7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi

7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi yazımda dönüşüm oranlarınızı artırabileceğiniz, 7 farklı pazarlama otomasyonu stratejisinden bahsedeceğim.7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi yazımda dönüşüm oranlarınızı artırabileceğiniz, 7 farklı pazarlama otomasyonu stratejisinden bahsedeceğim.

Pazarlama otomasyonu son zamanlarda dijital pazarlama uzmanı olarak çalışanların gündeminde daha fazla yer etmeye başladı. Piyasada yer alan birçok pazarlama otomasyonu firması ise tanıtım faaliyetleri kapsamında kapımızı bol bol çalıyorlar.

Pazarlama birimleri ise bu araçları dinledikçe engin bir heyecana kapılarak bu araçlardan bir tanesini satın alıyorlar. Ne yazık ki bu araçları nasıl kullanmanız gerektiği konusunda bir fikriniz yoksa bu heyecan uzun sürmeyecektir.

Pazarlama otomasyonunu verimli kullanma konusunda en iyi yaklaşım her bir aracı pazarlama planınızın ayrılmaz bir parçası haline getirmektir!

Eğer pazarlama otomasyonunu pazarlama planınızın ayrılmaz bir parçası haline getirebilirseniz; yeni müşteri adayları edinmek, verimliliği artırmak ve huninizdeki satışları en üst düzeye çıkarmak gibi kapsadığı birçok avantajdan nasıl yararlanacağınızı anlıyorsunuz demektir.

Sırada pazarlama otomasyonu stratejilerinizi uygulama adımı var!

Müşterilerinizi Çekmek için Dinamik İçerik Kullanın

Herhangi bir otomatik pazarlama aracından en iyi sonucu almak için dinamik içeriğe sahip olmalısınız. Dinamik içerik, potansiyel müşterilerle olan etkileşiminizi yönlendirir. İçeriğinizin olmaması veya yanlış içeriğin potansiyel müşterinize gönderilmesi, potansiyel bir müşterinin kaybedilmesine neden olabilir.

Dinamik içerik nedir?

HubSpot dinamik içerik kavramını şöyle tanımlıyor;

“Dinamik veya uyarlanabilir içerik olarak da adlandırılan akıllı içerik, izleyicinin ilgi alanlarına veya geçmiş davranışlarına göre değişen bir web sitesinin, reklamın veya e-posta gövdesinin özellikleri için kullanılan bir terimdir. Dinamik içerik özellikle ziyaretçi veya okuyucu için özelleştirilmiş bir deneyim yaratıyor.”

Kullanıcının ve müşterinin geçmiş davranışlarını ve ilgi alanlarını anlamanın bir yolu, içerik pazarlamasını tamamen benimsemek ve müşterilerinizle güven oluşturmaya başlamaktır.

DemandGen Raporuna göre; alıcıların %47’si bir satış temsilcisiyle etkileşime geçmeden önce 3-5 adet içerik görüntüledi ve ilgilendi. Bu yüzden sadece içerik değil harika ve güvenilir içerik oluşturmalısınız. B2B alıcılarının%96’sı, endüstri düşünce liderlerinden daha fazla girdi alarak içerik ister.

Pazarlama otomasyonu çabalarınızın sonucunda başarılı olmak için müşterinin geçmiş davranışlarıyla uyumlu ve ilgisini çeken doğru içeriğe sahip olmalısınız. Potansiyel müşterileriniz hakkında yeterli veri toplarsanız, onları içeriğinizle ilgili ikna etmek ve kullanmak çok daha kolaydır.

Örneğin, pazarlama otomasyon yazılımlarından veri toplayarak ve analiz ederek bir kurumsal yazılım çözümleri şirketi olan Cincom davranışa dayalı bir içerik kampanyası uyguladı. Bu tıklama oranının %1,941 oranında artmasına neden oldu. Şirket ayrıca her hafta ortalama 18 yeni müşteri oluşturdu.

Tüm içerik türleri eşit yaratılmamıştır. Blog gönderileri ve makaleler satış hunisinin üst bölümünde iyidir. Ancak müşteriler ürününüzü satın almayı düşündüklerinde görsel içeriğe (örneğin, videolar, slayt sunumları, ürün demosu) ihtiyacınız vardır.

Bir ürünü satan e-ticaret işletmesi olduğunuzu varsayalım. Ürünün resimleri gibi görsel içerik ve onu kullanan diğer müşterilerin videoları gibi potansiyel müşterilerinizi ikna etmekte faydalı olabilir.

Damla Kampanyası Oluşturun

Pazarlama otomasyonu çalışmalarınızda bir damla kampanyası oluşturmak başarılı bir pazarlama otomasyonu süreci oluşturmanızı sağlayacaktır.

Damla kampanyası müşterinin çevrimiçi davranışlarına göre harekete geçen bir otomasyondur sürecidir. Örneğin, bir müşteri CRM yazılımıza kaydedildiğinde bir hoş geldiniz mesajı gönderilir.

Bir müşteri ürünlerinizin sayfalarını ziyaret ederse ona promosyon teklifleri ile birlikte ürün hakkında daha detaylı bilgiler gönderebilirsiniz. Okuma oranının düşük olduğu bir e-posta listesine tek bir mesaj göndermek yerine içeriğinizi müşterilerinizin farklı davranışlarına göre kişiselleştirerek gönderim yapabilirsiniz.

Bu tip kampanyalar müşterinin davranışlarına göre şekillendiği için karşılıklı kazan kazan anlamına gelmektedir. Dolayısıyla müşteriler tarafından açılma ve okunma ihtimalleri diğer kampanyalara oranla daha yüksektir.

Damla kampanyaları yoluyla gönderilen mesajlar aynı anda herkese gönderilen mesajlara oranla yaklaşık %80 daha fazla açılma, 3 kat daha fazla tıklama oranına sahiptir. Ayrıca pazarlama otomasyon sürecinde damla kampanyalarını doğru kurgulayan şirketler %33 daha düşük maliyetle %80 daha fazla satış üretiyor.

Bu verilerden hareketle damla kampanyaları çok etkilidir diyebiliriz. Çünkü tüketiciyi besleme sürecinde işi insan eline, yani şansa bırakmadan otomatik bir hale getirmiş olursunuz. Böylelikle müşterileriniz üzerinde bir güven inşa edersiniz.

7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi
7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi

Takım İşbirliğini Gerçek Zamanlı Olarak Otomatikleştirin

Bir işyerinde ortaya çıkabilecek en büyük sorunlardan bir tanesi iletişim problemidir. Şirket bünyesinde yer alan departmanlar birbirlerinin çalışmaları hakkında genellikle bilgi sahibi olamazlar. Müşterinin karşısına çıkıldığında da bu sorun daha da belirginleşebilir.

1400’den fazla şirket yöneticisi, çalışanı ve eğitimcisi ile yapılan bir Salesforce anketine göre; katılımcıların %86’sı iş birliği eksikliğinin işyerindeki başarısızlıkların nedeni olduğunu söylüyor.

Farklı departmanlar belirli bir müşteri hakkında farklı verilere sahiptir. Bazen muhasebe departmanında mevcut olan veriler pazarlama departmanı için önemli olabilir. Bu iletişim açığı her bir departmanın müşterileriyle olan iletişim kalitesini azaltır.

Bugün otomatik pazarlama yazılımı kullanarak bir müşteri hakkındaki tüm bilgileri tüm departmanlara sunabilirsiniz. Bu tüm departmanların ve ekiplerinin müşteriyle etkileşimini kolaylaştırır.

Çünkü bir müşteri adayıyla ilgili herhangi bir güncelleme pazarlama otomasyon yazılımı aracılığıyla şirketteki tüm departmanlarla paylaşılabilir.

Dönüşüm Huninizde Destek Kampanyaları Oluşturun

Web sitenize gelen her ziyaretçi ürününüzü satın almaya hazır değildir. En azından henüz değil. Ancak çoğu potansiyel alıcı (uyguladığınız strateji ne olursa olsun) müşterinin israf edilip edilmeyeceğini veya düzenli ödeme yapan bir müşteri mi olacağını belirler.

Ürünlerinizi satın almaya hazır olmayan müşteriler için onları satın almaya ikna edecek bilgilendirmeler yapmalısınız. Bunu ancak her bir müşterinin özel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış dinamik içerikler sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.

Bir müşteri CRM yazılımınıza kayıt olduğunda ona karşılama e-postası gönderirsiniz. Bu aşamadan sonra potansiyel müşterilerinizin çoğu çevrimiçi davranışlarına bağlı olarak farklı yollar kullanır. Hangi yoldan giderse gitsinler içeriğinizi satın alıncaya kadar bu müşterilere fırsatlar ve tanıtımlar gönderebilirsiniz.

Yeni bir müşteri adayı genellikle ürün ve fırsatlarla ilgili farkındalık aşamasındadır. Geliştirme kampanyaları aracılığıyla potansiyel müşterilerinizi farkındalık aşamasından değerlendirme aşamasına ve oradan da karar aşamasına geçirirsiniz. Onları pazarlamaya uygun bir müşteri adayından (MQL) satış amaçlı bir müşteri adayına (SQL) dönüştürürsünüz.

Örneğin, bir müşteri adayı e-ticaret sitenizdeki kış giysileri bölümünü ziyaret ederse bu onlara kış giysileriyle ilgili içerik göndermenin bir verisidir. “Aşırı soğuğun olumsuz etkileri nelerdir?” ve “Neden kış için uygun kıyafetler almalısınız?” gibi içerikler gönderebilirsiniz.

Bunların tümü kolayca elde edilebilir çünkü pazarlama otomasyon yazılımınız ihtiyaç duyduğunuz tüm verileri sağlar. Salesforce, Infusionsoft veya AgileCRM gibi araçlarla her bir müşteri adayını otomatik olarak bölümlere ayırabilir ve uygun şekilde besleyebilirsiniz.

Müşteri Adayı Formu Dolduran Müşterileri Takip Etmek İçin E-Posta Dizisini Kullanın

Formunuzu dolduran potansiyel bir müşteri (yani bir müşteri adayı) için bir takip stratejisi kurguladınız mı?

Otomatik bir pazarlama aracıyla zamanlayabileceğiniz ve onlara gönderebileceğiniz “karşılama” e-postalarının bir listesini hazırlayabilirsiniz. Davranışlarında bir değişiklik yaparak farklı müşterilere uygulanacak bir diziden daha fazlasını hazırlayabilirsiniz.

E-posta dizisi aday müşterilerin satın alım yapan müşterilere dönüşmesi için gönderilen e-posta dizisidir. E-postayla harcadığınız her 1 dolar için yatırım getirisinde 38 USD kadar para kazanabileceğinizi biliyor muydunuz?

Bu nedenle potansiyel müşterilerinizi satın alım yapan müşterilere dönüştürecek bir e-posta dizisi hazırlamak önemlidir.

7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi
7 Önemli Pazarlama Otomasyonu Stratejisi

Liste Bölümlendirmesinde Pazarlama Otomasyonundan Yararlanın

Müşterilerinizden elde edebileceğiniz birçok bilgi var. Bu bilgileri elde ettiğinizde müşteri adaylarınızı farklı segmentlerde gruplandırabilirsiniz. Liste segmentasyonu yapmak elle yapılabilir. Ancak bu çok daha fazla zaman alır ve insan hatalarına açıktır.

Pazarlama otomasyonu ile müşteri listelerinizi segmentlere ayırabilirsiniz. Müşteriler veya müşteri adayları; demografik bilgileri, coğrafi bilgileri, geçmiş satın alma davranışları, katılım seviyeleri vb. gibi farklı kriterlere göre bölümlere ayrılabilir. Sizin için önemli olan metriklere bağlı olarak bölümlendirme ile mümkün olduğunca yaratıcı olabilirsiniz.

AgileCRM gibi e-posta pazarlama araçlarıyla kolayca liste bölümleme yapılabilir. Ayrıca her listeye gönderilecek içeriği belirleyebilirsiniz.

Pazarlama Otomasyonu Çalışmalarında En İyi Örnekleri İzleyin

Her sektörde pazarlama konusunda en iyiler mutlaka var. En iyi olmalarının birçok nedeni var. Bu liderler yeni teknolojileri etkin bir biçimde kullanabiliyorlar. Başarılı bir pazarlama otomasyonu stratejisi uygulayabilmek için mutlaka en başarılı stratejileri inceleyin. Bu başarılı stratejilerden çıkartacağınız çok önemli dersler olacaktır.

Bu başarılı örnekleri hayata geçiren markalar;

Nasıl bir pazarlama otomasyonu stratejisi kurgulamışlar?

Müşterilerine ne sıklıkla e-posta gönderiyorlar?

Gönderdikleri içeriklerin türleri nelerdir?

Farklı gruplara ne kadar farklı içerik üretiyorlar?

Sonuç Olarak

Pazarlama otomasyonu sınırsız olanaklara sahiptir. Gerçek şu ki, pazarlama otomasyonundan bazı şirketler diğerlerinden daha fazla faydalanacak.

Pazarlama otomasyonundan elde edebileceğiniz potansiyel faydaların sayısı, pazarlama otomasyon stratejilerinizin ne kadar sağlam olduğuna bağlı olacaktır.

Bu 7 stratejiyi benimseyerek ve uygulayarak dönüşüm oranınızı ciddi miktarda artırabilirsiniz.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et