Ekonomi Neden Önemlidir?

Ekonomi yaşamın içinde hatta yaşamın tam da kendisidir. İnsanlar eski tarihlerden bu yana yaşamlarını sürdürebilmek için sürekli olarak sahip oldukları kaynakları ekonomik olarak kullanmak durumunda olmuşlardır.

Son yıllarda dünya nüfusunun sürekli artmasına bağlı olarak insanların ihtiyaçları çeşitlenmekte ve artmaktadır. Ancak artan bu ihtiyaçlara karşısında mevcut kaynakların hızla tükenmesi, ekonomik problemleri daha önemli noktalara taşımıştır.

Günümüzde dünyada binlerce insan açıklıktan ölmekte, milyonlarca insan açlık sınırının altında yaşamlarını çok zor şartlar altında sürdürmektedir.

Ekonomi İnsanların İhtiyaçlarını Gidermeye Çalışır

Ekonomi bilimini basit olarak insanların ihtiyaçlarını gidermeye çalışan bir bilim alanı olarak tanımlayabiliriz. Peki, insanlar mevcut ihtiyaçlarını nasıl karşılamaktadırlar?

İnsanlar ihtiyaçlarını ürettikleri ürünler ve sundukları hizmetleri kullanarak karşılarlar. Bu durumda ekonomi, üretim ve tüketim faaliyetlerinin nasıl gerçekleşmesi gerektiğini anlamaya çalışan ve bunun için planlar yapan bir bilimdir denilebilir.

Ekonomini Önemlidir Çünkü İnsanların Mutluluğunu Arttırmayı Amaçlar

Ekonominin temel amaçlarının başında insanların mutluluğunu ve refah seviyelerini arttırmak gelmektedir.

İnsanlar hayatlarını devam ettirebilmek için hem üretim hem de tüketim yapmak zorundadır. Bu nedenle ekonomiyi çok iyi bilmeleri gerekmektedir.

Birey ve toplum olarak hayatta kalabilmek için ekonomi bilgisi gerekmektedir.

Ekonomi Ülkeleri Güçlü Kılar

Bir ülke ekonomisin gücü finans piyasalarının gücü ile doğru orantılıdır. Parasının değerli olması, insanlarının hak ettiklerini kazanmaları ve refah içinde yaşamaları ülkeyi güçlü kılar.

Ekonomisi iyi olan bir ülke asla dışa bağımlı olmaz. Kendi ayakları üzerinde durabilir. Bu durumda kendi iç politikalarına kimseyi karıştırmayacağı gibi kendi dış politikalarında da kimseye bağımlı kalmayarak özgürce rotasını çizebilir.

Ekonominin Bilime Katkısı

Ekonomisi iyi olan ülkeler bilime ve teknolojiye yatırım yapar. Yeni ürün geliştirme ve üretimi için ar-ge çalışmalarına bütçe ayırır.

Bilimsel çalışmaları destekler. Bahsedilen bu durumların her ekonomik olarak yüksek paralar gerektiren alanlardır. En basit bir bilimsel çalışmaların bütçeleri milyon dolarları bulabilmektedir.

Bu nedenle ancak zengin olan ülkeler bilimsel araştırmalar ve arge çalışmaları için yeterli bütçeyi ayırabilir.

Ekonominin Savunmaya Katkısı

Ekonomisi güçlü olan ülkeler askeri savunma sanayisinde ilerleme kaydetmektedirler. Bu sayede dünya çapında da söz sahibi olabilmekte çok ciddi bir caydırıcılık gücünü de ellerinde bulundurmuş olmaktadırlar.

Kısacası güçlü ekonomi eşittir güçlü büyük ülke denebilir.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et