Başarılı Kariyer için 7 Önemli Madde

Başarılı Kariyer sahibi olmak her insanın önem verdiği konuların başında geliyor. Birçok insan bu yolculuğu başarı ile tamamlıyor. Bazıları ise ne yazık ki başaramıyor.

Ben de herkes gibi kariyer yollarını aşındırmaya yıllar önce başladım. Bugün orta yaş denilebilecek bir dönemdeyim. Geriye dönüp baktığımda; “Başarılı mı oldum yoksa başarısız mıyım?” muhasebesi yapabiliyorum.

Hayat bir yolculuk. Bu yolculuk içerisinde birçok hata ve başarısızlık aslında sizi hatasız ve başarılı insan olmaya hazırlıyor. Önemli olan bu hata ve başarısızlıklardan dersler çıkartarak bir daha aynı hataları yapmamak!

Başarılı Olduğumu Düşünüyorum!

Bugüne kadar ilerlediğim kariyer yolculuğumda başarılı olduğumu düşünüyorum. Dediğim gibi hatalarımdan ve başarısızlıklarımdan çok şey öğrendim. Bundan sonra da öğrenmeye devam edeceğim.

Ancak bugüne kadar edindiğim tecrübelere dayanarak başarılı kariyer için 7 önemli madde hazırladım. Umarım bu yazıyı birileri okur ve hayatında önemli bir değişikliğe neden olur. Bütün amacım bu!

Mutlaka Yabancı Dil Öğrenin!

Başarılı Kariyer planı için yabancı dil bilgisi çok önemli. Ben bu konuda çok geç kaldım. 30 yaşımdan sonra İngilizce öğrenebildim. Malum bizim eğitim sistemimizde yabancı dil konusu oldukça sıkıntılı. Eğer öğrenmeyi öğrenemediyseniz okuldan aldığınız ile yetinmek zorundasınız.

Dil öğrenmeye çalışanların çok yüksek bir oranı aslında dil öğrenmenin kendi kendine başarılacak bir şey olduğunu bilmez.

Ben de böyleydim. Kurslardan, okuldaki derslerden medet umardım. Ama iş öyle değilmiş. İlk iş yerimdeki arkadaşlarımdan bir tanesi aksanlı bir biçimde, mükemmel bir İngilizce konuşuyordu.

İngilizceyi okuldan değil, kendi kendine öğrenmişti. Babasının kupon biriktirerek gazeteden aldığı, kasetlerden oluşan İngilizce setini dinleye dinleye İngilizce öğrenmiş!

İngilizce öğrenme sürecinde yaptığı bilinçli hiçbir çaba yok desem abartmış sayılmam. Bir bebeğin ana dilini öğrenmesi gibi sadece kasetleri dinlemiş.

İngilizce Yeterli Değil!

İngilizce artık yeterli değil. Bunu abartarak söylemiyorum. Birçok iş ilanında bunu net olarak görebilirsiniz. Dürüst olmak gerekirse okul isimlerinin bir farkı kalmadı artık.

Hatta okuduğunuz bölümün de çok önemi yok. Üniversite mezunu olmanız yeterli. Belki yakın bir gelecekte üniversite mezuniyeti bile aranmayabilir!

Özgeçmiş içerisinde yazılan nitelikler hemen hemen aynı biçimde. İngilizce artık yabancı dil hanesinin karşısında mutlaka yazıyor.

Bu durumda şirketler çalışanları ayrıştırabilmek için 2 noktaya odaklanıyor;

  1. İkinci dil bilgisi
  2. Görüşmede adaydan alınan pozitif enerji

Bazı yöneticiler farklı kriterlere de bakıyor olabilirler. Ancak genelleme yapmamız gerekirse bu 2 madde önem kazanıyor.

Dolayısıyla İngilizce ile ilgili sorununuzu çok erken yaşlarda çözüp daha fazla dil öğrenmeye odaklanmalısınız.

Yabancı Dil Size Uluslararası Kariyerin Kapısını Açar!

Eğer çok iyi bir yabancı dil bilgisine sahip olursanız kariyerinize uluslararası firmalarda başlama fırsatı yakalarsınız.

İnanın müthiş bir vizyon ve çok başarılı kariyer sahibi olursunuz. Bu sebeple yabancı dil maddesini ilk sıraya yazdım.

Geri bildirimden Korkmayın!

Geri bildirimden kastım; yöneticilerinizden, iş arkadaşlarınızdan ve sosyal çevrenizden hakkınızda isteyeceğiniz görüşler! İnsanın kendisini değerlendirebilmesi ve yargılaması kolay bir yetenek değil.

İşin içerisine ego gireceği için bir noktadan sonra eleştiriye son verirsiniz, kısıtlarsınız. Haliyle kendiniz ile ilgili gerçekleri net bir biçimde göremezsiniz.

O yüzden çevrenizden alacağınız geri bildirimler başarılı kariyer için çok kıymetli olacaktır. Mutlaka belirli periyotlar ile geri bildirim toplamaya çalışın.

Bu geri bildirimleri ön yargısız bir biçimde değerlendirin. Kendinizi geliştirmek için geri bildirimlerde ortaya çıkan olumsuz durumların çözümlerini geliştirin.

İletişim ve Empati Yeteneğinizi Geliştirin

İş hayatının neredeyse tamamı iletişim içerisinde geçiyor. Sürekli birileri ile iş yapmak, konuşmak ya da yazışmak zorunda kalacaksınız. Eğer başarılı kariyer sahibi olmak istiyorsanız iletişim biçiminiz çok önem kazanıyor.

“Tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır.” demiş atalarımız. Eğer iletişim yeteneğiniz iyi olursa en zor insanlarla bile harika işler meydana getirebilirsiniz.

İletişimi iyi olmayan çalışanlar genellikle sevilmezler. Eğer kendi işinizin öncelikli çözülmesini isterseniz ve iletişiminiz iyiyse öne geçersiniz.

İletişim yeteneğinin yanına empatiyi de eklemek gerekli. Aslında iletişimden ayrı düşünülmeyecek bir yetenek. Kendinizi karşınızdaki insanın yerine koyabilirseniz işlerin çözümüne hızlı bir şekilde ulaşırsınız.

Empati sonucunda iletişiminiz de gelişeceği için muhataplarınız üzerinde saygı ve sevgi oluşturursunuz.

Bir Sunum Önerisi

Kabul Edin, Özür Dileyin ve Yardım İsteyin!

Benim bugüne kadar aldığım en önemli dersler hep 4. madde kapsamında oldu. İş yaşamına girdiğiniz zaman (özellikle benim gibi y kuşağından bir bireyseniz) her işi doğru yapabileceğinizi düşünürsünüz.

Hata yapsanız bile bunu kabullenmediğiniz durumlar olur. Ben de geçmişte bu hatayı çok yaptım.

Hatayı kabullenmemek aslında zincirleme bir biçimde başka sorunların da meydana gelmesine sebep olur.

Her Hata Mutlaka Ortaya Çıkar!

Hatanız öyle ya da böyle ortaya çıkacaktır. Bu durumda güvenilirliğiniz sarsılır. Hatanın çözümü için yanınızda bir destekçi bulamazsınız.

Bu derece bir girdaba girmemek için mutlaka hatanızı kabul edin, hatadan dolayı birisinden özür dilemeniz gerekiyorsa dileyin! Hatanın çözümü için mutlaka sizden daha tecrübeli birilerinden yardım isteyin.

Hem yaptığınız hatanın daha büyük bir probleme dönüşmesine engel olursunuz, hem de size yardım edildiği sürede işin doğrusunu öğrenirsiniz.

Eğer çok hata yapar ve bu hatalardan öğrenmesini bilirseniz çok başarılı bir kariyeriniz olur. Kariyerinizin ilk yıllarında hatalarınız yoksa yanlış yoldasınız demektir!

Öğrenmeyi Öğrenin

Bu konuyu hem sosyal yaşamımda hem de blog sayfamda defalarca dile getirdim. Her ortamda dile getirmeye de devam edeceğim.

Hayatta başarının en önemli anahtarı öğrenmeyi öğrenmek. Eğer bu yeteneğinizi geliştirirseniz çok hızlı öğrenmeye başlarsınız.

O zaman hatalarınızdan öğrenmek, uyanık olduğunuz her dakika bir şeyler öğrenmek vb. öğrenme türleri ile kariyeriniz çok hızlı gelişecektir. Bu yeteneği ihmal etmeyin!

Hayat Boyu Öğrenmelisiniz!

Öğrenme okulda bitmiyor! Hayat boyu devam ediyor. Eğer okul sonrasında bu süreci askıya alırsanız bulunduğunuz ilk noktadan çok fazla uzağa gidemezsiniz.

Bir de Dunning Kruger Sendromu gibi bir probleminiz varsa bilgi konusunda çevreniz tarafından çok farklı algılanırsınız.

Güncel Olun

Dünya çok hızlı değişiyor. Her şey çok hızlı bir biçimde gelişiyor. Özellikle teknolojinin hızına ulaşmak imkânsız.  Uzmanlık alanınız ile ilgili her konuda ve teknoloji alanında mutlaka yenilikleri yakından takip edin.

Bunun haricinde yaşadığınız ülkenin gündemi ve dünyanın içerisinde bulunduğu durum konusunda sürekli bilgi sahibi olun.

Bu sayede genel kültürünüz de hızla gelişecektir. Bu kültür sayesinde insanların üzerinde bıraktığınız saygınlık da artacaktır.

Günümüz dünyasında güncel kalamıyorum, takip edemiyorum diyebilmek mümkün değil. Bunun için elimizin altında aklımızın alamayacağı kadar çok araç var.

İster hazır yöntemlerden faydalanın ister kendi yönteminizi belirleyin. Ancak sürekli güncel kalma konusunda mutlaka kaygınız olsun.

Dünya Vatandaşı Olun

Yaşadığınız ülkenin, inandığınız dinin, desteklediğiniz ideolojinin sınırları içerisinde kalırsanız ortalama bir insan olursunuz. Dünya vatandaşı olmayı başarabilirseniz vizyoner bir insan olmama ihtimaliniz yok.

Dünya vatandaşı olmak size bambaşka kültürler, bambaşka fikirler kazandırır. Ülkeniz, dininiz ve ideolojiniz için farklı gözlerle bakabilir; olumsuz yansımalar sağlayabilirsiniz.

Bugün özellikle Türkiye’de dünya vatandaşı olanlar ile olamayanlar arasında ciddi bir savaş söz konusu.

Bunu ideolojik bir tartışma yaratmak için söylemiyorum. Aynı parti içerisinde bile bu iki cephe birbiri ile sürekli gerginlik halinde. Aslında Adem ve Havva’dan bu yana yaşanan bir kavga olduğunu söyleyebiliriz.

Onlar mı İyi Biz mi?

Bir taraf dünyayı gözlemler, olumlu yanları fark eder. Diğer taraf ise içerisinde bulunduğu ortamın en iyisi olduğunu iddia eder. İşte bu tartışma gelişimin önündeki en önemli engeldir.

Aslında iki taraf da kötü niyetli değildir! Aynı şeyi ister. Fakat bakış açılarındaki farklılık iki tarafa da engel olur.

Siz dünya vatandaşı olup doğruları söyleme yolunu tercih edin. Bugün değeriniz bilinmese bile bir gün mutlaka anlaşılacaktır.

Sonuç olarak;

Benim 10 küsur yıllık iş hayatımda edindiğim tecrübelerden hareketle önerebileceğim şeyler bu 7 madde içerisinde.

Benden daha tecrübeli insanların çok daha fazla şey önerebileceğine eminim. Söylediğim gibi kariyer bir yolculuk.

Her bir adımında yeni şeyler öğreniyorsunuz. Öğrendikçe gelişiyorsunuz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Başarılı Kariyer için 7 Önemli Madde” üzerine bir yorum

  1. Mehmet Bey, güzel bir makale olmuş. Başarılı olmak için öncelikle kendine güven çok önemli. Bir de damlaların sürekliliği… Hedefe doğru emin adımlarla ilerlemek ve işini düzgün yapmak kişiyi her zaman iyi yerlere taşıyacaktır.

    Yanıtla
  2. Yazınızda her şeyi aslında kariyer basamaklarında olması gerektiği gibi açıklamışsınız ancak bu durum Türkiye şartlarında ne kadar uygulanıyor tartışılır. Nerede bir amca,dayı var o, onun peşinde. Bir basamak çıktığınızda bile ne kadar süre ile orada kalabiliyorsunuz bir bağlantınız olmadı mı ? Aslında maddeler sıralanabilir, değişebilir, artabilir ama bahsettiğim bir madde bu ülkeden kolay kolay değişmeyecek gibi…

    Yanıtla
  3. Müthiş gözlemlemişsiniz. Bizim bir an önce kabul etmeyi, özür dilemeyi, yardım istemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Geri dönüşler ve eleştirileri önemli buluyorum. Başımızın belası bir sözde, bu saatten sonra nasıl öğreneyim?!

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et