İşletmeniz için yaptığınız çoğu plan gibi, hiçbir plan sahada uygulanan gerçekliklere benzemez. Atasözümüz ile ifade etmek gerekirse; “Evdeki hesap çarşıya uymaz!”. Dolayısıyla hazırladığınız planları uygularken mutlaka varsayımlarınız ile gerçekliklerin birbirine yakın olup olmadığını sık sık kontrol etmelisiniz. Pazarlama planı için bu kontrolü daha sık yapmanızı öneririm. Bu kontroller sonrasında ince ayar yapma ihtiyacını siz de çok yakın bir biçimde göreceksiniz.
Pazarlama Planı Nedir?
Öncelikle bilmeyenler için pazarlama planı nedir sorusunun yanıtını verelim;
Pazarlama planı iş planının bir parçasıdır. Temel olarak potansiyel müşterilerinizi nasıl hizmet/ürününüzü satın alan gerçek birer müşteriye çevirirsiniz sorusuna verilen cevaplar bütünüdür.
Bir plan oluşturduğumuzda, her plana uygulayabileceğimiz, şu üç adımda başarıya ulaşmak mümkün:
- Planınızı geliştirin
- Planınıza uygun hareket edin
- Planınızı denetleyin
Bir plana sahip olmanın faydaları tartışılmaz;
- Siz ya da ekibiniz satış yolları ve stratejisi konusunda düşünür ve tartışırsınız, böylece yeni fırsatları görme şansınız olur
- Pazarınıza ve ürününüze daha çok hâkim olur daha sağlam bir iş planı kurarsınız
Pazarlama Planı Ne Zaman Gözden Geçirilir?
Stratejinizi ve planlarınızı gözden geçirip geçirmemeniz gerektiğini anlamak için birçok yol var. Gelin bu yollara tek tek bakalım;
Müşterilerinize Sorun
Tabi ki planınızı müşterilerinize sunup, onların bu konuda yorumlarını istemenizden bahsetmiyorum!
Birisi eğer sizin müşteriniz olmuş; ürün ya da hizmetinizi satın almışsa pazarlama aktivitelerinizin etkisi altında kalmış demektir. Müşteriniz ile iletişim kurarak ya da satışa dönüş yolculuğunu inceleyerek pazarlama planınızın etkisini ölçümleyebilirsiniz.
Eğer mevcut pazarlama aktiviteleriniz sonucunda müşteriye dönüşme oranları azalıyorsa planınızı gözden geçirmenizin zamanı gelmiş demektir.
Pazarlama Döngüsünün Sonunda Karar Verin
Bazı pazarlama planlarının bir başlangıç tarihi ve bir de bitirme tarihi vardır. Bu tip planlarda döngünün sonu beklenmeden bir karara varılamaz. Haliyle bu döngünün sonunu beklemeli, daha sonra planın etkilerini ölçmelisiniz. Tabi bu etkileri ölçebilmek için planın başlangıç aşamasında hedefleri de net olarak belirlemiş olmanız gerekir.
Sayılarla Karar Verin
Birçok işletme sahibi pazarlama planlarına karar vermek için finansal değerlendirmeleri bekleyebiliyor. Çeyrekler halinde (3 ayda bir) alınan finansal değerlendirmeler sonucunda grafiklere yansıyan başarı ya da başarısızlık sizin pazarlama planı üzerine tekrar çalışmanızı gerektirebilir.
Yatırım Getirinizi Bilerek Karar Verin
Bir müşteri edinmenin maliyeti nedir ve her müşterinin yaşam boyu gelir potansiyeli nedir? Planlarınız finansal gerçeği yansıtıyor mu? Pazarlama stratejiniz yatırım getirinizi doğrudan etkiliyor mu? Değilse, pazarlama stratejinizin tümünün revize edilmesi gerekebilir.
Tahmin ile Karar Verin
Türkçe ’de çok sevdiğim kelimelerden bir tanesidir, hissi kablel-vuku. Yani tecrübeleriniz ve eğitim geçmişinizin size kazandırmış olduğu, örtük bilgi tabir edebileceğimiz tecrübelerden hareketle tahmin yürütme.
Çok rasyonel bir durum olmasa da bazen bizleri haklı çıkartabiliyor. Eğer yukarıdaki maddelerin hiçbirinde doğru kararı veremiyorsanız tahmin yöntemine, hislerinize güvenmeyi deneyebilirsiniz.
Yeni Bir Ürün veya Hizmet Geliştirdiğinizde
Yeni bir ürün veya hizmet geliştirdiğinizde ister istemez pazarlama planınızı gözden geçirmek durumunda kalacaksınız. Zira planlama içerisine yeni hizmet ve ürünü de dâhil etmeniz gerekir. Bunu yapabilmek için pazarlama planı yeniden mercek altına alınmalı. Tüm detaylarına kadar incelenmeli. Bu fırsattan istifade planın bugüne kadar olan kısmı da yakından analiz edilebilir ve düzenlenebilir.
Sayıları Haftalık Kontrol Ederek Karar Verin
Sayıları 3 aylık finansal sonuçları beklemeden de takip edebilirsiniz. Bu hafta ne kadar ürün ya da hizmet sattınız? Bu ürün ve hizmetlerin satışından elde edilen finansal başarı ne kadar? Bu başarı için ne kadarlık bir pazarlama harcaması yaptınız? Yatırımınız ile kazancını arasındaki oransal değer nedir?
Bütün bu soruları başarılı bir şekilde yanıtladığınızda pazarlama planınızın etkisini daha yakından görebileceksiniz. Eğer etki düşük kalıyorsa pazarlama planı yeniden masaya yatırılmalı demektir.
Pazarlama Planını Gözden Geçirme Kararı
Yukarıda madde madde gördüğümüz üzere pazarlama planını gözden geçirmek için birçok fırsat söz konusu. Yukarıdaki maddelerden size; ürün ve hizmetlerinize uyan bir tanesini belirleyip o aralıklarla pazarlama planınızı gözden geçirebilirsiniz.
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!
Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.