Bizim Reklamı Gördün mü?

Bizim Reklamı Gördün Mü?

Medya Nedir?

Medya – Media (İngilizce) (çoğul): Tüm basın ve yayın organlarına verilen isim. Mecra – Medium (İngilizce) (tekil): Beher yayın organı.

Çoğunlukla yanlış kullanılmakta olduğu için böyle bir giriş yaptım. Örneklemek gerekirse basılı medyada Hürriyet gazetesi bir mecradır.

Hürriyet gazetesi bir basılı medya organıdır.

Markaların medya dünyasına attıkları ilk adım bir marka macerasına dönüşebilir. Medya satın alma süreçlerindeki değişim NTV ve cnbc-e kanallarının kurulmasına denk gelir. Bunu ayrıca ilerde ele alacağız.

Basılı Medya Hala Güçlü mü?

Şimdilerde medya dünyasında bir kaos hakim. Basılı medya hala güçlü mü, dergi reklamcılığında durum ne, genel akım medya kanalları hatta televizyon kanalları işlevsel mi, internet ne kadar güçlü?

Bu ve benzeri onlarca soru var kafalarda. Bir de çok güzel isimler uydururuz bizler mesela “off-prime time” dünyada hiçbir ülkede bu tanım yoktur. Dünyada TV zaman dilimleri, “morning time” , “noon time”, “early prime time”, “prime time”, “night time”, “late night time” şeklinde sınıflandırılmışken ülkemizde aman ne gerek var “prime time”, “off prime time” deyip geçelim işte denmiş ve olmuştur.

Bizim Reklamı Gördün Mü
Bizim Reklamı Gördün Mü?

Peki Neden Terminoloji İngilizce?

Aslında bu İngilizce işi reklamcılarla dalga geçme kapısı olmuştur. Elinize bir hukuk kitabı alınız, okumaya başlayınız başınıza ne geliyor ve neden diye bir düşününüz. Şayet orada yazanları anlayabilseydiniz ki, anlaşılabilir hale getirilmesi bir çırpıda yapılacak bir iştir, avukat kalmazdı ortalıkta.

Hepimiz avukat, hepimiz savcı oluverirdik. Bu karmaşık durum bazı mesleklerde ‘herkes ahkam kesmesin kardeşim ortalıkta’ diye özellikle yaratılır. Bir de işin global ölçekte yapılıyor olmasından kaynaklı mesleki terminoloji durumu var.

Reklam & Türkiye

Reklam işi ülkemiz için hala yeni bir iş koludur. CEN Ajans, Ajans Ada ekolleriyle başlar, Magic Box Star 1 TV, HBB ve Kanal 6’nın açılmasıyla çoklu medya sürecine varır. Bu süreçlerde bilgi, dolayısıyla tanımlar ithal edilmiştir.

Uluslararası zincirlerin ajanslara ortak olmasıyla birlikte gelen yabancı yöneticiler ve işin öğrenildiği yabancı şirketler, uluslararası markaların reklam veren haline gelmeleri ise terminolojiyi iyiden iyiye perçinler.

Medya şu günlerde ise geleneksel medya ve yeni medya olarak ikiye ayrılmış durumdaydı ki, “yeni medya” kavramı geniş ve sürekliliği olan bir tanımlama olamadığı ve 1990 sonrası doğan herkes için geleneksel hale geldiğinden olsa gerek “offline medya” ve “online medya” olarak tanımlanmaya başladı. Bütçeler bu bakışla paylaştırılmakta, hatta iki ayrı medya planlama ve satın alma şirketi bile kullanılmaktadır.

Genel olarak kullanılan kanal ne olursa olsun, ister basılı, ister karasal ya da uydu yayını isterse internet ortamı, taşıyıcı ortamdan bağımsız bunların tamamını “medya” olarak tanımlamak yeterlidir.

Bizim Reklamı Gördün Mü
Bizim Reklamı Gördün Mü?

İnternet Medyası Güçleniyor

İnternet medyasının, genel yayın bütçesinden aldığı pay gün be gün artmaktadır. Bu süreç doğaldır. Alışılamayan nokta şudur; geleneksel medyadan yer satın alırken konuşulan yüzbinler, hatta milyonlar, internet medyasında kuruşlara dönüşmektedir.

Bu sebeple bir türlü reklam verenin kafasında kıymeti harbiyesi olmamakta ‘aman üç kuruş verin işte, ya da üç kuruş harcadığımız yere 300 bin liralık reklam filmi mi çekeceğiz yuhhhh!!’ şeklinde saçmalanabilmektedir.

Buradaki fark internetin erişiminin bireysel ve neredeyse internet kullanan herkesin, geleneksel medya erişiminin kısıtlı genel olmasından kaynaklanmasıdır. Yani siz Hürriyet gazetesinde 1 tam sayfa ilana 10 bin TL ödediyseniz (o paraya olmaz ya hadi oldu diyelim), o gazetenin tirajı kadar kişiye ulaşırsınız. Bir süreklilik sağladığınızda ise bu erişimi garantilersiniz ve bunun için blok bir para ödersiniz.

İnternette ise durum farklıdır. Milyonlarca mesajın içine bir mesaj atarsınız ve başlarsınız beklemeye, bir kişiye ulaşır çling 10 kuruş, iki, üç, beş derken bir yerde tamam yeter dersiniz ve durursunuz, yani kişi sayısını ve erişimi siz belirlersiniz.

Offline medya için hazırlayacağınız iş ile online medya için hazırlayacağınız arasında ciddi farklar vardır. En doğru olan entegre bir çalışmaya yatırım yapıp ona göre pozisyon almanızdır. Medya konusu bir hayli sıkıcı ve teknik bir konudur.

Ben bile yazarken sıkıldım, daha fazlasını öğrenmek için medya planlama ajansınıza danışın ve işlerine hem karışın hem karışmayın karar sizin nasıl olsa kazık yiyecekseniz, yiyeceksiniz ve asla anlayamazsınız, ya da Google’dan araştırın öğrenin. En iyisi güvenebileceğiniz bir medya ortağı bulun.

Yazar: Ömer Yılmaz

Kaynak: www.icerikfabrikasi.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Bizim Reklamı Gördün mü?” üzerine bir yorum

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin