pisa sonuçları

PİSA Sonuçları ve Hayalleri Sınırlanan Ülkenin İnsanları

PİSA Sonuçları ve Hayalleri Sınırlanan Ülkenin İnsanları

Bu fotoğrafı dün akşam kızımla birlikte boya yaparken çektim.

Kızımın yaptığı ufak bir hareket beni belki de saatlerce düşünmeye sevk etti.

Ben yuvarlaklarının içini taşırmadan boyamaya çalışken o gelip bir anda tüm defterin üzerini karalamaya başladı.

Benim dünyama göre orada çizgiler vardı ve o çizgilerin içerisini boyamamız gerekiyordu. Yani bize çizilen çizgilerin dışına çıkamazdık!

O ise dünyada hiçbir eğitim sisteminin çarkına girmediği için (tabiri caiz ise fabrika ayarlarında olduğu için) kağıt üzerindeki sınırlara doğal olarak uymuyordu.

Sanırım bütün meselemiz bu! Ailemizin yanından ayrılıp eğitim sisteminin çarklarına girdiğimiz zaman bütün özgürlüklerimiz, hayal dünyamız kısıtlanıyor. Çünkü makul vatandaş olma zorunluluğumuz var.

Bir an önce eğitim sistemi sürecini tamamlayıp ülke ekonomisine hizmet eden birer “eleman” olmak zorundayız. Eğer boya yaptığımız kağıtların üzerinde sınırları belirleyen çizgiler olmazsa günün birinde plazadaki havalı ofislerimizde ya da fabrikalarda üstlerimize nasıl itaat edeceğiz?

Patronumuz bizi fırçalarken ağzımızı açmamamız için o çizgileri taşırmadan boya yapmalıyız!

Ezberci Eğitim Sistemi

Boyalardan ve çizgilerden kurtulduktan sonra önümüze “ezber” çıkıyor. Şimdi gözünüzde bir tarih öğretmeni canlandırın. Hepimizin böyle bir örnek öğretmeni mutlaka vardır. Derse gelir ve masasının üzerine üniversite yıllarında not tuttuğu defterini açar. Size harita metod defterinizi açmanızı buyurur. Orada da çizgiler vardır! Sol tarafta defteri taşırmamak için cetvel ve kırmızı kalem ile çizilmiş çizgiler… O çizgilere itaat ederek yazmaya başlarsınız.

Başlık: İstanbul’un Fethi

Alt başlık: İç Nedenler

Ve sonrasında maddeler maddeler…

O tarih öğretmeni normal zamanda sorsanız bir çırpıda sayamayacağı iç nedenleri size tek tek yazdırır. Yaza yaza elleriniz yorulur. Hatta çok sıkılırsınız. Yanınızdaki ile konuşmaya başlarsınız. Fakat hemen fırça gelir. Konuşmak yasaktır. Bu yüzden şimdi iş hayatınızda yöneticiniz size fırçaları sıralarken ağzınızı açıp yanıt veremiyorsunuz! Bunu hiç düşündünüz mü?

Sonra sınav zamanı gelir. Defterdeki tüm sayfalardan, kitaptaki falanca sayfalar arasından sorumluyuzdur. Aktif bir ezberleme süreci başlar. Çok bilen değil, daha fazla ezberleyenin kazanacağı bir sınav yarışına hazırlanıyoruzdur. Daha fazla ezber yapabilenin hafızası asla sizden daha kuvvetli değildir! Sadece ve sadece sizin gibi haylazlığa ya da hayal kurmaya vakit harcamıyordur. O yüzden hafızasının tozlu rafları bomboştur. Ezberler ve kağıda inci gibi döktürür.

Bunu ispat etmeye gerek bile yok. İş hayatında etrafınıza bakmanız yeterli olacaktır. Böyleleri hala daha sadece kendilerine söylenenleri yapıyor. Onun dışında hiçbir şeye elini sürmüyor.

Türkiye’nin PISA Karnesi

Şimdi PISA sonuçları ile ilgili tartışmaları bir daha hatırlayın. Hazır güncelken konu biraz düşünmek gerekli. Neden bu ülkenin eğitim sistemi böyle? Neden sorgulamıyoruz? Neden önümüze servis edileni doğru kabul ediyoruz? Neden cemaatlerin ya da düşünce kulüplerinin söylediklerine körü körüne inanıyoruz?

PISA Nedir?

PISA konusunda meraklısına şu adresten yaptığım alıntıyı paylaşıyorum;

PISA nedir?
Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırma projesidir.

PISA Projesi’nin amacı nedir?
PISA’nın temel amacı, gençlerimizi daha iyi tanımak; onların öğrenme isteklerini, derslerdeki performanslarını ve öğrenme ortamları ile ilgili tercihlerini daha açık bir biçimde ortaya koymaktır.

PISA Projesi neyi ölçmektedir?
PISA Projesi’nde zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin; Matematik okuryazarlığı, Fen Bilimleri okuryazarlığı ve Okuma Becerileri konu alanlarının dışında, öğrencilerin motivasyonları, kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri, okul ortamları ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır.
PISA projesinde kullanılan “okuryazarlık” kavramı, öğrencinin bilgi ve potansiyelini geliştirip, topluma daha etkili bir şekilde katılmasını ve katkıda bulunmasını sağlamak için yazılı kaynakları bulma, kullanma, kabul etme ve değerlendirmesi olarak tanımlanmaktadır.

PISA Projesi kimler tarafından yürütülmektedir?
PISA Projesi; kısa adı OECD olan “Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü”nün bir eğitim projesidir. Bu proje, OECD Eğitim Direktörlüğü’ne bağlı olan PISA Yönetim Kurulu tarafından yürütülmektedir. Projede kullanılan testlerin ve anketlerin geliştirilmesi, analizlerinin yapılması, uluslararası raporun hazırlanması gibi işlemler, PISA Yönetim Kurulu gözetiminde belirlenen bir konsorsiyum tarafından yapılmaktadır.
PISA’nın ulusal düzeyde çeviri ve uyarlama işlemlerinin yapılması, projenin uygulanması, analizlerin yapılması ve ulusal raporun hazırlanması gibi işlemler ise projeye katılan her ülkede belirlenen ulusal merkezler tarafından gerçekleştirilmektedir.

PISA Projesi hangi okullarda uygulanmaktadır?
PISA Projesi kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, ülkemizde Nisan ayı içerisinde uygulanmaktadır. Projeye katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (İlköğretim, Genel Lise, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Meslek Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler, Özel Okullar vb.) PISA Projesi’ne katılabilir.

Ülkemizin bu projeye katılma amacı nedir?
Küreselleşen dünyamızda, eğitim alanında yapılan ulusal değerlendirme çalışmalarının yanı sıra, uluslararası düzeyde konumumuzu belirlemek amacıyla eğitim göstergelerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle belirli referans noktalarına göre ülkemizin eğitim alanında hangi düzeyde olduğunun, giderilmesi gereken eksikliklerin ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesidir. Ülkemiz de OECD üyesi olarak, eğitim düzeyinin yükseltilmesi amacıyla bu projeye katılmaktadır.

PISA Projesi ne zamandan beri uygulanmaktadır? Ülkemiz bu Projeye hangi yıldan beri katılmaktadır?
PISA Projesi 2000 yılında uygulanmaya başlamıştır. Üçer yıllık dönemler hâlinde uygulanan projeye ülkemiz, ilk kez 2003 yılında katılmıştır.

PISA Projesi’nde hangi soru türleri kullanılmaktadır?
PISA Projesi’nde; çoktan seçmeli, karmaşık çoktan seçmeli, açık uçlu, kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır.

PISA Projesi’ne katılan okul ve öğrencilerin seçiminde hangi yöntemler kullanılmaktadır?
PISA Projesi’ne katılacak olan okul ve öğrencilerin seçim işlemi, OECD tarafından tesadüfi (seçkisiz) yöntemle belirlenmektedir.

PISA Projesi nasıl uygulanacaktır?
Öğrenciler, Bilgisayar Tabanlı Değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılacaktır.

PISA Projesi’nin sonuçları nerede ve nasıl kullanılacaktır?
PISA Projesi’nden elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde düzenlenmektedir. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde karşılaşılan eksiklerin giderilmesinde ve eğitim alanında yapılan araştırmalara kaynak olarak kullanılmaktadır.
PISA 2012 uygulamasının sonuçları, OECD sekreterliği tarafından Aralık 2013’te açıklanmıştır ve http//www.pisa.oecd.org adresinden yayınlanmıştır. Ayrıca ülkemize ait sonuçlara ilişkin Ulusal Ön Rapor’a da “
Raporlar” sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

blank

administrator
Head of Marketing Procurement | İletişimci | Pazarlamacı | Sosyolog | İşletmeci | MBA Yüksek Lisanslı | İzmirli | Göztepeli ✒⚔🌿

Bunları da beğenebilirsiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin