Proje yönetimi her türlü işin en önemli parçası. Peki bir proje nasıl yönetilir?
İster ürün üretmeye ister hizmete dayalı bir iş kolunuz olsun, netice itibariyle planlamanız gereken bir proje süreci mutlaka olacaktır. Proje yönetimi dışarıdan göründüğü gibi zor bir süreç değildir. İşin zor olan kısmı proje nasıl yönetilir sorusunun yanıtını bilmemektir. Bilmediğiniz şeyden korkarsınız ve bu sizin kâbusunuz olur.
Eğer proje yönetimi sürecinde neler yapmanız gerektiğiniz bilirseniz hiçbir panik içerisine girmeden, rahat rahat proje yönetimi gerçekleştirir ve sonuçlandırırsınız. Öncelikle korkmamak, proje yönetimini iyi öğrenmek ve uygulamaya geçerek tecrübe kazanmak en önemlisi.
Proje Nasıl Yönetilir?
Proje Yönetim Sistemi Kullanma
Basecamp, Asana, Trello ve diğerleri gibi satın alabileceğiniz birçok proje yönetim sistemi var. Bunlardan bir tanesini tercih etmek size büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Söz uçar yazı kalır demiş atalarımız. O nedenle proje yönetim sistemi kullanarak planlama yapmak size büyük bir avantaj sağlayacaktır.
Ancak böyle bir sistemi tercih etmiyorsanız bir defterde ya da beyaz bir tahta üzerinde proje yönetimi gerçekleştirebilirsiniz.
Projenin Kapsamını ve Hedeflerini Anlayın
Yola çıkmadan önce gideceğiniz yolu bilmeniz size avantaj kazandıracaktır. Bu projenin kapsamı nedir? Sizden neleri yapmanız bekleniyor? Projenin hedefi nedir? Tüm sürecin sonunda nereye ulaşılmak isteniyor?
Bu soruların yanıtlarını belirlediğiniz zaman eksiksiz bir teslim gerçekleştirmek ve teslim tarihine ulaşabilmek çok daha kolay olacaktır. Çünkü elinizdeki iş yükünü geri kalan günlere bölebilecek, programın gerisinde kaldığınızı düşündüğünüz noktalarda ise gerekli müdahaleleri yapabileceksiniz.
Araştırma Yapın
Projenin her bir adımı için bilmeniz gereken ekstra bilgiler ya da kullanmanız gereken, hiç bilmediğiniz bazı araçlar olabilir. Bu bilgiler ve araçlar hakkında bilgi edinmek için araştırma yapmanız şart. Bir konuda ne kadar uzman olursanız olun o konu hakkında araştırmaya ve kendinizi geliştirmeye sakın ara vermeyin. İşiniz ne olursa olsun bu başarının en önemli anahtarı.
Proje Taslağı Yaz
Artık projenin kapsamını ve hedeflerini biliyorsunuz. Teslim tarihinize göre de planlamanızı yaptınız. Proje sürecine katmanız gereken ekstra bilgileri ve araçları da tespit ettiniz. Artık yol haritanızı yazılı bir hale getirmeniz gerekir. Ayrıca proje yönetimini size veren müşteriniz ya da yöneticileriniz ile süreç üzerinde hem fikir kalmanız gerekir.
Proje taslağı hazırlamanız bu noktada çok kritik bir durum. Bu noktaya kadar konuştuğumuz tüm bilgileri bir taslak üzerinde birleştirin. Yapacağınız işleri kronolojik sıraya koyun. İlerleyen süreçlerde ihtiyaç duyacağınız şeyleri şimdiden talep edin.
Zaman Çizelgenizi Geliştirin
Taslak doküman üzerinde kronolojik sıranızı ve işlerin yapılış tarihlerini belirlediniz. Şimdi bu taslak üzerinde yer alan her bir öğeyi proje yönetim sisteminize taşımanız gerekir. Yönetim sisteminde işleri doğru bir biçimde takvimlere yerleştirin. Bu takvim üzerinde işten kimin sorumlu olduğunu ve hangi tarihe kadar tamamlaması gerektiğini açık açık belirtin.
Sürekli Kontrol Edin
Baştan beri belirttiğim gibi projenin bir takvim üzerinde yer alması çok önemli. Günlük olarak takvime biraz vakit ayırmanız, bu vakit içerisinde projenin gidişatını kontrol etmeniz önemli. Eğer sürecin gerisinde kaldığınız herhangi bir nokta varsa mutlaka müdahale etmeniz gerekir. İşlerin gecikmesini ya da tıkanmasına neden olan faktörleri tespit edin. Bu noktalara hızlı bir biçimde müdahaleler gerçekleştirin.
Uzmanlarınızın Çalışmasına İzin Verin
Proje yönetim sisteminde sorumluluk dağılımlarını doğru yaptığınız zaman, talimatlarınızı ne olarak tanımladığınızda ve gerçekten işinde uzman kişileri seçtiyseniz proje zamanında ve beklediğiniz gibi yürüyecektir. Burada en kritik konuların başında ekibi iyi belirlemek gerekiyor. Eğer alanında uzman kişileri bu görevlere atadıysanız arkanıza yaslanın ve sürecin ilerleyişini izleyin. Emin olun başınız ağrımayacaktır.
Proje Yönetimi Uzmanı Olun
Yukarıda saydığım maddeleri eksiksiz uygularsanız tam bir proje yönetimi uzmanı olacaksınız. İlk projelerinizde mutlaka hatalarınız olacaktır. Bu hatalardan dersler alacaksınız. Zamanla kendi yolunuzu çizeceksiniz. Bütün bu tecrübeler daha iyi bir proje yöneticisi olmanızı sağlayacak. Böylelikle çok hızlı ve hatasız proje yönetimi gerçekleştirebileceksiniz. Sabırlı olun, kendinizi geliştirmeye odaklanın.
Yapacağınız iş ne olursa olsun hiçbir zaman korkmayın. Proje yönetmeyi öğrenin. Öğrenmeyi öğrenin ve hatalarınızdan ders alın.
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!
Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
0 Yorum