Kişisel farkındalık: nasıl kendinin farkında olabilirsin?
Felsefe açısından, öz-farkındalık, kişinin kişiliğinin veya bireyselliğinin deneyimidir. Öz-farkındalık, bireyin karakterini, duygularını, güdülerini ve arzularını bilinçli olarak nasıl bildiği ve anladığıdır. Duygularını ifade etme yeteneği gerektirir. Aynı zamanda, diğer insanların sizi nasıl algıladığını fark edebilmek anlamına da gelir.
Düşüncelerimizin ve eylemlerimizin çoğu otomatik pilottadır. Bu kötü bir şey değil. Sorun, otomatik pilotta o kadar uzun süre kaldığımızda ortaya çıkıyor ki, otomatik pilotta olduğumuzu unutuyoruz. Alışkanlıklarımızın, rutinlerimizin, dürtülerimizin ve tepkilerimizin farkında olmadığımızda onlar bizi kontrol ederken biz onları kontrol etmeyiz. Ancak öz-farkındalığı olan bir kişi kontrolü uygulayabilir.
Öz-farkındalığın iki geniş kategorisi vardır:
İçsel öz farkındalık – Çevremize uyan değerlerimizi, tutkularımızı ve özlemlerimizi nasıl gördüğümüzü temsil eder. Aynı zamanda düşünce, duygu, davranış, güçlü ve zayıf yönlerimizi ve bunların başkaları üzerindeki etkilerini içeren tepkilerimizi temsil eder.
Dışsal öz-farkındalık – Başkalarının bizi nasıl algıladığıdır. Çevremizdeki dünyadan içgörüler toplamamızı gerektirir.
Öz farkındalık, hayatta geliştirebileceğimiz en önemli psikolojik özelliklerden biridir. Faydaları her şeye uzanır. Çatışmada duygularımızı yönetmemize veya işteki zayıflıklarımızı anlamamıza veya bir şeyi başarma yeteneğimizi bilmemize yardımcı olabilir.
Kendilerinin en çok farkında olduklarını düşünen insanların, genellikle gelişmek için en fazla alana sahip olduklarını bilmek ilginçtir.
Kişisel Farkındalık – Kendinin farkında olmak için ipuçları
Konfor alanından çıkmaya çalışın
Konfor alanınızdan çıkarak, kendinize alışılmadık durumlarda nasıl davrandığınızı, düşündüğünüzü ve hissettiğinizi öğrenme şansı verirsiniz. Otomatik pilottasınız; şeyleri tahmin edilebilir düşünce ve duygularla yaparsınız. Bu, bakış açınızı kim olduğunuzun sadece bir kısmıyla sınırlar. Alışılmadık durumlarda bir şeyler yapmayı seçtiğinizde, yaptığınız ve söylediğiniz şeylerin yanı sıra başkalarının sizi nasıl algıladığının da farkına varırsınız. Bazen, olumsuz düşünce kalıplarını ortadan kaldırmak veya olumlu olanları pekiştirmek için dışarıdan bir bakış açısı gereklidir.
Başkalarının görüş ve inançlarını dinleyin
Bu düşüncelerden kaynaklanan önyargılar ve davranışlarla birlikte, düşünceleriniz hakkındaki farkındalığınızı artırır. Bu, düşüncelerinizin ve inançlarınızın yanlış olduğu anlamına gelmez. Ancak, gerektiğinde görüş ve inançlarınızın değiştirilebilme olasılığının farkında olabilirsiniz.
Olumsuz duygularınızın tetikleyicilerini belirleyin
Negatif duygularınızı neyin tetiklediğini belirlediğinizde, onları tetikleyebilecek insanlar, yerler ve durumlar konusunda daha seçici olabilirsiniz. Ayrıca çevrenize ve kontrol edemediğiniz şeylere nasıl tepki vereceğinizin daha fazla farkında olmanıza yardımcı olur.
Güçlü ve zayıf yönlerinizi tanıyın
Öz farkındalık, güçlü ve zayıf yönlerimizin tanınmasıyla geliştirilebilir. Böylece zayıflığımız üzerinde çalışabilir ve gerekli iyileştirmeleri yapmak için gerekirse yardım isteyebiliriz.
Kendini yansıtma
Günlük öz-yansıtma, kendimizi derinlemesine anlamamıza izin verdiği için öz farkındalığı geliştirmenin iyi bir yoludur. Kendini yansıtma, aksi halde göz ardı edilebilecek düşüncelerin ve duyguların kilidini açma fırsatı sağlayacaktır.
Kendi kendine konuş
Düşüncelerimizi ve duygularımızı daha belirgin hale getirdiği için öz farkındalığı geliştirebilir. Kendi kendine konuşma, tekrar tekrar yapıldığında bize bir düşünce trenini durdurmayı ve onu daha olumlu bir düşünceyle takip etmeyi öğretecektir.
“Hayır” deme alıştırması yapın
Kısa vadeli tatminleri uzun vadeli kazançlar için ertelemek için kendimize hayır deme yeteneği, önemli bir yaşam becerisidir. Ve uygulaması öz farkındalığı geliştirebilir. ‘Hayır’ diyebilmenin sonuçları da geniş kapsamlıdır. Ünlü Marshmallow Deneyi bunu çok iyi açıklıyor.
Farkındalık meditasyonu yapın
Sakin bir yerde rahat bir duruşla oturmak ve dikkatinizi düşüncelerinize odaklamak basit bir uygulamadır. Üzerinde fazla durmadan geçip gitmelerine izin verin. Bu farkındalık meditasyonudur. Düşüncelerimizi onlar hakkında fazla düşünmeden izleme ve gözlemleme alıştırması yaptığınızda, güçlü bir fikrin farkına varmaya başlarsınız: Siz düşünceleriniz değilsiniz. Aksine, onları kontrol edebilir ve olumsuzluktan olumluya çevirebilirsiniz.
Güvendiğiniz kişilerden geri bildirim isteyin
Öz farkındalık oluşturmanın en iyi yollarından biri, başkalarının sizin hakkındaki bakış açılarını ve başkaları üzerinde ne gibi bir etkiniz olduğunu bilmektir. En basit yol, sizi gereksiz yere eleştirmeyecek güvenilir insanlardan dürüst geri bildirim istemektir. Ancak yalnızca bir kişiden gelen geri bildirime güvenmeyin, bir dizi içgörü toplayın ve bu bilgilerle ne yapmak istediğinizi değerlendirin.
Özetle;
Öz farkındalık, duygularınızı ve tepkilerinizi izleme yeteneğidir. Güçlü ve zayıf yönlerinizi, tetikleyicilerinizi, motive edicilerinizi ve diğer özelliklerinizi bilmenizi sağlar. Ayrıca, böyle bir kişi başkalarının bakış açılarına nasıl saygı duyacağını ve başkalarının duygularına nasıl tepki vereceğini bilir. Bu öğrenilen bir beceridir, ancak bazılarına diğerlerinden daha doğal gelir. Ancak pratik ve ısrarla öz farkındalığınızı geliştirebilirsiniz.
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!