Mülakatta 7 Adımda Doğru Beden Dili Kullanımı

Mülakatta 7 Adımda Doğru Beden Dili Kullanımı

Uzmanlarca yapılan araştırmalara göre görüşmelerindeki davranışların, neyi ifade ettikleri saptanmıştır. Yapılan görüşmelerde karşı tarafı etkileyen unsurların ` beden dili, 0 ses tonu ve konuşma biçimi, kısmı ise konuşulan sözcük – kurulan diyalog şeklinde belirlenmiştir.

Bu araştırma sonucu, herkes için geçerlidir. Araştırma sonuçlarından da anlaşıldığı gibi, beden dili doğru etkileşim kurmanın büyük bir kısmını kapsıyor. Öncelikli olarak iş görüşmelerinde beden dili kullanımına önem vermelisiniz.

Bunun için beden dili uzmanı olmamızın gerekmediğini ve her bireyin kendine has davranış biçimi olduğunu anımsatmakta fayda var. Sizler için 7 adımda bireyin kendini nasıl geliştirileceği hakkında, içerik hazırladık. Buyurun efendim.

Mülakatta 7 Adımda Doğru Beden Dili Kullanımı

Özgüvenli Bir Tokalaşma

beden dili

Görüştüğünüz yetkili ile selamlaştıktan sonra geçilen tokalaşma sürecinde, kendinizden emin olduğunuzu karşı tarafa hissettirmelisiniz. Bu adıma önem göstermelisiniz.

Yeni tanışılan biri ile ilk 4 saniye, oldukça önemlidir. İlk 4 saniye içerisinde, karşılıklı elektrik alınır. Negatif veya pozitif olacağı, bu ilk sürecin etkili geçmesiyle kaynaklıdır.

Enerjik ve Dinlenmiş Vücut Hali

beden dili

İş görüşmesine gitmeden önceki gün, zorlu geçecektir. İster istemez oluşan stres ve heyecandan dolayı, sürekli yapılan rutinin dışına çıkabilirsiniz.

Bu yüzden mülakata gitmeden önce, her zaman yediğiniz yiyecekleri yemeli ve her zaman yaptığınızı yapmalısınız. Rutinin dışına çıkmamalı ve dinlenmiş olmalısınız. Gerçekten enerjik insan ile yorgun insan arasında, gözle görülebilir çok fark vardır.

Görüşme Yaptığınız Yetkilinin Karşında Oturun

beden dili
beden dili

Yetkili ile direkt göz teması kurabilmek ve sağlıklı diyalog kurmak için karşısına oturmalısınız. Dik bir şekilde sandalyeye oturun. Sandalyede otururken kendinizi kasmayın ve oldukça rahat görünmelisiniz.

Fakat karşınızdakine olan saygıdan ödün vermeyin. Yetkili oturmanız için yer göstermediği sürece, oturmayın. Bunların tümü aslında adabı muaşeret kurallarıdır. Tüm insanlar için geçerli kurallar olup, bu tarz stresli ortamlarda es geçilmesi de muhtemeldir.

El ve Kol Hareketleri

beden dili

Birçok insan konuşurken el ve kollarını çok fazla savurarak kullanır. Diğer geri kalanları da genelde el ve kol hareketlerinden sakınırlar.

Fakat bir konu üzerinde detaylı konuşurken hem daha iyi aksettirmek hem de daha ikna edici konuşmak için el ve kollarınızı senkronize hareket ettirebilirsiniz. Bu durumda dikkat edilmesi gereken konular var.

Öncelikli olarak ellerinizi ve kollarınızı senkronize hareket ettirmelisiniz. Aynı süreç içerisinde bacağınızı sürekli sallamamalı ve elinizi sürekli ovuşturmalısınız. Bacakların sürekli sallanması, karşı tarafın da dikkatini dağıtabilir ve bu hareket stres belirtisidir. Unutmayın karşınızdaki yetkili, ilk defa iş görüşmesi yapmıyor.

Genelde insan kaynakları uzmanları tarafından görüşmeler yapılır. Siz gibi birçok iş başvurusu yapanlarla görüşmeler yapar. Bu yüzden sizin beden dilinizi okuma konusunda, uzman olmasalar dahi tecrübeli bireylerdir.

Etkili Nefes Alma

beden dili

Konuşmaya başlamadan önce derin ve sessiz bir nefes alın. Nefesinizi kontrollü alıp vermeye odaklanın. Belli bir süreden sonra, istem dışı kontrollü derin nefes alındığını göreceksiniz. Bunu tek başınızayken deneyebilir, tecrübe edebilirsiniz. Etkili konuşmanın ilk temeli, etkili nefes almaktır.

Beden dili uzmanları bu konuda oldukça sert ve nefes alıp vermenin önemine vurgu yaparlar. Biraz daha detayına inersek; Nefes alırken diyaframdan nefes almaya çalışmalısınız. En etkili nefes alma biçimi, diyaframdan alınan nefestir.

Karnınızı şişirerek nefes almaya çalışın, göğsünüz sabit kalacak şekilde. Bu sayede daha etkili kelimeleri ağzınızdan çıkarabilir ve ses tonunuzu ayarlayabilirsiniz.

Dikkat Dağınıklığı

beden dili
beden dili

Bu konuyu şu şekilde açabiliriz. Yetkili ile diyalog halindeyken işler ters gittiğinde, dikkatinizin dağılması gayet doğaldır. Hormonlardan dolayı oluşan bu dikkat dağınıklığı genelde saç, saat, kalem, sakal ve kulak gibi farklı materyallerle oynanır.

Bu tarz unsurlarla sürekli oynandığında, karşı tarafında dikkati belli bir süreden sonra dağılır. Karşınızdaki yetkili dikkatinizin dağıldığının farkına varır ve bu durum siz iş başvurusu yapan birey için negatiftir.

Eğer dikkatinizin dağıldığının farkına varırsanız, hemen etkili nefes alma tekniğine başvurun. İçinizden kendinizi motive edecek sözleri söyleyerek rahatlayabilirsiniz.

Görüşmenin Nezaketle Sonlandırılması

beden dili

Yetkili ile yaptığınız görüşme sonlandı. Görüşme sonlandığında olumlu veya olumsuz olması, asla moralinizi bozmasın. Eğer olumsuz görüşme geçirdiyseniz dahi, karşı tarafın elini sıkarak teşekkür edin.

Bu şekilde nezaketli bir sonlandırma yapmalısınız. Aynı şekilde olumlu geçtiyse, bahsedileni uygulayın. Çünkü insan giderken hatırlanır der Reinhord adlı İnsan Kaynakları Uzmanı.

Mülakatta 7 Adımda Doğru Beden Dili Kullanımı Sonucu

Yukarıdaki 7 maddede, etkili beden dili kullanımı anlatılmıştır. Maddeleri incelediğinizde birçoğunun, adabı muaşeret kuralları dahilinde olduğunu görürsünüz. İş görüşmeleri öncesi ve sonrası stres ve heyecan vazgeçilmez duygulardır.

Bu duygu yükünden dolayı birçoğumuz, kendimizi tam ifade edemez ve stres ile başa çıkamayız. Gelen duygu birikimi ise, bu tarz adabı muaşeret kurallarını dahi görmezden gelmemize yol açabilir.

Şu an bu yazıyı okurken, -bunlar olması gerekenler tabi ki diyebilirsiniz. Fakat görüşmenin gerçekleştirildiği zaman, bu tarz sağlıklı düşünemeyebilirsiniz. O yüzden bu adımları aklınızın bir köşesine yazın ve görüşmede ona göre davranmaya çalışın.

Unutmayın her iş görüşmesi olumlu geçecek diye bir kaide yok. Olumsuz geçmesi sizin için daha ideal olabilir, bunu zaman gösterecektir.

Önerdiğim Yazılar

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Mülakatta 7 Adımda Doğru Beden Dili Kullanımı” üzerine bir yorum

  1. Merhabalar,

    İletişimde beden dili hareketlerimiz en önemli unsurdur. Yapılan araştırmalara göre iletişimde kelimeler %10, ses tonu %30 ve beden dili ise %60 oranında etkili olmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, beden dili hareketlerimiz kelimelerimizden daha çok anlam ifade eder. Hal böyle olunca gerek toplumsal hayatta gerek iş hayatında başarılı ilişkiler kurmak ve yükselmek istiyorsak beden dili hareketlerimize dikkat etmemiz gerekir. Beden dili ile ilgili yazınızda paylaştığınız faydalı bilgiler için teşekkür ederim. İzninizle ben de en sık yapılan beden dili hataları üzerine yazdığım yeni yazımı okumanız için sizinle paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/en-sik-yapilan-5-beden-dili-hatasi/

    Güzel okumalar dilerim, sağlıkla kalın.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin