Dijital Güvenlik ve Kişisel Güvenlik Üzerine 10 Tavsiye

Dijital Güvenlik özellikle son zamanlarda üzerinde önemle durduğum konulardan. 2 haftadır yaşadığım birtakım gelişmeler nedeniyle daha fazla eğilmeye başladım. Tabi sadece dijital güvenlik değil, aynı zamanda kişisel güvenlik üzerine de birtakım tecrübeler kazandım.

Birçok yazımda insanın hata yapa yapa öğrendiğini yazmıştım. Önemli olan aynı hatayı bir kere daha yapmamak! Ancak insan doğası, hata yaptırıyor ne yazık ki.

Yaşadığım olayların detayına girmeden bu süreçte yaşadığım tecrübeleri sizlerle de paylaşmak istedim. Başkalarının hatalarından öğrenmek de önemli bir şey. Özellikle dijital güvenlik tekrar tekrar üzerinde durulması gereken bir konu.

Dijital Güvenlik Öncesinde Çevrenize Dikkat Edin!

2019 yılının başında yazdığım şu yazıda insanın çevresindeki insanların ortalaması olduğunu vurgulamıştım. Zaten çevremi de buna göre yeniden düzenlemiştim. Ancak insanoğlu hata yapıyor!

Bu sözlerimden sakın başka insanları küçümsediğim sonucu çıkmasın. Ancak insan 5 dakikadan fazla konuştuğu kişileri yine kendi seviyesinde belirlemeli.

Yoksa başınıza her türlü sıkıntı gelebilir. Sizin konuştuğunuz insanın seviyesi ne ise çevresindeki insanların seviyesi de o olacak.

Sohbet Ettiğiniz İnsanları Doğru Seçin!

Bu çok önemli bir konu. Dediğim gibi 5 dakikadan fazla, yani insani iletişim haricinde sohbet ettiğiniz insanlar kesinlikle çok iyi tanıdığınız ve sizinle aynı seviyeden insanlar olsun. Sizinle aynı seviyede, hatta sizden daha üstte insanların sizden beklentileri kısıtlı olacaktır. Bu insanların beklentileri zaten genellikle kişisel çevre ve iş bağlantısı dışında olmayacaktır.

Eğer seviye olarak sizden altta olan insanlar sizinle sohbet etmeye çalışıyorsa bilin ki sizden beklentileri vardır. Siz bu beklentilerin ne olduğunu anlayana kadar başınıza çok büyük belalar açılmış olabilir. Bu tip insanların kaybedecek bir şeyi de yoksa size musallat olacaklardır.

Mutlaka Avukatınız Olsun!

 “Benim avukatlarla ne işim olur, ben işimde gücümdeyim.” demeyin! Bu hayatta ne zaman neye ihtiyacınız olacağı belirsiz.

Hiçbir adli olaya karışmasanız bile iş yerinizde ya da sosyal yaşantınızdaki birtakım konularla ilgili danışmak isteyeceğiniz birileri olacaktır. Bu noktada avukatlar en doğru adres.  

Çok şükür ki benim çevremde sayıları çift basamaklı olacak kadar avukat dostum var. Birçok konuda onlara danışırım. Başıma gelen en küçük olay da bile aklıma ilk olarak onlar gelir.

Sizin yaşadığınız olay ya da olayların yüzlercesine şahit oldukları için olayın içeriği ve çözümü konusunda tecrübeleri oluyor.

Siz nasıl çözerim diye günlerce düşünürken onlar 10 dakika içerisinde size çözüm yolunu sunarlar.

18 yaşınızı doldurduktan sonra mutlaka bir avukat ile iletişim kurun. İşin maddi boyutu sizi kaygılandırmasın. Bazen avukatlar için verdiğiniz paralar sizi çok büyük belalardan uzak tutacaktır. İnanın o belaların maddi bir karşılığı yok!

Hukuki Süreçler ile İlgili Bilgi Edinin

Gecenin bir yarısı başınıza bir olay geldi. O anda avukatınıza ulaşamayabilirsiniz. Çözüme nereden başlayacağınız konusunda mutlaka bilgi sahibi olmalısınız. Polisi mi aramalı? Yoksa doğrudan savcılığa mı gitmeli?

Peki her iki durumda da nasıl bir prosedür işleteceksiniz? Bütün bunları çevrenizden, internetten ya da avukatınızdan öğrenin. Başıma bir şey gelmez demeyin! Gece vakti evinizin kapısının kurcalanması bile sizi bir sürü prosedürün ortasına çekebilir.

Avukatınıza ulaştığınız zaman zaten doğru adımları attığınız için onlar bu noktadan süreci ele alıp ilerleteceklerdir.

Hukuk Yolundan Ayrılmayın!

Çok güçlü bir insan olabilirsiniz. Ya da güçlü bir çevreniz olabilir. Atacağınız gayri hukuki adımlar sizi haklıyken haksız konuma düşürebilir. İşin içerisinde nefsi müdafaa yoksa, yani o anda güç kullanarak kendinizi savunmanız gerekmiyorsa mutlaka hukuki sürece başvurun.

Hukukun çözemediği konularda inisiyatif almak size kalmış. Ancak hukuki süreçleri sonuna kadar işletin. Hukuksuz bir ülkede yaşadığımızı düşünsek de ülkenin bir bölümü hala daha hukuktan korkuyor. Bunu asla unutmayın!

Biraz Şüphecilik İyidir!

Bu başlık ile birlikte konuyu dijital güvenliğe bağlayacağım. Ancak çevrimdışı hayatta da şüpheci davranmakta fayda var.

Yürürken ya da aracınız ile ilerlerken mutlaka arkanızı kollayın. Sürekli aynı araç sizi takip ediyorsa buna bir şey olabilir.

Sakın, “Ben istihbarat elemanı mıyım kardeşim?” demeyin. Siz şüpheciliği elden bırakmayın!

Dijital Güvenlik için Sosyal Medya Çok Kritik!

Şüpheci olun dedim ya; dijital güvenlik ve sosyal medya şüphecilik için çok önemli mecralar. Ben dijital pazarlama uzmanı olmamdan kaynaklı ve blog yazarlığımdan ötürü tüm sosyal medya mecralarını herkese açık biçimde kullanıyordum.

34 yaşımda öğrendim ki kötü niyetli bir insan sosyal medya üzerinden sizin 7 sülalenizi bulabilir. Sizin kontrolünüzün dışında başınıza türlü belalar açılabilir. Eğer çevrenizi sosyal medya üzerinden genişletmek gibi bir niyetiniz varsa mecraları ikiye ayırın. Örneğin benim için sosyal medya kullanımında 2 farklı yol var;

Herkese Açık Sosyal Medya Hesaplarım

Twitter benim fikirlerimi, blog yazılarımı geniş kitlelere yaymama yarayacak çok önemli araçlardan. O sebeple Twitter hesabım herkese açık.

Linkedin’de iş çevremi genişletmek, yeni iş ortaklıkları kurmak için kullandığım bir mecra. Burada da herkese açık bir profilim var.

Zaten yukarıda saydığım 2 mecrada sizinle ilgili mahrem bilgiler yer almayacaktır. Eğer ben bu mecraları sadece dostlarıma, aileme hitap etmek için kullanıyorum diyorsanız onları da mutlaka dışarıya kapatın. Dediğim gibi; bu ayrımı yaparken tamamen sizin kullanım alışkanlığınız önemli.

Dışarıya Kapalı Sosyal Medya Hesaplarım

Facebook ve Instagram gibi hesaplar benim için mahrem bilgilerin yer aldığı, fotoğraflar paylaştığım mecralar. 2 hafta öncesine kadar bu hesaplar herkese açıktı. Ancak artık tamamen kapalı.

Hatta dışarıdan sizi kimse eklemesin. Ekleyeceğiniz kişileri siz seçin! Böylelikle her türlü mahrem bilginizi çevrenizin dışından korumuş olursunuz.

Ama ben bu mecralarda da geniş kitlelere hitap etmek istiyorum diyorsanız farklı çözümler düşünebilirsiniz.

Örneğin benim blog sayfam için ayrıca açtığım MehmetOrtac.com Facebook sayfam var. Yazılarımı buradan paylaşıyorum. Oraya isteyen herkes takipçi olabiliyor. Bu sayfada hiçbir mahrem bilgim yok.

Fenomen olmak gibi bir amacınız varsa bu söylediklerim tabi ki kapsam dışı. O zaman da paylaşımlarınıza çok dikkat etmenizi tavsiye edebilirim.

Kritik Görüşmelerinizi Asla Yazılı Yapmayın!

Daha sonradan size delil olarak sunulabilecek hiçbir kritik görüşmeyi yazılı yapmayın! Hatta telefon görüşmesi ile güvenli olmayabilir. Çünkü savcılık talimatı ile bütün konuşmalarınız çok kolay bir biçimde tespit edilebiliyor.

WhatsApp görüşmesi ya da Facetime sesli arama ne kadar güvenli bilmiyorum ama yine de bu yolları tercih etmek daha güvenli olabilir.

Dijital Güvenlik için Size İletilen Mesajlara da Şüphe ile Bakın

Size gelen bir mail, bir sosyal medya mesajı bilgilerinizi çalmak için bir yol olabilir. Sakın bu mailleri hemen açmayın, linklere tıklamayın, ekleri indirmeyin!

Bu hamleniz sonucunda en mahrem bilgileriniz kötü niyetli insanların eline geçebilir. Bu bilgiler ile size her türlü şeyi yaptırabilirler. Belki haberiniz bile olmadan bu bilgiler kullanılabilir.

Dijital Güvenlik için Periyodik Kontroller Yapın

Zaman zaman bu mecraların gizlilik/’ target=’_blank’ rel=’follow’ title=’gizlilik‘>gizlilik kuralları değişebiliyor. Siz ayda bir ya da daha kısa periyodlarla gizlilik/’ target=’_blank’ rel=’follow’ title=’gizlilik‘>gizlilik ayarlarınızı mutlaka kontrol edin. Şüpheci olun ve sık sık gizliliğinizi takip edin. Şüphelendiğiniz herhangi bir durumda hemen avukatınıza danışın.

İnternet üzerinde şüpheli durumların benzerlerini yaşayanlar olabilir düşüncesi ile araştırma yapın. Hangi yolları takip ettikleri konusunda mutlaka bilgi edinin.

Çok kısa emeklerle yapacağınız bu hamleler sizi çok büyük dertlerden koruyacaktır. En ufak bir olay bile sizin çok değerli zamanınızdan çalmakla kalmaz, aynı zamanda sağlığınıza, aile yapınıza büyük zararlar verebilir.  Sürekli dikkatli olun!

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Dijital Güvenlik ve Kişisel Güvenlik Üzerine 10 Tavsiye” üzerine bir yorum

  1. Bu verdiğiniz dijital güvenlik ve kişisel güvenlik ile ilgili bilgiler altın değerinde gerçekten. Yazınız sayesinde bilmediğim ve yapmam gereken ne kadar çok şey olduğunu öğrendim. Çok teşekkürler Mehmet bey

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et