Topluluk önünde konuşma fobisi varsa, yalnız değilsiniz. Konuşma yaparken performans kaygısı yaşamak gayet normaldir. Neyse ki, korkunuzun üstesinden gelmek mümkün. İlk olarak, belirlediğiniz konuya hakim olup, kendinize güvenin.
Ardından, performans kaygınızla başa çıkmak için gevşeme tekniklerini deneyin ve endişelerinizden kurtulun. Bunlara ek olarak, aşağıdaki yöntemleri kullanarak topluluk karşısında daha rahat konuşabilirsiniz.
Topluluk Önünde Konuşma Fobisini Yenmenin 10 Yolu
Konuşmak İstediğiniz Konuya Hakim Olun
Topluluk önünde konuşurken bir şey unutmanız veya yanlış bir şey söylemekten korkmanız normaldir. Konuya hakim olmak ve konuşma için hazırlanmak bu korkuyla baş etmenin en iyi yoludur. Bunun için benzer konularda okumalar yapın. Zamanınız varsa, konuyu kavramak için güvenilir internet adreslerinden araştırma yapın.
Konuşmanızı Mutlaka Yazılı Hale Getirin
Hızlı ve etkili bir konuşma için ne söylemek istediğinizi ana hatlarıyla yazın. Söylemek istediğiniz ana noktaları ve bu noktalar için belirlediğiniz kanıtları yazın. Konuşmanızı yaparken bu taslağı not olarak da kullanabilirsiniz.
Konuşma Öncesi Pratik Yapın
Mükemmel bir konuşma yapmasanız da pratik yapmak seyircilerin karşısına geçtiğinizde kendinizden emin olmanıza yardımcı olacaktır.
Konuşmanızı yüksek sesle ve aynanın karşısında kendi kendinize okuyun. Ayna karşısındayken, ses tonu ayarlama, jest veya yüz ifadeleri yapma araştırmaları yapın. Sizin için en uygun olanı belirleyin.
Konuşma Provanızı Videoya Çekin
Konuşma fobisini yenmek için kendi konuşmanızı videoya çekin. Karşınızda izleyici kitlesi varmış gibi davranın, bu nedenle jest ve yüz ifadeleri kullanın.
Ardından konuşmayı izleyin ve geliştirebileceğiniz alanları tespit edin. Kendinize olan güveninizi artırmak için bunu birkaç kez tekrar edin.
Öncelikle Aileniz ve Arkadaşlarınız Karşısında Konuşma Yapın
Geliştirmeniz gereken noktalar hakkında dürüst olacak, ancak yine de sizi gerçekten destekleyen insanları seçin. Ardından konuşmanızı izleyiciler için yapıyor gibi davranın.
Konuşmanız Arasında Gülümseyin
Sakinleşmenin en kolay yolu sahte olsa bile gülümsemektir. Gülünce, vücudunuz doğal olarak endorfin salgılar, bu da sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar.
Vücudunuzu Gevşetmek İçin Derin Derin Nefes Alın
Vücudunuzu gevşetmek için 5’e kadar sayarken yavaşça burnunuzdan nefes alın. Ardından, 5 saniye kadar nefesinizi tutun. Sonunda, 5’e kadar sayarken yavaşça nefes verin.
Kendinizi sakinleştirmenize yardımcı olmak için 5 defa bunu tekrarlayın. Derin nefes almak vücudunuzdaki elektriği alır ve hızlı bir şekilde sakinleşmenize yardımcı olur.
Kendinizi Harika Bir Konuşma Yaparken Hayal Edin
Güzel bir konuşma yaptığınızı hayal etmek, hayal ettiğiniz başarıyı gerçekten elde etmenize yardımcı olabilir. Gözlerinizi kapatın, sonra mükemmel bir konuşma yaptığınızı hayal edin.
Mükemmel bir iş yaptığınızı ve herkesin sizi dinlemekten heyecan duyduğunu hissedin. Ardından konuşmanızı bitirip sizi alkışladıklarını hayal edin.
Olumlu Düşünün
Olumsuz düşünceleri değiştirmek için kendi kendinize olumlu konuşmalar yapın. Konuşma öncesi kendiniz hakkında olumsuz düşünceleriniz olması normaldir, aslında bunlar doğru değildir. Olumsuz bir düşünceyi fark ettiğinizde, mutlaka ondan uzaklaşın.
Bir Uzmandan Yardım Alın
Topluluk karşısında konuşma fobisini yenmek için terapist yardımı alabilirsiniz. Böylece, bir uzman yardımıyla kaygı ve endişelerinizden uzaklaşıp, utangaçlığı üzerinizden atabilirsiniz.
Terapistiniz konuşma fobinize neden olan düşünce ve davranış kalıplarını tanımlamanıza yardımcı olacaktır. Ardından, uygun tedavi yolları uygulayarak korkunuzun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır.
Konu ile İlgili Kitap Önerisi
Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
0 Yorum