Dönüşüm nedir sorusunun en basit haliyle yanıtı; site trafiği ve pazarlama harcamalarını artırmadan, amaçlanan hedefin artırılmasıdır. Amaçlanan hedef bir ürün satışı, web form doldurma ve abonelik gibi pazarlama hedefleri olabilir.
Dönüşümü artırmak için öncelikle müşterimizi (yani web ziyaretçimizi) anlamamız gerekir. Birtakım araçlar kullanarak müşterimizi anlama yolunda veriler elde ederiz. Daha sonra bu verilerden hareketle daha kullanıcı dostu web sayfaları dizayn eder ya da elimizdeki sayfalar üzerinde tasarım değişiklikleri gerçekleştiririz.
Bazı durumlarda sadece butonun yerinin değişmesi, metin değişikliği ya da görsel farklılaştırılması gibi ufak revizyonlar ile optimizasyon yapılabilir.
Dönüşüm Nedir?
Kitabi tanımı ile; site sitenin ya da uygulamanın hedefini tamamlayan ziyaretçi için kullanılan genel terimdir.
Dönüşüm Çeşitleri
Makro Dönüşüm
Ürün satın alma, abonelik ve teklif formu gibi satışa yönelik büyük hedeflerin içerisinde yer aldığı dönüşüm türüdür.
Mikro Dönüşüm
E-bülten abonelik, hesap açma, sepete ürün ekleme gibi maddi bir kazanç sağlamayan daha küçük hedeflerin içerisinde yer aldığı dönüşüm türüdür.
Nasıl Hesaplanır?
Diyelim ki web sitemizin aylık ziyaretçi sayısı 20.000 tekil ziyaretçi olsun. 1 ay içerisinde de toplam 200 TL’lik ürün satışı gerçekleştirmiş olalım. Bu durumda dönüşüm oranımız;
200/20000 = 0,01 yani %1 olacaktır.
Optimizasyondaki temel hedefimiz %1 olan dönüşüm oranını daha yüksek oranlara çıkartmaktır. Bunun için 20.000 ziyaretçinin artması değil, aylık satış miktarının artması gerekir.
Neden Dönüşüm?
Dijital pazarlama faaliyetlerimiz ve tüm pazarlama faaliyetlerimiz için maddi ve manevi çok ciddi efor harcıyoruz. Özellikle işin maddi boyutu en önemli konulardan bir tanesi. Kriz dönemlerinde ise daha fazla önem arz ediyor. Daha az harcayıp, daha fazla verim almak her yöneticinin ve patronun hayalidir. Ölçümlemenin diğer alanlara göre daha kolay olduğu dijital pazarlama faaliyetlerinde dönüşüme odaklanarak maliyetleri indirip, performansı artırabiliriz. Yani özetle daha verimli bütçe için dönüşüm analizi çok önemli.
Dönüşüm Nasıl Gerçekleştirilir?
Optimizasyon süreci 4 önemli adımdan oluşmaktadır. Şimdi bu 4 adımı tek tek inceleyelim;
Analiz – Fikir ve Hipotez:
Bu süreçte analiz çalışması gerçekleştirilir. Bu çalışmada iç görü elde edilir. Bu iç görülerden hareketle hipotez elde edilir. Bu hipotezler de test fikirlerine dönüşür.
Önceliklendirme:
Test metotları arasında önceliklendirme yapılır ve test sürecinde hangi metodun öncelikli uygulanacağı ve sırasıyla hangi metotların geleceği belirlenir.
A/B Testleri:
Dijital pazarlama alanında en önemli testlerden bir tanesidir. Basit anlatımla; iki web sitesi tasarımı arasında hangisinin daha etkili olduğunu tespit etmek için A/B testleri uygulanır.
Analiz:
Bu aşamada tüm test sonuçları değerlendirilir. Çıkan sonuçlar web sayfası üzerinde uygulanır ve tekrar başa dönülerek optimizasyon süreci tekrarlanır. Bu süreç sürekli olarak geliştirme sürecidir.
Hangi Araçlar Kullanılır?
Analiz Süreci Araçları:
Google Analytics, 1st party database, Hotjar, Omniture, Zarget gibi araçlar.
Önceliklendirme Süreci Araçları:
Growth Hacking Projects, Visual Website Optimizer, Trello gibi araçlar.
Test Süreci Araçları:
Optimizely, Google Optimize, Visual Website Optimizer gibi araçlar kullanılır.
Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
0 Yorum