İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir?

İçerik Stratejisi, pazarlama hedeflerine ulaşabilmek için üretim, yazım ve yayın aşamalarının planlanmasıdır. Online pazarlama süreçlerinin önem kazanmasıyla birlikte öne çıkmaya başlayan bir kavramdır. Ziyaretçi sayısını artırma, doğru hedef kitleye veya müşteriye ulaşma, içerik stratejisi belirlerken dikkate alınan temel kriterlerdir.

Tüm dijital pazarlama süreçleri gibi içerik pazarlamada internette görünür olmak için yapılır. İçerik Stratejisi Belirleme ise doğru hedef kitle ve yüksek dönüşüm için tercih edilir. Yüz binlerce gönderi, yüzlerce çeşit reklamın yayınlandığı internet dünyasında rastgele çalışmalarla başarı sağlamaya çalışmak fazla iyimser bir yaklaşım olurdu.

Kapsamlı bir içerik planlaması yapmak markayı bu geniş dünyada kaybolup gitmekten kurtarır. Bir web sitesi için doğru trafik, bir marka içinse potansiyel müşterilere ulaşma olanağı verir.

İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir?

Hedef Belirleme

İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir
İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir

İçerik stratejisini belirlerken seçilecek ana noktalar kime ve nasıl yardımcı olunacağını belirlemektir. Bir kitle oluşturmak için sürekli yardımcı içerik yayınlamak gerekecektir. Ancak çok sayıda rakibin arasından sıyrılabilmek için bu çalışma özgün şekilde yapılmalıdır. Diğer bir deyişle kullanıcıya başka kimsenin sağlamadığı bir imkânı ve yardımı sunmak gerekir. Örneğin herkesin merak ettiği bir konuda kapsamlı bir e-kitap yayınlamak çok sayıda insanı memnun edecektir.

Analiz Süreci

İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir
İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir

İçerik stratejisi belirlerken öncelikle markanın öne çıkan özellikleri, müşteri ihtiyaçları ve rekabet düzeyi incelenir. Bir web sitesi ya da ürün tanıtımında online olarak faklı kanallarda sunabileceğiniz pek çok çeşitte materyal vardır. Analiz süreçlerinin sonunda hangi içeriğin hangi kanallarla yayınlanacağına karar verilir.

İçerik Planlaması

İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir
İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir

Elde edilen veriler ışığında içerik konularının seçimi, editoryal takvim ve bütçenin hazırlanmasıdır. Ana başlıklar, alt başlıklar, ilgili başlıklar belirlenir. Her gönderi belirlenen okuyucu kitlesi ya da potansiyel müşterilerin ihtiyaçlarına göre oluşturulur.

İçerik Çeşitleri

İnternette her türden gönderi bulunabilir. Analiz süreçlerinin ana amaçlarından biri potansiyel müşterilere hangi içerik çeşitleriyle ulaşılabileceğini görmektir. Farklı ihtiyaçlara yönelik başlıca gönderi türleri şunlardır:

Blog Yazıları: İçerik pazarlamada en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Dolayısıyla içerik stratejisi belirlerken kesinlikle dikkate alınmalıdır. Pek çok firma bu yüzden kendi sitesine blog bölümü eklemektir.

E-kitaplar: Genellikle blog yazarlarının tercih ettiği popüler bir yöntemdir. Hem ziyaretçi çekmeye hem de okuyucu kitlesini memnun etmeye yarar.

İnfografikler: Basit ve anlaşılır infografikler bir konunun özeti niteliğindedir. Okuyucu içim faydaları tartışılmazdır. İçerik stratejisinde kullanıcılara yardımcı olacak içerik amaçlandığı için infografikler sıklıkla tercih edilir.

Videolar: Kendiliğinden yayılan viral videlor düşük maliyetle geniş kitlelere ulaşırlar. İnternette paylaşılma oranı yüksek olduğu için tercih edilirler.

Sosyal Medya Gönderileri: Firmaların müşterileri ile sıcak iletişim kurmak, düzenli bilgilendirme yapmak için tercih ettikleri bir yöntemdir. Her türlü yenilikten ve kampanyadan müşterilerini haberdar etmesi için idealdir.

Podcastlar: Ülkemizde çok popüler olmamakla birlikte yurtdışında tercih edilen bir yöntemdir. Ücretsiz podcast yayınlayarak ziyaretçi sayısını arttırmayı amaçlayan pek çok blog ve websitesi vardır.

Ücretsiz Uygulamalar: Eğer internet kullanıcılarına ücretsiz hizmet sunan siteler her zaman ziyaretçi çekerler. Web sitelerine eklenen ücretsiz araçların temel sebebi budur. Üstelik ücretsiz hizmetlerden memnun kalan ziyaretçiler diğer ücretli sürümleri de almaya karar verebilirler.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“İçerik Stratejisi Nasıl Geliştirilir?” üzerine bir yorum

  1. Blog yazdığımız için bizler de çok lazım içerik stratejisi. Hedef analiz ve planlama aşamalarını çok güzel anlatmışsınız, buna uygun hareket etmeye gayret edecem, teşekkürler.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et