden memnun kalmadıysa çevresine kötü deneyimini mutlaka anlatacaktır.
Müşteri İlişkileri
Hal böyle olunca “müşteri ilişkileri” kavramı pazarlamacılar açısından büyük önem arz eder. Tüketici satış yaptığınız fiziki ya da çevrimiçi ortama girdikten sonra pazarlama ve müşteri ilişkileri başlar. Tüketiciyi daha iyi tanımak, ona uygun ürünler önermek ve satışı kapatmak için pazarlama ve satış ekiplerinizin kabiliyetleri ön plana çıkmaya başlar.
Söz Uçar Yazı Kalır!
Satış ekibiniz harika hünerler sergiledi ve müşteriyi tanıdı, ona uygun ürünler önerdi. Ancak bu sadece satış ekibinizdeki takım oyuncularının hafızasında kalırsa hiçbir değeri yoktur. Bir defa satış yapmışsınızdır. En kritik nokta ise müşteri hakkındaki bilgileri arşivleyebilmektir.
İşte burada imdadımıza CRM yani Consumer Relations Management yazılımları yetişir. Herkesin anlayacağı bir biçimde anlatmamız gerekirse CRM; müşterilerin isim ve soy isim gibi bilgilerinden başlayarak birçok bilginin (Alınan bilgiler sektörlere ve hizmetlere göre değişiklik göstermektedir.) kayıt altına alındığı yazılım demektir.
Müşteri İlişkileri Departmanı
Bu yazılımda yer alan bilgilere göre satış sonrasında müşteri ile muhatap olan müşteri ilişkileri departmanınızın da işi kolaylaşacaktır.
Problem çözmeye çalışan müşteri ilişkileri yetkilisi müşterinin geçmişe dönük satın alımları, markamıza harcamış olduğu bütçe, daha önce yaşadığı problemler gibi birçok bilgiye erişebilecektir.
Yeniden Pazarlama
Aslında yeniden pazarlama terimi dijital pazarlama uzmanı olarak çalışanlar için çok farklı anlamlara gelmektedir. Ancak tam burada yeniden pazarlama terimini kullanmanın bir mahsuru olmadığını düşünüyorum.
Başta söylediğim gibi, daha önce satın alım yapmış bir müşterinin tekrar markanızı ve ürünlerinizi tercih etme potansiyeli oldukça yüksek. Eğer siz müşterinizi iyi tanırsanız yeniden ürün ya da hizmet satma ihtimaliniz de o derece fazla olacaktır.
E-posta gönderimi, SMS paylaşımları gibi klasik pazarlama yöntemleri işte bu sistemde kayıt altında bulunan müşterilere yönelik gerçekleştirilir. Tabi CRM yönetimi ve CRM kaynaklı pazarlama aksiyonları e-posta ve SMS gönderimi ile sınırlı değil.
Uğur Özmen Hoca bu yazıyı okusa tam olarak burada bana kızabilir. 🙂 Ancak bu yazımızın temel konusu CRM kampanyaları değil. Belki farklı bir yazı ile detaylandırabiliriz. İlerleyen günlerde bu konuda da yazılarım olacak.
Bireysel CRM Kullanımı
Bireysel CRM kullanımı yapmak isteyenler için benden bir hediye! Eğer linke tıklayıp ücretsiz bir biçimde Hubspot CRM’e üye olursanız ileride yapacağınız eklenti vb. durumlarda size özel indirim sağlayanacaktır. Hubspot CRM Üyelik |
CRM yazılımlarını sadece markalar kullanmaz! Bireysel ilişkileriniz için de CRM yazılımlarını tercih edebilirsiniz. Daha önce bu konuda bir yazı yayınlamıştım. O nedenle çok uzatmadan o yazının linkini de paylaşıyorum. Eğer CRM yazılımlarını bireysel ihtiyaçlar için kullanma niyetiniz varsa o yazıdan devam etmenizi öneririm.
En İyi 10 CRM Aracı
Biz asıl konumuza dönelim. CRM’in ne kadar hayati bir önemi olduğunu anladık sanırım. Peki bu pazarlamanın bel kemiği yazılımlar hangileri? En iyi CRM aracı hangisidir?
Salesforce
Bu konuda otorite birçok isim tarafından Salesforce Dünya’nın en iyi CRM yazılımı olarak nitelendirilir. Salesforce bulut tabanlı bir CRM yazılımı. Yani çalışması için şirket kaynaklarınızı kullanmıyor. Böylelikle fiziksel mekan bağımlılığı olmadan istediğiniz her yerden Salesforce ekranlarına ulaşabilirsiniz.
Bunun negatif yönleri de yok değil. Eğer finansal bilgilerin de yer aldığı gizli birçok veriye sahipseniz bulut tabanlı bir yazılım kullanmak için birkaç kere düşünmenizi öneririm.
Highrise
İsmi çok fazla duyulmamış CRM araçlarından bir tanesi. Eğer içiniz sadece müşteri ilişkilerine odaklanmayı gerektiriyorsa maliyet açısından oldukça faydalı bir çözüm olacaktır.
Kullanım açısından Excel tablolarından bir miktar daha iyi çözüm sağlar. Ancak işiniz daha büyük bir kapasiteyi gerektiriyorsa yazıya devam ederek diğer çözümlere göz atmanızı öneririm.
Insightly
Küçük işletmeler için çok faydalı bir araç. Ücretli ve ücretsiz seçenekleri bulunuyor. Evernote ve Google Dökümanlar gibi birçok uygulama ile entegre kullanma şansınız var.
Hubspot CRM
Hubspot bazı dijital pazarlama araçları ile tanınan bir firma. CRM yazılımı da gayet güçlü. Ben kişisel irtibatlarım için Hubspot kullanıyorum. İçerisinde bazı özellikler ücretsiz. Eğer temel anlamda bir müşteri ilişkileri yönetimi gerçekleştirecekseniz tavsiye ederim. Ücretli seçenekler ile CRM yazılımınıza profesyonel birtakım eklentiler de sağlayabilirsiniz.
Oracle
Oracle dünyanın önde gelen CRM yazılımlarından bir tanesidir. Oracle CRM yazılımını Salesforce ile karşılaştırabilirsiniz. Eğer işletmeniz orta ölçekte ve üzerindeyse Oracle kesinlikle uygun çözüm olacaktır. Bireysel kullanım için fiyatları biraz yüksek olacaktır.
Zoho
Eğer çevrimiçi dünyada müşteri ilişkileri yönetimi gerçekleştiriyorsanız kesinlikle Zoho CRM’i tavsiye ederim. Çevrimiçi sohbet, e-posta, telefon ve sosyal medya mecralarına entegre olması özelliği ile tam bir CRM yazılımıdır.
Bireysel kullanım için de gayet uygun. Ücretsiz seçenekleri yeterli gelecektir. Ben ilk zamanlarda kişisel irtibatlarımı Zoho CRM ile yönetiyordum. Ancak Mailchimp entegrasyonu konusunda ücretli eklentiler almam gerektiği için bıraktım.
Odoo
Oracle ve Salesforce CRM’den bahsederken bulut tabanlı olduklarını söylemiştim. Odoo, bir bulut üzerinde değil, sunucunuzda çalışır.
Odoo CRM yazılımında belirli bir odaklanma yok! Daha genel bir CRM yazılımı. Bu, işlevlerinin geniş kapsamlı olduğu, temasların, satışların, muhasebe ve proje yönetiminin de dahil olduğu, yalnızca birkaçını kapsadığı anlamına gelir.
Sugar CRM
Küçük ve orta ölçekli işletmeler için Sugar CRM yeterli bir araç olacaktır. Müşteri ilişkileri konusunda oldukça güçlüdür. Normal bir CRM yazılımının tüm özelliklerini sunar.
Microsoft Dynamics
CRM sistemlerinin şampiyonlar liginde Salesforce ile Microsoft Dynamics final oynar. Tabi Salesforce gibi Microsoft Dynamics’te kurumsal çözümler sunar.
İki yazılım karşılaştırıldığına Microsoft Dynamics, Windows işletim sistemi ve Office yazılımları kullanılan iş yaşamında kendi yazılımları ile tam entegre olması ile ön plana çıkar.
SAP CRM
SAP daha çok ERP yazılımı olarak güçlüdür. Endüstriyel tabanlı bir yazılımdır. CRM’de SAP’nin yan unsurlarından diyebiliriz. Endüstriyel bir yazılım olmasından kaynaklı tasarım konusunda pek iyi değildir. Yani kullanıcı dostu değil ne yazık ki.
Duyduğum haberlere göre SAP CRM tarafını güncellemeyi bırakmış. Bu demek oluyor ki bundan sonra CRM için SAP firmasından destek alamayacağız.
Sonuç Olarak;
CRM yazılımı belirlenirken şirketinizin ölçeği, hedeflediğiniz büyüme hızı, hangi entegrasyonların sizin için elzem olması gibi birtakım konulara odaklanmak gerekir. Bu odaklanma sonucunda çıkartacağınız kapsam kullanacağınız yazılım konusunda size yol gösterici olacaktır.
CRM yazılımının kurulması, bilgilerin aktarılması gibi süreçler (eğer sıfırdan bir CRM yazılımı almıyorsanız!) çok zorludur. Sürekli yazılım deneyip değiştirmek pek mümkün olmaz. O sebeple kapsamınızı çok iyi belirlemelisiniz.
Daha önce bir CRM yazılımı kullanmadıysanız işiniz bir miktar daha kolay. Ancak yine de ihtiyaçlarınız çok iyi belirlenmeli. Gelecek dönemlerde yazılımın yetersiz kalması gibi sorunlardan uzak kalınmalı.
CRM Nedir? CRM Yazılımı Nedir? |
---|
CRM; bir şirketin ilişkileri, müşterileri ve potansiyel müşterileri ile etkileşim kurmasını ve etkileşimi yönetmeyi sağlayan yazılıma verilen isimdir. Küçük, orta ve büyük boy işletmeler için birçok CRM çözümü mevcuttur. |
Mehmet bey merhaba,
Crm programları hk da yorumlarınızı okudum elinize sağlık teşekkür ederim.
Biz zirai ilaç ve gübre işi yapan küçük bir firmayız. İthalat yapıp yurt içinde bayilerimize ve son kullanıcıya satış yapıyoruz.
3-4 çalışanımız var 2 mümessilimiz var . Potansiyel müşterilerimiz bize komşu referansları sosyal medya ve bayi tavsiyesi ile ulaşıyorlar. Yetişebildiğimiz kadar bahçelerine seralarına vs ulaşıp onlara hizmet vermeye calışıyoruz. Teknik destek reçete vs
İletişim bilgileri ve bu dataları excellede kendi yaptığımız basit bir kurumsal hafıza dosyasında takip ediyoruz ama unutma kayıp kaçak çok oluyor. Düzenli raporlama vs veri analizi de bizim için çok önemlidir. Micro CRM ile görüştük çok amatör geldi, Oracle çok pahalı geldi.
İşimize uygun bir CRM programı seçmek istiyoruz . Bize hangi firmayı önerirsiniz.
Yardımcı olursanız çeok memnun olurum.
Hamza Ali Oruç
Ziraat Yüksek Mühendisi
05322367241
Merhaba,
Bu konuda Zoho CRM’i önerebilirim. Türkiye’de destek ekipleri de var. Demo hesap ile deneyerek başlayabilirsiniz.
Merhaba Mehmet Bey,
CRM programları için yazmış olduğunuz yazı için emeğinize sağlık..
Ben daha öncesinde firmamda zoho crm kullanıyordum fakat bütçemizi bir yerde zorladığı için bıraktık.
Yaklaşık 6 aydır yerli CRM yazılımlarından Evobulut’u kullanım sağlıyoruz.
Müşteri takip ihtiyaçlarımızı fazlasıyla karşılıyor ve maliyeti de uygun…
Farklı sektörlere uyarlanabilir yapısı ile Hamza Bey’in de işini görebileceğini düşünüyorum, excel aktarım yapılıyor ve potansiyel müşterileri de potansiyel-fırsat modüllerinden takip ediyoruz.
Görev ve iş yönetimi modülü ile de aday müşterilerle olan süreçlerimizde görev atamaları yaparak kayıp yaşamadan görüşmelere devam ediyoruz.
Destek ekibi de satıştan sonra çok ilgili. https://www.evobulut.com/musteri-takip-programi incelemek isteyenler için öneri olarak sunabilirim.
İyi günler dilerim…
Merhaba, makaleyi dikkatle okudum. Elinize sağlık. Yerli CRM yazılımlarından bahsedilmediğini fark ettim. Biz firmamız için uzun süredir Planports CRM programını kullanıyoruz ve son derece memnunuz. Yazılımın kolay anlaşılır olması ilgimizi çekmişti daha sonra destek hizmetlerinden de memnun kaldık. İncelemek isteyen firmalar için adresi de paylaşıyorum. https://www.planports.com