Teknolojinin gelişmesi ve alternatiflerin çoğalması ile günümüz dünyasında ticaret alanında pek çok yeni alternatif ortaya çıkmaya devam ediyor. Dropshipping kavramı da bu anlamda son dönemlerde hem oldukça dikkat çekici bir konu olmaya başlamış hem de sunduğu cazip avantajları ile çok sayıda girişimciyi kendine çekmiştir.
Dropshipping Nedir ve Çalışma Prensibi Nasıldır?
Dropshipping en genel manada stoksuz satış yapma imkanı ile gelir elde etme imkanı tanıyan bir e-ticaret yöntemidir. Dropshipping yönteminde fiziksel herhangi bir ortama ya da ürüne ihtiyaç duymadan satış işlemlerini gerçekleştirirsiniz. Yani normal bir işletme gibi fiziksel bir depoya, personele ya da iş yerine sahip olmanıza gerek yok; uzaktan sadece bir bilgisayar ile dahi satış işlemlerinin tamamını yönetebiliyorsunuz.
Daha açık bir tanımla bahsedecek olursak; tamamen online olarak süren bu işlemler içerisinde önce perakendeciden ürün sipariş edilir, daha sonra perakendeci tedarikçiden ürünü alır ve kendisi müşteriye ulaştırır. Yani tüm bu süreç stoksuz bir şekilde sağlanırken herhangi bir depoya ya da alana ihtiyaç duymadan devam ediyor.
Dropshipping Nasıl Avantajlar Sunar?
Dropshipping aslında ticaret yaparken dünyada ülke sınırlarının bir anlamı olmadığını ve evrensel bir çerçevede ciddi paralar kazanabilmenin rahatlıkla mümkün olduğunu hepimize göstermektedir. Çok sayıda avantajlarının olması ve diğer gelir yöntemlerine göre daha az zahmet gerektirmesi Dropshipping yöntemini oldukça cazipleştirmiştir diyebiliriz.
Dropshipping en temel avantajı öncelikle stoksuz ve deposuz ticareti mümkün kılarak sağlıyor. Bu anlamda da ticaret ve satış gibi bir alana yönelmek isteyen ama depo, stok, lojistik gibi prosedürler ile uğraşmak istemeyen ya da bunları sağlama olanağı olmayan kişiler için oldukça ideal olması ile öne çıkıyor.
Aynı zamanda Dropshipping girişimcilik yapmak isteyen kişilere hem esnek çalışma imkanı sunuyor hem de çalışmak için bir ofise ya da iş yerine ihtiyaç duyulmadan işlerin kolaylıklaoturduğunuz yerden dahiyürütülebileceğini gösteriyor. Bunun için ihtiyacınız olan iyi bir internet bağlantısı ve bir bilgisayar.
Ürünün satışına başladığında ve son müşteriye ulaşana kadar ki süreçte klasik ticarette yer alan operasyonel süreçlerden depolama, lojistik, paketleme ve ürün gönderimi gibi hiçbir aşama ile uğraşmanız da gerekmiyor. Bu durum da sizin açınızdan hem maddi anlamda hem de zaman kaybetmeme açısından kazançlı olmanıza katkı sağlıyor.
Dropshipping yönteminin en önemli avantajları arasında yine deneyime ihtiyaç duymamanız ve oldukça düşük bir sermayeyle bile ticarete atılabilmektir. Yani büyük bir çabaya ya da ciddi miktarda sermayeye ihtiyacınız yok.
Bununla birlikte karar verici siz olduğunuz için de birden fazla sayıda tedarikçi ile çalışabilir ve bu sayede de ürün çeşitliliğini ve satış miktarınız da arttırabilirsiniz.
Dropshipping Sürecinde Hangi Adımlar İzlenmelidir?
Dropshipping pek çok avantaj sağlasa ve kolay bir yöntem gibi gözükse de aslında disiplinli bir şekilde takip etmeniz gereken adımları da beraberinde getirir. Bu sebeple her işte olduğu gibikendi kurallarını içerir ve başarı yakalamak isteyenlerinbu adımları titizlik ile takip etmesi gerekir.
İlk aşamada satış için doğru ürünleri seçmeniz gerekir. Bu ürünler elbette ki sizin tercihinize göre değişse de potansiyel olarak satış miktarı yüksek olabilecek ve ihtiyaca yönelik ürünleri seçmek avantaj sağlayacaktır.
Hedef kitlesi belirlemek de önemli aşamalardan biridir. Ürünleriniz kimlere hitap ediyor ve hitap ettiği kitlenin satın alma alışkanlıkları nelerdir, genelde ne tür alışverişler yapıyor gibi soruların cevapları üzerinde durmalısınız.
Başarılı bir Dropshipping deneyimi için tedarikçi seçme aşaması da titizlikle yaklaşılması gereken bir adımdır. Süreç boyunca iletişimde kalacağınız tedarikçi güvenilir mi, ne kadar ilgili, ürünleri kaliteli mi ve sorun yaşatır mı gibi konular üzerinde durmanız gerekmektedir.
Satış yapacağınız kanal ve mecra da bu anlamda seçim yapmanız gereken noktalardan biridir. Dropshipping sürecinde satışlarınızı yerel bir pazarda mı yoksa uluslararası bir azar üzerinden mi sürdüreceksiniz?
Her iki alan için de doğru karar vermeli ve hangi mecranın sizin için avantaj sağlayacağı konusunda araştırma yapmalısınız. Aynı zamanda satışlarınızı hazır e-ticaret sitelerinden sağlayabileceğiniz gibi kendi web siteniz üzerinden de gerçekleştirebilirsiniz.
Aslında bu bahsedeceğimiz nokta klasik ticaretin de önemli fonksiyonlarından biri olsa da kesinlikle Dropshipping için de oldukça geçerli. Doğru bir şekilde pazarlama yapmak kesinlikle müşterilerinize daha kolay ulaşmanıza ve ürünlerinizi hızlı bir şekilde satmanızı sağlayacaktır.
Bu çerçevede Dropshipping kavramının daha çok sanal bir pazarda işlediğini varsayarsak sosyal medyayı aktif kullanmak ve web sitelerinizde SEO uyumlu içerikler hazırlamak gibi çalışmalar işinizi görecektir.
Dropshipping ile para kazanan ve işini büyüten çok sayıda başarılı örnek mevcut.
Bununla beraber bu yöntemin personelsiz, stoksuz ve fiziki bir ortama ihtiyaç duymadan sadece bir internet bağlantısı ve bilgisayarla sürdürülmesi de bu alanı oldukça popüler hale getirmiştir. Ancak önemle belirtmeliyiz ki Dropshipping kavramı hem ülkemizde hem de dünyada oldukça yeni ve gelişmeye açık bir kavram.
Tüm ticari faaliyetler gibi içerisinde de çeşitli riskler barındıran bir alan. Dropshipping de diğer pek çok iş gibi ciddiye alınarak yapılmalı ve disiplinli bir şekilde çalışarak sağlanmalıdır. Sürecin sabır ve dikkat ile yönetilmesi, iyice araştırılması ve sürekli takip edilmesi oldukça açık bir gerçek olarak karşımızdadır.
Bu noktada bu işe girişecekler için tecrübe de elbette ki büyük oranda katkı sağlar. Ancak tecrübe sahibi olunması şart değildir; hâlihazırda pek çok kaynaktan ve kurstan faydalanarak hem yeni şeyler öğrenebilir hem de kendinizi geliştirebilirsiniz.
Tüm bu süreçte yeteneklerinizi geliştirmek ve yeni fikirlere açık olmak size her zaman artı sağlayacaktır.
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!