Korona Virüs Salgını ve Pazarlama

Korona Virüs Salgını ve Pazarlama terimleri yan yana gelince dünyanın en saçma başlığı gibi oluyor değil mi? Aslında değil! Birbiriyle çok bağlantılı ve aslında bundan sonra ne olacak sorusunun yanıtı olabilecek düzeyde bir konu.

Hepimiz kişisel tarihimizde görebildiğimiz en zorlu günlerden geçiyoruz. Bizden önceki kuşaklara bu günlerin zorluğundan bahsetsek belki de gülüp geçecekler. Biz ne günler gördük yaklaşımında olacaklar. Dünya tarihi nice salgın, nice büyük savaş ve doğal felaketlerle dolu. Fakat özellikle son 60-70 yıl içerisinde bu denli büyük ve tüm dünyayı ilgilendiren bir problem ile karşılaşmadığımız için bugün hayatta olan insanların bu süreci yadırgaması normal.

Tarih boyunca yaşanan her büyük olay neticesinde tarihin gidişatı ve mevcut sistemler büyük değişimlere sahne olmuş. Bazı devletler eski itibarlarını kaybederken yeni süper güçler ortaya çıkmış. Günlük yaşamda da birçok değişikliğe şahit olunmuş.

Korona Virüs Salgını

Korona Virüs ve Pazarlama
Korona Virüs ve Pazarlama

Bugün yaşamakta olduğumuz salgın da böyle büyük bir değişime neden olacak gibi görünüyor. Şu anda hepimiz evlerimize kapandık. Eski günlerimizi özlüyoruz. Sokağa çıkıp sosyal yaşantımıza devam edeceğimiz güne kavuşmak için can atıyoruz. Peki, gerçekten böyle mi olacak? Bugün salgının kontrol altına alındığı haberini aldığımızda hiçbir korku yaşamadan sokağa çıkabilecek miyiz?

Kişisel kanaatim bu travmanın kısa sürede unutulmayacağı yönünde. Hepimiz yaşadığımız bu zorlu günleri bir şekilde anımsayacak ve normal hayatımıza bir miktar daha dikkatli devam edeceğiz. Ayrıca bu virüsün tamamen kontrol altına alınması yönünde bir umut en azından şimdilik yok. Virüsün mutasyona uğraması ihtimali dünyanın başındaki en önemli tehditlerden bir tanesi.

Sağlık Sonrası Ekonomi Önem Kazanacak

Korona Virüs ve Pazarlama
Korona Virüs ve Pazarlama

Bu noktada önem kazanan konuların başında sağlığımızın hemen sonrasında ekonomik faaliyetlerimiz geliyor. Hayatımız evde kapanmış bile olsak bir şekilde devam ediyor. Devam edebilmesi için de para kazanmaya; bunun için de üretmeye devam etmemiz gerekiyor. İşte bu noktada Korona Virüs ve Pazarlama kelimeleri rahatlıkla bir araya gelebilir. Asıl önemli sorumuz pazarlamacılar bundan sonra ne yapacaklar?

Bu zorlu günlerde özellikle dijital pazarlama uzmanı olarak çalışanlara büyük görevler düşüyor. Zira geleneksel alanlarda son yıllarda yaşanan düşüşler etkisini kaybetmiş değil. Kim bilir belki virüs süreci sonrasında geleneksel pazarlama kanalları ile ilgili farklı gelişmeler olur. Dünya yine eski düzenine doğru yol almaya başlar.

Korona Virüs ve Pazarlama

Korona Virüs ve Pazarlama
Korona Virüs ve Pazarlama

Bugünlerde öncelikli olarak panik yapmadan mevcut koşullarımızı iyi değerlendirmeliyiz. Medya planlarımızı dikkatli değerlendirmeli, özellikle moral bozucu haberlerin içerisinde olmaktan kaçınmalıyız. Bütün kararları alırken kendimizi düşünerek hareket edelim. Sağlığımız ile ilgili kaygılarımız varken ticari kaygılarla bize iletişim yapan markalar itici gelmez mi? O halde kendi markamızı yönetirken de buna dikkat etmek zorundayız.

Korona Virüs Salgını Sonrasında Ne Olacak?

Korona Virüs ve Pazarlama
Korona Virüs ve Pazarlama

Bütün bunlardan öte en önemli soru bundan sonra ne olacağı. İş dünyası evden çalışmanın önemini ve faydalarını kavradı. Bu şerden çıkan hayır olarak bunu görebiliriz. Böylelikle yaşamlarımız farklı bir yöne doğru evirilmeye başlayacak. Biz pazarlamacılara burada büyük bir görev düşüyor. Kendimize bazı soruları sormanın ve bu sorulara göre pozisyon almanın tam zamanı.

Bundan sonra evde çalışan kitlelere iletişim yapmak için hangi yolları benimsemeliyiz? Geleneksel mecralar içerisinde önemli bir yer tutan outdoor reklamcılık bundan sonra aynı önemi korumaya devam edebilecek mi? Evde oturan ve çok az dışarıya çıkan tüketici radyo dinler mi? Televizyon eskisine göre daha fazla önem kazanır mı?

Korona Virüs Salgını ve Dijital Pazarlama

Korona Virüs ve Pazarlama
Korona Virüs ve Pazarlama

Dijital Pazarlama alanında mecra tüketimleri eskisi gibi mi kalacak? Yoksa daha az sosyal ve evinde daha fazla vakit geçiren bireyler farklı mecraları da tüketiyor mu? En önemli soru ise masaüstü, mobil ve tablet kullanımlarında nasıl bir değişiklik oldu ya da olacağını ön görüyoruz?

Bütün bu sorular bundan sonrasını planlamak adına çok önemli sorular. Her zaman olduğu gibi biz pazarlamacılara büyük iş düşecek. Tabi ki öncelikle devletimize, sağlık çalışanlarımıza ve bu derdi başımızdan atabilmemiz için canla başla çalışan insanlara düşen görevi unutmamamız gerekir.

Sağlık Çalışanlarımıza Çok Şey Borçluyuz!

Korona Virüs ve Pazarlama
Korona Virüs ve Pazarlama

Bu vesileyle bizim için hayatı pahasına mücadele eden, salgına dur diyebilmek için varını yoğunu ortaya koyan tüm sağlık çalışanlarına ve onların ailelerine teşekkür ederim. Umarım bu zor günleri hep birlikte, el ele vererek atlatacağız. Birkaç gün önce Twitter’da yazdığım gibi; artık sağlık çalışanlarının görevi bitsin. Sosyologların görevi başlasın. Bu salgını bir an önce atlatalım. Salgının toplumsal etkilerine araştırmaya başlayalım. Bu etkileri pozitif bir yöne döndürelim. Çok daha iyi bir dünyaya hep birlikte adım atalım.

Unutmayalım! Her birimiz çok değerliyiz. Kendi değerimizi bilerek evde kalmalı, kişisel hijyenimize çok dikkat etmeli ve çevremizi de bilinçlendirmeliyiz.

Korona Virüs Riskinden Koruyacak 14 Kural

Serdar Kuzuloğlu’ndan Korona Virüs Kapitalizmi Bitirebilir mi?

Barış Özcan’dan Evde Vakit Geçirmek için Her Yaşa Uygun 27 Web Sitesi


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et