Mining Nedir?

Mining Nedir? Mining daha çok kripto para madenciliği olarak bilinmektedir. Mining son zamanlarda insanların en çok yöneldiği alanlardan biri olmuştur. Mining özel donanımlı cihazlar ile karışık olan problemleri çözüp kripto para transferlerinin onaylamasına ve bu işlemin sonunda üretilen kripto para ile ödüllendirilmesidir.

Nasıl Mining Yapılır?

Miningin yapmanın birden çok yöntemi vardır. Bunlar: ASIC madenciliği, GPU madenciliği, CPU madenciliği ve Bulut madenciliğidir.

ASIC madenciliği:

Kripto madenciliğine özel üretilen sistemlerdir. Bu sistemler çok fazla enerji tüketmektedirler, madencinin güçlü elektrik yapısına ihtiyacı olacaktır. Bitcoin ve Litecoin gibi kripto işlemleri için daha çok kullanılır. Diğer mining sistemlerine oranla daha uçuk fiyatlaradır.

GPU madenciliği:

Burada ise bilgisayarlarda kullanılan ekran kartları ile problemleri çözüp işlemlerin doğrulanmasında kullanılır. Madenciler fiyat uygunluğundan buraya yönelmektedirler. Son zamanlarda ekran kartlarına olan taleplerden dolayı ekran kartlarının fiyatları misli ile arttı. Madenciler birden fazla ekran kartı ile Rig sistemi dedikleri bir sistem oluşturmaktadırlar. GPU madenciliği daha çok Ethereum ve Zcash kriptoların işlemleri için kullanılır. GPU madenciliğinde kullanılabilecek bazı ekran kartları şunlardır;

  • MSI VGA GeForce GTX 1060 6GT OCV1 6GB OC 192Bit GDDR5 (DX12) PCI-E 3.0 Ekran kartı,
  • MSI VGA GeForce GTX 1070 AERO 8G OC 8GB OB 256Bit (DX12) PCI-E 3.0 Gaming Ekaran Kartı,
  • Sapphire Nitro­+ Amd Radeon RX 570 8GB 256Bit GDDR5 2xDP/2xHDMI/DVI Gaming Ekran Kartı,
  • Sapphire Pulse Amd Radeon RX 570 4G 256Bit GDDR5 (DX12) PCI-E 3.0 Ekran Kartı.

CPU madenciliği:

Bu madencilik herhangi bir bilgisayar ile yapılabilmektedir fakat bu madenciliğin performansı çok azdır yani kazancı pek iyi değildir.

Bulut madenciliği:

Ekran kartı ve ya başka bir özel donanımlı işlemcisi olmayanlar bu madencilik alanına yönelmektedirler. Bu madenciliği yapmak isteyenler hazır olan sistemleri kiralayarak istedikleri kripto madenciliğine yönlendirebiliyorlar. Madencilerin gözüne daha uygun gelmektedir.

Mining Ne Kadar Kazandırır?

Burada sadece GPU madenciliğinin bir aylık kârı hesaplanmıştır.

Beş adet 1060 6GB ekran kartı ile üretilecek Ethereum bir ay kesintisiz bir şekilde toplamda 165 Mhs gücünde 450W elektrik harcayacak olursa ve elektrik maliyetini kWh başına 0.80’dan hesaplarsak bu rig sistemi şuan ki Ethereum fiyatıyla (12.700 TL) aylık ortalama olarak 1.500TL kâr bırakmaktadır. Tabi kazançlar harcanan elektrik, ekran kartlarının işlem güçlerine ve özelliklerine göre değişmektedir. Ekran kartlarınıza göre hesaplamalar yapabilirsiniz.

Mining Yasal mıdır?

Kripto paraların herhangi bir yere bağlı olmaması Merkez Bankası tarafından müdahale edilmemektedir. Şuana kadar Türkiye de kripto madenciliği için herhangi bir yasa söz konusu değildir. Kripto madenciliği yapmak için herhangi bir yerden izin alınmaz.


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et