Pazarlama Karması Nedir?

Pazarlama karması nedir?

Pazarlama karması, bir pasta için malzemeleri karıştırmaya benzer. Pişirmeye gelince yumurta, şeker, un, kabartma tozu ve kabartma tozunu karıştırın. Öte yandan, pazarlama karması, dört farklı P’yi karıştırmanızı içerir. Dört P ürün, süreç, yer ve promosyon olacaktır. Bunlardan dördü elinizde olduğunda, pazarlama stratejinizdeki tüm önemli temelleri kapsayabilirsiniz.

Pazarlama Karması Nedir?

Pazarlama karması, sahip olduğunuz ürün veya hizmeti doğru ve etkili bir şekilde pazarlayabilmeniz için dikkat etmeniz gereken temel unsurlar olduğu anlamına gelir. Pek çok insan bu bilgilere güvendi çünkü iyi bir pazar kampanyasının nasıl yapılacağını anlamak için bir kılavuz görevi görüyor. 

Bu tür bir pazarlama konsepti 1950’lerde çok gerilerde kaldı. Şimdi size en iyi pazarlama şemasını sunarak şaşırtıcı bir şekilde gelişti. Bugünün harika yanı, internetin yardımıyla kolayca pazarlama yapabilmenizdir.

Pazarlama Karması – Ürün

pazarlama karması

İlk P öğesi için Ürün anlamına gelir. Ürününüz veya hizmetiniz belirli bir pazar talebinin ihtiyaçlarını karşılayabilmelidir. Ürün farklı yaşam döngülerinde gelebilir. Biri ürün yaşam döngüsü olacaktır. Bu tür bir döngü, ürününüzün biyolojik yaşam döngüsüne dayanır. 

Bunun iyi bir örneği, ekilen bir tohum olabilir ve filizlenir ve sonunda yapraklar onu yetişkin bir bitki haline getirmeye başlar. Yani bu, işinizin bir bitki gibi olabileceği anlamına gelir. Ürününüzü pazarda kurarak başlayabilirsiniz. İşletmeniz büyüdükçe, giderek daha fazla müşteriniz olacak ve sonunda işletmeniz istikrar kazanabilecektir.

Pazarlama Karması – Promosyon

pazarlama karması

Sonraki P promosyon olacaktır. Bu, pazarlama iletişimi için gerekli araçları elde etmenizi içerecektir. Bu, bir pastanın temel bileşenlerini karıştırmak gibi bir adımdır. Bu, bileşenlerden birinin miktarlarını değiştirirseniz sonucun beklenen sonuçtan kesinlikle farklı olacağı anlamına gelir. 

Promosyon karışımının bazı iyi yapı taşları kişisel satış, halkla ilişkiler, doğrudan posta, ticaret fuarları ve sergiler, reklam ve son olarak sponsorluk olacaktır. Promosyon karışımının temel unsurlarından biri olan kişisel satış, kişisel müşteri ilişkilerinizi daha iyi geliştirmek için en iyi araç olacaktır. Tüketicilerin ürününüz hakkında ne düşündüklerini ilk elden deneyimlersiniz.

Pazarlama Karması – Süreç ve Yer

pazarlama karması

Üçüncü P kesinlikle herhangi bir işin en hayati unsuru olacaktır. Tüketicilerin onlardan satın almayı seveceği doğru insanlara kesinlikle sahip olmanız gerekir. İnsanların işinize geri dönmeye devam edebilmesi için çalışanlarınızın doğru becerilere, tutuma ve görünüme sahip olması gerekir. Süslü bir personel istemezsiniz ve müşterinizi züppe yaparsınız.

Son olarak, işletmenizin Süreç adı verilen genişletilmiş pazarlama karmasına ihtiyacı olacaktır. Bu unsur, %50 kârlı bir artış elde etmek gibi istediğiniz sonucu elde etmenize yardımcı olacaktır. Bu, ürünlerinizi müşterilerinize sunduğunuz bir adımdır.


Zaman zaman dijital pazarlama konusunda bir dijital pazarlama uzmanı olarak vereceğim bilgileri takip etmek için mehmetortac.com adresini ve Twitter hesabımı takip etmeyi unutmayın!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et