Google link kaldırma

Google Link Kaldırma Nasıl Yapılır? Google Link Silmenin 5 Yolu!

blank
Google link kaldırma

Bu yazı da Google link kaldırma nasıl yapılır sorusunun yanıtını paylaşacağız.

Google Link Kaldırma Nasıl Yapılır?


Bir sayfayı arama sonuçlarının dışında tutmanın ana yolları şunlardır:

SERP’lerde ne tür içerik görünmesini istemeyiz?

Google’da veya diğer arama motorlarında aranmasını istemeyeceğimiz birkaç farklı sayfa türü vardır.

Örnekler şunları içerir:

  • PPC açılış sayfaları
  • Teşekkür sayfaları
  • Yönetici sayfaları
  • Dahili arama sonuçları 

Aşağıdakiler dahil çeşitli nedenlerle sayfaları Google’dan gizlemek de isteyebiliriz:

  • Sayfa çoğaltma – Aynı sayfanın çok sayıda sürümünün arama sonuçlarında görünmesini önlemek için.
  • Anahtar kelime yamyamlığı – İki veya daha fazla benzer sayfanın belirli bir anahtar kelime için birbiriyle rekabet etmesini durdurmak için  
  • Tarama bütçesi israfı – Bu bölümde Taramayı tartışacağım, ancak bu, Google’ın önemli şeylere öncelik vermek yerine sitenizdeki düşük değerli sayfaları keşfetmek için çok fazla zaman harcadığı anlamına gelir.

Google, arama sonuçlarında görünecek içeriği nasıl bulur?

Sayfaların arama sonuçlarında görünmesini engelleyebileceğimiz farklı yollara dalmadan önce, Google’ın sayfaları bulmak ve nihayetinde sıralamak için kullandığı süreci anlamaya değer .

1) Tarama – Bu, Google’ın yeni içerik keşfetme yöntemidir. Genellikle örümcekler veya tarayıcılar olarak adlandırılan programları kullanan Google, farklı web sayfalarını ziyaret eder ve yeni sayfalar bulmak için bunlardaki bağlantıları izler. Her sitenin belirli bir “tarama bütçesi” veya her siteye ayırdığı kaynak miktarı vardır.

2) Dizine Ekleme – Google içeriği bulduktan sonra bu içeriğin bir kopyasını saklar ve onu dizin adı verilen yerde saklar.

3) Sıralamalar – Bu farklı sayfaların arama sonuçlarındaki sıralaması, sıralama olarak bilinir Google bir sorgu alır, bu sorgunun arkasındaki arama amacını anlar ve ardından mümkün olan en iyi sonuçları döndürmek için dizine bakar.

Google, hangilerinin sunulacak en iyi sonuçların olduğunu belirlemek için algoritmalar olarak bilinen bir dizi farklı hesaplama kullanır ve bunları en alakalı olandan en az alakalı olana doğru sıralar. 

Arama sonuçlarında hangi sayfaların sıralandığını nasıl kontrol edebiliriz?

Noindex Etiketleri

Noindex etiketleri, Google’a “Bu sayfanın dizine eklenmesini istemiyorum ve bu nedenle arama sonuçlarında görünmesini istemiyorum” diyen bir yönergedir.

Google bir sonraki sayfayı taradığında ve noindex yönergelerini gördüğünde, o sayfayı dizininden ve dolayısıyla arama sonuçlarını kaldıracaktır.

Bu noindex etiketleri iki şekilde uygulanabilir:

  • Bunları sayfanın HTML koduna ekleyerek 
  • HTTP isteğinde bir noindex başlığı döndürerek.

HTML’de uygulanan Noindex etiketleri şuna benzer:

<meta name="robots" content="noindex">

HTTP başlığı aracılığıyla uygulanan Noindex etiketleri şöyle görünür:

HTTP/... 200 OK

X-Robots-Tag: noindex

WordPress gibi CMS platformları, sayfalara noindex etiketleri eklemenize izin verir, bu da bunu uygulamak için bir geliştiriciye ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelir.

Önemlisi, Google’ın “noindex” etiketini görebilmesi ve ardından sayfayı dizininden kaldırması için bu sayfaları tarayabilmesi gerekir.

Noindex etiketleri ne zaman kullanılmalı – Sitenizde hala bir amaca hizmet eden sayfalar varsa, ancak arama sonuçlarında görünmek istemiyorsanız, bu iyi bir seçenektir.

Robots txt’de engelleme

Robots.txt, web robotlarına sitenizi ziyaret ettiklerinde nasıl davranacaklarını bildirmek için kullanılan bir metin dosyasıdır ve arama motoru tarayıcılarına bir web sitesinin bölümlerini tarayabileceklerini veya tarayamayacaklarını dikte etmek için kullanılabilir. Https://www.nike.com/robots.txt adresinde bulunan Nike’ın robots.txt dosyasının aşağıdaki örneğine bakın. 

Google link kaldırma
Google Link Kaldırma Nasıl Yapılır?

Örneğin / admin / gibi belirli sayfa yollarını engellemek için robots.txt kullanmak , Googlebot veya diğer arama tarayıcılarının bu sayfaları bile ziyaret etmeyeceği, dolayısıyla arama sonuçlarında görünmeyecekleri anlamına gelir. Bu, daha az önemli sayfalara odaklanmak yerine daha önemli sayfalar için tarama bütçesini koruyabilir.

Not: robots.txt’de bir sayfa yolunun engellenmesi, Google’ın ilk etapta sayfayı kaydetmesini durdurur, ancak kaydedilenleri silmez veya değiştirmez. Bu nedenle, arama sonuçlarında bir sayfa zaten görünüyorsa, Google bu sayfayı zaten taramış ve sonra dizine eklemiştir.

Silinen bir sayfaya ihtiyacınız varsa, robots.txt dosyasında engellenmesi, bunun olmasını aktif olarak engeller. Bu durumda yapılacak en iyi şey, bu sayfaları Google’ın dizininden çıkarmak için bir noindex etiketi eklemektir ve tümü kaldırıldıktan sonra robots.txt’de engelleyebilirsiniz. Bu Google Arama Merkezi sayfasında

daha fazla ayrıntı bulunabilir .

Robots.txt’de sayfalar ne zaman engellenmeli – Google’ın taramasını istemediğiniz belirli sayfa yollarınız veya sitenizde daha büyük bölümleriniz varsa, bu en iyi seçeneğinizdir.

Yine de SERP’lerde bir sayfa veya sayfa koleksiyonu görünüyorsa, robots.txt dosyasını eklemeden önce bunları önce noindexlemeniz ve kaldırılmasını beklemeniz gerekir.

Sayfayı silme

En bariz cevap, düşünmüş olabilirsiniz, ister 404 ister 410 durum kodu vererek sayfayı silmektir.

Her iki durum kodu da, Google’ın bu sayfayı bir sonraki taramasında sayfayı dizininden kaldıracağı için aynı işlevi görür, ancak Google’ın John Mueller’a göre 410 durumu biraz daha hızlı olabilir .

SEO açısından bakıldığında, bu sayfalar değer taşıyorsa, ister geri bağlantılar ister trafik yoluyla olsun, sitedeki o bağlantı değerini pekiştirmek için ilgili bir sayfaya yönlendirme 301 değerinde olacaktır.

Alternatif olarak, sayfanın dahili bağlantıları varsa ve yönlendirilecek uygun bir sayfanız yoksa, bu dahili bağlantılar kaldırılmalı veya bir 200 durum kodu sayfasıyla değiştirilmelidir.

Bir sayfa ne zaman silinmeli – Sayfa hiçbir amaca hizmet etmiyorsa ve geri bağlantılar veya trafik açısından çok az değeri varsa, silmeye değer olabilir. Kullanıcı perspektifinden veya SEO perspektifinden bir değer varsa, onu bir noindex etiketi veya 301 ile ilgili bir sayfaya yönlendirmeyi düşünün.

Google Arama Konsolunun Kaldırma Aracı

Google Search Console’un Kaldırma Aracı, Google Search Console’da sahip olduğunuz siteler için sitenizdeki arama sonuçlarını geçici olarak engellemek için kullanılabilir. Bunun kalıcı bir düzeltme olmadığını belirtmekte fayda var.

Bir sayfayı arama sonuçlarından hızlı bir şekilde kaldırmak istiyorsanız, bu iyi bir seçenektir. Bir sayfayı kalıcı olarak kaldırmak istiyorsanız Google, sayfaya 404 veya 410 durumu vermenizi, bir şifre kullanarak içeriğe erişimi engellemenizi veya sayfaya noindex etiketi vermenizi önerir.

Bu Google Web Yöneticileri sayfasında daha fazla ayrıntı bulunabilir . 

Google Arama Konsolunun Kaldırma Aracı ne zaman kullanılır  Bir sayfadan hızlı bir şekilde kurtulmanız gerektiğinde. Sayfayı kalıcı olarak kaldırmanız gerekirse, bir noindex etiketi kullanın veya ona 404 veya 410 durumu verin. 

Kanonik etiketler

Kanonik etiket, sayfanın <head> bölümünde bulunan ve benzer veya yinelenen sayfalar için birincil sürümü tanımlamak için kullanılan bir HTML kodu snippet’idir. Kanonik etiketler, birden çok URL’de görünen yinelenen veya neredeyse yinelenen içeriğin neden olduğu sorunları önlemeye yardımcı olur.

Brainlabs ana sayfasındaki aşağıdaki kanonik etiket örneğine bakın:

Google link kaldırma

Google Link Kaldırma Nasıl Yapılır?

Bir sayfayı diğerine standartlaştırırsanız, o sayfanın arama sonuçlarında görünmesini istemediğinizi ve bunun yerine o sayfanın başka bir sürümünün görünmesini tercih edeceğinizi söylüyorsunuz.

Sipariş olan noindex etiketlerinin aksine, kanonik etiketler Google tarafından göz ardı edilebilir. Google yine de bu sayfaları tarayabilir, kanonik etiketleri görebilir ve ardından sayfanın arama sonuçlarında görünüp görünmeyeceğine karar verebilir. 

Kanonik etiketler ne zaman kullanılmalı – Birkaç yinelenen veya benzer sayfa sıralaması olduğunda kanonik etiketler kullanılmalıdır. Ana sürümün arama sonuçlarında olmasını istediğiniz tek sürümün ana sürüm olduğunu Google’a belirtmek için ana sürüm olmayan sürümleri bir sayfanın birincil sürümüne standartlaştırmak isteyeceksiniz. Bu aynı zamanda bu URL’lerin her birinden gelen sinyalleri tek bir ana sayfada birleştirecektir.Kanonik etiketleri kullanmanın en iyi örneği, parametreleri olan sayfalar içindir. Bu sayfalar tamamen aynı içeriğe sahip olabilir ancak bu parametreler nedeniyle farklı URL’lere sahip olabilir. Kanonik etiketler, diğer sürümlerin hiçbirinin değil, bir sayfa sıralamasının doğru sürümünün sağlanmasına yardımcı olabilir.

Misal

Google link kaldırma
 Google Link Kaldırma Nasıl Yapılır?

Son düşünceler…

Arama sonuçlarında hangi içeriğin göründüğünü kaldırmanın veya kontrol etmenin birkaç yolu vardır. Önemli olan, hepsini aynı anda yapmaya çalışmamak, kendi durumunuz için en iyi seçeneği seçmenizi sağlamaktır! 

Bu yazı https://www.brainlabsdigital.com/blog/how-can-you-remove-a-url-from-googles-search-results/ yazısından bire bir çevrilmiştir.


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

blank

administrator
Head of Marketing Procurement | İletişimci | Pazarlamacı | Sosyolog | İşletmeci | MBA Yüksek Lisanslı | İzmirli | Göztepeli ✒⚔🌿

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin