İrade Terbiyesi – Jules Payot

Jules Payot’un İrade Terbiyesi kitabını yakın zamanda okudum. Bu kitap hakkında birkaç kelam etmek istedim. Umarım sizlere faydası olur. Okumadıysanız kitabı alıp okumak için katkı sağlar.

Bu toprakların yetiştirdiği en büyük fikir adamlarından Cemil Meriç bu kitap için “Disiplin içerisinde çalışmayı bu kitaptan öğrendim.” demiştir. Cemil Meriç’e olan saygım ve hayranlığım nedeniyle bu sözü İrade Terbiyesi kitabını okumam için beni ekstradan motive etti.

Jules Payot’un yazdığı kitap özellikle tembellik, isteksizlik gibi negatif özelliklerden kurtulmak isteyenler için bir başucu kitabı niteliği taşımaktadır. Eğer siz de benzer huylardan mustaripseniz mutlaka İrade Terbiyesi kitabını okumalısınız.  

Kitapta genellikle öğrencilere seslenildiğini fark edeceksiniz. Bazı bölümlerde iş yaşamı ile ilgili hitaplar olsa da genellikle öğrencilere yönelik yazılmış. Fakat konunun kapsayıcılığı belirli bir yaşa hitap etmiyor. Sakın bu hitap şeklini görerek okumaktan vazgeçmeyin.

İrade Terbiyesi Özeti

“İmparator Caligula Romalıların kafalarını tek hamlede koparabilmek için bir tane başlarının olmasını isterdi. Düşmanlarımızla baş edebilmek için buna benzer bir arzuya kapılmamız faydasızdır. Ancak yine de tüm başarısızlıklarımızın neredeyse tek sebebi vardır. O da irade zayıflığı. Çaba göstermekten ve özellikle süreklilik gerektiren bir çabadan korkarız. Rahata düşkünlüğümüz, tembelliğimiz gibi insani huylar tıpkı yer çekimi kanunu gibi doğaldır.

Gerçek şu ki kararlı bir iradenin karşısında ancak devamlı bir güç durabilir. Tutkularımız ise doğası gereği geçicidir; ne kadar şiddetli olursa bir o kadar kısa sürer. Takıntı haline gelen ihtiraslar haricinde tutkuların sık oluşu düzenli bir çabanın yerini tutabilecekleri anlamına gelmez.

Ancak hantallık, rehavet, tembellik veya aymazlık diye adlandırılan huylarımız süreklilik arz eder. Bu huylarımıza karşı yapılacak düzensiz mücadele, mücadeleyi tekrar etmekten başka bir şeye yaramaz, sonunda başarılı da olunmaz.”

Başarısızlıkların en büyük nedenlerinden bir tanesi irade zayıflığıdır. İnsan ırkı çaba göstermekten, üstelik bu çaba süreklilik gerektiriyorsa korkar. Sürekli damlayan bir suyun mermeri delmesi gibi süreklilik haline gelen çabalar da insana başarıyı getirir.

Bu çaba ilk zamanlar insanı zorlayabilir. Ancak sürekli hale getirildiği zaman bir alışkanlık halini alır ve zorluk yaşatmaz. İnsanoğlunun en çok rastlanan kötü özelliklerinin başında uyuşukluk ve isteksizlik gelir. Ancak mücadele etmeden mutluluğa erişmek ancak hayallerde olur.

Sürekli çalışmaktan kasıt birçok alanda birçok işle meşgul olmak değildir. Bunu yapan insan çok çalıştığını düşünse de aslında uyuşukluk yapıyordur. Önemli olan hedefe odaklı, düzenli ve sürekli çalışmaktır. Tembeller genellikle anlık büyük çabalar sonrasında uzun dinlenme zamanlarını tercih ederler.

İrade Terbiyesi için Tek Hedefe Yönelik Olmalı

İrade gösterilen çabanın çok olmasından ziyade tek bir hedef yönelik olmasıyla kendisini ortaya çıkartır. Zihni tembellik ise bütün öğrenme mekanizmasının yavaşlamasına, hantallaşmasına ve çalışmamasına neden olur.

Eğer iradenize hâkim olmayı öğrenmek ve geliştirmek istiyorsanız öncelikle kendinize günlük görevler belirlemeniz gerekir. Böylelikle günlük kısa süreli çabalar birer alışkanlık haline gelir. Bir fikrin veya duygunun içte canlanması ve yerleşmesi için samimi olunması, devamlı olması ve tekrar etmesi gerekir. Eğer iradenize tam anlamıyla halim olmak istiyorsanız hayata yönelik planlarınızın ve hedeflerinizin olması şarttır.

Eğer tembellik nedeniyle kendinizi bırakıyorsanız çevrenizin de ahlaki açıdan korunaksız hale gelmesine neden olursunuz. İhtiras gözünüzü kör eder, beyniniz kararız. İnsanlığınız, gururunuz ve benliğiniz sizden gider. Bunun sonucunda insan adeta bir hayvan gibi yaşamaya başlar.

Özetlemek gerekirse tembelliğe sebep olan psikolojik süreçler insana zarar verir. Çalışkanlık ise insanın olumlu yönlerini daha da güçlendirir.

Uyku Dengesine ve Yemeklere Dikkat!

Uykuyu dengelemek son derece önemlidir. Modern çağın bize salık verdiği yatış ve kalkış saatlerine çok fazla aldırmamak gerekir. Yorgun düşünce saat kaç olursa olsun uyumalı, uyandığınız anda ise yataktan mutlaka çıkmalısınız. Eğer yatağın içerisinde vakit geçirmek gibi bir alışkanlık edinirseniz bu sizi tembelliğe sevk eder. Bunun için de çok yumuşak yataklardan kaçının. Uyanır uyanmaz sizi rahatsız edecek ve yataktan kalkmanıza neden olacak yatakları tercih edin.

Yemek konusuna son derece dikkat edin. Yağlı yiyeceklerden ve aşırı etten kaçının. Temiz hava bulunan yerlerde olmaya gayret edin. Uzun süre oturma pozisyonunda olmayın ve bulunduğunuz kapalı ortamları sık sık havalandırın.

Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Arkadaş seçimlerinde son derece dikkatli davranın. Tembel, uyuşuk ve ahlaki yönden yozlaşmış arkadaşlıklardan kaçının.

Genellikle zamanın yetmediğinden şikâyet edilir. Eğer zamanınızı iyi planlarsanız yetmeyecek zaman yoktur! Uyuşukluk esas itibariyle bir istektir. Zihinde oluşan bir şey değildir. Tıpkı sabah uyandığınızda eğer uykulu halinizden kurtulmak isterseniz hemen açılırsınız. Çünkü zihin çabuk açılır.

İstekli ya da Zayıf İradeli İnsan

İnsanlar istekli (ciddi şekilde harekete geçenler) ve zayıf iradeli (bir türlü harekete geçemeyenler) olarak ikiye ayrılırlar.

Eğer zihniniz bir şey ile meşgul değilse kısa süre sonra gereksiz şeylerle ilgilenmeye başlar. Bunun sonucunda zevkler bile eziyete dönüşür. Hareketsiz bir yaşam insana keyif vermez.

Hayattan zevk alabilmek için çaba olmalı. İş başarmanın verdiği his insana özgüven sağlar ve mutlu olmasına sebep olur. Mutluluğun sırrı aklı ve duyguları yönetebilmekten geçtiği için mutluluğun felsefe taşını keşfetmiş oluruz.

Eğer hayatınızı verimli geçirirseniz yaşlılık dönemlerine geldiğinizde huzurlu olursunuz. Hayatınızda hiçbir “keşke” yoktur. Eğer gençliği nasıl daha verimli geçiririm diye düşünüyorsanız büyük şahsiyetlerin hayat hikayelerini okuyabilirsiniz.

Tefekkür önemli bir şeydir. Sık sık tefekkür etmek gerekir. Tabiri caiz ise zamanı durdurmalı ve içimize yönelmeliyiz. Ciddi bir muhasebe yapmalı ve hayattaki doğrularımız ile yanlışlarımızı bir kantara koymalıyız. Tefekkürün sonucu harekete geçmek için gerekli olan gücün sağlanması olacaktır.

Jules Payot Kimdir?

Jules Payot, 10 Nisan 1859 yılında Chamonix-Mont-Blanc, Fransa’da dünyaya gelmiştir. Eğitim ve akademik kariyeri hakkında pek bir şey bilinmemekle birlikte bazı kaynaklara göre örgün eğitimde lider bir figür olarak ortaya çıkmıştır.

1907 yılında Aix-en Provence’daki Aix-Mrseille Üniversitesinde rektörlüğe atanmıştır. En ünlü kitapları arasında 1909 yılında yayınlanmış olan ve sonradan birçok dile çevrilen Education de la Volonte (İrade Terbiyesi) yer almıştır. Jules Payot, 1939 yılında Aix-en-Provence, Fransa’da hayatını kaybetmiştir.


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“İrade Terbiyesi – Jules Payot” üzerine bir yorum

  1. Kıymetli Mehmet Ortaç,
    ne güzel bir blog oluşturmussunuz
    fevkalade saygın ve içinde zaman geçiresi,
    mümkün oldukça sitenize uğrayıp bilgilerimi artıracağım bundan sonra
    sevgiyle kalın

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et