İş Değiştirmek Ne Sıklıkta Normaldir?

İş değiştirmek ne sıklıkta normal karşılanır sizce? Bu konuda kuşaklar arasında bir fark olduğu da aşikâr. Bu yazıyı 9 yıldır çalıştığım şirketten istifa ettiğim gün yazıyorum. Kısa bir süre sonra çok daha iyi bir şirkette ve çok daha iyi bir pozisyonda çalışmaya başlayacağım.

Kariyerim boyunca bu soruyu çok sordum kendime. Çevreme çok baktım. Örnekleri kıyasladım. Kuşaklar arasındaki farkları ortaya koydum. Sanki sosyolojik bir araştırma yapıyor gibi iş değiştirmek konusunda kafa yordum.

Çalıştığınız Sektör Önemli!

Ben kariyerime reklam ajanslarında başladım. Hem staj dönemimde hem de profesyonel çalışma dönemimde ajanslarda mesaim oldu. Ajanslar havalı deyimle “turn over” dediğimiz çalışan sirkülasyonu konusunda oldukça ünlüdürler. Özellikle yaratıcı ekiplerin ajans sadakati çok yüksek değil. Ancak biraz sıyrılarak ajansta yönetici konumuna gelen çalışanlar biraz daha uzun çalışıyorlar.

Ajanslar arasındaki transferlerde de karşınızdaki kişinin önceki ajanslarda ne kadar çalıştığınıza çok bakmazsınız. Nasıl olsa sizde de çok fazla çalışmayacağını bilirsiniz. Bu yüzdendir ki ajansların ekipleri çok sık ve hızlı değişir, bugün çok iyi görünen bir ajans 1 yıl sonra müşteri kaybetmeye başlayabilir.

Kurumsal Şirketler Farklı!

iş değiştirmek
iş değiştirmek

Kurumsal şirketlerde ise durum biraz daha farklı. Genellikle çalışanların sadakati sağlanmaya çalışılır. Çalışanlara maddi ve manevi yatırım yapılır. Kendilerini geliştirmelerinin önü açılır. Çalışan şirkete alıştıkça iş yapma hızı da artar. Özellikle şirket içi süreçlere fazlasıyla hakim konuma gelir. Bu kadar emekten sonra çalışan iş değiştirirse şirket için büyük bir kayıp olur.

Haliyle özgeçmişinde çok fazla iş değişikliği olan çalışanlara kurumsal şirketler hoş gözle bakmazlar. Kendisine yapılacak yatırımın bir gün başka şirketin işine yarayacağı düşünülür. Haliyle sadakati yüksek kişilere bakılır. O yüzden eğer hedefiniz kurumsal şirketlerde kariyer yönetmekse sakın kısa süreli çalışıp, oradan oraya zıplamayın! Bir gün gelir ve başvurduğunuz yerlerden aramaz olurlar. Bu durumda neden böyle oldu diye hayıflanmayın!

İş Değiştirmek için Neler Dikkate Alınmalı

iş değiştirmek

Gönül ister ki herkes ilk girdiği iş yerinden emekli olsun. Düşünsenize, şirket içerisinde genç yaşlarınızda büyük hatalar yapıyorsunuz. Bu hatalardan öğreniyorsunuz. Binanın güvenlik görevlisinden en tepe yöneticiye kadar herkesi tanıyorsunuz. Adeta bir kurumsa hafıza konumunda bir çalışansınız. Geliriniz de iyiyse neden rahatınızı bozasınız?

Aslında durum böyle değil! Ne yazık ki böyle örnekler çok az. Çünkü kurumsallaşma evresini tamamlayamamış şirketlerin çoğu şirket içerisinde kurumsal bir politika belirleyememiştir. Bugün uzman pozisyonunda çalışan bir kişinin ne zaman ve ne yaparsa müdür yardımcısı olabileceği, ondan sonraki pozisyona nasıl geçebileceği belirsizdir.

Performans Değerlendirmesi Önemli

iş değiştirmek
iş değiştirmek

Bir şirket için en önemli konuların başında performans değerlendirmesi geliyor. Değerlendirme süreci son derece şeffaf ve adil olmalı. Değerlendirmeye tabi tutulacak kriterler önceden belirlenmiş ve çalışanlara duyurulmuş olmalı. Çalışanlar da bütün yıl boyunca performanslarını bu kriterlere göre yönlendirirler.

Sadece yöneticinin performans değerlendirmesi yapması adaleti sağlamaz Mutlaka yatay değerlendirmeler de yapılmalı. Çalışanın ekip arkadaşları, farklı departmanlardaki eş pozisyonlarda çalışanlar da kişi hakkında puanlama yapabilmeli.

Ayrıca ast üst ilişkisinde astlar da üstleri hakkında performans değerlendirmesi yapabilmeli ki özellikle mobbing vb. konular fark edilebilmeli!

Terfi Politikası Belirlenmeli

iş değiştirmek

Şirketin terfi politikası mutlaka belli olmalı. Hangi kriterleri yerine getiren çalışan terfi edebilir? Terfi için bir önceki terfiinin üzerine ne kadar zaman geçmeli? Terfi alabilmek için performans değerlendirmesinden nasıl bir not alınması gerekir?

Eğer bunları açık bir şekilde çalışanlarınızın önüne koyarsanız terfi aşaması geldiğinde hiçbir çalışan arasında tartışma olmaz. Adalet sağlanmış olur. Mutlaka kriterler ve performanslar arasında bir farklılık olacaktır. Bu farklılığı şeffaf bir şekilde teşhis etmek gerekir.

Ücret Politikası Net Olmalı

iş değiştirmek
iş değiştirmek

Bir diğer önemli konusunda ücret politikası. Vermiş olduğunuz maaş skalası piyasanın altında olmamalı. Üstünde belirleyebilirsiniz ancak bu şirket olarak kendi tercihiniz. En iyi yetenekleri kendinize çekmek ve uzun yıllar bu yeteneklerle bir arada çalışmak istiyorsanız tabi ki ortalamanın üzerinde bir maaş skalası belirlemek faydalı olacaktır. Her sene belirli oranlarda artışlarla yine sektörün altında kalmamaya özen gösterin.

Bu maddelere baktığımız zaman aslında bir şirketin yetenekleri elinde tutabilmesi için en önemli bahaneler ortadan kalkmış olacaktır. Yani adil ve şeffaf bir performans değerlendirmesi, terfi politikası ve ücret seviyesi iş değiştirme süreçlerindeki en büyük bahanelerdendir.

Yazıya çalışan tarafından bakarak başladım ama arada şirketlere öneri yazısı gibi oldu. Aslında değil! Buradan çalışanlar olarak çıkarmamız gereken dersler var. Gireceğiniz şirkette bu 3 ana konuya çok dikkat edin. Eğer bu konularda politika net bir şekilde belirlenmişse uzun yıllar çalışabileceğiniz bir şirkettesiniz demektir.

Ya Değilse?

Peki, bu 3 konuda tatmin edici bir yanıt alamadıysanız ne olacak? İşte burada kendinize sormanız gereken sorular var. Birincisi, başka bir şirket bulma şansınız var mı? Eğer varsa diğer alternatiflere yönelin. Yoksa bu şirkette çalışmaya başlayın. 3 ana konuda gelişme olmazsa ve siz şirketten alacağınızı almışsanız (tecrübe ve bilgi anlamında) daha iyisini aramaya başlayın. Bulduysanız da kaçırmayın!

Bir Şirkette Uzun Süre Çalışmak da Doğru Olmayabilir!

Kısa çalışarak oradan oraya geçmek hoş değil. Ama bir şirkette çok uzun yıllar çalışmak da hoş değil. Bu sizin her türlü kötü şarta rağmen işin kolayına kaçtığınız, konfor alanınızdan çıkamadığınız; size bir yöneticilik verilse risk almaya yanaşmayacağınız mesajı da verebilir.

Tüm bu sebeplerle hem şirketlerin yetenekleri ellerinde tutabilmesi hem de bireylerin iyi bir kariyer geliştirebilmeleri için bakacakları önemli noktalar var. Bu konularda kendimizi analiz ederek doğru kararlar alabiliriz. Umarım herkesin güzel ve başarılı bir kariyeri olur.


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et