Benzersiz ve Unutulmaz Bir Marka Kimliği Yaratmak için 6 Adım

Benzersiz ve Unutulmaz Bir Marka Kimliği Yaratmak için 6 Adım nedir? Kişiliğiniz nedir? Arkadaşlarınız sizi bir veya birkaç kelimeyle tarif edebilir mi?

Muhtemelen akıllı, komik veya karmaşık gibi sıfatları adlandırmaya başladınız. Kişinin gösterdiği nitelikleri, onlara karşı olan duygularımızı daha iyi sınıflandırmak ve anlamak için kullanırız. Temel olarak doğa böyle çalışır.

Marka kimliği de biraz benzerdir. Bir marka belirli bir amaç için çalışan bir grup insanı temsil ettiğinden, onu istemeden kişiselleştiriyoruz. İşletmenin ne yaptığını ve yapmadığını temel alarak markaya benzer özellikler ekliyoruz. Çok fazla rekabet olduğunda, yüzünüzün diğerlerinin arasında öne çıkmasını sağlamanız gerekir.

Bunu kendi yararımıza kullanabiliriz. İzleyicimizin hissetmesini istediğimiz markamızın şeklini ve duygusal bağımızı şekillendirin. Başka bir deyişle, işimiz için gerçekten istediğimiz bir kişilik yaratabiliriz.

İşte size yardımcı olabileceğini düşündüğüm tutarlı ve sağlam bir marka kimliği oluşturmak için 6 ipucu:

Marka Kimliği Yaratmak için Hedef Kitleyi Araştırın

Marka Kimliği
Marka Kimliği – Hedef Kitleyi Araştırın

Başarılı olmak için müşterilerimize ulaşmak gerçekten önemlidir. Unutulmaz bir temel atmaya başlamadan önce, müşterilerinizin kim olduğunu bilmeniz gerekir. Kullanıcılarınızın net bir resmine sahip olmanız gerekir.

  1. Yaşları kaç?
  2. Ne tür değerleri var?
  3. Neyi seviyorlar veya sevmiyorlar?
  4. Çoğunlukla şehirde mi taşrada mı yaşıyorlar?
  5. Vb.

Kullanılacak Araçlar

Araştırmanın kendisi kolay veya gerçekten zor olabilir. Her şey harcayabileceğiniz zaman ve paraya bağlıdır.

Kitlenizle onlarla çalıştığınız yıllardan beri zaten bazı bilgilere sahip olabilirsiniz veya hedefinizin ne olduğunu zaten biliyorsunuzdur. Durum böyle değilse ve bir bütçeniz varsa, hâlâ yapabileceğiniz şeyler vardır.

İnsanların neyi sevdiğini ve ne hakkında konuştuğunu görmek için internet ve sosyal medyayı kullanın. Elbette, bir anket oluşturarak ve arkadaşlarınıza ve ziyaretçilerinize göndererek bunu kendiniz yapabilirsiniz. Google Formlar da dâhil olmak üzere birçok farklı platform var. Ancak SogoSurvey‘i denemenizi tavsiye ederim. Harika görünümlü ve yönetilmesi kolay anketleri tamamen ücretsiz oluşturmanıza olanak tanır.

Daha fazla paranız varsa ve daha hızlı sonuç almak istiyorsanız, kitle araştırma platformlarıyla gidebilirsiniz. Bunlar genellikle sorgulamayı sizin için yapmayı veya kullanıcıların tam olarak ne istediğini bulmanın başka yollarını sunar. Buradaki en büyük şirketlerden biri Nielsen. İster büyük bir şirketten bilgi satın alın, isterse sadece sizin için anket yapması için birine ödeme yapın – bu size ciddi bütçelere mal olacaktır.

En azından bazı temel kitle araştırmaları yaptıktan sonra markanızın temellerini oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Markanızın Tonunu Seçin

Marka Kimliği
Marka Kimliği – Markanızın Tonunu Seçin

Ton, kullanıcıların web sitenizi ve markanızı nasıl gördüğüdür – sizi tanımlarken hangi sıfatları kullanırlar? Bunu olabildiğince kontrol etmek istiyorsunuz. İlk olarak, işletmenizi tanımlayacak birkaç sıfat listeleyebilirsiniz.

Sadece bazı örnekler:

  • Komik
  • Ciddi
  • Sağlıklı
  • Akıllı
  • Çok etkili
  • Doğal
  • Modern
  • Kentsel
  • Nostaljik
  • Gündelik

Markanızın ne olacağını oluşturmak için bir veya birkaç sıfat kullanabilirsiniz.

Kullanılacak Araçlar

Markanız için ideal tonu bulmanıza yardımcı olmak için çevrimiçi araştırma yapmaya veya araçlar bulmaya çalışın. Bu konuda ilham veren birçok yararlı web sitesi var.

Örneğin, Elise Epp web sitesinde kullanabileceğiniz sıfatların kullanışlı bir listesini bulabilirsiniz.

Renk Düzeni Seçin

Marka Kimliği
Marka Kimliği – Renk Düzeni Seçin

Renkler gittiğimiz her yerde bizi kuşatır ve bazı renklerin bizi bir şekilde etkileyebileceği iyi bilinen bir gerçektir. Öyleyse neden bu bilgiyi kendi yararınıza kullanmıyorsunuz? Sıfatları seçtikten sonra, ana marka renkleriniz olacak 2 ila 6 renk arasından seçim yapın!

Seçtiğiniz renklerin işletmenizin kişiliğine uygun olduğundan emin olmalısınız. Yanlış renkleri seçmek, gemiye almaya çalıştığınız kişilere kolayca karışık veya kötü mesajlar gönderebilir. Renk, markanızın göz ardı etmemeniz gereken güçlü bir parçasıdır.

Tarzınızı, renklerinizi ve tonunuzu sürekli kullanmak başarının anahtarıdır.

Kullanılacak Araçlar

Adobe Color kullanmak için harika bir araçtır, benzer veya tamamlayıcı renkleri seçmenizi sağlar.

Tek yapmanız gereken bir renk seçmek. Diğer tüm ayarlar otomatik olarak ayarlanacaktır.

İşletmeniz İçin Harika Bir Ad Seçin

Marka Kimliği
Marka Kimliği – İşletmeniz İçin Harika Bir Ad Seçin

Müşterilerin tanınmış bir markaya yöneldiği bilinmektedir. Bir isimle gelirken, telaffuz etmenin, hecelemenin ve hatırlamanın çok kolay olduğundan emin olun. Harika bir işletme adı, bir kez duyduktan sonra aklınıza takılan akılda kalıcı bir şarkı gibi olmalıdır.

Markanızın adının olumsuz bir çağrışımla başka bir yerde kullanılmadığından emin olun. Bir çevirmen kullanarak başka bir dilde derin bir şeye dönüşmediğinden emin olun.

Kendi adınızı veya iş yaptığınız yeri kullanabilirsiniz. Ama sadece bu değil, bir isim birçok farklı şeyi yansıtabilir. Genel olarak, tüm işletme adlarını içine koyabileceğimiz yedi kategori vardır:

Açıklayıcı – İşletmenizin ne yaptığını açıklayan kelimeler veya kelime öbekleri kullanın. Örneğin: General Motors.

Kurucuların Adı – Markanızın adını oluşturmak için adınızı, soyadınızı veya adınızın baş harflerini kullanın. Örneğin: Ralph Lauren.

Metafor – İşletmenizin yaptıklarını yansıtan renkli kelimeler ve metaforlar kullanın. Örneğin: Nike (Yunan Tanrısı), Amazon (en büyük nehir).

Coğrafi Konum – Bulunduğunuz konumu veya markanızın adına iş yaptığınız yeri kullanın. Örneğin: Portland Automotive, New York Burger Bar.

İcat – Sadece hayal gücünüzün vahşi çalışmasına izin verin ve adınız için eğlenceli ve akılda kalıcı kelimeler bulun. Örneğin: Kodak.

Kısaltma – Daha uzun bir ad kullanmak istiyorsanız veya markanızın adının ne yaptığınızı açıklamasını istiyorsanız kısaltmalar kullanabilirsiniz. Örneğin: IKEA.

Sözcüksel – Bileşik kelimeler ve hatta kasıtlı yazım hataları kullanarak adınızı öne çıkarın. Örneğin: Petsmart.

Bir marka adını taahhüt etmeden önce yapmanız gereken bir şey – bu ada sahip alan adının uygun olup olmadığını kontrol edin. İsmi bulduktan sonra alan adının alınmış olduğunu öğrenmek büyük bir zaman kaybına neden olacaktır. Alan adının kullanılabilir olup olmadığını kontrol etmek için alan adı kayıt sitelerini kullanabilirsiniz.

Kullanılacak Araçlar

İsim bulmakta zorlanıyorsanız, ilham almak için internete bakabilirsiniz. Çok sayıda isim üreteci var. Bu uygulamalar, yüzlerce fikir bulmak için girdiğiniz anahtar kelimeleri kullanır. Namelix bu örneklerden bir tanesi.

Ancak bu isim üreticileri ile mükemmel bir isim bulamayacağınızı unutmayın. Mutlaka yaratıcılığınızı tetiklemek için katkısı olacaktır.

Görsel Olarak Çekici Bir Logo Oluşturun

Marka Kimliği
Marka Kimliği – Görsel Olarak Çekici Bir Logo Oluşturun

İyi ve yaratıcı bir isim seçtikten sonra, işinizin grafik temsilini seçme zamanı. Bu, öne çıkan ve başka bir şirketin marka kimliği tasarımını parçalamayan bir şey olmalı. Elbette, daha önce seçtiğiniz renkleri içermesi gerekiyor.

Logonun basit olmasını ve dağınık olmamasını istiyorsunuz. Karmaşık bir logo ilk başta iyi bir şey gibi görünse de, hızlı bir şekilde bir sorun haline gelir. Küçük ayrıntılar net olmayan görüntüler oluşturur ve kullanıcılar logonuzu bile anlayamazsa, herhangi bir müşteri çekmez. İşletmeniz konusunda ciddiyseniz, bu logoyu her yerde kullanacaksınız. Web sitesinde, tişörtlerde veya kartvizit olarak. Hangi boyutta olursa olsun, logonuzun iyi göründüğünden emin olun.

Bir logo bulmakta zorlanıyorsanız, bir grafik tasarımcı kiralayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, logonuzun nasıl görünmesini istediğiniz konsepti ile onları çalıştırmaktır ve gerisini sizin için yapacaklardır.

Kullanılacak Araçlar

Profesyonel bir tasarımcının hizmetini istemiyorsanız veya kullanamıyorsanız, yine de logo oluşturmanın çeşitli yolları vardır. Basit bir ara yüz kullanarak logonuzu oluşturmanıza ve değiştirmenize izin veren çevrimiçi bir logo üreticisi kullanabilirsiniz. Ayrıca, adınıza ve anahtar kelimenize göre şablonlar ve otomatik olarak oluşturulan logolar da sunabilir.

Bu bağlamda, bu üreticilerin iki türü vardır – ücretsiz ve ücretli. Çok sayıda ücretli seçeneğiniz var ve bunların çoğunda otomatik bir logo üreticisi ve çok çeşitli tasarım araçları ve şablonları var. Hatta mevcut logonuzu düzeltebilir veya sıfırdan yapabilirler. Tabii ki, bu tip hizmetlerin dezavantajı oldukça pahalı hizmetler olması.

Ücretsiz alternatifler genellikle sıfırdan bir logo oluşturmak veya önceden var olan bir şablonu kullanmak için araçlar sağlar. Ancak bunların çoğu ile kısıtlamalarla uğraşmak zorundasınız. Daha büyük logo resmini indiremezsiniz veya renk seçiminiz yalnızca iki ile sınırlıdır.   Söylemeye çalıştığım şey, eğer ciddi iseniz, iyi bir logoya biraz para harcamaktan korkmayın. Uzun vadede pişman olmayacaksınız.

En Önemlisi – Tutarlı Olun

Marka Kimliği
Marka Kimliği – Tutarlı Olun

Artık markanız için önemli olabilecek her şeyi belirlediniz. Şimdi yola çıkma zamanı. Eğer bu yolculuk sırasında ismi, logoyu ya da renkleri değiştirmek isterseniz bu doğru bir karar olmayacaktır. Müşterileriniz tam sizi tanımaya başladıklarında yeniden bir gayret sarf etmeniz gerekecektir. Daha da önemlisi müşterilerinizin gözünde önemli bir imaj kaybı yaşayacaksınız.

Bu yüzden yukarıda bahsettiğim her bir maddede kararları en ince ayrıntısına kadar düşünerek almalısınız. Kararı bir kere aldıktan sonra da tutarlı bir biçimde davranmalısınız.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Benzersiz ve Unutulmaz Bir Marka Kimliği Yaratmak için 6 Adım” üzerine bir yorum

  1. Marka kimliği oluşturmak ile ilgili harika bir yazı elinize sağlık. Marka yönetmek zor bir süreç. Kimlik oluşturmak ise bunun ilk adımı. Marka kimliği oluşturmak ile başlıyor her şey.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et