Otomasyon Süreci Pazarlamada Nasıl Çalışır?

Bir önceki yazımda pazarlama otomasyonu yazılımlarının ne olduğu ve ne işe yaradığını yazmıştım. O yazının sonunda söylediğim gibi şimdi de örnek bir otomasyon süreci ile konuyu daha somut hale getirmeye çalışacağım. Belki devam eden yazılar ile otomasyon sürecinin en derinine kadar inmeye çalışırız.

Şimdi gözünüzde bir pazarlama ve satış süreci canlandırmanızı istiyorum.

Bir tüketici artık yeterli parasının olduğu ve iyi bir arabayı hakkettiği düşüncesi ile pazarlama mesajlarına açık bir hale geliyor. Burada algıda seçicilik devreye giriyor ve geleneksel pazarlamanın reklam mesajları arasında arabalar ile ilgili olanları çekip alıyor. Siz de önemli bir otomotiv firmasının dijital pazarlama departmanının başındasınız. Pazarlama otomasyonu ve diğer tüm dijital dönüşümleri tamamlamış; tabiri caiz ise dümenin başında oturuyorsunuz. Yine son yazımda bahsettiğim gibi tüketici ilk olarak Google araması ile satın alım sürecine başlayacaktır. Sizin markanız ya da rakibinizin markası ile aramayı yaptı ve araştırma sürecine başladı. 

Otomasyon Süreci için Arama Motoru Pazarlaması Önemli

İşte tam burada sizin doğru bir arama motoru pazarlaması süreci yürütmüş olmanız çok önemli. Doğru kelimeler ile bu tüketicinin karşısına çıktınız ve web sitenize çekmeyi başardınız. Artık bu müşteri sizin adını ve diğer bilgilerini bilmediğiniz, pazarlama otomasyonu yazılımınızda  id3982398293 gibi bir numara ile görünen bir müşteri. Ancak sitenizde gezinmesine rağmen bir türlü test sürüşü formunu doldurmuyor. Fakat 5 dakikadır sitede olduğuna göre ciddi bir araştırma yapıyor. Siz bunu biliyorsunuz. Bu sebeple pazarlama otomasyonu programınızda daha önceden bir iş akışı tanımlaması yapmışsınız. “Eğer müşteri 5 dakika boyunca test sürüşü formunu doldurmazsa karşısına şu pop-up’ı aç” tanımlamanız hazır. 

Müşterinin önüne test sürüşü formunu açtınız ve onun formu doldurmasını sağladınız. “id3982398293” müşterimiz artık bir ismi, soyismi ve iletişim bilgileri olan gerçek bir kişiye dönüştü. Satış danışmanımız müşterimizi arayıp, test sürüşüne davet etti. Fakat bir aksilik var. Satış danışmanımız ne kadar iyi olursa olsun araba gibi değerli bir ürünü satmak – hem de bu zamanda – çok zor. Haliyle müşteri satın alım yapmadan mağazadan ayrıldı. 

pazarlama otomasyonu

Müşteri Mağazadan Ayrıldı ve Her Şey Bitti mi?

Müşteri mağazadan ayrıldıktan 24 saat sonra pazarlama otomasyonu programınızda daha önceden tanımlandığını otomatik bir iş akışı nedeniyle müşterinin posta kutusuna, satış danışmanının klavyesinden bir mail gitti. Pazarlama otomasyonu yazılımı bu bilgileri CRM içerisinden çekerek gönderiyi müşteriye özel ve satış danışmanı ile arasında yapılmış hale getirdi. Satış danışmanı aracılığıyla otomatik bir biçimde müşteriye markamızı ve ürünümüzü hatırlatmış olduk. 

Sürecin başından bu yana tüketiciyi dijitalde takip ettiğimiz için ilk temas anında bilgisayarına atmış olduğumuz çerez sayesinde müşterimizi dijital platformlarda yeniden hedefleyebiliyoruz. İşte bu noktada devreye tasarım harikası reklam materyallerimiz giriyor. Müşteriyi her gitti mecrada yalnız bırakmayan bir marka konumundayız. Müşteri fark etsin ya da etmesin bilinçaltında pazarlama mesajlarımız yer etmeye ve müşteriyi harekete geçirmeye başlıyor. 

Otomasyon Süreci
Otomasyon Süreci Pazarlamada Nasıl Çalışır

Müşterimiz ile İletişimi Hiç Kesmiyoruz

Bu noktadan sonra pazarlama otomasyonu yazılımımızda 2 farklı iş akışı tanımlanmış durumda. İlkinde tüketicinin bir süre boyunca web sitemize hiç gelmemiş olduğunu görüyoruz. Buna 1 hafta gibi bir süre belirlediğimizi düşünelim. Bu süreç tamamen size ve sektörünüzün dinamiklerine kalmış. Müşterimize kendimizi hatırlattığımız ve belki de ona özel bir indirimden bahsettiğimiz mailini çalışması müşterinin posta kutusuna otomatik olarak düşüyor. Pazarlama otomasyonu yazılımımız bunu tamamen otomatik bir biçimde yapıyor. Belki de dijital pazarlamacı olarak bu mailin gittiğinden bile haberimiz yok. Biz sonuçlara ve analizlere odaklanmış durumdayız. Yani biz iyi kadro kuran bir kulüp başkanı, pazarlama otomasyonu yazılımımız ise sahada oyuncuları yönlendiren teknik direktörümüz. 

Otomasyon sürecinde ikinci ihtimalimiz ise müşterimizin web sitemizi belirlediğimiz süre içerisinde ziyaret etmiş olması. Müşterimiz sitemizi tekrar ziyaret ettiği anda mağazada kendisi ile ilgilenen satış danışmanına otomatik bir bildirim gidiyor. Müşteri tam web sitemizde gezindiği sırada telefonu çalıyor. Ne tesadüftür ki satış danışmanımız arıyor. Yardımcı olabileceği bir şey olup olmadığını soruyor.

İşte tüm bunları adım adım uygulayıp tüketiciyi müşteriye dönüştürme yolculuğunda ilerliyoruz. Bu saydıklarım çok basit örnekler. Bu örnekler binlerce farklı yöntem ile çeşitlendirilebilir. Ayrıca pazarlamacıların yaratıcı beyinleri aracılığıyla pazarlama otomasyonu programları büyük bir cevhere dönüşebilir. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et