Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye

Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye yazımda blog yazarlığı sürecinde yaptığım hatalar, aldığım dersler ve odaklanmanız gereken noktaları paylaşıyorum. Umarım sizler için faydalı bir yazı olur.

İlk Blog Yazarlığı Günleri

2008 yılında ilk blog sayfamı açtım. O zamanlar Blogspot fazlasıyla revaçtaydı. Üstelik ücretsiz olması da cezbediciydi. Hemen hemen herkesin bir blog sayfası olabilirdi. Fakat ilk blog yazarları iyi bilir ki tasarım anlamında bu kadar geniş seçeneklerimiz yoktu. Birkaç tema etrafında dönen bir blog yazarlığı süreci vardı. Bizler de mecburen içeriğe odaklanıyor ve kaliteli içerikler geliştirmek için birbirimizle yarışıyorduk.

O günlerden bugünlere çok şey değişti. Açık kaynak kodlu WordPress’in liderliğe yükselmesi, üretilen ücretli ve ücretsiz temaların çok olması gibi nedenlerle blog yazarlığı ilk haline göre ciddi bir değişiklik gösterdi. Bu dönemde birbirinden çok farklı temalar, farklı farklı eklentiler ve özellikler ile ciddi sınavlar vermeye başladık.

Tabi dijital dünyanın kural belirleyicisi Google bu dönemde hiç boş durmadı. Sürekli olarak algoritma değişiklikleri ile blog yazarlarını da sürekli değişen, düzenlenen ve ayak uydurulan yapılara yönlendirdi. 

Kişisel Blog Yazarlığı Geçmişim

Ben 2008 yılından bu yana blog yazarlığı konusunda çok kesintili bir süreç izledim. İlk ücretsiz blog yazarlığım sonrasında “com” uzantılı adresimi alarak blog sayfamı bu alan adı altında devam ettirmeye başladım. Ancak öğrencilik dönemiydi ve maddi olarak çok başka alanlara odaklanmama gerekiyordu. O nedenle genellikle yıllık domain ve hosting yenileme dönemlerinde blog yazarlığımın sekteye uğraması gibi durumlar yaşandı. Her seferinde ücretsiz versiyonlara geçsem de yine de akıllanmadan kendi domainime geri döndüm. 

Bu gidip gelmeler arasında veri taşıması yaparken meydana gelen bir hatadan dolayı bütün veritabanımı kaybettim. Haliyle uzun yıllar süren blog yazarlığım o noktada kesintiye uğradı. İçerikler kaybolunca Google’da indekslenme oranım günden güne düştü ve neredeyse kayboldu. Ben de bu dönemde blog yazmaya küstüm desem abartmış olmam. 

Yeniden Blog Yazarlığı

2018 yılı itibariyle blog yazarlığı yolculuğuma yeniden başladım. Bir Dijital Pazarlama Uzmanı için blog yazmak önemli bir konu. Kendi alanımızda otoriterliğimizi göstermek için mutlaka yazmamız, paylaşmamız gerekir. Özellikle pazarlama alanı blog dünyası için fazla popüler. Bunu anahtar kelimelerdeki zorluk derecelerinden çok rahatlıkla anlayabiliriz. 

Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye
Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye

Blog yazarlığına devam kararım sonrasında ciddi bir yazı üretme ve tasarım oluşturma süreci yaşadım. Belki de 40-45 adet tasarım değiştirdim diyebilirim. Ürettiğim içerik bundan daha fazla değil ne yazık ki. Şu anda bilgisayarımda kayıtlı ücretli ve ücretsiz tema sayısı herhalde 100’e yakındır. Peki bu kadar çok tasarımla oynamam bana ne kazandırdı? Ne geçti elime? İşte bu tecrübe ile blog yazarlığına yeni başlayacaklara önemli tavsiyelerde bulunacağım. Klasik bir blog yazarlığına başlayacaklara tavsiye yazısı olmayacak. Onun içerisinde eklenti isimlerinden, temalardan, seo için kullanılması gerekenlerden bahsedilir. Benim bir yazım tıpkı bir önceki yazımda olduğu gibi tecrübelerimden ve daha da önemlisi hatalarımdan oluşacak. Hataları anlayabilmek, üzerine gidebilmek ve hepsinden önemlisi kabul edip, paylaşabilmek büyük bir erdemdir. Ben genellikle bu bakış açısında olmayı tercih ediyorum.

Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye

Tasarım Konusuna Çok Takılmayın

Benim bu süreçteki en büyük hatalarımdan bir tanesi tasarıma fazla odaklanmam ve içerik üretiminde yavaş davranmam oldu. İnsanların sizi okuması için iyi bir tasarıma sahip olmanız gerekmiyor. Sizin amacınız insanlara faydalı içerik üretebilmek olsun. Tabi ki tasarım önemli. Ancak tasarıma odaklanıp içerik üretimini aksatmak size zarar verir. Ben bu hatayı yaptım. Belki de çok daha fazla organik trafik elde edebileceğim bir süreci tamamen tasarıma odaklanarak geçirdim. 

En sonunda bütün karmaşalardan uzak, sadece görsel ve yazılardan oluşan bir tasarıma adım attım. Unutmayın “less is more” yani “az daha çoktur”

Blog Sayfanızı Broadway Caddesine Dönüştürmeyin

Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye
Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye

Ziyaret ettiğiniz blog sayfalarında gördüğünüz, blog yazarlığı ile ilgili tavsiye yazılarında okuduğunuz her eklentiyi, özelliği kendi web sayfanıza taşımayın. Reklam alıp para kazanmak için sayfanın her tarafını ışıl ışık reklama boğmayın. Çok ziyaret edilen bir blog sayfasındaki 1 tane reklam alanının etkisi, az ziyaret edilen ve onlarca reklam alanı bulunan bir blog sayfasının etkisinden onlarca kat fazladır. Odağınız ziyaretçi oranlarını geliştirmek olsun. Bu oran geliştikçe reklamdan elde ettiğiniz gelir artacaktır. 

Hatta blog yazarlığına yeni başlıyor ve daha hiç ziyaretçiniz yoksa reklam koymanıza bile gerek  yok. Size bu konuda çok tecrübeli biri olarak söyleyebilirim ki; bu dönemde reklamdan kazanacağınız gelir günlük 10 Kuruşu geçmeyecektir bile. Günlük 10 kuruş için değmez. Siz içeriğe odaklanın. Gerisi zamanla gelecek. Ben de sayfamdaki bütün reklamları kaldırdım. Sayfa gelişmeye başladıkça küçük eklemeler yapabilirim. Ancak kesinlikle ziyaretçileri rahatsız etmeden reklam eklemeleri yapacağım. 

Sayfa Hızı Konusu Önemli

Google hızlı açılan sayfaları daha çok dikkate alıyor ve daha hızlı indeksliyor. O nedenle sayfa hızınızı mutlaka kontrol etmeli ve geliştirmelisiniz. Yukarıda belirttiğim maddeleri uyguladığınız zaman zaten sayfa hızı konusunda çok büyük bir sıkıntınız olmayacaktır. Ağır tasarımlar, yoğun reklam kullanımı ve eklenti fazlalığı sayfanızı yavaşlatır. Bunları kaldırdığınız zaman testlerde alacağınız puanlardaki değişimleri mutlaka göreceksiniz. 

Fakat bu konuda paranoyak da olmayın. Ben Ocak ayında tam 2 hafta gece gündüz sayfa hızım için çabaladım. Amacım 98 – 100 civarı bir yüzdeye ulaşmaktı. Ancak sonradan anladım ki buna hiç gerek yok. Sizin odaklanmanız gereken nokta sayfanın açılma süresi ve javascript istekleri. İstekler konusunda üst limit 90. Siz ne kadar altında tutarsanız o kadar iyi olacaktır. Yine üstteki maddelere atıfta bulunacağım. Eğer o maddelerde gerekenleri yaptıysanız zaten istekler 90’ın altında çıkacaktır. 

Hız konusuna değinmişken görsellerden bahsetmemek olmaz. Sayfanızı görsel açıdan zenginleştirmek için içinden çıkılamaz bir duruma sokmayın. Görselleri yazılara eklerken mutlaka yapılması gereken ön işlemleri yapın. Bu konuda Google üzerinde binlerce kaynak bulabilirsiniz. Herkesin ayrı bir yöntemi var. Hepsi de doğru yöntem. 

Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye
Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye

SEO İçin Yazı Yazmayın

Blog yazarlığı için size öneride bulunan yazıların hepsinde SEO öneminden bahseder. Hepsi de haklıdır. Günün sonunda hepimiz daha fazla trafik almak için blog yazıyoruz. Bunu bize sağlayacak olan ise arama motorları. Arama motorlarının da kuralları var. Bu kurallara uyduğunuz derecede daha fazla organik trafiğe sahip olacaksınız. Sakın bu bölümün başlığını yanlış algılayıp SEO’ya uygun yazılar yazmamazlık yapmayın. 

Benim anlatmak istediğim sadece SEO kurallarını düşünerek yazılan yazılar sizi fazlasıyla kısıtlar. Yazmak istediğiniz konuda özgürce yazı yazın. Yazdığınız metni sonradan SEO kurallarına göre düzenleyin. Bu şekilde hem aktarmanız gereken her şeyi aktarmış olacaksınız, hem de arama motorlarında hızla yükseleceksiniz. 

SEO odaklı yazı yazarsanız hep belli kelimelerin etrafında dönersiniz. Ancak özgürce yazdığınız bir yazı size farklı anahtar kelimelerde beklemediğiniz bir başarı sağlayabilir. Ben yıllar önce iş hayatı ile ilgili yazdığım bir yazıda “Nasıl Yaşarsanız Öyle Yönetilirsiniz.” Hadisini geçirmiştim. Uzun yıllar boyunca en fazla trafik aldığım arama bu hadisi şeriften oldu. Üstelik yazının anahtar kelimesi bu aramadan çok farklı bir kelimeydi.

Ünlü Blog Yazarlarını Takip ve Taklit Edin

Taklit etmek bizim kültürümüzde çok hoş karşılanmayan, ancak çok yoğun bir biçimde uygulanan bir şey. Benim taklit edin derken ki amacım yazılarını çalıp birebir ya da değiştirerek yayınlayın değil. Çok önemli bir kural vardır.  Denenmiş ve başarıya ulaşmış yol doğru yoldur. Örneğin şu sayfaya bakabilirsiniz; Avinash Kaushik Dünya’da en başarılı dijital pazarlama uzmanı listesinde yer alan bir isim. Blog sayfasındaki sadeliğe bakarsanız ne demek istediğimi mutlaka anlayacaksınız. 

Ben bu 5 maddede ciddi hatalar yaptım. İyi dersler çıkardım. Sizler aynı hataları yapmadan önce Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye yazısı ile uyarayım istedim. Kuşkusuz bu konuda yapılan sayısız hata ve tecrübe vardır. Yorum bırakarak bizlerle paylaşabilirseniz eğer biz de faydalanmış oluruz.

Blog Yazarlığı ve Özellikle SEO Konusunda Önerdiğim Kaynaklar

https://www.ayhankaraman.com/

https://www.webtures.com.tr/blog/

https://www.seohocasi.com/blog/

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

“Yeni Blog Yazmaya Başlayacaklara 5 Tavsiye” üzerine 46 yorum

  1. Bende reklam konusunda katılıyorum, çoğu blog reklam yüzünden okunmaz halde, ben bu konuda obsesif olduğum için hiç reklam almıyorum. Kaleminize sağlık

    Yanıtla
  2. Bende reklam konusunda katılıyorum, çoğu blog reklam yüzünden okunmaz halde, ben bu konuda obsesif olduğum için hiç reklam almıyorum. Kaleminize sağlık

    Yanıtla
  3. Bende reklam konusunda kat&#305l&#305yorum, &#231o&#287u blog reklam y&#252z&#252nden okunmaz halde, ben bu konuda obsesif oldu&#287um i&#231in hi&#231 reklam alm&#305yorum. Kaleminize sa&#287l&#305k

    Yanıtla
    • Zaten yazıda da ifade ettiğim gibi blogların ilk dönemlerinde düşük trafik nedeniyle reklamın bir getirisi de yok. İyi trafik alan bloglar da (belki sizin de öyledir) Adwords reklamlarına ihtiyaç duymayabiliyor. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Yanıtla
  4. Bende reklam konusunda katılıyorum, çoğu blog reklam yüzünden okunmaz halde, ben bu konuda obsesif olduğum için hiç reklam almıyorum. Kaleminize sağlık

    Yanıtla
    • Zaten yazıda da ifade ettiğim gibi blogların ilk dönemlerinde düşük trafik nedeniyle reklamın bir getirisi de yok. İyi trafik alan bloglar da (belki sizin de öyledir) Adwords reklamlarına ihtiyaç duymayabiliyor. Yorumunuz için çok teşekkür ederim.

      Yanıtla
  5. Bende reklam konusunda katılıyorum, çoğu blog reklam yüzünden okunmaz halde, ben bu konuda obsesif olduğum için hiç reklam almıyorum. Kaleminize sağlık

    Yanıtla
  6. Blog hayatımız yakın tarihlerde başlamış ve benzer şekilde devam etmiş. Tavsiyeler için teşekkürler…

    Yanıtla
  7. Mehmet bey yeni Blog yazarları için rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Onlarca madde içerisinde boğmadan olayı kısaca özetlemişsiniz. En çok yapılan yanlış dizi siteleri gibi sitenin her boşluğuna reklam yerleşimi gerçekten okuyucuyu yoruyor ve kaçırıyor. İkinci olarak seo odaklı değil fakat seo uyumlu makale yazımı önemli.

    Yanıtla
    • SEO uyumlu makale aslında okuyucu için faydalı olan makale. Amacımız zaten okuyucuya fayda olmalı. Aksi halde yazmamızın anlamı yok. Reklam konusunda da çok katı olmamak lazım. Elbette blog yazarlarının da buradan gelire ihtiyacı var. Fakat burada da yine okuyucu taraflı düşünmek gerekli. Çok fazla boğmamalıyız.

      Yanıtla
  8. güzel tavsiyeler var ama ben seo konusuna biraz takıntılıyım gerçi ne kadar becerebiliyorum bilmiyorum ama elimizden geleni yapmaya çalışıyorum.Ama blog yazarlığı youtuberlıktan sonra baya bir sıkıntıya girdi. Son bloggerlar olabilirmiyiz bilemedim elinize meğinize sağlık

    Yanıtla
  9. Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde, endüstriyel üretim alanında yeni ve etkili yöntemler sürekli olarak araştırılmaktadır. Bu yöntemlerden biri de fason lazer kesim olarak öne çıkmaktadır. Fason lazer kesim, malzemelerin yüksek hassasiyetle kesilmesini sağlayan yenilikçi bir üretim sürecidir. Bu makalede, fason lazer kesimin ne olduğu, nasıl çalıştığı, avantajları ve çeşitli endüstrilerdeki uygulama alanları ele alınarak detaylı bir şekilde incelenecektir.

    Yanıtla

Bir Cevap Yazın

Mehmet Ortaç sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et