Asla başka bir RFP yapmayacağım!
Bir projeyi kazanamayan tasarımcılardan sık sık duyuyorum, özellikle de muhtemelen ilk etapta büyük bir uygunluğun olmadığı bir teklif üzerine çalıştıktan sonra.
RFP (Fiyat Talebi) nedir ve nasıl hazırlanır? |
Bu sorunun çözümü, ne yapacağınız ya da yapmayacağınız konusunda bir kural değildir. Çözüm, Teklif Talebi sürecine katılıp katılmamaya karar vermenize yardımcı olacak bir dizi ölçüt, soru veya bu konuyla ilgili herhangi bir öneridir. Bir RFP fırsatı sunulduğunda, yaklaşımınız ihtiyatlı olmalıdır.
Bu konuda itici olmayın. Yolunuza gelen herhangi bir RFP yapacağınızı varsaymak yerine, tam tersini yapın: Sadece iyi bir nedeniniz varsa, güçlü bir argüman oluşturabilirseniz ya da sizin için mükemmelse, bunu yapabilirsiniz.
İlk önce sizin için uygun olup olmadığını düşünün. Bu en önemlisi. Bunun olduğunu belirledikten sonra, dikkatinizi onlara uygun olup olmadığınıza çevirin.
Karar Verme Kriterleri
Şirket veya sektörle bağlantınız olmadığından, zamanlamanın imkânsız olduğu ve / veya bütçenin tamamen gerçekçi olmadığından, takip ettiğiniz hiçbir işin olmadığı en belirgin projeleri çıkardıktan sonra, bu yönergeleri bir durum oluşturmak için kullanın. Kazanan bir teklif sunmak için gereken zamanı ve çabayı sonuca ulaştıracaksınız.
Aşağıdaki kriterler karar vermenize yardımcı olacaktır.
1. Onlar sizin için uygun mu?
Gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığınızı görmek için değerlendirme ölçütlerini gözden geçirmeniz gerekirken, gereksinimlerinizi karşılayıp karşılamadığını görmek için iş kapsamını okumak daha da önemlidir.
Bu proje sizi iş hedeflerinize uyum sağlıyor mu? Konumlandırmanızı destekliyor mu? Kuruluş “ideal müşterilerinizin” açıklamasına uyuyor mu?
2. Onlar için uygun musunuz?
Endüstriyi biliyor musun? Onların zorluklarını anlıyor musunuz? Bunu göstermek için yapabileceğiniz tecrübeniz var mı? Kanıtlamak için örneklerin var mı?
3. Proje ciddi mi?
Büyük şirketler dahil olsa bile tüm projeler ciddi değildir. Bazıları başlar ama asla bitmez. Kötü yazılı RFP’ler, proje sahiplerinin ne yaptıklarını bilmedikleri, şirketin büyüklüğü veya saygınlığı ne olursa olsun durumun iyi olabileceğinin iyi bir göstergesidir.
4. Zamanınız var mı?
İşe ihtiyaç duyacağınız zaman projenin yaklaşmakta olan programınızda bir yer dolduracak mı, eğer teklifin şimdi yazılması için yeterli zamanınız yoksa, teklifi reddetmeniz gerekiyor.
5. Bir bağlantınız var mı?
İdeal olarak, içeriden biri, sizi ve işinizi bilen, organizasyonun siyasetini açıklayabilen, iç kepçeyi size verebilecek ve gerekirse sizin için bilgi sağlayabilecek bir kişiyi istersiniz.
6. Sizinle şahsen ya da sanal olarak buluşacak mı?
İlişkiler iş dünyasındaki her şeydir ve eğer bu beklentiyle bir tane kurma şansınız yoksa, firmanızı diğerlerinden kâğıt üzerinde ayırt etmek çok daha zor olacaktır. Özel bir toplantıda bir izlenim yaratma şansının yanı sıra, kendileri için neyin önemli olduğunu öğrenecekler.
7. Sorularınıza cevap verecekler mi?
Sık olmamakla birlikte, bir RFP, kararınızı vermeniz veya projeyi fiyatlandırmanız için gereken temel bilgileri alabilmeniz gerekmektedir.
8. Karar vericiler ile doğrudan konuşabiliyor musunuz?
Birçok RFP, bir kez işe başladıktan sonra gerçekte dahil olacak herhangi birisine erişimi olmayan bir satın alma süreci ile yapılır.
9. Bütçe var mı?
Birçok RFP bütçeyi içermez. Bir projeyi herhangi bir bağlam olmadan fiyatlandırmanızı ve fiyatlandırmamanızın uygun fiyat aralığında olup olmayacağını bilmenin bir yolunu beklemiyorsunuz.
Teklifin üzerinde zaman geçirmeden önce hangi aralıkta olduklarını en azından önceden öğrenebilmelisiniz.
10. Yerel mi?
Yerel bir şirket veya kuruluştan bir proje kazanma olasılığınız daha yüksektir. Sizinle tanışmak istemeyebilirler, ancak seçenek olduğu sürece, onlar için anlam ifade edebilir.
Yerel değilseniz, seyahat etme isteğinizi vurgulayabilirsiniz. Elindeki bir RFP ile, tüm yapmanız gereken doğru sayıyı tahmin etmek.
RFP (Fiyat Talepleri) Zaman Kaybı mıdır Sonucu
Ne kadar proje istiyor olursanız olun, bu kriterlerin en az yarısını karşılayamazsanız, bunu yapmayın. Zamanı harcamanın çok daha iyi yolları var.
Bu tek fırsata atacağınız 10–20 (veya daha fazla) saati kullanabilir ve bunun yerine 10 ideal müşteriyi tanımlayarak ve onlara bir sosyal yardım kampanyası hazırlayarak harcayabilirsiniz.