Reddit Pazarlaması Hakkında 25 Önemli Madde

Reddit Pazarlaması ve Backlink yazımda kendisini “İnternetin ilk Sayfası” olarak tanımlayan Reddit’te içerik pazarlaması çalışmaları yapma ve backlink kazanma konusunda önerilerimi paylaşacağım.

İlginç konulara odaklanması, anonim paylaşımlar yapılabilmesi ve kusursuz içerikler barındırması nedeniyle Reddit bugünkü değerini elde etti. Her konuda paylaşımlar yapabileceğiniz, dilediğiniz gibi yazı yazabileceğiniz bir platformdan bahsediyoruz. Kullanıcı ve kimliğinin ikinci planda bırakıldığı platformda sadece içeriğe odaklanılıyor. Yani bir slogan olarak değil, gerçekten Reddit’te “İçerik Kraldır”.

Bütün bu söylediklerimi doğrulamak için Reddit’in Alexa vb. araçlardaki değerine bakmanız yeterli. Söylediklerimde ne kadar haklı olduğumu göreceksiniz. Fakat Reddit’in değeri Türkiye’de ne yazık ki yeteri kadar anlaşılamadı. Amerika’da 4. Sosyal medya mecrası konumundaki Reddit Türkiye’de birçok kişi tarafından bilinmiyor.

Reddit hem içerik pazarlaması çalışmaları hem de backlink kazanmak için oldukça önemli bir mecra. Bugün domain otoritesi 90 puan olan bir web sitesinden bahsediyoruz. Burada paylaşılacak bir içeriğin otoritesi ve buradan alacağınız link çıkışının değerini tahmin edebilir misiniz?

Reddit’i hiç bilmeyen, bugüne kadar hiç duymamış olanlar için mecrayı inceleyelim. Ancak öncelikle Reddit terimlerinden başlayalım.

Reddit Terimleri Sözlüğü

Subreddits

Kısacası üyelik. Diğer sosyal medya mecralarında olduğu gibi Reddit’te de yazı paylaşmak ve paylaşılan yazılara yorum yapmak için üye olmanız gerekiyor.

Üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra sizden bir dizine abone olmanızı isteyecektir. Dizinler temel olarak belirli bir konuda paylaşımların bir arada olduğu, ilgi alanınıza göre seçimler yapabileceğiniz kanallardır. r/ şeklinde başlayan bu dizinlerden Reddit içerisinde binlerce olduğuna emin olabilirsiniz. Yeter ki siz ilgi alanlarınıza göre dizin arayın.

Ben kendi blog sayfamda Türkçe yayınlar yaptığım için Reddit paylaşımlarımı r/ Turkey dizini altında yapıyorum. Ancak İngilizce makale yazıyorsanız ve örneğin dijital pazarlama alanında yazılarınız varsa r/digital marketing dizini oldukça etkili olacaktır.

Votes (Oylar)

İçeriğinizin kral olmasını istiyorsanız Reddit’te yazılarınızın yüksek puanlar almasını sağlamalısınız. Reddit’in temel yapısı oylama sistemi üzerine kurulu. Ne kadar fazla oy alırsanız yazınız o kadar popüler hale gelir.

Tabi bunun tam tersi de olabilir. Beğenilmeyen bir makale paylaştıysanız eğer olumsuz oy da alabilirsiniz. Bu da sizi Reddit’in derinliklerinde bir yere indirecektir.

Reddit’te makale oylama işlemi makalenin sol yanında bulunan yukarı ve aşağı ok ile yapılır. Yukarı oka tıklanırsa makale olumlu oy almış olur. Eğer aşağı oka tıklanırsa makale beğenilmemiştir.

Posts (Paylaşımlar)

Sosyal medya diliyle paylaşımlardan bahsediyoruz. Aynı diğer mecralarda olduğu gibi. Reddit’te makale paylaşımı, görsel paylaşımı, video paylaşımı ve sadece link paylaşımı yapabilirsiniz.

Reading (Okuma)

Amacınız bir şeyler yayınlamak olmayabilir. Bazı insanlar yazmaktan, bazıları okumaktan, bazıları ise her ikisinden de hoşlanırlar. Eğer sadece okumaktan hoşlanan biriyseniz Reddit sizin için çok geniş bir kaynağa sahip.

Reddit’in temel mantığı farklı web sitelerinde, blog sayfalarında yayınlanan makalelerin kendi bünyesinde paylaşılması. Haliyle bir yazıyı okumak istediğinizde farklı bir web sitesine yönlendirileceksiniz. Böylelikle uçsuz bucaksız bir kaynak derinliğinde birçok bilgiyi edinebileceksiniz.

Unsubscribing (Abonelik İptali)

Seçtiğiniz dizinlerden sıkılmış olabilirsiniz. Ya da sadece bir ya da birkaç konuya odaklanmak isteyebilirsiniz. Bu durumda daha önce abone olduğunuz dizinlerden ayrılmanız gerekir. Dizine girdiğiniz zaman sağ tarafta kırmızı bir buton gözünüze çarpacak. İşte ona tıkladığınız zaman abonelik iptaliniz gerçekleşecektir.

Multireddits

Belirli bir konunun alt dizinlerini gruplandırmak istiyorsanız, çoklu girişler kullanışlı olabilir. En sevdiğiniz konuları tek bir yerde bulmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tüm tarama işlemini de kolaylaştırır.

Reddiquette

Görgü kurallarının ne olduğunu hepimiz biliyoruz. Reddiquette buna biraz benzer. Bunlar Reddit’in kullanıcılarına dayattığı kurallardır. Örneğin, Reddit kendini tanıtmaya ve birçok bağlantının gönderilmesine izin vermez. Bunu yaparsanız, iptal edilen site ayrıcalıklarının yanı sıra spam gönderen olarak da adlandırılabilirsiniz. Ayrıca, Reddit bir içeriğin kaynağını kaydetmeyi ve içeriğin en alakalı alt dizine kaydedilmesini teşvik eder. Başka bir deyişle, Reddit’teki yolculuğunuz, onurlu, zeki ve tutarlı bir şekilde kullanırsanız faydalı olabilir.

Karma

Karma sadece gerçek hayatta geri ödeme yapmaz, Reddit’te de yapar. Evet, tüm Reddiquette’i takip eden aktif bir Reddit kullanıcısıysanız, anında iyi bir karma ödül alırsınız. Reddit hesabınızı doldurmanın mükemmel bir yoludur.

Reddit Gold

Reddit içerisinde bir takım ücretli özellikleri de barındırıyor. Reddit Gold ihtiyacınız olan tek şey. Sadece aylık 3.99 $ veya 29.99 $ değerinde Reddit Gold üyeliğine kayıt olun ve farklı özelleştirilmiş temalar ve avatarlar, reklamları kapatma yeteneği, yalnızca diğer altın üyeler tarafından erişilebilen alt dipnotlara gönderme, vb. gibi özel avantajlardan yararlanın.

İlginç Reddit terimleri

Reddit, kullandığı ilginç isimlerden dolayı en havalı sosyal medya platformudur. İşte bu terimlerden birkaçı;

TLDR: “Çok uzun, okumadım” anlamına geliyor. Metnin gövdesinin çok uzun olduğu bu tür alt dizinlerde kullanılır.

IRL: Bu, “gerçek hayatta” anlamına gelen Reddit’te düzenli olarak kullanılan bir terimdir. Çevrimiçi dünya dışındaki deneyimlere atıfta bulunmak için kullanılır.

NSFW: “İş için güvenli değil” anlamına gelen bu terim, uygunsuz veya açık içeriğe sahip olabilecek yayınların başlığında kullanılır. Bu, insanları toplum içerisinde açmaları uygun olmayacak içerikler hakkında uyarmanın bir yoludur.

FTFY: “Sizin için düzeltti” anlamına gelmektedir. Eğer okuduğumuz yazıda bir imla ya da harf hatası varsa bunu düzeltebilirsiniz.

İPUCU: “Bugün öğrendim” terimi daha önce bilmediğiniz ve ilk olarak o makale ile öğrendiğiniz konular için geçerlidir.

AMA: “Bana bir şey sor” anlamına gelir ve internetten biriyle ve herkesle konuşmaya başlamanın mükemmel bir yoludur. Birçok ünlü Reddit’teki AMA’lara katılıyor.

Reddit Tools

Yukarıda paylaştığım bilgiler sizin bir Reddit kullanıcısı olmanızı sağlayacaktır. Ancak, Reddit’te profesyonel olmak ve iyi bir deneyim elde etmek için aşağıda belirtilen belirli araçları da kullanabilirsiniz.

Reddit Enhancement Suite

Bir Chrome eklentisi olarak mevcut olup, tüm Reddit deneyimini değerli kılar. Size ücretsiz Reddit altın özelliklerini sunar. Gönderilerinizi kolayca biçimlendirmekten belirli kullanıcıları kontrol etmeye kadar, Reddit geliştirme paketinin size yardımcı olabileceği birçok yöntemden bazılarıdır.

Reddit Insight

Bir gönderiyi gerçek zamanlı olarak takip etmek istiyorsanız, Reddit içgörü ihtiyacınız olan tek şey. Yorum sayısından Karma miktarına kadar, bu heyecan verici özellik ile ilgili belirli bir gönderi hakkında her şeyi analiz edebilirsiniz.

Reddit Later

Gönderinizi, göndermenin en iyi zamanı olduğunu düşündüğünüz bir güne ve saate göre zamanlamanızı sağlar. Bu, gönderinizin kısa sürede görünürlüğünü artırmak için harikalar yaratabilir.

Bonus Reddit İpuçları

Sonuçta, yukarıda belirtilen jargon, ipuçları ve araçlar sizin için nihai bir Reddit tahakküm rehberi olarak hizmet edebilir. Bu sosyal medya topluluğuna çeşitli şekillerde değer katmanıza yardımcı olacaktır. İşte bazı ek ipuçları ve püf noktaları.

Relevancy (Uygunluk)

İlgili içerik, Reddit’e değer katmada mükemmel bir rol oynar. Bu nedenle, burada bir şey paylaştığınızda bunun yalnızca alt dizinle alakalı olduğundan değil, daha önce yayınlanmadığından da emin olun. Benzer şekilde, bir kimsenin gönderisine oy verdiğinizde, puanını düşürdüğünüzde veya yorum yaptığınızda, değer katması gerekir. Bu nedenle, Reddit’te yayınladığınız her şeyde anlayışlı, esprili ve zeki olmaya çalışın ve zaman kaybetmeden çok fazla para kazanmanıza nasıl yardımcı olacağını görün.

Rules (Kurallar)

Her subreddit’in kendi paylaştığı kural ve ilkeler ile birlikte geldiğine dikkat edin. Sağ kenar çubuğunda görünür ve belirli kuralları uygulamak için kritik bir araçtır. Reddit, kuralları üç özel çerçeve aracılığıyla uygular.

İşte bu kurallar:

Manuel denetim: Reddit, manüel moderatörlerle manuel olarak yayınlanan içeriği yönetir.

Otomasyon: Bir sonraki moderasyon yöntemi, botların moderatörler olarak hareket ettiği ve Reddit kurallarını ihlal eden içeriği işaret ettiği otomasyon formunda geliyor.

Subreddit topluluğu: Subreddit’in topluluğu ayrıca bir gönderinin raporlama ve indirmeyle işaretlendiği bir moderatör olarak çalışır.

Sonuç olarak, her alt dizin diğerinden farklıdır. Bu nedenle; kurallara ve gönderi kılavuzlarına göz atmak, herhangi bir silme veya yasaklamadan kendinizi korumanıza yardımcı olabilir.

Submissions (Gönderimler)

Genellikle Reddit iki tür gönderime izin verir; bağlantılar ve yazılı gönderiler. Gönderdiğiniz bir link, bir ziyaretçiyi bir web sitesine veya belirli bir bağlantının sayfasına götürürken, metinsel gönderiler genişleyebilen metin tabanlı içeriklerdir. Ayrıca, tartışma veya sohbet başlatmak için bu tür gönderilere bağlantılar biçimlendirebilir ve ekleyebilirsiniz. Ancak göndermeden önce içeriğin herhangi bir şekilde çoğaltılmasını önlemek için Reddit’te daha önce bu içeriğin paylaşılmadığından emin olun.

Kısacası; içeriğinizin özgün olması, doğru zamanda gönderilmesi ve gönderinizi gönderdiğiniz alt dizin birçok olumlu yorum ve beğeni almanıza yardımcı bir rol oynamaktadır.

Bunu doğru yaparsanız, gönderinizin yalnızca bir alt dizinin tepesinde değil, aynı zamanda Reddit’in ön sayfasında da gösterilme şansı olabilir.

Reddit Karma Toplama

Karma’yı Reddit’te Oluşturmak, profilinizin güvenilirliğini oluşturmanın harika bir yoludur. Başka bir deyişle, Karma puanlarınız ne kadar yüksek olursa Reddit’te ciddiye alınma şansınız o kadar artar. Bu nedenle, yazılarınız ve yorumlarınız aracılığıyla mümkün olduğunca karma kazanmayı deneyin. Bu nedenle, gönderilerinizde aktif, tutarlı ve üretken olun ve Reddit profilinizi bir üst seviyeye çıkarmak için karma yorumunu yapın.

Sarma

Sonuç olarak, Reddit, her yerde ve her zaman ilginç içerik paylaşmak ve okumak için mükemmel bir platformdur. Yapmanız gereken tek şey, onu tam olarak anlayabilmektir ve etkili bir şekilde kullanmaktır.

Anonimlik, eğlence, bilgi, karma – Reddit’in bu içerikleri şüphesiz onu yalnızca içeriğin kralı değil aynı zamanda sosyal medyanın kralı yapar.

Bu yazı https://www.jeffbullas.com/reddit-marketing/ adresindeki makaleden çevrilmiştir. 

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Reddit Pazarlaması Hakkında 25 Önemli Madde” üzerine bir yorum

  1. Uzun zamandır Reddit adını duyarım ama hiç kullanmak nasip olmadı. Belki bu yazıdan sonra teşekkürler.

    Yanıtla
  2. Hocam merhaba, yazınızı sonuna kadar okudum. Paylaşımınız için teşekkür ederim. r/TurkeyMarmaris için üyelik sağlama konusunda nelere dikkar etmek ve üyelik sayısını arttırmak için tavsiyeleriniz olabilir mi?

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et