Mülakatlarda Başarılı Olmanın Yolları

Mülakatlarda Başarılı Olmanın Yolları

Mülakatlar, iki kişi arasında ya da bir kişinin karşısında bir grup ile yaptığı ve içinde bir amacı barındıran sözlü görüşmelerdir. Mülakatları, iki taraf açısından da iş arama süreçlerinin son aşaması olarak da görebiliriz. Bu nedenle mülakatları, hem iş arayan hem de eleman arayan şirketler tarafından ayrı ayrı irdelemekte fayda vardır.

Mülakatlar Niçin Önemlidir?

man and woman near table
Photo by fauxels on Pexels.com Mülakatlarda Başarı

İş arayan kişi tarafından bakacak olursak mülakatlar, uzun ve zorlu geçen iş arama süreçlerinin hem geri dönüş yapıldığı için sevindirici kısmı hem de yüz yüze olup içeriği bilinmediği için endişe verici olan tarafıdır.

İşveren tarafından bakılırsa da mülakatlar işlerin daha doğru yürüyebilmesi adına kendini ifade edebilen ve yetkin bir personel alımı için mutlak bir önem taşır.

Bu iki tarafın bir araya gelip başarılı bir çalışma sürecine adım atması için doğru ve sağlıklı bir mülakat ortamının olması gerekir. Sadece iş arayan kişinin değil işveren tarafının da mülakata doğru hazırlanması ve ne istediğini bilmesi gerekir.

İş arayan kişi davet edildiği mülakat sayesinde şirket ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olabilir. Örneğin, mülakata gidildiğinde karşılaşacağınız ortam şirketin çalışma ve hizmet anlayışı, personeline verdiği değer ve sunduğu olanaklar ile ilgili size fikir verebilir.

Mülakatlar Nasıl Gerçekleşir?

adult african american people black women business
Photo by Christina Morillo on Pexels.com – Mülakatlarda Başarı

Mülakat süreçleri sadece iş arayan kişi için değil şirketler için de önemlidir. Çünkü bir şirket eleman alımına iki nedenden dolayı yönelmektedir. Birinci neden işten çıkan ya da çıkarılan kişi yerine alınacak personel, ikinci neden ise büyütülecek bir organizasyon ya da birim için işe alım.

Bu yüzden şirketlerin de bazı kriterlere göre görüşmeler yapması gerekir. Buna göre kabul edilmiş belirli mülakat çeşitleri vardır. Şirketlerin alım yapmak istediği pozisyona göre aradığı kriterleri ortaya çıkararak  bu mülakat tekniklerini kullanmaları gereklidir.

Eğer bu teknikler olmadan ve doğru planlama yapılmadan alım gerçekleşirse, personel maliyeti de bunun getirdiği zararlar maddi anlamda ciddi kayıplar yaratacaktır.

Davranış odaklı mülakatlar genelde şirketlerin istediği pozisyon için nokta atışı alım yapmak için gerçekleştirdiği mülakatlardır. Bu durumda, daha önce bu pozisyonlarda çalışmış ve işle ilgili soruların sorulduğu, performansın irdelendiği ve detaylı düşünmeyi teşvik eden uygulamalar yapılır.

Geleneksel mülakatlar da genellikle tanışma amaçlı ilk görüşmeler olarak belirlenir. Adaydan kendisini tanıtması istenir ve açık uçlu sorular sorulur.

Panel mülakatlar, birden fazla kişinin bir kişi karşısında gerçekleştirdiği mülakatlardır. Bu mülakat türünde genelde yönetici alımları gerçekleştirilir. Tanışma ve açık uçlu sorulardan sonra detaya inilir ve görüşme yetkinlik bazlı mülakata dönüşür.

Grup mülakatları ise toplu şekilde bir ya da iki moderatör önderliğinde en az 10 ila 20 kişilik gruplarla yapılan mülakat türüdür ve belki de birçok kişi için en korkutucu olandır. Burada yürütülen süreç soru-cevap, vaka analizleri ya da sorunların çözümü şeklinde olur. Bu mülakatlardan geçer not alan adaylar bir sonraki seviye mülakatlara yönlendirilir.

Şirketlerin verdiği ilanlar, genel olarak iş arayışında olan doğru kişilerin görüşmeye gelmesi adına doğru şekilde hazırlanmalıdır. Şirket istediği pozisyondaki yetkinlikleri ilanda ne kadar doğru anlatabildiyse yapılan başvurular ve mülakatlar o kadar faydalı olacaktır. Bu sayede zaman kaybı da yaşanmayacaktır.

Mülakat Öncesi Nasıl Bir Hazırlık Yapılmalıdır?

two talking women while using laptop
Photo by mentatdgt on Pexels.com – Mülakatlarda Başarı

Görüşmeye gitmeden önce mutlaka şirkete dair araştırma yapmalıdır. Şirketin alanındaki gerçekleştirdiği faaliyetler, misyon ve hedefleri, başarıları gibi konularda bilgi sahibi olmak mülakatında başarı sağlayacaktır. Ayrıca bulunduğunuz pozisyonu değerlendirmeniz adına, organizasyon yapısı, iş görüşmesini yapacak kişi, başvurduğunuz departman, şirket büyüklüğü ve eğitim programları açısından araştırma yapmanızda da fayda vardır.

Mülakat Sırasında Nasıl Olunmalı?

Görüşmelerde ilk birkaç saniye bile kaderinizi belirlemeye yetebilir. Elbette eğitim ve deneyim gibi bilgiler önemlidir ancak ilk sırada her zaman ilk izlenim vardır. Kişinin mülakata gelirken giydiği kıyafetten gülümsemesine kadar karşı tarafa verdiği güven önemlidir.

Bu yüzden ilk izlenimde doğru bir imaj çizmek için her şeyden önce temiz bir kıyafet, saç-sakal ve abartılmamış ancak özenli bir görüntüye sahip olmak gerekir. Dik bir duruşa ve gülümseyen bir yüz en dikkat çeken aksesuarınız olmalıdır.

Enerjik ve yüksek motivasyonlu olmanız, sorulara analitik düşünerek cevap vermek ve problem çözme yeteneğinizi vurgulamak sizi öne çıkaracaktır. Şirket ve pozisyon hakkında araştırdığınız bilgileri size sormasalar bile aralarda ufak doneler şeklinde anlatmalısınız.

Heyecanlı olabilirsiniz ki bu çok doğal, ancak heyecanınız aklınızın önüne geçmemeli, kendinizi sakin tutmalısınız. Güven veren, iş hakkında bilgisi olan ve verilecek sorulara yuvarlak dahi olsa cevaplar verebilecek olan bir kişi olmaya gayret gösterin. Kariyer hedefinizi gerçekçi bir şekilde belirleyerek amacınız doğrultusunda sunumunu yapın.

Söylediklerinizi unutmayın, çünkü ilerleyen dakikalarda zeka oyunları başlayabilir. Kendinizle çelişmemeli, her zaman tutarlı olmaya özen göstermelisiniz. Farklı şeyler söylemeye başladığınızda inandırıcılığınızı yitirebilirsiniz. Dürüst olun ve yaşanan şeyleri doğru bir şekilde anlatın.

Aksi takdirde istemediğiniz şeyler önünüze dökülürse kariyeriniz de zora girebilir. Konuşma üslubunuzu her zaman düzgün tutun ve ses tonunuzu ona göre ayarlayın. Karşınızdaki kişi sizinle kaba ya da küçümseyici bir tavırla konuşabilir, bu biraz da bilerek yapılan bir durumdur. Buna karşılık sakin bir şekilde doğru cevaplar vermeye çalışın.

Ayrıca görüşmeye giderken mutlaka yanınızda özgeçmişinizin bir kopyasını getirmeli ve görüşmeye başlamadan bunu işverene sunmalısınız. Özgeçmişiniz kısa, sade ve mutlaka iş tanımına uygun bir içeriğe sahip olmalıdır.

Özgeçmişinizi sık sık revize etmekte ve başvurduğunuz şirketlere özel hazırlamakta fayda vardır. Bu nedenle CV oluşturmak için cvmaker.com.tr/cv-ornekleri adresini kontrol edebilir ve farklı şablonlara göz atabilirsiniz.

Verilen tüm bilgilerin ışığında ve şirketlerin istekleri doğrultusunda personel adayının yapması gerekenlere dair temel bir fikir oluştuysa iş arama serüveninize hazırsınız demektir. Hepsini olmasa da bu belli başlı kuralları takip ettiğiniz zaman yeni iş fırsatlarının kapılarını açmış olursunuz.


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin