Pazarlama Etiği ve Uygulamaları

Pazarlama etiği, pazarlamadaki kaygıyı, şüpheyi gidermek için tam 4000 yıl önce Mezopotamya’da doğmuştur. Hammurabi kanunlarından bir tanesi de pazarlamanın adil ve etik bir şekilde gerçekleşmesidir. Hem kanunlarda hem de dini kaynaklarda ticaretin, pazarlamanın adil ve etik bir şekilde yapılması öğütlenmiştir.

Pazarlama etiği anlam olarak ise, etik değerlendirmelerin strateji ve taktiklerine uymasına, pazarlamada karar verme üzerine etiksel düşüncenin uygulanmasını kapsayan davranıştır. Ayrıca bu etik, aldatılma, suiistimal, hırsızlık, sahtekarlık gibi niyeti kötüye kullanma davranışlarını koruyan bir araçtır.

Pazarlama için etik ne ifade etmektedir?

Pazarlama Etiği

Pazarlama etiği varsa işletme etiği de olmalıdır. Pazarlama etiği, işletme etiğinin bir alt dalı olmalı ve o şekilde görülmelidir. Eğer pazarlama etiği bir ticarette bulunmuyor ve gerçekleşmiyorsa tüketicilerin algısı değişebilir ve bu durumdan nem kapabilirler. Bir bireyin kararları, okulda ya da toplum arasında farklılık göstermektedir. Bu kararlar pazardakinden farklı olmalı ve doğru ve etiksel olan tercih edilmelidir. Pazarlama etiği sosyal bir vicdandır. Kişinin kendisi ile olan sınava tanıklık etmesidir. Etik iyi ya da kötüden oluşmaz. Etik, kişinin vicdanına uygun olması durumunda da ortaya çıkar. Kişi, karşı tarafa bozuk ya da sahte mal vermesi kişinin vicdanı ile olan bir savaştır.

Pazarlama etiği sadece ürünü almak ya da vermek değildir. Verdiğiniz bir reklamın da adil olması gerekmektedir. İnsanlar artık ürünleri reklamlar sayesinde almaktadır. Reklamların adil olmayışı ve aldatıcı olduğu zamanlarda etik konusunda sorun çıkmaktadır. Bu durumu en iyi, halkla ilişkiler birimi kurarak çözmek gerekmektedir. Tüm pazarlama sürecinde ayıplı mal tercih edilmemelidir.

Pazarlama etiği uygulamaları

Pazarlama Etiği

Pazarlama üzerindeki yanıltıyı sıfırlamak ve fonksiyonel olarak derinden incelemek gereken bazı uygulamalar bulunmaktadır. Pazarlama etiği geniş bir etkisel olarak incelenmeli ve tutumları aynı şekilde devam etmelidir. Pazarlama etiği uygulamaları ve alanları şunlardır:

Ürünle ilgili etik

Fiyatlandırma ile ilgili etik

Dağıtımla ilgili etiksel konular

Tutundurma ile ilgili etiksel konular

Pazarlama eğiti ile ilgili konular ve etiksel değerler

Pazarlama araştırmaları ile ilgili etiksel konular

Pazarlama bölümlerden oluşsa da bir bütünlük içinde incelenmelidir. Pazarlamanın sağlıklı ve geleceğe aktarılır bir şekilde icra edilmesi için hem kişisel etik hem de pazarlama etiği uygulanmalıdır.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Pazarlama Etiği ve Uygulamaları” üzerine bir yorum

  1. Hocam, çok keyif olarak okudum teşekkür ederim. Birde cache eklentiniz yazıya yıldız vermemizi engelliyor ona bir bakarsanız. Teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Sizin uyarınız sonrasında problemi fark ettim. Cache eklentisi değil de kullandığım yorum eklentisi alt kısmın kodlarını tamamen bozmuş. Düzelttim hemen. Çok teşekkürler.

      Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et