1 hafta önce başladığım aralıklı oruç diyeti hakkında tecrübelerimi paylaşmak istedim. Bu konuda çok fazla yazı var, biliyorum. Ben de bu diyete başlamadan önce birçok yazı okudum. Hatta beni ikna eden yazılardan bir tanesi Serdar Kuzuloğlu’nun yazdığı bu yazı olmuştu. Ancak tam olmamış olacak ki bir türlü başlayamamıştım.
Geçtiğimiz hafta Twitter’da bir arkadaşımın şu tweetini gördüm;
İnsan haliyle merak ediyor. Nasıl oldu da 5 ay gibi bir sürede yaklaşık 24 kilo verebildi diye düşünüyor. Hemen kendisine mesaj gönderip sordum. Bana yanıt olarak şu videoyu gönderdi;
Hem daha önce okuduklarım, hem Özkan kardeşimde gördüğüm değişim hem de bu videodan etkilenmem ile birlikte 28 Mayıs itibariyle aralıklı oruç diyetine başladım. Aslında buna diyet diyemeyiz. Çünkü diyetin mantığı aldığınız kalori miktarını düşürmek, daha az yemek ve daha hareketli olmak.
Aralıklı oruç aynı zamanda intermittent fasting (if diyeti) olarak da bilinir. Bu diyetin mantığı sadece yenilen yemek miktarını düşürmek değil, aynı zamanda ne zaman yemek yediğinizi de düzenlemektir.
Aslına bakarsanız bizim yemek yemeğe ihtiyacımız yok. Bizim ihtiyacımız günlük ihtiyaçlarımızı karşılayacak kadar beslenmek. Onun üzerindeki her miktar bize yol, su ve elektrik olarak dönüyor.
Pandeminin başlaması ile birlikte hepimizin bildiği gibi evden çalışma yaygınlaştı. Eskiden de yiyip içerdik ama gün içerisindeki hareketli tempomuz kalori harcamamıza neden olurdu. Eğer çok fazla abartmıyorsak fazla kilo alımı olmazdı. En azından benim için böyleydi. Fakat pandemi sürecinde evde hareketlerimiz kısıtlandı. Üzerine de kalori alımı gelince durum herkes için kötü bir hal aldı. Ben 12 kilo kadar bir artış yaşadım. 28 Mayıs tarihinde 89 kiloydum. Evlenene kadar 65 kilo olan ve 75 kiloya kadar çıkmak için her şeyi yapan ben 89 kilo olmuştum. Kilo alımı ile birlikte bazı sıkıntılar da yaşamaya başladım.
Bu noktada masayı ters çevirip bakmak gerekir. Yani hangi diye türünü uygulamalıyım diye düşüneceğime ne yaptım da kilo almaya başladım diye düşündüm. Az önce de bahsettiğim gibi;
1) Pandemi sürecinde hareketliliğim düştü.
2) Pandemi sürecinden önce de çok yiyiyordum, pandemi sürecinde aynı seviyede yemeğe devam ettim.
O halde bu açıdan bakınca 2 maddeyi tersine çevirmeliydim. Hareketliliğimi artıracak ve kalori alımını düşürecektim. Bunun için de Özkan’ın da önerisiyle aralıklı oruç diyetine başladım.
Aralıklı oruç diyetinin 3 farklı türü var;
16:8 Yöntemi
Benim uyguladığım yöntem bu! Bu yöntemde her gün diyet uygulanıyor. 16 saat kalori alımını neredeyse sıfırlıyorsunuz! Yiyecek hiçbir şey tüketmiyorsunuz. İçecek olarak ise bol bol su, şekersiz çay ve şekersiz kahve içebiliyorsunuz.
Saat ayarlamasını kendiniz yapabilirsiniz elbette. Özellikle çalışanlar için akşam 20:00 ile ertesi gün 12:00 arası aralıklı oruç uygulamak daha mantıklı. Akşam yemeğini yedikten sonra yatana kadar hiçbir şey yemiyorsunuz. Sabah kalktıktan sonra kahvaltıyı atlamanız gerekli. Saat 12:00 itibariyle bir şeyler yiyebilirsiniz. Ta ki akşam 20:00’a kadar!
5:2 Yöntemi
Bu yönteme göre haftanın 5 günü sadece 1 öğün beslenip, 2 günü dilediğiniz kadar yemek! Ancak ben bu yöntemin en azından benim adıma çok mümkün olmadığını düşünüyorum.
Ye Dur Ye Yöntemi
Ye Dur Ye yöntemi, haftada bir veya iki kez 24 saat oruç tutmaktır. Oruç tutulacağı zaman bir gün akşam yemeği yenir ve ertesi günkü akşam yemeğine kadar oruç tutulur.
Aralıklı Oruç Diyeti ile Neler Yaşadım?
Aralıklı oruç diyetine başladığım ilk günler zorlandım. Özellikle hafta sonunu seçtim ki zorlanacağım günlerin bir bölümü işe gitmediğim günlere denk gelsin istedim. Kan şekerim düştü ve acıktığım için titremeye başladım. Bu tamamen vücudumuzu sürekli tok tutmaya alıştırdığımız için yaşanan bir problem. Açıkçası hiç sağlıklı bir durum değil. O yüzden en büyük temennim bir an önce bundan kurtulmaktı. Üçüncü gün itibariyle tamamen kurtuldum.
Çok hafif olsa da biraz baş ağrım oldu. Son yıllarda çok fazla baş ağrısı yaşayan ve hemen her gün ağrı kesici kullanan biriydim. 1 haftadır neredeyse hiç başım ağrımadı diyebilirim. Hiç ağrı kesici almadım. İlk günlerdeki hafif ağrıları bundan muaf tutuyorum tabi.
1 haftada 2 kilo verdim. Muhtemelen ödem atmış oldum. Ancak yine de kilo verebildiğimi görmek psikolojik olarak da iyi geldi. Kendimi daha hafif ve enerjik hissediyorum.
İlk günlerde üzerime gelen halsizlik tam tersine döndü. Şu anda çok daha hareketliyim. Üşengeçlik diye bir şey kalmadı. Sabahları daha zinde uyanmaya başladım.
Kitap ya da herhangi bir metin okurken daha iyi odaklandığımı ve daha iyi anladığımı fark ettim. Bugüne kadar üzerimdeki ağırlık okuduğumu daha iyi anlamama engel oluyormuş.
Yemeklerden sonra gelen şekerleme yapma isteğim ortadan kalktı. Son zamanlarda beni en zorlayan konulardan bir tanesiydi bu. Kurtulmuş olmama ne kadar sevindiğimi anlatamam.
Hareket Şart!
İntermittent fasting (if diyeti) diyetine başlamak kendi başına yeterli değil. Başta söylediğim gibi 2 maddeyi tersine çevirmem gerekiyordu. 2 hafta önce eve walkingpad denilen ürünü aldık. 2 haftadır düzenli olarak yürüyüş yapıyorum. Günlük 10.000 adım atmak öneriliyor malum. Benim gün içerisinde attığım adım maksimum 3.500 civarında oluyor. O sebeple geri kalan kısmı walkingpad üzerinde tamamlıyorum. Hatta 6 km hız ile hafif koşu yaparak ter de atabiliyorum.
Hem diyet hem de yürüyüşlerle birlikte kondisyonumu da tekrar kazandım. 100 metre yürüdüğü zaman nefes nefese kalan ben şu anda walkingpad üzerinde yürürken telefonla konuşabilir haldeyim. Bu bana psikolojik olarak olumlu yansıyan önemli bir gelişme.
Şimdilik intermittent fasting (if diyeti) ya da diğer adıyla aralıklı oruç son derece iyi gidiyor. Eğer şimdiye kadar olduğu hızında devam edebilirsem 1,5 aya kadar istediğim kilo seviyesine ineceğim. Zaten eskisi kadar yemek aramaz durumdayım. Hayat boyu böyle götürebilirsem günlük daha az yiyerek formumu koruyabilirim.
Şimdi gelelim işin kitabi kısmına. Bilimsel olarak intermittent fasting (if diyeti) nasıl faydalar sağlıyor?
İntermittent Fasting (if diyeti) Faydaları
- Kilo kaybı
- Artmış yağ yakımı
- Düşük kan insülini ve şeker seviyeleri
- Olası daha iyi bir kan kolesterol profili
- Uzun ömür
- IF diyet yapmayı basitleştirebilir ve zaman kazandırabilir.
Aralıklı Orucun Olası Yan Etkileri
- Açlık
- Kabızlık
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Mide ekşimesi
- Kas krampları
- Mide gurultuları
- Refeeding sendromu (nadir ama en ciddi yan etkidir)
- Atletik performans için uzun süreli egzersizde performansı düşürür.
Açlık, yorgunluk, uykusuzluk, mide bulantısı, baş ağrısı gibi etkiler bir ay içinde geçebilir.
Tabi, siz intermittent fasting (if diyeti) diyetine başlamadan önce mutlaka doktorunuza başvurun. İçerisinde bulunduğunuz sağlık durumu aralıklı oruç diyetine uygun olmayabilir. Kaş yapayım derken göz çıkarmayın!
Herkese sağlıklı, mutlu, enerjik ve başarı dolu günler dilerim…
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!