Hangi Kitap Okunmalı, Kitap Önerileri, Kitap Listeleri

Yazı yazarken provoke edici başlıklar atmayı çok seviyorum.  Amacım kesinlikle yazıya dikkat çekicilik katmak ya da SEO için stratejik bir hamle değil! “Hangi Kitap Okunmalı, Kitap Önerileri, Kitap Listeleri” başlığını gören mutlaka burada öneri ve listeler vardır beklentisi ile yazıyı okumaya başlayacak. Böyle bir şeyi hayatta yapmadığımı ve yapmayacağımı baştan belirtmek isterim. Genellikle okuduğum kitapları Twitter sayfamdan ya da Goodreads ile 1000Kitap gibi mecralardan paylaşıyorum. Takip etmek isteyen olursa beklerim;

https://www.goodreads.com/mehmetortac

https://1000kitap.com/mehmetortac

Bana Okuyacak Kitap Önerir misin?

Bu soruyu kaç defa duydum gerçekten hatırlamıyorum. Birileri sizin çok kitap okuduğunuzu duyarsa mutlaka sorar.  Sizden hap bilgiler bekler. İster ki ona öyle bir liste verin ki yüzyılın entelektüelleri arasına girsin. Sanki siz okuduğunuz kitaplarla bu liste içerisine girmişsiniz gibi. Ama ne yapsın? Gidip yüzyılın entelektüellerinden kitap tavsiyeleri alamayacağına göre…

Nutuk Oku O Halde!

f7f1d nutuk3dc0eed397fb0d7dfb4704e1b5d56edd

Bana bu soruyu ısrarla soran herkese “Nutuk Oku O Halde!” derim. Madem benden kitap önerisi istiyorsun, o halde Nutuk oku. Bence okunmazsa olmayacak kitaplar listesinde ilk sırada gelir Nutuk! Hem bu ülkenin nasıl kurtarıldığı hem de devrimlerin bir muhasebesidir bu kitap. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal’in kendi muhasebesidir. Dünya’da büyük liderler, siyasetçiler, bilim insanları önce ortaya fikir atmış, sonra bir fikri uygulamıştır. Mustafa Kemal Atatürk ise bunun tam tersini yapmıştır. Önce uygulamayı yapıp, sonra kitabını yazmıştır. Bunun hatırına bile okunur!

Hangi Kitap Okunmalı, Kitap Önerileri, Kitap Listeleri

hangi kitap okunmalı
hangi kitap okunmalı

Kitap okumak bir keyif ve bilgi edinme işidir. Herkesin keyif aldığı tür başkadır. Bilgi edinme ihtiyacı başkadır. Bir mühendis ile bir sinemacının bilgi ihtiyacı bir olabilir mi? Mutlaka kendi alanında bilgilerine bilgi katmak isteyecektir. Haliyle kitap listesini bunun üzerinden oluşturmalı.

Ben şimdi size son 1 yılda okuduğum kitapların listesini versem ve bunları oku desem muhtemelen pazarlama ve sosyoloji kitaplarını ben neden okuyayım diye itiraz edersiniz. Ya da listeyi alıp gidersiniz ama asla o kitapları okumazsınız. Ben de bir tıp doktorundan liste istesem verdiği kitaplar beni mutlu etmeyebilir.

Demem o ki herkes kendi bilgi edinme ihtiyacını belirler ve bunun üzerinden kitap listeleri oluşturur. Başkasının vereceği listeler sizi bir yere götürmez.

Ben Ne Okuyorum?

kitap önerileri
kitap önerileri

Ben ne okuyorum kısaca ondan bahsetmek isterim. Bilimlerin temeli, anası felsefe! Bol bol felsefe okumaya dikkat ediyorum. Felsefe okumanın düşünme pratiği üzerine ve yaşadığımız dünyayı anlamak bakımından katkısı tartışılmaz. Haliyle felsefe okumaya özen gösteriyorum.

Pazarlamacı olmam nedeniyle pazarlama ve iş dünyası üzerinde bolca okuyorum. Şu anda İstanbul Üniversitesi Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) üzerinden üçüncü üniversitemi okuyorum. Bölümüm sosyoloji. Özellikle son dönemlerde sosyoloji üzerine okumaları sıklaştırdım. Psikoloji de ilgimi çeken alanlardan bir tanesi.

Öğrencilik dönemlerimde tarih kitaplarını çok okudum. Hala keyif aldığım türlerden bir tanesidir. Ancak eskisi kadar sık tarih okumuyorum. Aralarda yine de birer tarih kitabını mutlaka okuyorum.

Biyografi kitapları sevdiğim önemli türlerden. Başarmış insanların hayatları her zaman ilham verici ve öğretici oluyor. O yüzden sizlere de naçizane biyografi türündeki kitapları tavsiye ederim.

Çapraz Okuma Tekniği

kitap listeleri
kitap listeleri

Okumaları yaparken çapraz okuma tekniğinden de faydalanıyorum. Bu tekniği birçok insan ve bilim insanı tavsiye ediyor. Son dönemlerde özellikle İlber Ortaylı sıkça dillendiriyor. Çapraz okuma tekniği hem kitaplardan sıkılmamanızı hem de daha iyi anlamanızı sağlayan önemli bir teknik.  

Aynı anda 3-4 farklı kitabı okuyorsunuz bu teknik ile. Farklı odalarda ya da farklı mekânlarda (ev ve ofis gibi) farklı kitapları okuyabilirsiniz. Ben şu anda sosyoloji ve siyaset üzerine 2 farklı kitabın yanı sıra bir de güzel bir edebi roman okuyorum.

Çapraz okuma tekniğinde okumayı yaptığınız zaman da çok önemli. Sabah erken saatlerde sosyoloji türündeki kitabı daha iyi anlıyorum. Öğleden sonra işten bunalıp ara verdiğimde siyaset güzel oluyor. Gece uyumadan önce edebiyat insanı hem rahatlatıyor hem de o saatlerde anlaması daha kolay oluyor.

Okumak Sadece Kitap Okumak Değildir!

hangi kitap okunmalı
hangi kitap okunmalı

Nedense okumak deyince hepimizin aklına kitap okumak geliyor. Ancak okumak ve bilgi edinmek sadece kitap okumak ile olmaz. Günlük olarak takip ettiğim internet kaynakları var. Bu kaynaklar da yukarıda sözünü ettiğim türlerle benzer. Her gün mutlaka 1 saatimi ayırıp bu kaynakları okuyorum. Akademik yayınları elimden geldiğince takip etmeye çalışıyorum. Evin çeşitli yerlerine bırakılmış ve ara sıra göz gezdirdiğim dergiler var. Özellikle edebiyat dergilerini ilgiyle takip ediyorum.

Ezcümle;

Okuma listesi ya da önerileri istiyorsanız öncelikle kendinize odaklanmalısınız. Hangi alanlarda eksikleriniz var ve nelerden keyif alıyorsunuz. Daha sonra bu eksikler üzerinden araştırmalar yapmalı ve kendinize ait listeler oluşturmalısınız. Daha sonra o listelerden okumaya başladıkça yeni kitaplar önünüze gelecektir. Hiç bilmediğiniz dünyalara adım atıp başka okumalar yapacaksınız. Bir bakacaksınız ki başladığınız noktadan çok farklı bir noktadasınız. O yüzden kimseden kitap tavsiyesi istemeyin. Oturup araştırmaya başlayın!


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et