Markalaşma için 8 Adet İpucu yazımda sizlerle markalaşma yolculuğunda en önemli 8 adet ipucunu paylaşacağım.
Markalaşma biz pazarlamacılar için oldukça önemli bir konu. Meslek hayatımızın belirli noktalarında ya zaten markalaşmış markaları alarak onları bilinen marka olma konumunda tutmaya çalışırız ya da henüz adı bile duyulmamış bir markayı alarak markalaşma sürecini sıfırdan kurgulamaya başlarız.
Markalaşma
Markalaşma kolay bir iş değildir. Ürün fikrinden müşteri ilişkilerine kadar her bir adımı doğru yönetmeniz, hem kaliteli ürün ya da hizmeti sunmalı hem de müşterilerinizi ürün ya da hizmetinizle mutlu etmelisiniz. Gelin bu yolculukta bugünümüzde bize ışık tutacak 8 adet ipucuna birlikte bakalım. Başlamadan söylemek isterim ki bu yazıda yer alan ipuçları bugünün ipuçları. Hıza değişen bu dünyada yarın geçerliliğini yitirmiş olacaklar. O yüzden her daim güncel olabilmek önemli bir konu.
Markalaşma için 8 Adet İpucu
Şeffaf Olun
İnsanların bugün kim olduğunuzu bilmelerini istemeseniz bile, yeterince başarılı olup olmadığınızı öğreneceklerdir. Bu nedenle, temsil etmekten gurur duyacağınız gerçek değerlerinizi yansıtan bir marka oluşturmaya çalışın. Tüketiciler ürün ya da hizmetlerinizi kullandıklarında sizin zaten iç yüzünüzü göreceklerdir. O nedenle şeffaf olmak size her daim markalaşma yolunda artı bir puan kazandıracaktır.
Bir Hedef Kitleye Pazarlama Yapın
Markalaşma yolculuğunda belki de en önemli adım hedef kitlenizi doğru belirlemeniz ve bu kitleyi iyi tanımanızdır. Unutmamak gerekir ki bütün söylemlerinizi ve pazarlama materyallerinizi belirlediğiniz bu kitleye yönelik olarak hazırlayacaksınız.
Hedef kitlenizi iyi tanımanız ve sadece bu kitleye yönelik pazarlama yapmanız size uzun vadede hem bütçenizi daha efektif kullanma, hem doğru kitlenin gözünde marka olabilmek hem de ürünlerinizi satın alabilecek kitleyi mağazanıza ya da elektronik ticaret sitenize çekebileceğiniz anlamına gelir.
Email Listesinize Düzenli Bilgi Gönderin
Hedef kitleniz ile düzenli aralıklarla bağlantıda kalmanızda fayda var. Bu bağlantıyı çeşitli kanallar üzerinden sağlayabilirsiniz. Bunun en önemli yollarından bir tanesi de eposta pazarlaması adını verdiğimiz müşterilerinize ebülten gönderdiğiniz yöntemdir.
İçerik pazarlaması çalışmaları için hazırladığınız; sosyal medya ve blog sayfanız gibi kanallarda yayınladığınız içerikleri e-posta pazarlaması listesine de göndermeniz akıllıca bir fikir olabilir.
Ücretli Reklamlar Yapın (Özellikle Facebook, Instagram ve YouTube’da)
Ücretsiz pazarlama günleri neredeyse bitti. Ücretsiz içeriği pazarlayabilirsiniz, ancak hedef kitlenize ulaşması çok daha uzun sürer. Hedef kitlenize çok daha hızlı bir biçimde ulaşmak istiyorsanız biraz bütçe harcamak zorundasınız. En azından bugün çok fazla kullanıcıya sahip, pazarlamacıların etki aldıkları sosyal mecralarda (Özellikle Facebook, Instagram ve YouTube‘da) olmak önemli. Bu mecralarda ücretli ve ücretsiz pazarlama faaliyetlerine devam etmenizi öneririm.
Blog Sayfanızda Uzun İçerikler Yayınlayın
Arama motorlarının bir web sitesini otoriter olarak kabul etmesi için uzun içeriklere sahip olması çok önemli. Otoriter kabul edilen bir web sitesine sahipseniz belirli anahtar kelimelerde yapılan aramalarda mutlaka ilk sayfada ve üst sıralarda yer alırsınız. Bunun için blog sayfanızda hedeflediğiniz anahtar kelimeleri kullanarak uzun içerikler yazmanızda fayda var.
Bunu sadece arama motorlarının gözünde değer kazanmak için düşünmeyin. Tüketicinin gözünde de işinde (ürününde ya da verdiği hizmetlerde) uzman bir marka olduğunuz düşüncesi oluşacaktır.
Mobil Cihazlarla Uyumlu Web Siteniz Olsun
Son birkaç yıl içerisinde mobil kullanım oranı masaüstü bilgisayarları kullanım oranımızı geçti. Geri dönmeyecek bir biçimde de bu fark açılıyor. Çok basit bir düşünce aslında size bunun doğruluğunun sağlamasını yapacaktır. Bilgisayarlarımızı her yere yanımızda taşıyamayız, ancak cep telefonlarımız sürekli olarak yanımızda ve her fırsatta kullanabiliyoruz.
Dolayısıyla mobil cihazlara yönelik stratejilerimiz ve pazarlama faaliyetlerimiz burada büyük bir önem kazanıyor. Bunun için en temel konu ise web sitenizin mobil cihazlarla uyumlu olması. Zaten uyumlu değilse mobil pazarlama stratejisi üzerine konuşmanın da bir anlamı kalmayacaktır.
Kitlenizin Yoğun Olduğu Sosyal Mecraları Kullanın
Markalaşma heyecanı ile muhtemelen bütün mecralarda olmak isteyecek, mümkün olduğunca geniş bir kitleye ulaşmayı düşüneceksiniz. Ancak her yerde olma çabası hem gereksiz enerji hem de bütçe harcamanıza neden olur.
Başta da söylediğim gibi hedef kitlenizi belirlemek ve bu kitleyi iyi tanımanız çok önemli. Eğer kitlenizi iyi tanırsanız hangi mecraları kullandıklarını doğru tespit eder ve bu mecralara yönelik planlamalar yaparsınız.
Eğer bu konuda çok emin değilseniz ufak bütçelerle testler yapabilirsiniz. Bu testlerde tüm mecralarda yer alır, en çok verim aldığınız mecralar ile yola devam edersiniz.
Canlı Etkinliklere Katılın
Son dönemlerde (özellikle covid-19 adını verdiğimiz Korona Virüs salgını sürecinde) canlı yayınlar ve etkinlikler oldukça popüler oldu. Hedef kitleniz muhtemelen bu etkinlikleri takip ediyordur.
Siz de hedef kitlenizin olduğu doğru yerlerde olarak markalaşma üzerine yoğunlaşmış durumdasınız. O halde bu etkinliklerin içerisinde sponsor, konuşmacı ya da katılımcı olarak yer almak markalaşma sürecinize büyük katkılar sağlayacaktır.
Markalaşma için Çaba Harcayın
Bu 8 madde de gördüğümüz üzere markalaşma süreci hafife alınmayacak, bütün iş modelinizi yukarılara taşıyacak ya da batıracak derecede önemli bir süreç. Haliyle fazlasıyla ciddiye almalı, doğru planlamalı ve sık sık ölçerek dinamik bir süreç yönetmelisiniz. Bu adımları doğru uyguladığınız sürece markalaşmamak için hiçbir neden yok.
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!