Başarılı bir işe adım atmanın ilk ve en önemli adımı iş planı oluşturmaktır. Başarılı Bir İş Planı Oluşturmanın 7 Adımı yazımda bu en önemli adımda kendimize sormamız gereken soruları ele aldım.
Bir seyahate çıktığınızı düşünün. Seyahat öncesinde mutlaka bir planlama yaparsınız. Gezeceğiniz yerlerin bir haritasını çıkarırsınız. Ayrıca bu haritadaki rotayı doğru takip ettiğinizi anlayabilmek için GPS kullanırsınız. Artık akıllı telefonlarımızın içerisinde yer alan harita uygulamaları ile bu çok daha kolay bir hal aldı. Ancak konumuz bu değil.
Uzun lafın kısası seyahatiniz sırasında nereye gittiğiniz veya oraya nasıl gideceğiniz hakkında hiçbir fikriniz olmadan dışarı çıkmazsınız!
Peki, yeni bir iş kurmak, yatırım yapmak söz konusu olduğunda planlama yapmak seyahat öncesi plan yapmak kadar değerli değil mi sizce?
Elbette bu kadar önemli bir karar veriyorken ilk adım olarak planlama yapmanız gerekir. İş planı oluşturmak için kendinize mutlaka aşağıda yer alan 7 soruyu sorun ve bu sorulara tatmin edici yanıtlar almadan işe başlamayın!
Başarılı Bir İş Planı Oluşturmanın 7 Adımı
Siz Kimsiniz?
“Siz kimsiniz?” sorusu aslında sadece iş hayatında değil, insanın kişisel dünyası içerisinde de çok önemli bir yeri tutuyor. İnsan kendini tanıdıkça daha üstün bir insan olma yolculuğunda yol alabiliyor. Burada soracağımız sen kimsin sorusunun da iki kısmı var. Öncelikle kişisel olarak siz kimsiniz? Yetenekleriniz neler? Neleri yapmaktan hoşlanırsınız? Neleri yapmaktan hoşlanmazsınız? Beceriksiz olduğunuzu düşündüğünüz alanlar var mıdır?
İkinci kısım ise işiniz kim? Belki bu soru size garip gelecektir ama işinizi bir kişi olarak düşünürseniz bu soruya nasıl yanıt verirdiniz?
Ne Sunuyorsunuz?
Eminim sunduğunuz ürün ya da hizmeti kolayca adlandırabilirsiniz. Hatta hedef kitleniz de bu isimdeki ürünleri anlamak ve satın almak konusunda yatkındırlar. Ancak bizim iş planımızın sağlığı nedeniyle bu soruyu kesinlikle en ince ayrıntısına kadar yanıtlamamız gerekiyor.
Sunduğunuz ürün ya da hizmeti baştan sona mutlaka tanımlayın. Bu tanımlama sırasında eksik kaldığını düşündüğünüz noktalar ortaya çıkarsa bu noktaları doldurabilmek için düşünün. Ne sunduğunuz hakkında bilgileri tam anlamıyla hazırlamadan diğer adımlara kesinlikle geçmeyin!
Müşteriniz Kimdir?
Ben dijital pazarlama uzmanı olarak çalışıyorum. Bu soru benim için hayati kritiklikte. Sadece benim için değil, pazarlamacı olan herkes için en önemli soru! Müşteri kimliğini tanımlamak başarılı bir iş sahibi ve işletme olmanın en önemli parçasıdır.
Ben müşterimin kim olduğunu çok iyi tanımladım, artık müşterimi gayet iyi tanıyorum demekle sona ermez. Müşterinizi sürekli olarak takip etmeniz gerekir. Onun hayatında değişen trendler, gündemden etkilenme seviyeleri, harcama eğilimleri gibi birçok bilgiye sürekli olarak hakim olmanız gerekir.
Teklifinizi Farklılaştıran Nedir?
Mutlaka sektörünüzde rakipleriniz olacaktır. Bu rakipler sizden büyük de olabilirler küçük de. Eminim hepsi sizin kadar kaliteli ürünler sunuyordur. Ya da fiyat/ödeme avantajı anlamında sizinle aynı seviyelerde olabilirler. Ya da daha üst bir noktada konumlanmış da olabilirler. Burada en önemli sorun sizin ne önerdiğinizdir! Sizin ürünününüz ya da hizmetini piyasadaki rakiplere göre açıdan farklı? Siz nasıl bir değer önermesi ile müşterilerinize yöneliyorsunuz? Ben bir müşteri olarak sizin ürün ya da hizmetinizi neden satın alayım?
Nasıl Teslim Edeceksiniz?
Müşteriniz ürün ya da hizmetinizi nasıl alacak? Mağazalarınıza mı gelmeleri gerekiyor? Kargo ya da kurye ile mi gönderimler yapıyorsunuz? Ya da hizmetinizi çevrimiçi olarak satın alabiliyorlar mı?
Bu soruların yanıtlarını yola çıkmadan önce bilmek zorundasınız!
Ne Kadar Satmanız Gerekiyor?
Kendinizi başarılı görebilmek için ürün ya da hizmetinizden ne kadar satmanız gerekiyor? Kendinize bir hedef belirlediniz mi? Satış hedeflerinizi tutturduğunuzda bir sonraki hedefi nasıl belirleyeceksiniz? Yola çıkmadan önce yol haritanızı bilmek kadar nereye varacağınızı bilmek de önemli.
Kârlılık ve Başarı Zaman Çizelgesi Nedir?
Diğer tüm sorulara yanıtlarımızı verdik. Yola çıkmaya hazır gibiyiz. Şimdi sırada biraz da sonuca odaklı bir soru var. Karlılık ve Başarı Zaman Çizelgesi Nedir? Ürünlerinizi satarak ne kadarlık bir kar elde etmeyi planlıyorsunuz? Bu karlılık seviyesine ne kadar sürede gelme niyetiniz var?
Kar ve süreyi birbirine bölüp belirli periyodlar ile karlılık hedefleri belirlediniz mi? Her dönem eşit karlılık hedefi mi var yoksa ürün ve hizmetlerinizi etkileyen dış şartlar var mıdır? Örneğin dondurma satmak gibi yazın çok yükselen, kışın ise düşüşe geçen bir iş modeliniz mi olacak?
Yukarıda sorulan soruların hepsi iş modeliniz açısından son derece kritik bir öneme sahip. Sakın nereye gideceğinizi ve nasıl gideceğinizi önceden planlamadan yola çıkmayın. Yolda ilerlerken bu rotayı belirleme şansınız olmayabilir. Beklemediğiniz bir problem ya da kriz gelir ve sizin bütün hedeflerinizi yerle bir eder. Problemler geldiği zaman hazırlıklı olmak, soğukkanlı bir biçimde müdahale etmek ve yolunuza devam etmek istiyorsanız mutlaka başlamadan önce yol haritanızı belirleyin!
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!
Tüm yazılarınız gibi kısa, öz ve faydalı olmuş, tebrik ederim. İş planı oluşturma konusunda araştırma yaparken rastladım sitenize. Diğer makalelerde bilgilendirici . İş planı hazırlamada liveplan.com kullanıyorum. Tavsiye ederim.