Email Pazarlamasında Başarı Sırları
Email pazarlamasında başarı şirketlerin pazarlama departmanları için çok önemli bir konu. Yeni müşteri kazanmak markalar için ne kadar önemliyse eski müşterileri elde tutmak da o kadar önemli. Eski müşterilere tekrar tekrar ürün satmak marka sadakatini ölçmek açısından da büyük önem taşıyor. Sevilen marka olmaya giden yolların başında marka sadakati geliyor.
Apple’ı düşünelim. Apple neredeyse birkaç sene öncesine kadar yeni müşteri kazanmak için reklam filmi bile yapmazdı Fakat dünya üzerinde müşteri sadakati en yüksek olan markaların başında geliyor.
Bu sadakati şu örnekle daha iyi anlayabiliriz; Apple lansman toplantısı yapacağı günü ve saati duyuruyor. O toplantıda hangi ürün ya da ürünlerini tanıtacağı resmi olarak açıklanmış değil. Bir sır gibi saklanıyor. Fakat toplantı başlamadan önce Apple store önünde uzun kuyruklar oluşmuş durumda. Çadır kuranlar bile oluyor. Sıranın en önlerinde bekleyen bir kişiye mikrofonlar uzatılıyor. Henüz hangi ürünün tanıtılacağı bile duyurulmamışken neden sıranın en başında olduğu merak ediliyor. Alınan yanıt Apple’ın nasıl bir “sevilen marka” olduğunun en büyük göstergesi. Sırada bekleyenler için hangi ürünün lansmanı olduğunun bir önemi yok. Apple ne çıkartırsa çıkartsın satın alacaklar.
Tabi ki sadece email pazarlamasının önemini anlatacağımız bir yazıda bu örneği vermek doğru değil. Apple gibi bir marka olmanın binlerce dinamiği var. Eski müşterileri elde tutmak, onları ürünlerden ve kampanyalardan haberdar etmek bu dinamiklerden bir tanesi. Biz bu konuya odaklanarak email pazarlamasında başarı sırlarını inceleyelim.
Email Pazarlamasında Başarı
Emailing Gönderim Sıklığı
Email pazarlamasında başarı öncelikle gönderdim sıklığı ile başlar. Çok fazla pazarlama aktivitesi yapmak başarılı bir pazarlama yaptığınız anlamına gelmez! Günümüzde bu çizgiyi pek çok marka aşıyor. Çok sık email göndermek, her fırsatta sms atmak başarıdan çok tacize girer. Bu konuda hem Avrupa Birliği hem de Avrupa Birliğine üye olma yolunda adım atan bizim gibi ülkeler çok sık yasal düzenlemeler yapıyor. 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe giren “Elektronik Ticareti Düzenleme Kanunu” buna örnek olarak gösterilebilir.
Her ürününüzü, her kampanyanızı gün aşırı müşterilerinize göndermek onlara tanıtım yapmaktan ziyade müşterilerinizin zekası ile dalga geçmektir. Hatta onları taciz etmektir. Ayrıca tüketicilerin algılarında olumsuz mesajlara sebep olabilir. Bunların en başında “ürünlerinizi satamadığınız” ve “kampanyanıza talep olmadığı” gibi anlamlar gelebilir.
Doğru gönderim sıklığı haftada 1 defa olmalıdır. Bu strateji email gönderimlerinde olduğu gibi sms gönderimlerinde de uygulanmalıdır. Bu frekanstan fazla gönderim yaptığınız zaman izinli müşteri sayısında büyük kayıplar yaşabilirsiniz.
Doğru Konu Başlığı
Email pazarlamasında başarı için en önemli noktalardan bir tanesi de email gönderiminin başlığıdır. Unutmayın ki müşterileriniz gönderdiğiniz emailde öncelikle başlığı okuyacaklar! Tüketicilerin büyük bir bölümü email detayını açma kararını bu başlığa göre veriyor. Başlığınız mutlaka kısa olmalı. Günümüzde emaillerin büyük bölümü mobilden okunuyor. Gönderiminizin başlığının mobilde de sağlıklı bir şekilde görülebilmesi için kısa olması gerekiyor.
Eğer mümkünse konu başlığını kişiselleştirin. Tüketiciler kendi isimlerini gördükleri konu başlıklarında kendilerini özel hissedeler ve içeriği incelemek için tetiklenirler.
Tüketicileri kesinlikle yanıltmayın! Email içerisinde bulunmayan bir fırsattan sadece ilgi çekmek için başlıkta bahsetmeyin. Mutlaka tüketicileri tetikleyici bir başlık kullanın. Başlıkta indirimlerden ya da fırsatlardan bahsedin.
İyi Tasarlanmış ve Sade İçerik
Tasarımın öneminden bahsetmeye gerek bile yok. Uzman bir pazarlamacı tasarımın ne kadar önemli olduğunu bilir. Tüketicilerin mesajınızı rahat okuyabileceği ve detaylar arasında kaybolmayacağı bir tasarım kullanın. Email içerisinde aşırı görsel kullanımı yapmayın. Ülkemizdeki internet hızları da dikkate alındığında aşırı görsel kullanımı emailin açılma süresini uzatacaktır.
Bir email içerisinde birkaç tane kampanya mesajı vermeye çalışmayın. Mesajınız tek ve tüketici tarafından kolay anlaşılabilir olsun. Örneğin; “Size Özel Tüm Ürünlerimizde %10 İndirim!” gibi bir mesaj kullanın. “Size Özel Tüm Ürünlerimizde %10 İndirim. Ayrıca xxx TL’den Başlayan Fiyatlarla peşin alımlarda %5 indirim!” gibi birden fazla kampanya mesajı verirseniz mesaj karmaşası yaşatırsınız. Birden fazla kampanya mesajınız varsa bunlardan en etkili olanını seçin. Geri kalan teklifleri tüketiciler email gönderiminin yönlendirildiği bilgi sayfasından ya da mağazanızdan öğrensin. Ya da akıllı gönderim kurguları ile mesajınızı farklı email içeriklerine bölerek gönderimler gerçekleştirin.
Email içerisindeki detay metinleriniz çok uzun olmasın. Hiç kimse yoğun tempo içerisinde uzun metinleri sonuna kadar okumayacaktır. %100 hedef kitlenize ulaşmış olabilirsiniz. Ayrıca ulaştığınız tüketiciler sizin kategorinizde bir ürün almaya niyetli de olabilirler. Ancak bu kitleler bile uzun metinleri okumayacaklardır.
Tüketicilere Mutlaka Çıkış Hakkı Verin
Tüketiciler email listenizden çıkış yapmak isterse bunu yapmak için çok zorlanmamalılar! Mutlaka email tasarımının üst ve alt bölgesinde çıkış seçeneği bulunmalı. Çıkış seçeneğine tıklayan tüketiciler çok fazla adım atmak zorunda kalmadan email gönderim listesinden çıkabilmeli. Eğer çıkış seçeneğini tercih etmişlerse kesinlikle bir daha mail gitmemeli!
Doğru Yönlendirmeler Yapın
Gönderiminizin içerisinde birden çok link bulunması bazı özel durumlar dışında sağlıklı değildir. Tüketicilerinizi email tasarımının her noktasından mutlaka tek bir sayfaya yönlendirin. Yönlendirme yapmış olduğunuz bu sayfada kampanya bilgileri yer almalı. Ayrıca bu sayfa içerisinde tüketicilerin size doğrudan ulaştırabileceği bir form olmalı.
Email pazarlamasında başarı sırlarını bu maddelerle özetleyebiliriz. Gelişen dijital pazarlama dünyasında çok daha akıllı email gönderimleri kurgulanabilir. Bunlara başka bir yazı altında mutlaka değineceğim. Ancak klasik bir email gönderimi için yukarıdaki önerileri dikkate almalısınız.
Bu yazıya katkı sağlamak ya da gelecek yazılara destek vermek için lütfen yorum kısmından fikirlerinizi paylaşın. Doğru bilgi her zaman için ortak akıl ile ortaya çıkar
Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.