Harika Fikirler Bulmayı Kolaylaştıran 9 Alışkanlık…
Harika bir fikir bulmak zor değil. Zor olan, harika fikirler üretmemizi sağlayan alışkanlıkları geliştirmek. Bu alışkanlıkları yaşamlarımıza ne ölçüde dahil edeceğimiz, sonuçta fikirlerimizin kalitesini belirler. Bu sihir değil, bağlılık.
Harika Fikirler Bulmayı Kolaylaştıran 9 Alışkanlık
Ne Tükettiğinizi Düşünün
Fikir üretimi, yaratıcılıkla değil tüketim tarafından beslenir. Steve Jobs‘un dediği gibi, “Yaratıcılık sadece bir şeyleri birleştiriyor.” Bağlantı kurmamız gereken “şeyler” ne kadar iyi olursa fikirlerimiz o kadar iyi olur.
Bu, tükettiğimiz şeylerin niteliği ve niceliği, iyi bir fikir ortaya koyabilmemiz için çok önemli bir faktördür. Tükettiğimiz kitaplar, TV şovları, makaleler ve filmler, etkileşime girdiğimiz insanlar ve hepimizin yaşadığı deneyimler ürettiğimiz fikirleri etkiliyor.
Önemsiz tüketirsek, kalite yaratmayı bekleyemeyiz. (Bu arada, harcadığınız fikirleri iyileştirmenin kolay bir yolu İlgilendiğim İçin bültenime abone olmaktır).
Ne Tüketirseniz Tüketin
Kendimizi değerli fikirlere maruz bırakmak savaşın sadece yarısı. Tükettiğimizden en iyi şekilde yararlanmak için, bu fikirleri başkalarına yetersiz hale getirmeye yardımcı olur. İlginç bir makaleyi okuduktan sonra, birisiyle onun hakkında konuşun, bir blog postasında yazın ve / veya özünü 140 karakterlik bir tweet’e dönüştürün.
Bunu yaparken, katlanarak daha fazla yararlanırız. Çünkü bir fikri iletme süreci farklı biçimlerde tükettiğimizi (konuşma, yazma ve yoğunlaştırma) bizi bu fikri çok daha derinden emmeye zorlar.
Onu içselleştiriyoruz, daha fazlasını öğreniyoruz, hatırlayabiliyoruz ve daha iyi anlayabiliyoruz. Bu şeylerin her biri, bizim için yol boyunca yeni fikirlerin kilidini açma olasılığını arttırıyor.
Makroyu Düşünün
Fikir üretimimizi geliştirmenin en basit yollarından biri, makro anlamda karşılaştığımız şeyleri düşünmektir. Ne öğrenirsek öğrenelim, perspektifimizi bir makro seviyeye taşıyabilir ve beyin fırtınası yapmaya çalıştığımızın yollarını keşfedebiliriz. Örneğin, mikro düzeyde bir Billy Joel konseri bir geceyi geçirmek için eğlenceli bir yol olabilir.
Ancak bakış açımı genişleterek ve makro düzeyde neler olduğunu göz önünde bulundurarak, bunun aslında müzikle ilgisi olmayan bir kitleyle nasıl bağlantı kuracağınıza ilişkin evrensel fikirlerle dolu olduğunu keşfettim.
Geldiklerinde Fikirleri Yakalayın
Bunlar istediğinde istediğimiz zaman bize gelir, biz istediklerinde değil. Bu nedenle kendimizi daha iyi fikirler ortaya çıkarmak için eğitmek, bir sonraki beyin fırtınası oturumumuza hazırlanmaktan ibaret değildir.
Bunun yerine fikirlerin sürekli bize geldiğini ve onları kabul etme ve yakalama alışkanlığını edinmediğini kabul edin. Bir fikrin ne zaman aklınıza geldiğini hissetmeyi öğrenin ve anında yakalamak için basit bir sistem geliştirin. Bir not defteri taşıyın, kendinize bir sesli mesaj bırakın, kendinize bir e-posta gönderin veya fikri kaybolmadan önce yakalamanın başka bir yolunu bulun.
Fikirlerinizi Söyleyin
Tıpkı başkalarının fikirlerini yitirmenin faydası olduğu gibi, kendi fikirlerimizi yüksek sesle konuşmak da güçlüdür. Fikrini başkalarına ifade edin ve kendiliğinden açıklayın. Notlarınızdan okumayın, çaresizce birine söyleyin.
Bir fikri iletme süreci- geribildirim talep etmesek bile- fikri netleştirmemize ve yeni bir şekilde görmemize yardımcı olur. Fikirlerimizi yazarken ortaya çıkmayan fikirlerimizden bahsederken bir şeyler oluyor- ve tersi.
Daha Fazla Soru Sorun
Sorular güçlüdür ve çok sık sorulan soruları sormayız. Herhangi bir konuşmada, insanların cevaplarını sormak ve dinlemek için sorular sorma süreci yeni fikirlere yol açabilir. Birlikte çalışmamız için bize daha fazla bilgi verir ve bunları, yüz değerine almanın aksine şeylere farklı açılar ve katmanlar aramamız için eğitir.
Karşıt Çalışma Aynı Fikri Üstlenir
Başarılı bir fikir üretmenin anahtarı, her zorluğa sonsuz cevaplar olduğunu kabul etmektir. Bu zihniyeti geliştirmek için, insanların aynı soruyu yanıtlamaları için farklı yollar arayın. Örneğin üretkenliği ele alın. Bazı insanlar üretkenlik hacklerinin hayatımızı mahvettiğini düşünürken, diğerleri verimliliğimizin yanında oturanlar tarafından belirlendiğine inanmaktadır. Kim haklı?
Önemli değil- mesele bu değil. Mesele, birbiriyle çelişen fikirleri tüketmek, daha büyük bir resim görmemize, bakış açımızı genişletmemize ve konuyla ilgili kendi çekimimizi tetiklememize yardımcı olur. Benim için bu, sizi daha üretken kılacak bu altı karar olduğu ortaya çıktı.
Problemleri Çözen Fikirlere Odaklanın
En değerli fikirler, insanlar için sorunları çözen fikirlerdir. Bu yüzden, büyülü bir fikrin size çarpmasını beklemek yerine, insanların hangi sorunları çözmek istediğinizi düşünün. Süreci tersine çevirmek fikir üretiminize odaklanır ve iyi bir fikir edinme olasılığınızı arttırır. Fikirlerinizin kalitesini anında artırmak için yapabileceğiniz en basit şeydir.
Nerede ve Ne Zaman Düşüneceğinizi Değiştirin
Rutinler alışkanlık kazandırmada yardımcı olur, ancak fikir üretme söz konusu olduğunda karıştırmaktan korkmaz. Beyin fırtınası için belirli bir zaman belirlemek yerine, kendimizi farklı zamanlarda ve farklı yerlerde yapması için eğitebiliriz. Bir şey için bir fikir bulmaya çalıştığımızda, masamıza ya da ofisimize oturmak zorunda değiliz.
Bilim bile, hareket etmeden yaratıcı olamayacağımızı kanıtlıyor. Fikirler, duş alırken, yürüyüşte, sürüş sırasında veya bulaşıkları yıkarken kolayca gelebilir. Bir gün kalktığımızda, ertesi öğlen yemeğinde ve ondan bir gün yatmadan hemen önce beyin fırtınası yapabiliriz.
Çeşitli ortamlar çoğu zaman daha geniş bir fikir yelpazesine (ve daha yüksek kalitede) fikir verir. Mesela, ben bu yazı için geniş fikir bana yürüdü ve müzik dinlerken geldi, dokuz alışkanlığın çoğu duştayken bana geldi ve masamdayken yazdım. Ve oldukça değerli bir fikir olduğu ortaya çıktı… değil mi?
Harika Fikirler Bulma
Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
0 Yorum