Hubspot CRM ile kişisel marka yönetimi konusu benim için önemli bir konu. Bu konudaki bilgim ve tecrübelerim ile kullandığım yönetimi anlatıyorum.
Kişisel marka yönetimi özellikle beyaz yakalı çalışan dünyasında çok popüler bir terim. Herkes markalaşma ve herkes tarafından tanınır olma derdinde. Herkesin çok bilinir olduğu dünyada bilinir olmanın ne faydası olur ki? Ancak bunu düşünen yok. Dert sadece kişisel marka olmak.
Benim hiçbir zaman böyle bir derdim olmadı. Kişisel marka dediğimiz şey gelip geçicidir. Üstelik o markanın altı doldurulmadıysa tamamen balon olur ve uçar gider. Fakat atalarımızın güzel sözünden de anlayacağımız gibi; “ayinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.” Eğer siz işinizi dosdoğru yapar ve başarı elde ederseniz zaten tanınırlığınıza katkı sağlayacaktır. Bunun yanına biraz da sosyallik kattığınız zaman alın size bilinirlik.
Bilinirlik Konusunda Nasıl Ayrışılır?
Peki bilinirlik konusunu nasıl tanımlayacağız? Mesela biri var kişisel markasını çok iyi yönetmiş ve herkes tarafından tanınır, başarıları konuşulur olmuş. Fakat bu kişi aynı zamanda ahlaki açıdan hiç de hoş olmayan bir yapıda. Şimdi bu kişi bir kişisel marka mıdır?
Hubspot CRM ile Kişisel Marka Yönetimi’nde Network
Bütün bu tartışmayı bir kenara bırakarak aslında network yönetimi diyebileceğimiz bir kavrama değinmek isterim. Belki network yönetimi ile birlikte bir taraftan da kişisel marka da gelecektir. Denemekte fayda var.
2009 yılından bu yana iş hayatının içerisindeyim. Sayısız insan tanıdım diyebilirim. Pazarlama alanında çalışmaya öncelikle ajanslarda başladım. Önce halkla ilişkiler ajansı, sonra dijital pazarlama ajansı çalışma deneyimim oldu. Ajans günlerimde kurumsal şirketlerden çok fazla tanıdığım insan oldu.
7 yıldır ise masanın diğer tarafında çalışan bir dijital pazarlama uzmanı olarak çok fazla insan tanıdım. Birlikte iş yaptığımız ajanslar, bizimle iş yapmak isteyen firmalar, yayın yaptığımız medya kanalları, sektördeki rakiplerde çalışan mevkidaşlarımız v.s derken belki de bir irtibat deryası içerisinde bulduk kendimizi.
Hubspot CRM ile Kişisel Marka Yönetimi’nde İrtibat Yönetimi
Benim bu irtibat deryası içerisinde en çok zorlandığım konu irtibat bilgileri ve yapılan işin konusu ile ilgili güncel kalamamaktı. Kartvizitler ve Linkedin bağlantıları güzel ancak bir hizmet ihtiyacınız olduğu zaman bu işi kim yapar ya da kimden destek alırım gibi soruların yanıtlarını verebilecek bir etiketleme sistemine sahip değiller.
Eskiler bu tip sorunları daha geleneksel yöntemlerle çözmeye çalışırlarmış. Ancak yeni nesil teknoloji içerisinde eskiler gibi davranmak tamamen mantıksız.
Ben yakın bir zaman önce kişisel CRM sistemi kullanmaya başladım. Bu konuda ücretli seçenekler mevcut olsa da Hubspot CRM gibi ücretsiz imkanlar da mümkün. Yeter ki bu konuda disiplin edinme inancınız olsun.
Hubspot CRM ile Kişisel Marka Yönetimi
Hubspot CRM’in diğer CRM sistemlerinden çok farkı yok. Hatta bazı konularda fazlası da var. Günlük olarak toplantı gerçekleştirdiğim kişilerin irtibat bilgilerini Hubspot CRM içerisinde yer alan kişi kartlarına yazıyorum. Notlar kısmına ise o gün gerçekleştirilen görüşmenin detayları, irtibat kurduğum kişilerin yaptıkları iş ile ilgili detaylar v.b aklıma gelebilecek bir çok konuyu kaydediyorum.
Görüşme gerçekleştirdiğim 1 kişiyi kaydetmem yaklaşık 2-3 dakikamı alıyor. Böylelikle CRM sistemimde bütün irtibat kişilerim bir arada durabiliyor. İşin daha güzel yanı; eğer bir alanda iş yaptırmam ya da birisine akıl danışmam gerekirse Hubspot CRM’in arama özelliği oldukça kolaylaştırıcı oluyor. O alanda iş yapan bütün kontaklarımı bana listeliyor.
Hubspot CRM ile Kişisel Marka Yönetimi’nde Pazarlama Otomasyonu
Hubspot CRM’in pazarlama otomasyonu ve başka bir takım özellikleri mevcut. Ancak bunlar ücretli. Eğer ücretli versiyonu karşılarım derseniz çok fazla emek harcamadan tüm süreçlerinizi otomotize edebilirsiniz. Ancak ben işimi tamamen ücretsiz araçlar ile çözmek isterim diye düşünüyorsanız benim izlediğim yolu izlemek durumundasınız. Ben mailing gönderimleri ile ilgili MailChimp firmasını kullanıyorum. Şimdilik yeterli oluyor. Daha fazlasına ihtiyaç duyduğum zaman mutlaka ücretli versiyonları karşılaştıracağım.
Hubspot CRM’de bir irtibatı kaydettiğim zaman bu kontak doğrudan MailChimp listeme de kaydoluyor. Bunun için Zapier uygulamasını kullanıyorum. MailChimp üye listesine kaydolan kişinin mail adresine sistem otomatik olarak benden bir mail gönderiyor. Bu mailin üst kısmının görselini paylaşıyorum.
Böylelikle irtibatım ile ilk birebir temas sonrasında yazılı olarak da bir tanışıklığı başlatmış oluyorum. Zaman zaman yazmış olduğum blog yazılarımı irtibat listem ile (ancak onları yormamaya çok dikkat ederek) paylaşıyorum. Böylelikle aslında iş yapmasak bile bir şekilde irtibatımızın devamlılığını sağlamış oluyoruz.
Blog Sayfamdan Gelen İrtibatlar…
Ayrıca benim birebir irtibata geçmediğim, ancak bana blog sayfam üzerinden ulaşmak isteyen kişiler olabilir. Bu kişiler blog sayfası üzerinden form doldurduğunda bilgileri otomatik olarak Hubspot CRM içerisine kayıt oluyor. Bu kişiler için de yukarıda anlattığım pazarlama otomasyonu süreci başlıyor. Ya da tam tersi bir ziyaretçim “E-Bülten Kayıt” formu aracılığıyla blog sayfamı takibe alabilir. Bu formu dolduran ziyaretçimin formu MailChimp içerisine kaydoluyor. Yine Zapier yardımı ile bu formu Hubspot CRM’e yönlendirip irtibat kayıt sürecini tamamlamış oluyorum.
Bu yöntem beni irtibatta olduğum kişiler ile daha sık görüşme ve irtibatı uzun süre kopartmama konusunda oldukça memnun etti. Bundan sonra da düzenimi hiç bozmadan bu disiplinde irtibat yönetimi yapmayı planlıyorum. Sizler de bu konuda uyguladığınız yöntemler var ise paylaşırsanız beni çok mutlu edersiniz.
Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
0 Yorum