Proptech Nedir? Karşımıza Çıktığı 11 Alan

Proptech nedir sorusunun en basitinden cevabı gayrimenkul sektöründe pazarlamanın teknoloji ile bir araya gelmiş hali diyebiliriz. Son zamanların popüler deyimi olan “Dijital Dönüşüm” gibi görmek de mümkün.

Teknoloji uzunca bir süredir iş yapış biçimlerimizi kökünden değiştiriyor. Ancak son dönemlerde bu değişim daha da hız kazandı. Özellikle blockchain devrimi sonrasında iş hayatı artık hiçbir şekilde eskisi gibi değil. Bugün sahip olduğumuz bakış açılarını tamamen değiştirmek zorundayız. 

Teknoloji alanındaki girişimler ve yatırımlar ise hemen hemen tüm sektörlerde finans teknolojileri (fintech), sigorta teknolojileri (insurtech), sağlık teknolojileri (healthtech) gibi ayrı ayrı kümelenmekte. Bu kümeleşmeler ise belli başlı ihtisas alanları doğurmakta. 

Gayrimenkul sektöründe bu ihtisaslaşmanın adı ise proptech. Yani gayrimenkul teknolojileri. Bu yazı da benim de uzmanlık alanım olan gayrimenkul sektöründe pazarlama açısından proptech teknolojilerinin ne olduğuna yönelik ufak bir özet yapacağım. Her biri aslında ayrı bir yazı konusu olacak derecede detaya sahip. O sebeple şimdilik sadece “proptech nedir?” Sorusuna odaklanalım istiyorum. 

proptech
Proptech Nedir? Karşımıza Çıktığı 11 Alan

Proptech ‘in Karşımıza Çıktığı 11 Alan

Proptech bugüne kadar 11 alanda karşımıza çıktı. Şimdi bu alanlara tek tek bakalım;

  1. CRM Çözümleri
  2. İlan Servisleri
  3. Veri Hizmetleri
  4. Finansal Hizmetler (Kitle fonlama, Mortgage, Kredi Skorlama)
  5. Pazaryerleri
  6. 3D, VR ve Drone Şirketleri
  7. Emlak Danışmanı Skorlama
  8. Ev Arkadaşı Bulma Sistemleri
  9. Kitle Kaynak Platformları
  10. Park, Enerji, Akıllı Ev, IoT şirketleri
  11. Ticari Gayrimenkul, Mülk ve Varlık Yönetimi Şirketleri

Türkiye’de gayrimenkul sektöründe pazarlama alanında zor ve yavaş bir süreç gelişse de son dönemlerde sektör pazarlama alanının yıldızı haline geldi. Haliyle bu gelişim çevresinde bir takım teknolojik girişimleri de meydana getirdi. Yukarıdaki listeye baktığımız zaman bu alanların her birinde Türkiye’de örnekler şimdilik yok. 

Ancak son dönemlerde CRM yazılımlarının (özellikle MS Dynamics) içerisine gayrimenkule özel envanter özelliklerinin geliştirilmesi, Sahibinden.com ve Hurriyetemlak.com gibi ilan servislerinin sayısının çoğalması, Reidin ve Maptriks gibi veri hizmetlerinin sektöre hizmet sunması, her gün kapımızı çalan vr ve drone şirketleri Türkiye’deki örneklerden.

Bu saydıklarımın hepsinden öte blockchain teknolojisi gayrimenkul sektöründe bambaşka bir değişimi beraberinde getiriyor. Artık tapu devirleri ve yönetimi blockchain ile birlikte herhangi bir kuruma ihtiyaç duyulmadan yönetilebilecek. Bu konuda ABD’de bazı eyaletlerde bir takım gelişmeler kendisini göstermeye başladı. Yakın zamanda tüm dünyaya yayılacağına şüphe yok. Ülkemiz de teknoloji konusunda erken adapte olabilen ülkelerden bir tanesi. Eminim yakın bir zamanda benzer bir blockchain teknolojisi süreçlere hakim olacaktır. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et