Multitasking Beyninizi Öldürüyor

Multitasking Beyninizi Öldürüyor! Buna emin olabilirsiniz. Daha önce bu konuda bir başka yazı daha yazmıştım. Daha geniş kapsamlı olarak bir kere daha bahsetmek istedim.

İş hayatında birçok insan multitasking çalışma ustası olduğuna inanıyor. Ancak bu ustalık sadece bu kişilerin kendi kafalarında uydurdukları bir ustalıktır. Çünkü beyinlerimiz multitasking çalışma için üretilmedi!

Beyin her seferinde bir şeye odaklanmak için tasarlanmıştır. Eğer aynı anda birden fazla şeye odaklanmaya çalışırsanız beyniniz yavaşlar.

MIT’den Sinirbilimci Earl Miller, beyinlerimizin multitasking çalışma için uygun olmadığını; insanlar multitasking çalışabileceklerini düşündüklerinde aslında bir görevden diğerine çok hızlı bir şekilde geçtiklerini söylüyor. Multitasking çalışan insanlar her yaptıklarında bilişsel bir maliyet altına giriyor.

Multitasking çalışma biçimi kötü beyin alışkanlıklarını teşvik eder. Küçük bir görevi tamamladığımızda beyin dopamin salgılar.

Bu sürekli görev değiştirme, kötü beyin alışkanlıklarını teşvik eder. Küçük bir görevi tamamladığımızda (bir e-posta göndermek, kısa mesajlara cevap vermek, bir tweet göndermek), ödül hormonumuz olan bir dopamin salgılanır. Beyinlerimiz bu dopamini seviyor Bu yüzden bize anında memnuniyet veren küçük mini kartlar arasında geçiş yapmaya devam ediyoruz.

Bu, gerçekten çok fazla bir şey yapmadığımız (veya en azından çok fazla eleştirel düşünme gerektiren hiçbir şey yapmadığımız) bir tonu başardığımızı hissettiren tehlikeli bir geri bildirim döngüsü oluşturur. Hatta bazıları e-posta / Twitter / Facebook kontrolünü sinir bağımlılığı olarak kabul eder.

Çoklu Görev, İş Kalitenizi Ve Verimliliğinizi Düşürür.

Çoklu görev, düşüncelerin düzenlenmesini ve ilgisiz bilgilerin filtrelenmesini zorlaştırır ve işimizin verimliliğini ve kalitesini düşürür.

Londra Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, bilişsel görevleri yaparken çoklu görev alanların önemli IQ düşüşleri yaşadıklarını gösterdi. Aslında, IQ düşüşleri bir gece uykusunu atlayan ya da esrar içen bireylerde gördüğünüze benziyordu.

Multitasking’in ayrıca stres hormonu olan kortizol üretimini arttırdığı ispatlamış. Beynimizin sürekli vites değiştirmesi stres yaratır ve bizi yorar, zihinsel olarak yorgun hissetmemize neden olur.

Multitasking Beyninizi Öldürüyor
Multitasking Beyninizi Öldürüyor

Çoklu görev kargaşasının en büyük kışkırtıcısı posta kutularımız. Bazı çalışmalar, gelen kutunuzdaki okunmamış bir e-posta bilgisi gibi çoklu görev yapma fırsatının bile etkili IQ’nuzu 10 puan azaltabileceğini göstermiştir. Gelen kutumuzdaki yeni kalın e-postanın heyecanı bizi sürekli rahatsız ediyor. Bir McKinsey Global Institute Araştırması, çalışanların çalışma haftasının yüzde 28’ini e-postaları kontrol etmek için harcadığını ortaya çıkarttı.

E-posta sorunlu, ancak mesajlaşma daha da kötü, e-postadan daha acil bir durum oluşturuyor, sonuç olarak daha sıkı kontrol etmemizi sağlıyor.

Bir e-posta kontrol programı oluşturarak kendinizi çok görevli zihinsel katliamdan koruyun. Günde yalnızca üç kez e-postalarınızı kontrol etmeyi hedefleyin. Belki sabah işe geldiğinizde, öğle arasından sonra ve gün sonunda işten ayrılmadan önce kontrol edebilirsiniz. Mesajlaşma bildirimlerini kapatın ve telefonunuzu da kontrol etmek için belirli zamanları seçin.

Çoklu Görev Yapan Erkeklere Kötü Haber!

Erkekler için çoklu görev, IQ’yu 15 puan kadar düşürebilir ve bu da sizi 8 yaşındaki bir çocuğun bilişsel eşdeğerine dönüştürür.

Multitasking Beyninizi Öldürüyor
Multitasking Beyninizi Öldürüyor

Hasar Kalıcı Olabilir.

Yeni araştırmalar, çoklu görevlerle ilgili bilişsel hasarın kalıcı olabileceğini düşündürmektedir.

Sussex Üniversitesi’nde (İngiltere) yapılan bir çalışmada, aynı anda birden fazla cihazda zaman geçiren bireylerin beyninde MRI taramaları yapıldı (örneğin, TV izlerken mesaj atanlar…). MRG taramaları, çoklu görev yapan kişilerin ön kamusal kortekste daha az beyin yoğunluğuna sahip olduğunu gösterdi. Empati ve duygusal kontrolden sorumlu alan budur.

Birincisi, araştırmanın bu etkilerden çok görevlinin sorumlu olup olmadığını veya mevcut beyin hasarının çok görevli alışkanlıklarla sonuçlanıp sonuçlanmadığını belirlemek için yeterince ayrıntılı olmadığıdır. Yine de onu nasıl yaparsanız yapın, çoklu görev iyi değildir.

Çoklu görev özgeçmişe eklemek için bir yetenek değil, kötü bir alışkanlıktır. Bildirimleri kapatın, gün boyu ayarlanmış e-posta kontrol zaman dilimleri oluşturun (sürekli gelen kutusu yenileme yerine) ve aklınızı eldeki göreve verin.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et