cahil filozof kitap özeti

Cahil Filozof Kitap Özeti ve İncelemesi

Bugün sizlerle 2023 yılının son günlerinde okuduğum Voltaire’in Cahil Filozof kitap özeti ve incelemesi hakkında yazımı paylaşacağım.

Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi elimden geldiğince okuduğum kitapların özetini çıkartmaya ve sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Kitap sadece okunduğu zaman okuyucusu ondan alması gerekeni alır, gerisi kalır. Fakat okuduklarını ve öğrendiklerini paylaştığı zaman bilginin daha fazlası okuyucu ile birlikte kalır.

Ben de blog sayfamda aslında tam olarak bunu yapmaya çalışıyorum. Yazdıkça öğrendiklerimi pekiştiriyor, yazdıkça hatırlıyorum.

Bir Aydınlanma Filozofu: Voltaire

Voltaire aydınlanma tarihi ve düşünce dünyamız için çok önemli bir filozof. Özellikle Candide ve Cahil Filozof gibi kitapları mutlaka okunmalı. Voltaire hakkında kısa süre önce ayrı bir yazı da yazdım. Onun linkini de okuyabilmeniz adına buradan paylaşıyorum;

Cahil Filozof Kitap Özeti

Voltaire, gerçek adıyla François Marie Arouet, Cahil Filozof kitabını 74 yaşında yazmıştır. Kendisini sorgulayan ve hâlâ arayışta olduğunu ifade eden Voltaire, kitabı yaşamının son 10 yılında kaleme almıştır. Kitap, 56 başlık altında düşüncelerini sorgulayan Voltaire’ın, kendi eksiklerini itiraf ettiği bir eserdir. Bu makalede, Cahil Filozof kitabının özeti ve incelemesini bulacaksınız.

Voltaire: Bir Çok Yönüyle Ünlü

Voltaire, yazar, filozof ve şair gibi birçok unvana sahip bir aydındır. Ancak ülkesinde sevilmemesi nedeniyle sürgüne gönderilmiştir. Kendini sorgulayan bir yapıya sahip olan Voltaire, Cahil Filozof kitabında 56 başlık altında düşüncelerini ifade etmektedir.

İlk Şüphe: Sorularla Başlayan Kitap

Cahil Filozof kitabı, “I. İlk Şüphe” başlığı altında başlamaktadır. Bu başlık altında Voltaire, “Sen kimsin? Nereden geliyorsun? Ne yapıyorsun?” gibi sorularla kendini sorgulamaktadır. Kitapta Voltaire, uzay ve kütle çekimi, sonsuz evrenler, dünya benzeri gezegenlerde yaşayan insanlar gibi konuları da sorgulamaktadır.

Evrenin Merkezi ve Newton

Voltaire, özellikle dünyanın ve insanın evrenin merkezinde olup olmadığı konusunda sorgulamalarda bulunmaktadır. Ayrıca geometriye ve Newton’a da hayranlıkla bahsetmektedir. Descartes’ı eleştiren Voltaire, ateistleri, Hristiyanları ve inançları da eleştirmekten çekinmemektedir.

Felsefeyi Eleştiren Voltaire

Voltaire, 16. ve 17. yüzyıl felsefesini, antik felsefeyi, yaratılış, ahlak, varoluş gibi konularda eleştirmektedir. Kendi eksiklerini de itiraf eden Voltaire, yaşamı ve insanın var olmasını günümüzün bilimsel verileriyle değerlendirmektedir. Eğer Voltaire günümüzde yaşasaydı, Evrim Teorisi, yeni evren bilim buluşları ve biyolojideki gelişmeler gibi konulara odaklanacağını düşünebiliriz.

Akıcı ve Çarpıcı Bir Kitap

Cahil Filozof kitabı oldukça akıcı bir şekilde kaleme alınmıştır. Bir oturuşta bitirilebilecek kadar sürükleyici bir eserdir. Felsefe ve akıl yürütme, insanın en değerli özelliklerinden biridir. Voltaire’ın tartıştığı konuların günümüzde de geçerli olduğunu görmek, onun düşüncelerinin ne kadar etkili olduğunu göstermektedir.

Cahil Filozof Kitap Özeti & Alıntıları

“Ardından insanların birtakım anlaşılmaz saçmalıklar uğruna birbirlerini lanetlediklerini, birbirlerinden nefret ettiklerini, birbirlerine zulmettiklerini, birbirlerini boğazladıklarını, astıklarını, tekerleğe mahkûm ettiklerini ve yakınlıklarını gördüm ve dedim ki, şayet bu iğrenç zamanlarda yaşamış bir bilge var ise, kendisi çöllerde yaşamış ve ölmüş olsa gerektir.” – Cahil Filozof

“Görünüşe göre zehirleri daha az ölümcül, ağızları daha az parçalayıcı. Oynak lütuf uğruna insanların kanı pazarlarda satılan umumi endüljanslar için onca sene aktığı gibi akmadı. Ancak canavar hâlâ hayatta. Hakikati arayacak her kim olursa olsun zulüm görecek. O halde karanlıklar içinde tembel tembel oturmalı mı? Yoksa hasedin ve iftiranın kendi meşalelerini yeniden yakmak için kullanacakları bir meşale mi yakmalı? Bana kalırsa, ben zehirlenme korkusuyla yemek yemekten ne kadar imtina edilmemesi gerekiyorsa, hakikatin de bu canavarlar karşısında o kadar saklanmaması gerektiğine inanıyorum.” – Cahil Filozof

Sonuç

Cahil Filozof kitabı, Voltaire’ın düşüncelerini sorguladığı ve kendi eksiklerini itiraf ettiği bir eserdir. Voltaire’ın akıcı bir şekilde kaleme aldığı bu kitap, felsefe ve akıl yürütme konularında önemli bir kaynak olabilir. Kitap, günümüzde de hala geçerli olan konuları ele almaktadır ve okuyucuya yeni bir bakış açısı sunmaktadır.

Cahil Filozof kitabı hakkında daha fazla bilgi için link kitap-link adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kaynaklar

  1. Cahil Filozof Voltaire Kitap Özeti ve İncelemesi kaynak-link
  2. İş Bankası Kültür Yayınları, Cahil Filozof kaynak-link

Zaman zaman dijital pazarlamafelsefe ve iş dünyası gibi konularda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip edebilirsiniz. mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 4 Average: 4.8]

    Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Subscribe to get the latest posts sent to your email.

    administrator
    Head of Marketing Procurement | İletişimci | Pazarlamacı | Sosyolog | İşletmeci | MBA Yüksek Lisanslı | İzmirli | Göztepeli ✒⚔🌿

    Bunları da beğenebilirsiniz

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya Devam Edin