2020 için Yeni SEO Tavsiyeleri… Google’ın ne istediğini anlamak için milyonlarca insan dünyanın dört bir yanında çalışmalar yapıyor. En başarılı olanlar kuşkusuz, en çok araştırma geliştirme yapanlar ve pek çok web sitesini yöneterek veriler elde edenlerdir.
Kendi deneyimleri ile tahminlerini birleştirenler de vardır. Ama verilerden yararlananların uzmanlığı kuşkusuz daha üst seviyelerdedir. SEO konusunda uzmanlaşanlar 2020 yılına özel bir önem veriyor ve Google’ın 2020 SEO trendleri hakkında çeşitli değerlendirmelerde bulunuyorlar. Bu yazıda bu değerlendirmelerden bazı bilgiler aktaracağız.
SEO uzmanları, Google ile bi oyun oynar gibiler. Karşılıklı hamleler yapılıyor ve oyunu taraflar kazanmaya çalışıyor. Her yapılan hamleden bazı çıkarımlarda bulunmak mümkün.. Ne kadar çok deneyim o kadar çok bilgi! Deneme yanılma metodu her zaman işe yarıyor!
SERP Optimizasyonu
Google, dünyadaki tüm web sitelerini tarıyor. Web sitelerindeki içerikleri kendi SERP sayfalarında gösteriyor. Bu sayede reklam alanlarında satış yapıyor. İnsanlara sorguları için en iyi sonuçları sıralıyor, böylece insanlar Google’a girmeye devam ediyorlar ve Google arama sonuçları sayfalarından tıklama başına reklam gelirleri elde edebiliyor.
Elbette reklam olan başlık ve açıklamaların başında reklam olduğunu gösteren “reklam” kelimesi bulunuyor. Dikkat ettiyseniz, önceden Google sayfalarında bu gösterge çok belirgin bir renkteydi Ancak son zamanlarda bunu görmek, fark etmek zorlaştı. Böylece tıklanma oranlarının artması bekleniyor.
İnsanlar gördükleri şeyi görmeye devam ettikçe zamanla körleşirler. O şeyi görmez hale gelirler ve bu da reklam olan bir içeriğin doğal arama sonucu gibi görülmesiyle sonuçlanır. Böylece tıklama ihtimali artar. Bunu yapan Google’ı bu konuda örnek alarak SERP’teki içerik görünümlerinizi bu yöntemle artırabilirsiniz.
Madde Listeleri Etkisi
Google’da birinci sıradan daha yukarıda olan yer neresidir? Sıfırıncı konum. Google artık ilk sayfada tüm doğal arama sonuçlarından önce özellikle bilgi sorguları için snippet adı verilen küçük açıklamalara yer vermektedir. Bu snippet’lar sizin web sitenizden alınmış da olabilir.
Dikkatle incelendiğinde, madde listelerinin olduğu görülmektedir. Ancak ilgili bilgiyi veren siteye girildiğinde madde listesi görülmemektedir. Bunun yerine 1, 2, 3, 4, 5 gibi maddeler ve açıklamalar hatta altlarında görseller görülmektedir.
Bu sitelerden snippet oluşturulduğu görülmektedir. Siz de içeriklerinizi madde listesi olarak çekilebilmesi için bu şekilde düzenleyebilirsiniz.
Görsellerin Etkisi
Aynı zamanda bu snippet içeriklerde görseller de görüyoruz. Google arama kutusuna “en iyi şehirler” yazın ve sonuçlara bakın. İlk sırada yani sıfırıncı sırada bir liste ve onun hemen yanında o web sitesinden alınmış bir görsel görürsünüz. Bu da demek oluyor ki, görsellerin snippet içerikler için önemi büyüktür.
Görselleri önemsedikçe sıralamalarda en üstte yer alan snippet içerikler arasında sizin de sitenizin gösterilmesi mümkün hale gelebilir ama bunun garanti olduğunu da söyleyemeyiz. Sitenizin kodlarının da etkisi büyüktür. Algoritmaların işini kolaylaştıracak düzenlemeler yapılırsa, snippet’larda çıkma olasılığı artmaktadır.
Görsellerde WebP Biçimi
Gif uzantılı dosyalar bu güne kadar pek çok iş gördü. Ancak bundan daha fazlasına ihtiyaç var. SEO için en önemli konulardan biri hızlı açılan sayfalardır. Gif uzantılı dosyalardan daha küçük boyutta ama aynı işi gören dosyalara ihtiyaç var ve bunu WebP uzantılı dosyalar da yapabiliyor, üstelik çok daha küçük boyutlarda!
WebP formatı Google tarafından geliştirilmiştir. WebP, web’deki görüntüler için üstün kayıpsız ve kayıplı sıkıştırma sağlayan modern bir görüntü biçimidir. WebP kullanarak web yöneticileri ve web geliştiricileri, web’i daha hızlı hale getiren daha küçük, daha zengin resimler oluşturabilir. JPG, PNG, GIF gibi seçenekler yerine tek bir biçim: WebP.
Bir WebP animasyonu bir Gif animasyonundan hacim olarak 10 kat daha küçüktür. Dahası Google bunu seviyor! Hemen çıkma oranlarını azaltmak isteyenler bu konuyu düşünmelidir.
Google web sitesi hızı ve en iyi kullanıcı denemeyi için uyarılarda bulunmaktadır. Özellikle mobil cihazlar için… Sıralamada geriye düşmek istemeyenlerin bu uyarıları dikkate alarak optimizasyon yapmaları önerilmektedir.
Kaliteli İçerik Nedir?
Uzun içeriktir. 150 kelimelik bir sayfa ile 1000 kelimelik bir sayfayı düşünün. Sizce hangisi daha kullanışlı ve dolu dolu? Elbette 1000 kelimelik bir içerik daha dolu doludur. Görseller, tablolar, madde işaretleri, bolca noktalama işareti bulundurur.
Videolar da vardır. Böyle zengin içerikler 150 kelimenin olduğu bir sayfada değil 1000 kelimenin olduğu bir sayfada olur. Bu da kullanıcıların web sitesinde daha uzun süre kalmasını sağlar. İşte teknik olarak bakıldığında iyi içerik böyle bir şeydir.
Ama hepsi bu kadar değil elbette… Uzun kuyruklu anahtar kelimeleri hedeflemek önemlidir. Çok kaliteli yüzlerce makale olan bir web sitesi bir süre sonra ziyaretçi çekecektir. Ziyaretçilerin sinyalleri de belirleyici olacaktır. Sitede kalma süreleri, hemen çıkma oranı vs.
İnsanlar içeriklerinizi arar ve bulur. Aranan ve bulunan bir içerik kalitelidir.
Sesli Arama
İnsanlar anahtar kelimeler yazmak yerine kelime öbekleri ve sorular sorarak arama yapar. Google’daki sorguların yaklaşık yüzde on beşi daha önce hiç kullanılmamıştır. Yani doğal dilin kullanıldığı sesli aramalar hep sürprizlerle doludur.
Bir sorgu, o andaki ruh halinin getirdiği kelimelerle yapılır. Bu da çok değişken olabilir. Dil çok kapsamlıdır. Varyasyonlar çoktur. İçeriğiniz ne kadar çoksa bu sorgulardan yakalama ihtimaliniz artar. İnsanların ne tür sorgulamalar yaptıklarını anlamak için bazı araçlar var:
- Google Arama Trendleri
- Google Otomatik Tamamlama
- https://keywordtool.io
- https://neilpatel.com/ubersuggest
gibi araçları kullanmanız tavsiye edilir.
Web mobil uyumlu olsa bile mobil uyumluluk eksikliği varsa bundan zarar görebilirsiniz.
Google eskiden hem masa üstü hem de mobil için indeksleme yapardı ama artık sadece mobil dizin kullanıyor. Mobil uyumlu olmayan bir siteniz varsa işe başlamak için geç kalmayın!
Mobil uyumlu demek gerçekten mobil uyumlu demektir. Her şeyin çalışır durumda olması gerekir. Ayrıca tıklanabilir alanlarınız birbirine çok yakın olmamalıdır. Metinlerin boyutu iyi ayarlanmalıdır.
2020 İtibariyle SEO İçin Geri Bağlantıların Önemi
Google, referanslara çok önem verir. İnternette bir site, sizin içeriğiniz hakkında konuşuyorsa bu önemlidir. Birçok SEO uzmanı bu konuyu göz ardı etmektedir. Sadece özgün içerik üretmeye odaklanmaktadır.
Bu da aslında bir fırsat yaratır. Siz bu konuya dikkat ederseniz öne geçmiş olursunuz. Ama bağlantıların da kalitesi önemlidir. Spam’dan uzak durmak gerekir. Bir niş üzerinde uzmanlaştıkça, sizi referans gösterenlerin sayısı artacaktır. Niş içerik üretmeye devam!
Google ve Yapay Zeka
Google yapay zekâ araştırmalarına çok büyük önem vermektedir. Bu konuyla ilgili bir enstitü bile vardır. Yüzlerce bilimsel makale yayınlamıştır. Şuradan araştırma konularına göz atabilirsiniz.
Google’ın yapay zekâ çalışmaları çok hassas sonuçlar elde etmeye yöneliktir ve çok da başarılıdır. Bu sebeple, Google’ı bir oyunda rakip olarak görmeyi bırakmak lazım. Google’ı yenmeyi değil, onunla uyumlu olmayı düşünmek iyi sonuçlar getirecektir.
Sonuç
SERP optimizasyonunda snippet’ların rolünü önemseyerek içeriklerinizi yeniden düzenleyebilirsiniz. Madde listeleri etkisine girebilmek için içeriklerinizi maddeler halinde ve görsellerle yayınlayın.
Görsellerde WebP formatına geçin. Sesli aramayı ciddiye alın. Backlinkleri ihmal etmeyin. Yapay zekâ algoritmaları ile rakipmiş gibi oyun oynamaya çalışmayın. Uyum sağlayın.
Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!
Son cümlende özetlemişsin maddeleri, seo için tüm maddeler çok önemliydi. İçlerinden hangisini yapamadıklarıma baktım, notlarımı aldım. Şu cümleye göre çalışmalara devam: “Google’ı yenmeyi değil, onunla uyumlu olmayı düşünmek gerek.”
Aynen öyle. Sanki sürekli bir savaş içerisindeymişiz gib. Seo tavsiyeleri yazısında yazılabilecek tahrik edici bir söz 🙂
Değerli bilgiler verdiğiniz için TEŞEKKÜRLER!
Rica ederim beğenmenize sevindim