SEO Kriterleri 2020’de Büyük Bir Değişim Geçiriyor. Her şey değişmeye devam ediyor. Arama motorları da bu değişime ayak uydurmak üzere teknolojilerini sürekli yeniliyor. Arama motorlarının en büyüğü kuşkusuz Google…
Google da pek çok kuruluş gibi tüm teknolojik gelişmeleri yakından takip eden kuruluşlar arasındadır. Ama Google’ın diğerlerinden bir farkı var. Google dünyadaki hemen hemen her bilgisayarda bulunan bir web sitesidir.
Öyle ki insanlar bilgisayarlarını açtıklarında internete ilk olarak Google sayfasından girmeyi tercih etmektedirler.
Google üstlendiği misyonu ciddiyetle yerine getirmek için çalışıyor. İnsanlara sorguları sonucunda kaliteli içerikler sunabilmek için sayfalarını sürekli olarak, sahip olduğu algoritmalarla yeniliyor. Google her yıl yüzlerce algoritma güncellemesi yapmaktadır.
Sesli Arama İstatistikleri
2016’da Google mobil arama sorgularının yaklaşık beşte birinin sesli arama kullanılarak yapıldığını açıklamıştı. Bu oran her yıl gittikçe daha da artmaktadır.
Akıllı telefon kullanıcılarının % 60’ı, son 2019’da en az bir kez sesli arama yapmayı denedi.
Gençlerin% 55’i günlük olarak sesli arama kullanıyor.
Sesli arama sorgularının % 20’sinden fazlası yalnızca 25 anahtar kelimeden oluşan bir kombinasyonla tetiklenmekte…
Sesli arama ifadelerinde en sık kullanılan 3 anahtar kelime “nasıl”, “ne” ve “en iyi “dir.
Önümüzdeki dönemde Sesli aramaya dayalı teknolojiler daha iyi sonuçlar sunmaya başlayacaktır. Sesli arama cihazları için pazarda büyüme işaretleri görülmektedir. 2018’in ikinci çeyreğinde sesli arama cihazları için pazar yüzde 187 oranında büyümüştür.
Günlük konuşma kalıplarına yakın doğal anahtar kelimeler üzerinden gitmek, SEO uzmanları için önemli hale gelmiştir. Genellikle SEO uzmanları bu günlerde moda tabirle “uzun kuyruklu anahtar kelimeler” terimini kullanmaktadır.
Uzun kuyruklu anahtar kelime soruları, sesli arama yapan kullanıcıların günlük konuşma kalıplarına uygun şekilde arama motorlarına girdiği sorgulardır.
Burada sesli arama sorularına cevaplar Yazmak bir internet sitesi için akıllıca bir yöntem olacaktır. Örneğin sık sorulan sorular sayfasına özen göstermek soru-cevap mantığı açısından çok yararlı olacaktır.
Mümkün olduğu kadar içeriklerinizi sorular ve cevaplar şeklinde tasnif etmek önerilmektedir.
Video SEO İlişkisi
Özellikle YouTube gibi platformların yaygınlaşması ile birlikte videolar, hayatımızı kolaylaştırmak adına büyük bir boşluğu doldurdular. Videolar, pazarlama için pek çok kuruluş tarafından kullanılmaktadır.
Bazı kaynaklar 2022 yılına kadar internetteki tüm trafiğin yüzde seksen ikisini videolarını oluşturacağını öngörmektedir.
Videolarla kuruluşlar, marka bilinirliğini artırabilir. Aynı zamanda videolar aracılığıyla dönüşüm de sağlanabilir. Videoları izleyerek bilgi sahibi olan kullanıcılar hemen her şey için bunlara göre kararlar alırken bu videoların önerilerini özellikle dikkate almaktadır.
Bu da demek oluyor ki bir ürünü ya da hizmeti videolarla tanıtmak son derece etkili sonuçlar doğurur.
Videoların bir başka özelliği de eğer bir web sitesinde bulunurlarsa, web sitesinde kalma süresini artırmalarıdır. Bununla birlikte insanlar videoları paylaşma kültürüne de sahiptirler.
Videoları paylaşma kültürü son derece yararlı sonuçlar doğurur. İster bilgilendirici, isterseniz de eğitici videolar hazırlayabilirsiniz. SEO çalışmalarının zenginliğini artırmak için bile bu yapılabilir.
Google Yapay Zekâ Algoritmaları video dosyalarını taranmaktadır. Bu sebeple videolarla ilgili tüm veriler, açıklamalar, başlıklar ve etiketler düzgün bir şekilde, titizlikle hazırlanmalıdır.
Videolarda altyazıların bulunması da bir o kadar önemli bir başka husustur.
Video İstatistikleri
2014 verilerine göre tüm internet trafiğinin %64’ünü videolar oluşturmaktadır. Saygın kaynaklar 2020’de internet trafiğinin yüzde seksen ikisinin videolarla ilgili olacağını söylüyor
Videoların içeriğinde ses ve görüntü bulunmaktadır. Küçük bir alanda pek çok bilgi videolar aracılığıyla insanlara sunulabilmektedir.
Hızlı ve etkili bir şekilde bilgi edinmek isteyenler konsantre biçimde bir videonun içinde tutulan bilgileri almayı tercih etmektedirler. Videolar metinlerden çok daha fazlasını sunmaktadır.
Video SEO yapmak isteyenler için bir de öneride bulunalım. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, kısa süreli videoları insanlar özellikle tercih etmektedir.
Nihai amaç çok kısa süre içerisinde bilgi almak olduğu için video izleyicisi bunu en kısa sürede yapan videoyu bulmaya çalışıyor.
Videolar, arama motorlarına web sitenizin içinde zengin medya içeriği olduğuna dair sinyaller gönderir.
Bir web sitesinde videoların bulunması arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmak için bir neden olarak görülmektedir.
Görsel Arama ve SEO
Görsel arama, internette çok yaygın bir biçimde insanların kullanımına sunulmuş değerli ve önemli bir hizmettir. Örnek vermek gerekirse Pinterest, Google ve Bingi kullanıcıların bir görseli yükleyerek sonuç alması için sayfalarında özel bölümleri bulundurmaktadır.
Web sitenizde görselleri kaliteli bir şekilde kullanıcılara sunmayı düşünmelisiniz. Stok fotoğraf ve görsel satışı yapan kanallardan bu hizmeti satın alabilirsiniz.
Google Yapay Zekâ algoritmaları görselleri çok iyi sınıflandırılmaktadır. Bir görselin orijinalliği SEO açısından önem arz etmektedir.
Bununla birlikte görsellerin sitenizin açılma hızını etkilememesi için boyutlarını da sıkıştırılmak suretiyle küçültebilirsiniz. 2020 için en önemli SEO trendlerinden biri görsel aramalar ile ilgili olan konulardır.
Görseller, aynı zamanda web sitenizdeki medya içeriklerinin zenginliği hakkında da sinyaller gönderecektir.
Arama motorları görsellerin varlığını zenginlik olarak görmektedir. Bunu bir avantaja çevirerek sitenizin üst sıralarda bulunabilmesini sağlayabilirsiniz.
Görsel optimizasyonu nasıl yapılır? Kaliteden ödün vermeden görüntülerin dosya boyutunu mümkün olan en küçük hale getirerek, arama motorlarında sıralama kazanabilmek için “görsel optimizasyonu” yapılır.
Görsellerinizin açıklamalarına dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu açıklamalar son derece sade bir dille yazılmalıdır. Görsellerin alt açıklamalarını da optimize etmeyi unutmayın. Daha önce de belirttiğimiz gibi görüntülerin boyutları site açılma hızını etkilememelidir.
Dosya Boyutları Küçük Olmalı
Doğru dosya türü hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Her dosya türü iyi değildir. Son dönemde Google, webp formatındaki görsellerin az yer kaplamasından dolayı iyi olduğunu söylemektedir.
Herhangi bir görseli fotoğraf makinenizdeki ismi ile internete yüklemeyin, o fotoğraf hakkında bilgi verecek bir ada sahip olsun. Dosya uzantısı olarak da en az yer kaplayan webp seçeneğini kullanmayı düşünün.
İnsanların internette hangi kelimeleri kullanarak arama yaptıklarını düşünmek faydalı neticeler getirir. Resimlerin alt özellikleri tarama esnasında destek niteliğinde arama motorlarına yardımcı olur.
Belki birinci derecede öneme sahip değilse de ikinci derecede öneme sahip bir yardımcıdır. Görsellerde alt özelliği bulunuyorsa SEO açısından bu bir katkı niteliği taşıdığından faydalı olacaktır.
Buradaki temel yaklaşım, mümkün olduğu kadar arama motoru dostu olabilmektir. Alt nitelikleri kullanırken aşırı optimizasyon yapmaktan da kaçınmak gerekir. Mümkün olan en kısa sürede, en hızlı şekilde anlaşılabilecek ve en sade olan açıklamalar yer almalıdır.
Görsellerle ilgili dikkat edilmesi gereken hususların başında görüntülerin boyutları gelmektedir. Ne kadar kaliteli olursa olsun görseller çok büyük ise bu olumsuz bir sonuç doğurur.
Dosyanın boyutunu küçültmeyi düşünün. Sayfa yüklenme süresi Google algoritmalarında bir sıralama faktörü olarak yer almaktadır.
Snippet’ların SEO İçin Önemi
Google eskiden 1’den 10’a kadar web sitesini bir sayfada gösterirdi. Şimdilerdeyse snippets adında küçük bilgi kartları, sıfırıncı sırada yer almaktadır.
Yani bu kartlar tüm web sitelerinden daha üst sırada yer almaktadır. Bu parçacıklar Google arama motoru sonuçları sayfasında kullanıcılara büyük kolaylıklar sağlamaktadır.
Bunlar bazen sadece bir pasaj olabildiği gibi bir metin kümesi ile birlikte gelen görseller de olabilir. Bu küçük parçacıklar yani snippet’lar bilgiye çok hızlı bir şekilde ulaşmak isteyenler içindir.
Daha detaylı bilgi İsteyenler ise Google arama sonuçları sayfasında yer alan web sitelerine girerek, buralardan detaylı bilgi sahibi olabilmektedirler.
Snippet’lar içinde yer alabilmek için ekstra bir SEO çalışması yapmanız önerilmektedir. İçeriklerinizin başlıklarında ve alt başlıklarında soru ifadelerine yer vermek iyi bir seçenektir. Bu soru ifadelerinin neler olması gerektiğini anlamak için bazı araçlarda yararlanabilirsiniz.
Bu internet sitesi İngilizce olarak bu konuda hizmet vermektedir. Metinlerinizi oluşturmadan önce bu web sitesine bakarak anahtar kelimeleriniz ile ilgili ön bir çalışma yapabilirsiniz.
Türkçe olan içeriğinizi önce Google Translate aracılığıyla İngilizce’ye çevirin. Daha sonra bu web sitesi aracılığıyla soru çeşitlerini tespit edin. Sonra elde ettiğiniz sonuçları başlık olarak ve alt başlık olarak kullanmayı düşünebilirsiniz.
Özellikle sık sorulan sorular şeklinde sayfalar oluşturmak faydalı olacaktır. Soru cevap şeklinde Hazırladığınız içeriklerin Google parçacıkları tarafından tespit edilebildiğine pek çok kişi tanık olmuştur.