Sosyal Olun

Sosyal Olun – Başarılı Bir Kariyer için

Başarılı Bir Kariyer için Sosyal Olun!

Ülkemizde kişisel gelişim kitaplarının ne kadar satıldığı malum. Ben hiç okumadım diyen de yalan söylüyordur. Mutlaka yolu kişisel gelişim kitapları ile kesişmiştir. Herkes hayatta başarının, ama bu başarı ile birlikte de sağlığın peşinden koşuyor. Ben katıldığım kariyer etkinliklerinde ya da konuştuğum genç insanlara başarılı bir kariyer için sosyal olun önerisinde bulunuyorum.

Kişisel gelişim kitapları genellikle benzer şeylerden bahseder. İsmi, yazarı ya da konusu ne olursa olsun verdiği mesajlar genellikle ortak. Pozitif olun, düzenli olun, stres yapmayın, akışına bırakın…

Kişisel Gelişim Kitaplarına İhtiyacımız Yok!

Sosyal Olun
Sosyal Olun

Bütün bunları bilmek için kişisel gelişim kitabı okumaya gerek yok. İyi bir kariyere sahip yakınlarınızda birine sorsanız o da ortalama bu konulardan bahsedecektir. Ayrıca o kişinin size kişisel gelişim kitaplarından çok daha fazla katkı sağlayacağına iddiaya bile girerim.

Yazının tam bu noktasında biraz geçmişe gitmek istiyorum. Lise yıllarımda nedenini bir türlü anlayamadığımız biçimde panik ataklar geçirmeye başlamıştım. Ailem bir psikologdan randevu aldı ve birkaç seans onun muayenehanesine gittim.

Benimle yapmış olduğu seansların sonu genellikle hep bir tavsiye ile bitiyordu; “Atak geçirmeye başladığında atak geçirmediğini düşün!”

Tabi ki hemen bu öneriyi uygulamaya başladım. Fakat her seferinde atağın seviyesi daha da yükseldi. Atakların sıklığı artmaya başladı. Hayat gerçekten çekilmez bir hal almaya doğru ilerliyordu.

Kendi Kendinizin Doktoru Olun!

Sosyal Olun
Sosyal Olun

Daha sonra seansların hiçbir işe yaramadığını düşünerek bıraktım. Kendi kendimin doktoru olabileceğimi düşündüm. Aslında söz konusu psikoloji olunca insan tabi ki kendisini iyileştirebilir. Fakat konunun bu noktasında çok saygı duyduğum psikologları da kötülemeyeceğim. Bence bana kötüsü denk gelmişti! İyi bir psikolog insanın kendisini tanımasında, kendi kendinin doktoru olma yolculuğunda büyük bir yol gösterici olacaktır. Eğer kendi yolunuzu bulamıyorsanız mutlaka bir psikolog yardımı almanın faydası olur.

Zaman geçtikçe fark ettim ki ataklar sırasında “ben atak geçirmiyorum!” dedikçe atak geçirdiğimi kendime tekrar tekrar söylüyor ve atağın sürecini uzatıyordum. Aslında tam tersi benim atak geçirdiğimi unutmam atağın durmasına sebep olacaktı.

Evet, kendi kendime böyle düşünmüş ve bu yöntemi denemeye karar vermiştim. Atak geçirmeye başladığım zaman hemen bilgisayarımı açıyor ve çok sevdiğim oyunlardan bir tanesini oynamaya başlıyordum.

İşte insanın kendini tanıması ve kendi kendinin doktoru olması böyle bir şey! Denediğim yöntem gerçekten işe yaradı. Ben bu uygulamayı her yaptığımda başlayan atak geri adım attı. Artık sadece oyun oynama imkânım olmaya zamanlarda atak geçiriyordum. Buna da bir çözüm bulmalıydım.

Başarılı Bir Kariyer için Sosyal Olun!

Sosyal Olun
Sosyal Olun

Bu sıralarda üniversiteye başlamış ve önemli bir arkadaş çevresi edinmiştim. Bu arkadaşlarımdan bir tanesi Toplum Gönüllüleri Vakfı ile tanışmamı sağladı. Artık ben de bir gönüllüydüm ve toplumsal hizmet projelerinde yer alıyordum.

İşte dışarıda gelen atakları unutmanın önemli bir yolunu bulmuştum. Beynim sosyal projeler ile o kadar doluydu ki panik atak rahatsızlığım olduğunu bile unutmuştum. Böylelikle panik atak derdi – umarım – bir daha açılmamak üzere sona erdi.

Yıllar geçtikçe fark ettim ki hitabet yeteneğinden proje yönetimine, özgüvenden bir takım yazılımların kullanımını bilmeye kadar birçok konuda Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda edindiğim tecrübeler katkı sağlamış. Benim kişisel gelişimime gönüllülük çalışmalarım oldukça fazla katkı sağlamış.

Sosyal Olun ve Hiç Ara Vermeyin

Bugün iş hayatım ile birlikte çeşitli sosyal çalışmalarım da devam ediyor. Bugün en fazla gurur duyduğum şeylerin başında önemli bir çevremin olmasını sayabilirim. Bunu da yine yapmış olduğum sosyal çalışmalara borçluyum.

Bu yazının ana teması olarak anlatmak istediğim aslında çok açık. Kişisel gelişim kitapları size teorik olarak bir takım katkılar sağlayacaktır. Elbette orada yazan bazı öneriler insanın kendini tanıması ve geliştirmesi için faydalıdır.

Fakat siz bu önerileri hayata geçirecek bir platform bulamazsanız teorik bilgi sadece bilgi olarak kalacak, tecrübeye dönüşemeyecektir. Bunun da kariyeriniz için hiçbir anlamı yok!

Kişisel gelişim kitaplarını bir kenara bırakıp pratik olarak tecrübe edinebileceğiniz bir platform sizin için daha öğretici olacaktır. Üstelik öğrendiğinizi farkına bile varmadan öğrenmiş olacaksınız. Bilginin en değerli ve en kalıcı türü de tecrübe olarak öğrenilen bilgi.

Görseller için Kaynak: pexels.com

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

blank

administrator
Head of Marketing Procurement | İletişimci | Pazarlamacı | Sosyolog | İşletmeci | MBA Yüksek Lisanslı | İzmirli | Göztepeli ✒⚔🌿

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin