Alışkanlıklarını kolay değiştirmeyen bir insanım. Özellikle işime çok fazla yarayan, elim ağayım olan uygulamaları kolay değiştirmem. Ancak bu huyumu Notion değiştirdi diyebilirim.
İtiraf etmeliyim ki kullandığım uygulama sayısının çok fazla olması, bunların her birini her gün kontrol etmek gibi zorunluluk hissetmem beni yoruyor. Uzun dönemdir dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tedavisi görüyorum. Benim için dağınık bir çalışma masası bütün dikkatimin darmadağın olması demek!
Evernote Elim Ayağım Olmuştu
Evernote çok uzun süre birçok şeyi bir arada yönetmem için faydalı oldu. Benim için önemli evrakları tarayıp Evernote içerisine ekledim. Sağda solda bulduğum ve saklamak istediğim yazıları Evernote içerisine kaydettim. Notlarımı buraya aldım. Unutmaman gereken bir takım bilgileri ve her zaman kullanacağım linkleri buraya kaydettim.
Asana ile İşlerimi Yönettim
İş yönetimi için Asana kullanıyordum. Bu alanda bütün uygulamaları tek tek denedim diyebilirim. En son Asana’nın ara yüzü çok hoşuma gittiği için Asana kullanmaya başladım. Gerçekten sınırsızca not tutma alışkanlığı olan bir insanım. Bu alışkanlığı çok zor kazandığımı itiraz etmeden geçemeyeceğim.
Asana bu anlamda benim çok işimi gördü. Her bir işin içerisinde aldığım çok detaylı notlarla işlerimin hangi aşamada olduğunu son derece kolay bir şekilde takip edebiliyordum. Takıntı derecesinde detaylı notlar aldığım için de bazı şeyleri atlama olasılığım çok düşük kalıyordu.
Fakat söylediğim gibi dağınıklıktan nefret ediyor ve çok farklı uygulamaların arasında kayboluyordum. Şans eseri Notion.so uygulaması ile tanıştım. Aslında çevremde çok insan bu uygulamadan bahsetmeye başlamıştı.
Ben de birkaç defa girip bakma ihtiyacı hissettim. Basit bir not uygulaması olarak düşündüğüm ve Evernote ara yüzünü daha güzel bulduğum için tekrar Evernote’a sadakatimi devam ettirdim.
Tamamen Özelleştirilebilir ve Kişiselleştirilebilir Bir Uygulama
Fakat Notion uygulamasının aslında özelleştirilebilir ve siz içerisinde ne yaparsanız ona göre şekillenebilir bir uygulama olduğunu kimse bana söylememişti. Bu gözle tekrar baktım, derinliklerine kadar daldım ve inanın bir daha çıkamadım!
Notion uygulamasının benim açımdan avantajlarını anlatamaya başlamadan önce önemli bir uyarıda bulunmak isterim. Eğer benim gibi Evernote’tan Notion uygulamasına geçecekseniz sakın iki uygulamayı senkronize edip diğer taraftaki notları doğrudan aktarmayın.
Eğer böyle yaparsanız hem bazı konularda hatalar alacaksınız hem de Notion uygulamasının doğasına uygun olmayan bir aktarım yapmış olacaksınız. Buna özen göstermenizi öneririm.
Notion uygulamasında mutlaka kategorilendirmeleri baştan yaparak Evernote üzerindeki notlarınızı tek tek aktarın. Böylelikle daha kullanışlı ve kolay ulaşılabilir bir araca kavuşmuş olacaksınız.
Peki, Ben Notion Üzerinde Neler Yaptım Ve Neler Yapmak İstiyorum?
Bir kere hemen iş yerimin ismi ile bir sayfa oluşturdum. Bu sayfa içerisinde “Günlük İş Takibi” başlıklı bir sayfa daha hazırladım. Asana içerisindeki tüm yapıyı aynen buraya aktardım.
Daha doğrusu Notion içerisindeki kişiselleştirilebilir sayfayı Asana’ya benzettim. Böylelikle alıştığım yapıdan kopmamış oldum. Asana içerisindeki iş listemi buraya aktardım. Hatta içerisine aldığım notları bile aktardım.
Bu arada yeri gelmişken söyleyeyim, ben Notion’a adım atar atmaz ücretli versiyonu satın aldım. Evernote’ta da bu şekilde kullanıyordum zaten. Çünkü salt not tutmanın yanı sıra çok fazla doküman yüklemesi yapıyorum.
O yüzden sınırların olmaması benim için çok önemli. Madem artık bütün hayatımı tek bir uygulama içerisinden yöneteceğim, o zaman helal olsun ücreti düşüncesiyle hareket ettim.
Sosyal Medya Paylaşım Takvimi
Yine şirketimin sayfası altında sosyal medya paylaşım takvimi oluşturdum. Bunun için Notion uygulamasının sunduğu hazır temalardan yararlandım ve bu temanın içerisini kendime göre özelleştirdim. Böylelikle markamın sosyal medya paylaşımlarını harika bir şekilde takip etmeye başladım.
Toplantı Notları
Toplantı notları isimli bir sayfa oluşturdum. Buraya iş arkadaşlarımı da yetkili kıldım. Benim aldığım notları takip edebilmelerini ve üzerinde düzenlemeler yapabilmelerini sağladım. Böylelikle ekip halinde bilgilerimizi birbirimize aktararak eksik kalan yerleri tamamlamış oluyoruz.
Önemli Linkler
Departman olarak her zaman kullandığımız linkleri embed ettiğim ayrı bir sayfa daha oluşturdum. Böylelikle gitmemiz gereken sayfalar elimizin altında, tek bir uygulama içerisinde hazırda bekliyor.
Buna ek olarak işim ile ilgili birçok dokümanı yine şirketimin sayfası altında tutuyorum. İstediğim yerden ve istediğim zaman bu alana ulaşım imkânım var. Böylelikle işimin her ortamda devamlılığını sağlayabiliyorum.
İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) Sosyoloji Bölümü Notları
Şu anda İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) sosyoloji bölümü öğrencisiyim. Kendi adıma üçüncü üniversitemi okuyorum. Burada derslerimi takip etmem için gereken PDF dokümanları ve aldığım notları yine Notion uygulamasında açmış olduğum İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) sayfası altında tutuyorum.
Saklanması Gereken Yazılar
Saklanması gereken yazılar bölümü benim neredeyse elim ayağım sayfalardan bir tanesi. Evernote içerisinde bulunan tüm arşivi buraya da kopyaladım. Üzerine de yenilerini eklemeye devam ediyorum.
Özellikle Evernote’ta olduğu gibi etiketleme özelliği olması son derece sevindirici. Çünkü aradıklarınızı bu şekilde çok daha kolay bir biçimde bulabiliyorsunuz.
Notion içerisinde veri tabanı oluşturmak çok kolay. Okumayı planladığınız kitaplar, izlemek ve dinlemek istedikleriniz gibi şeyleri kolay bir biçimde listeleyebilirsiniz. Buradan takip edebilir, tamamladıklarınızı işaretleyebilir ve ilelebet kalacak bir arşive kavuşabilirsiniz.
Açık söylemek gerekirse bu konuda derli toplu olmamı sağlayan özelliklerinden bir tanesi oldu diyebilirim.
Bunların haricinde kişisel bilgi ve evraklarım, yazı çalışmalarım, e-kitaplarım, seyahat notlarım gibi birçok farklı sayfa da mevcut.
Bunların içerisinden nereye ne eklemem gerekiyorsa o sayfaya giderek işlerimi kolaylıkla hallediyorum.
Ana Sayfa Tasarımı Yapabilmek!
Hepsinden güzel tarafı bir “Ana Sayfa” tasarımı hazırlayabilmek! Bu sayede yukarıda saydığım tüm ayrı sayfalara tek bir ara yüz içerisinden ulaşabiliyorsunuz. Hatta bir miktar tasarım yeteneğiniz varsa bu sayfa ve sayfaları son derece şık birer görüntüye kavuşturabilirsiniz.
Ben henüz o kadar derine inmedim. Sadece ikon ve başlık görseli eklemek gibi ufak müdahalelerim oldu. Ancak ilerleyen zamanlarda çok daha iyi yapacağıma inanıyorum.
İnternette videoları izliyor ve kullanıcı yorumlarını okuyorum. Notion müthiş derin ve geniş bir dünya. Burada yapılabilecek şeyler insanın vizyonunu zorlayıp aşan düzeyde. Ben belki de bu uygulamanın daha %20’lik bir kısmını kullanıyorum.
Ben de sürekli öğrenmeye ve sayfalarımı geliştirmeye çalışıyorum. Bu kadar ilgi gören bir uygulama yerinde saymayacaktır. Mutlaka çok daha fazla gelişim kaydedecektir. O gelişimi yakalayabilmek kolay değil.
Notion Kullanmanızı Öneririm
Uzun lafın kısası size de Notion.so uygulamasını öneririm. En azından ücretsiz versiyonu ile bir adım atarak denemeler yapın. Bu denemelerde ne kadar iyi bir uygulama olduğunu görecek ve bana hak vereceksiniz.
Kısa sürede eliniz ve ayağınız olacaktır. Yazıyı bitirmeden önce şuraya Barış Özcan’ın Notion hakkında hazırladığı videoyu bırakıyorum. İzlemenizi tavsiye ederim. Benden çok daha ileride bir bilgi seviyesine sahip bu konuda. Ben de kendisini takip ederek geliştirmeye çalışıyorum.
Barış Özcan’ın Notion Hakkındaki Paylaşımı
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!