Devlet Neden Üniversite Öğrencisine Maaş Vermiyor?

Üniversite öğrencisine maaş vermek kötü bir fikir midir sizce? Eğer bu fikri ilk düşündüğünüzde kötü buluyorsanız yazı boyunca sizi ikna etmeye çalışacağım.

Ama bu konudaki fikrimin aklınıza yatacağına eminim. Hatta yazının sonunda yine ülkemizden bir örnekle konuyu pekiştirmeye çalışacağım. Lafı çok uzatmadan bu konu nereden çıktı diye sorarak başlayalım.

Burs İhtiyacının Fazla Olması

üniversite öğrencisine maaş

Bugün bir konudan dolayı bir internet sitesinde yorum yazdım. İçerisinde bulunduğum bir sivil toplum kuruluşunun üniversite öğrencilerine burs verdiğinden bahsettim. İlgili mecradaki özel mesaj kutum yüzlerce öğrencinin mesajıyla doldu. Tahmin edebileceğiniz gibi tümü “nasıl burs alabilirim?” sorusuyla dolu. Hatta arada öyle hikâyeler var ki bu yazının konusu haline getirirsem sizleri mutlaka ikna ederim. Ama burada o hikâyeleri paylaşmayı doğru bulmuyorum.

Bu aslında yıllardır değişmeyen bir durum. Ben 2004 yılında üniversiteye girdim, 2009 yılında mezun oldum. O dönemde de ben ve çevremdeki birçok arkadaşım burs başvuruları yaptı ve hatta devletten kredi aldı. Üniversite öğrencisi için paranın değerini en iyi bilenlerden bir tanesiyim.

Tahmin ediyorum ki ülkenin içerisinde bulunduğu bugünkü ekonomik koşullar nedeniyle üniversite öğrencilerinin burs ihtiyacı her zaman olduğundan çok daha fazla. Bugün bana gelen mesajların sayısından ziyade genel olarak gündemi takip eden herkesin yapabileceği basit bir çıkarım.

Üniversite Öğrencisi Kim için Okur?

üniversite öğrencisine maaş

Hiç düşündünüz mü; “bir üniversite öğrencisi kim için okur?” Sadece kendisi için mi? Peki o zaman askeri teknoloji yatırımları, Türkiye’deki sanayileşmenin büyüme hedefleri, ekonomik büyüme beklentileri gibi konuları hedefleyen devletin en büyük ihtiyacı nedir? İnsan kaynağı değil mi?

Aslında devlet, kendi büyümesi için üniversitelerde insan yetiştirir ve bu insanları ihtiyaç bulunan yerlerde istihdam ederek ya da ettirerek ekonomik büyümenin adımlarını atar. Demek ki burada yetişmiş insan gücü kritik bir öneme sahip.

Üniversite Öğrencisine Borç Veriyoruz!

üniversite öğrencisine maaş

Peki, yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç duyan devlet ne yapıyor? Üniversite öğrencisine borç para veriyor! Evet, yanlış bir ifade değil bu. Adı da zaten “kredi”. Yani devlet üniversite öğrencisine kredi veriyor, mezun olduktan sonra üzerine bir miktar faiz yansıtır ve senden tahsil ederim diyor. Üniversite dönemini rahat geçirmek isteyen her öğrenci bu borcu alıyor. Almayıp ne yapsın ki?

Bazı dönemlerde aflar getirilerek bu borçlar siliniyor. Ya da vergi yapılandırma süreçlerinde faiz üzerinden tıraşlamalar yapılarak borcun tahsiline gidiliyor.

Üniversite Öğrencisine Maaş Vermek

üniversite öğrencisine maaş

Oysa ülke menfaatleri açısından ihtiyaç duyulan yetişmiş insan kaynağını eğitme sürecinde devletin öğrencilere bakması gerekmez mi? Ne olursa olsun senin yetişmene destek olacağım, sen bu ülkenin geleceği için değerlisin, bir gün gelecek ve ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlayacaksın düşüncesiyle yaklaşmak doğru değil mi?

Bırakın bunun asgari ücret mertebesinde bir maaş olmasını, bugün verilmekte olan öğrenim kredisinin geri ödemesiz olması bile yeterli olacaktır! Üniversite öğrencisine maaş vermek öğrencilerin ülkelerine olan vefa duygusunu da güçlendirecek ve böylelikle beyin göçünü de bir nebze de olsa azaltacaktır. Neden hiçbir siyasi parti üniversite öğrencilerinin ihtiyaçları için konuşmuyor ki? Yurt yapmak ve bu yurtlarda uygun fiyatlı barınma sağlamakla üniversite öğrencilerinin problemlerini çözmüş mü oluyoruz?

Üniversite öğrencisine maaş vermek için bütçe mi yeter diye düşünmeyin. Devlet istedikten sonra öyle bir bütçe bulur ki!

Askeri Okullar Örnek Alınabilir!

üniversite öğrencisine maaş

Bu konuda yanlış bilgim varsa lütfen beni düzeltin. Bildiğim kadarıyla Harp Okulları öğrencilerine ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri düzeyde maaş ödemesi yapıyor! Barınma ve gıda gibi ihtiyaçları zaten okul içerisinde ücretsiz olarak karşılanıyor. Üzerine de bir miktar maddi destek sağlanıyor. Böylelikle öğrenci kendisini iyi bir asker olmaya adayabiliyor. Zaten gelecekte ülke için hizmet edeceği kuşkusuz. Alın size güzel bir örnek. Askeri okullar bu konuda örnek alınabilir.

Ne olursa olsun bu ülkenin gençlerinin yetişmesi için daha fazla kaynak ayırmalı, her şartta gençlerimizi desteklemeliyiz. Sadece maaş olarak bakmayalım konuya. Okul sürecinde iş hayatına hazırlanmaları için gerekli olan staj deneyimlerinin sağlanması, okul sonrasında istihdam yaratılması gibi önemli konular da var.


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et